2019. április 2., kedd

A tetvek természetes élőhelye (avagy az Ördögi Kör)

Minket is utólért ez a tetűügy. Szóltak az oviban, hogy néhány gyerek tetves, és hogy Boni is vakarja a fejét. Megnéztük, de nem láttunk semmit, és Z. azon az állásponton volt (kénytelen voltam egyetérteni vele), hogy ha még nincs semmi, ne öntsük rá a tetűírtószert (végülis nem azért etetjük biokajával, hogy utána mindenféle peszticidekkel szórjuk meg csak úgy).

Aztán előkerült az első, jó nagyra hízott sárga színű tetű (blöááá), jött a tetűírtó sampon is (mindhármunknak; én addigra már annyira mindenhol vakaróztam – lábon, karon stb. – hogy vérvételt is csináltattam, nem a reumagyógyszeremtől van-e). Ha az ember elkezd valamit, csinálja rendesen, ugye, különben mi értelme van? Ezzel a mottóval álltam neki mindent kimosni (kifőzni!), lefertőtleníteni, Boni fejét naponta kétszer-háromszor átfésülni. Az elején az volt a munkahipotézisem, hogy kezeljük úgy az ügyet, mintha ebolavírusról lenne szó: minden, amihez Boni hozzáért (vagy amihez Boni sapkája, kabátja hozzáérhetett) kimostam. Kezdve a fogason lógó ezer kabáttól, sálaktól, sapiktól. Ébredés után raktam bele a komplett ágyneműjét-pizsijét a szennyesbe, miután hazajött az oviból, már mostam is a télikabátját.

Igen ám, de hamar rájöttem, hogy ha csak én vagyok ennyire mániákusan diszciplinált, akkor majdnem teljesen felesleges a nagy hűhó, ugyanis Boni megint elkapta valakitől az oviban – és mivel a rovarirtót csak 8 nap eltéréssel szabad újra a fejére kenni, most a két sampon között vagyunk, és még mindig találunk (igaz, nagyon picike) tetveket a hajában.

Nem értem, még a férjem, a higiénia nagymestere is azt állítja, hogy túlzásokba esem. Szerintem pedig együttes (sőt, közös) stratégiára lenne szükség az egész ovis társadalom részéről. Németországi kolléganőm azt mesélte, hogy náluk orvosi igazolással (hogy nem tetves) vissza sem veszik a gyereket az oviba. Teljesen megértem! A múltkor a játszón azt mesélte egy nő (szintén tetvesek voltak a gyerekei), hogy a 30 fokban mosott mindent – csak fogtam a tetves fejemet! Valójában az lesz a csoda, ha valaha meg fogunk szabadulni ezektől a dögöktől.

Bonikám meg olyan aranyos, teljes nyugalommal veszi tudomásul, hogy rovarok élnek rajta és belőle. Partnerként hagyja, hogy kurkásszam a fejét, nem sérelmezi, hogy az alvósállatait egymás után tesszük karanténba, megérti, ha kérem, hogy ne hajtsa le a fejét a kanapéra, jó képet vág a mindennapi hajmosáshoz stb., stb.

35 megjegyzés:

  1. Ó, milyen helyes, pedig a gyerekek iszonyodni szoktak az ilyesmitől (Marcus micsoda hisztit csapna, jó ég!)

    VálaszTörlés
  2. Nem úgy van most, mint volt régen. egyik barátom, értesítést kapván, hogy agyereke osztályában hajtetvesedés történt, levágta kopaszra fia haját, és a történet részéről ezzel befejeződött. Mondom: RÉGEN máshogy volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Fiam lenne, simam letolnam most is. :) Egyelore csak ket lany, naluk azert nem reszkiroznam.

      Törlés
    3. Egyébként nem kell kopaszra, elég csak rövidre, akkor sokkal kevésbé fertőzik vissza!(tapasztalat) Sajnos a tetűk kedvence a szép hullámos, sűrű haj!

      Törlés
  3. Úristen, de utalom a tetveket. En csak gyerekkent eltem at, de anyukam teljesen ugy allt hozza, mint Te! :)
    Boni nagyon turelmes!

    VálaszTörlés
  4. De gondolom nem csak a tetveket kurkaszod, hanem a serkeket is teljesen kifesultetek a suru fogu fesuvel? En egyszer felnottkent elkaptam - tudom is, hogy hol, azota nem voltam hajlando odamenno vendegsegbe -, es kabe ket oran at fesulgettem a kis fesuvel, de az osszes eltunt. Egy alakalom megszuntette. A gyerkeknek szerencsere MEG nem volt. Aztan majd egyszer. :)

    VálaszTörlés
  5. Van valami olyan sampon ami csak csúszóssa elteszi a hajat, és nem tudnak rajta megtapadni a serkék - amikor ovisok voltak a gyerekeim en nagyon felkészültem a problémára, de aztán sosem jött az alkalom hogy használhatnánk tudásomat. Nem sajnálom egy kicsit sem :)

    VálaszTörlés
  6. Na mindjárt jön az a kommentelő (már nem emlékszem amúgy ki volt) aki engem tavaly kiokoított hogy nem szabad a ygereket addig közösségbe vinni amíg van serke.
    Mi tavaly július-augusztusban voltunk tetvesek (nem királyi, valós többesszám), a saját hajamban még mindig szoktam találni serkés hajszálakat (üres serkék szerencsére).
    Nem minden tetűírtó jó, ezek a kímélő bio tetűírtók nem jók. Nálunk tavaly az 5-ik írtás volt csak hatásos, mikor az itthon PEDEX néven kapható, legolcsóbb mérget kentük magunkra. Egyébként mi végül levágtuk a gyerek haját mert a sűrű fogú fésűs fésüléstől kb a fele hajállományunk kihullott. Azon csak a serkék mennek át, azokat nem lehet vele kifésülni.
    Én is azt mondtam ha fiú lenne egyből kopaszra nyírattam volna. Csak nálunk tőlem kapta el a gyerek. Én egy másik gyerektől kaptam el. Ha már te is tetves vagy akkor késő, mert gondolom a saját hajadat nem vágatod le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van kifejezetten serkefesu, amit a cucchoz adnak, nem sima suru fogu fesu. :D

      Törlés
  7. A serkéket és sem találom, vagy nem jönnek le, nem tudom. Amit serkéknek néztünk, az egy barátnőm szerint sima korpa. Csak pici tetvek jönnek ki a hajából, semmi más (abból is csak egy-kettő, ma reggel öt-hat).

    Hát ha kopaszra nem is, de kicsit le kellene vágni a haját, már tök hosszú. A fodrász persze így nem vállalta, érthető. Mondtam Z-nek, hogy akkor én levágom egy kicsit, teljesen felháborodott, hogy "ő nem engedi elcsúfítani a fiát" :))))

    Én egyébként teljesen egyetértek azzal, hogy nem szabadna így közösségbe vinni a gyerekeket - na de ezt központilag kellene szabályozni, azzal nem megyek sokra, ha egy hétig otthon tartom, aztán visszamegy tetűtlenül, és újra elkapja!

    Nekünk egyébként már nincs (Z-nek asszem nem is volt), és biosamponnal kezeljük két peszticid között (ami következő csütörtökön esedékes - de ez iszonyú macera szegénynek 15 percig becsukott szemmel ülni! Egy hős volt!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a serkék minden hajban más színűek, alkalmazkodnak a hajhoz hogy ne lehessen észrevenni őket. Jogos a tetűmama részéről. Én Zselykénél észrevettem a serkés hajszálakat (2 hét után már) de az én hajamban soha senki sem látta csak én ha kihullott egy olyan hajszálam amin volt. Rettentő makacs a dolog. Nálunk sem volt a Férjemnek.

      Törlés
  8. Ja most olvastam végig rendesen a Németországos részt.
    Szuper! Remélem akkor a német gyerekek 6-8 hónapig nem járnak oviba mert a serke csak lenő, hiszen nem lehet mindet eltávolítani.

    Én pont ezt a hozzáállást szeretném a fröcsögve köhögő gyerekek esetében. Mert olyan bronchitisszel és olyan zöld orrfolyással vannak a gyerekek oviban hogy ihaj. Érdekes az ellen senki (más) nem tiltakozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na de hatástalanítani lehet a serkéket, nem?

      (eddig egy gyerekorvos rokonról álmodoztam, most jól jönne egy állatorvos nagybácsi :)))

      Köhögő gyerekek: ezt viszont nagyon nehéz (=lehetetlen) lenne kiszűrni, hol a határ, köhög-e eléggé vagy sem, mennyire folyik az orra stb.

      Törlés
    2. Nekem az lett a meglátásom hogy a serkével nem nagyon van mit tenni mert elég ha 1 elbújik abból állítólag ha kikel a tetű az újabb 100 serkét rakhat. Nálunk is előbb utóbb a serkék már csak üresekké váltak, de honnan tudod nincs-e 1 amiben még van? MErt a két körmöd között szét kell nyomni hogy van-e benne embrió (vagy hogy hívják) vagy üres.

      Törlés
  9. A korpát le lehet húzni a hajról, a serke rátapad a hajszálra. A Hedrinnek van olyan készítménye, ami úgy öl, hogy olajos masszát képez a hajon, elzárja a levegőtől az élősködőket - szóval elvileg bio, nem méreg. Iszonyú utána hajat mosni, tényleg olyan, mintha olvadt sertészsírt kenne az ember szét a fején.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekunk a Hedrin nem volt 100%-os bar az elo tetut mind megolte csak a serkeket nem.

      Törlés
    2. azt hiszem, írja is a használati utasítás, hogy ismételni kell, meg ugye ott a sűrűfésű. Mindig volt egy biztonsági menet is pár nappal később, az a legtöbbször elég volt.

      Törlés
    3. Hogyne következő héten. Fésű természetesen. De simán átment a serkés haján fésű. Azaz: a fésű fogain nem (vagy nem minden) serkés hajszál akadt fenn. A tetvek igen, azok fennakadtak rajta. A serkés hajszálakat egyenként kellett levadászni és körömmel szétnyomni a serkéket (már amikor engedte a 3 éves gyerek).

      Törlés
  10. Szia! Már régóta olvaslak, szeretnék segíteni ebben a borzalmas ügyben. Egyszer hozzánk is befészkelt a tetű, /hosszúhajú lányok/. A tetű életciklusához alakítottam a kezelést:
    1.nap irtás, 4. nap irtás, 7. nap irtás, 10. nap irtás, 14. nap irtás
    Nálunk a paranit sampon vált be, és tényleg elpusztította a bogarakat. Van olaj és egyéb változat is, de gyerekeknek a sampon jól használható. A dobozban adnak hozzá serke fésűt is, naponta többször kell átfésülni a hajat, lehetőleg napfénynél vagy erős lámpafénynél. Végül bevezettük, hogy péntekenként mindenkit átfésülünk és használjuk a sampont.
    Remélem gyorsan megszabadultok a "vendégektől"
    Adrienn

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is a paranit vált be leginkább és a teafaolajos sampon ( sima samponba kevertem mindig teafaolajat hajmosáskor) ami távoltartja a tetűket.

      Törlés
  11. Serkékre nem hat a tetűirtó. Feltapadnak a hajszálra úgy kell lehúzni őket onnan. Csak azt érdemes mosni ami a fejével érintkezik, de mivel testen kívül gyorsan elpusztulnak annyira nem kell parázni :-) Én lány voltam, és mégis le lett vágva a hajam. Én sem variálnék sokat saját gyerekkel, ez az egyszerűbb és a gyorsabb módja annak, hogy megszabadulj tőlük.

    VálaszTörlés
  12. Koszönöm a tippeket, de nekünk nem a samponnal, fésűvel, protokollal stb. van bajunk, hanem azzal, hogy az oviban újra megkapja a tetűket. Ezen tényleg csak a kopaszra borotválás segítene. Vagy a közelgő tavaszi szünet :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy értelmeztem, hogy a legtöbben (én biztos) arra akartunk utalni, hogy ez nem visszafertőződés, hanem elég ha 1 darab serkét nem vesz észre az ember (ami elég valószínű) abból újra kikelhet és újra elszaporodhat a tetű.
      De ha jól értelmeztem, hogy te azzal a vonallal értesz egyet hogy ne menjen közösségbe amíg teljesen ki nem pusztul az összes etű, akkor hetekig otthon maradt? És totálisan tetűtlenül ment újra, akkor nyilván visszafertőződés.
      De ha 1 hétig volt csak otthon akkor az simán lehet a meglévő "állomány".

      Mi tavaly nem a bölcsiben kaptuk el, hanem rokontól jött át valszeg 1 darab tetű és 5 hétig írtottuk úgy hogy nem járt a gyerek közösségbe. Meg én sem. Mégis 5 hétbe telt, ezért gondolom ez nem újrafertőződés.

      Törlés
    2. Értem, hogy itt mindeni jobban tudja, hogy mi történik nálunk. Hidd el, az első sampon után nem volt se serke (az azóta sem) se tetű, a samponra egyébként az van írva, hogy mindkettő ellen hatékony.

      Törlés
    3. Bocs hogy belekotyogok, de sajnos a tetvek hozzászoknak az irtószerekhez, tehát elképzelhető hogy azért nem hatásos. Az irtó és riasztószerek, samponok többségére ráírják hogy mindkettő ellen hatékony és ez illúziókba ringatja a szülőket. A tetvek meg terjedenek tovább. A spirál tetűfésű (nittygritty) nagyon hatásos, jobb mint az egyenes sűrűfésű amit patikában kapható. Van elektromos tetűirtó kütyü is, ami csipog ha tetüt ér és elpusztítja, de erről még csak olvastam. A gőzölős (gázos?) irtásról fodrászoknál tudsz érdeklődni, az is létezik és hatásos, de a visszafertőződés ellen nem véd meg. Kitartás, egyszer vége lesz!

      Törlés
    4. Ilyen spirál tetűfésűt nem láttam. Nekünk az egyenes sokat meghagyott.
      Érdekes az egyik tetűírtón, azt hiszem a Hedrin-en írta is hogy a serkék nem jönnek le (csak elpusztulnak) azoknak le kell nőniük. Nálunk így is történt. Melyik tetűírtó az amelyik le is szedi a serkét a hajszálról? (Persze lehet itt nem kapható).

      Törlés
    5. Az ecet is leszedi. Csak az meg nem irt, viszont ha túl tömény akkor marja a fejbőrt. Az elektromos állítólag jó serke ellen is. A nittygritty netről rendelhető, jobb mint az egyenes, de a bogarászást akkor se lehet teljesen megúszni. Sajnos ha egy gyereket szeretnek a tetvek akkor gyakrabban meg fogják látogatni. :(

      Törlés
  13. Teafaolajat csepegtess a samponjába és az távoltartja őket. Évek óta csak ez vált be, ha jön az invázió mindig bevetem ( a paranitos kezelés után). A lányaimnak hosszú szőke haja van- gondolhatod....

    VálaszTörlés
  14. Létezik egy tetűriasztó is (szintén Paranit), megelőzésként én azt fújtam a gyerekek fejére (amikor már kiirtottam a tetűt a hajukból). Vagy tényleg segített, vagy csak szerencsénk volt, de többször nem lettek tetvesek (eddig, de még bármi lehet).

    VálaszTörlés
  15. Az állatorvosi egyetem múzeumában láttam egy hordozható eszközt, amivel a lovak bőre alól irtottak ki az élősködőket: ráhúztak valami nagy zubbonyszeru cuccot a lóra (a feje kint volt), a nyakanal hermetikusan lezártak, és a zubbony alatt vmi fojtó gázt szabadítottak fel. Tíz percig tartott az egész, a ló utána parazitamentes volt. Akkor is az jutott eszembe, hogy egy-egy óvodai fertőzésnel kapós lenne egy ilyen cucc fejtetu ellen is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valami ilyensmi kellene :)) az egész világon EGYSZERRE, és akkor kihalna ez a hülye faj! (a szúnyogokkal is kellene kezdeni valamit, azok sem jók másra, minthogy vakarózzon az ember, grrr)

      Törlés
  16. Egyebkent nem ertem, szerintem eleg ritka, hogy valaki ennyiszer ujra meg ujra visszafertozodjon. Minden oviban vannak jarvanyok, megsem ilyen kiirthatatlanok. Vagy nem jonnek ki a serkek hajabol teljesen, vagy nem ertem.
    Amugy itthon vedono nezi at oket, amikor kiderul, h valamelyik tetves. Nalatok nem ellenorzik, hogy tetumentes legyen minden gyerek, aki visszamegy az oviba?

    VálaszTörlés
  17. Na, újabb zugolvasó bújt elő. :-) Tetű ügyben (sajnos) profik vagyunk, mert az angol iskola sem remekel. Viszont azt már tudom, hogy teljesen felesleges vegyszerekkel kezelni a gyereket, mert szinte mindet röhögve túlélik, amit te hajlandó vagy a gyerek fejére kenni. (A petróleum és a napalm valóban megoldás)Vegyetek speciális tetűfésűt, amihez csak hajbalzsam kell. Tökéletes.Mondjuk 2-3 naponta ismételni kell, de jobb, mint bármi!!!!!
    http://fodor-marcsi.blogspot.com/2012/01/lelkileg-is-viszket.html

    VálaszTörlés