2019. január 2., szerda

Középeurópaiak vagyunk: az idegrendszerünk elrongyolt, a vécépapírunk kemény

Az, hogy egy (akár önéletrajzi) regényben mennyi a valós elem, és mennyi a kitaláció, nem érdekel, ha maga a könyv jó. Nem érdekel pl., hogy volt-e Szabó Magdának Cili nevű testvére, vagy hogy miképpen halt is meg valójában Emerenc, vagy egyáltalán, Emerencnek hívták-e. A művektől függetlenül érdekel viszont az írók magánélete, mert ilyen kis pletykafészek vagyok mindenkinek a magánélete érdekel, de főleg az ún. nagy és tehetséges embereké; hogyan dolgoztak, honnan merítettek ihletet, ugyanolyan szórakoztatók-e, mint könyveik, nagyképűek-e?

Úgyhogy nagyon szívesen visszarepülnék, méghozzá egy légy képében, az 1970-es évek végére, és szépen berepülnék az Esterházy család ablakán, hogy meglássam: hogyan is megy ez, négy gyerekkel otthonról dolgozni. Mert nekem eggyel sem sikerül, pedig fix fizut kapok az itthonról végzett munkámért. Azaz ha én leülök fordítani, abból a hónap végén pénzt látok. De Esterházy Péter, ha leült írni, az még nem jelentett garanciát nagy példányszámú eladásokra, főleg az elején, nem? Ráadásul, az ő munkájához (=írás) szervesen hozzátartozott az olvasás, mint passzív tevékenység is.

Na már most, azt szeretném tudni, hogy hogyan vette rá a feleségét arra, hogy foglalkozzon ő a gyerekekkel, míg saját maga elvonult olvasni és írni. Vagy már akkor lehetett tudni, hogy az egyik legnagyobb magyar író lesz belőle? Nem értem: négy gyerek, az minimum 10 év betegségekkel tarkított év. Nálunk ez valahogy úgy működik, hogy ha beteg a gyerek, akkor az a szülő, aki otthonról dolgozik (=én) beválallja a felügyeletet, két mondat között gyerekorvossal konzultál, félóránkét kiszalad lázat mérni, ebédszünetben fél szemmel a képernyőt, másikkal a kaját figyeli.

Egyszóval, ha Boni itthon van (legyen az oka betegség vagy szünet), dolgozni, koncentrálni baromi nehéz. Vagy Boni jön be a szobámba cérnahangon magának figyelmet követelni, vagy a férjem akaszt meg a kérdéseivel („Nem láttad Boni sálját?”). Pedig, mint írtam, a munkám nem esetleges, pénzt kapok érte, és nem társul hozzá olyan, külső szemlélő által luxusnak gondolt tevékenység, mint az olvasás (bár Z. gyanakodva nézegeti a képernyőt, nem rendelgetek-e épp).

Ha Esterházy minden otthoni feladatot, házimunkát, családi adminisztrációt, gyerekbetegséget stb alá tudott rendelni a munkájának (ami tény, hogy grandiózus), akkor ennek csak egy magyarázata lehet. Az a nő egy SZENT!

15 megjegyzés:

  1. Valaki azt mondta: "Minden sikeres férfi mögött áll egy odaadó nő".
    Hogy az ellenkezője is igaz-e, arról nem szól a fáma...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én több olyan családot is ismerek, ahol a sikeres nő mögött anyaszívű apa állja a sarat 2-3 gyereket nevelve-gondozva, hátteret biztosítva.
      Ők így egyeztek meg, illetve a nők karrierje kezdett beindulni, ennek mentén hozták meg a döntést.

      Törlés
  2. Igen, ez a mondás nagyon illik ide!

    VálaszTörlés
  3. Meg kellene kérdezned a felségétől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát el is küldene a fenébe a kiváncsiságommal együtt :)))) (jogosan)

      Törlés
  4. Miért kellett volna rávennie? Egyrészt akkoriban még nagyon más volt az általános családi munkamegosztás, szerintem a legtöbb helyen természetes volt, hogy a nő viszi a háztartást és ő ápolja a gyerekeket, függetlenül attól, mi volt a férfi és a nő munkája.
    Másrészt meg, ha az ember hisz abban, amit a párja/férje csinál, akkor támogatja abban. Például úgy, hogy hozzásegíti ahhoz, hogy E. esetében dolgozhasson.

    VálaszTörlés
  5. Ezt olvastad? Szerintem nagyon jó https://konyves.blog.hu/2018/08/27/sajat_szoba_maskepp_kortars_nok_alkotoi_terei_gacs_anna

    EP-hét: valahol olvastam, ki fogom keresni, h mesélte, tényleg bezarkozva dolgozott es az összes gyereke tudta, h a papát nem lehet zavarni. A felesége tényleg egy szent. :)
    W

    VálaszTörlés
  6. Ismerem Esterhazy Dorat, osszekosselek vele? :)

    VálaszTörlés
  7. Mariann, imádom, hogy Mo-n a hat lépés nem is hat, hanem kettő :))) (nem, köszi!)

    Az elméletet mi is jól tudjuk: támogatjuk és tiszteljük egymás munkáját, a dolgozószobába Boninak tilos bejönni, amikor dolgozom.

    A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy folyton bent lóg, nem találok egy darab tollat vagy ollót a fiókjaimban, az üres papírokra gyerekrajzok kerülnek, a nyomtatóból kéthetente kifogy a patron (és nem mi fénymásolunk) :))))

    Nem ismertem ezt a könyvesblogos sorozatot, köszi :)) Elolvastam a Paulon Viktóriával készített interjút; milyen igaza van, hogy a felnőtteknek már nincs "gyerekszobájuk" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt hiszem, hogy a hetvenes években eleve teljesen másmilyenek voltak a viszonyok és a ti családotok még 2018-hoz képest is extrém gyerekközpontú, így a te nézőpontodból ezt megítélni szinte lehetetlenség. :) Én nagyon nagy tisztelője vagyok amúgy a családnak, incl. Gitta, de azt hiszem, nem emiatt, ez nem több és nem kevesebb annál, mint amikor az ember úgy neveli a gyerekeit, hogy a férje napi tíz-tizenkét órát a munkahelyén van vagy pláne, hogy nincs férje. Annyit betartani a gyerekkel, hogy nem megy be a dolgozószobába, amikor apa ír (mondom, nem a ti családotokban, hanem egy hetvenes évekbeli családban), az nem olyan nagy kunszt, hidd el. :)

      (Egy eddig néma olvasód, aki az Esterházy hívószóra nem tudott tovább néma maradni. :))

      Törlés
  8. https://wmn.hu/kult/47847-szepen-oregedni-en-inkabb-rondan-szeretnek-fiatalodni--szuletesnapi-interju-toth-krisztinaval

    K. A./WMN: Most jöhetne a „hogyan egyezteted össze a családdal a”… kezdetű kérdés, de nem jön, mert utálom, főleg, mert férfiaktól nem kérdezi senki.

    T. K.: Hogy egyeztetem össze? Sehogy. (nevet) Nagyon más az életem, mint a férfi kollégáké, akik, ha odaülnek a gép elé, akkor az alkotásnak minden alá van rendelve. Juhász Anna mesélte, hogy amikor az édesapja, Juhász Ferenc költő dolgozott, a nővérével napközi után telefonügyeletben ültek, nehogy megcsörrenjen a telefon. Ne zavarja senki a papát!

    Én több mint húsz éve úgy élek, hogy akkor írok, amikor marad rá időm. Sajnos éjszaka már nem megy, legfeljebb egyig bírom. Nagyon kellemetlen, amikor felébred a kislányom – akinek mindig azt mondom, hogy vékonyan kenje a mogyorókrémet – és azt látja, hogy evőkanállal eszem az üvegből. Van a fáradtságnak egy szintje, amikor csak a zabálás segít.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó cím!! :))
    Ha lennének fiatalos nagyszülők a közeledben, az biztosan rengeteget javítana ezen a helyzeten. Az egyéb lelkes, akár gyerekes családtagokról, barátokról, keresztszülőkről nem is beszélve! Én is segítek a bátyáméknak és tervezem is a jövőben, hiszen minden segítség jól jön. Az összes olyan barátnőm és barátom (!), aki keresztszülő/nagynéni/nagybácsi, rendszeresen kiveszi a részét a feladatokból. Legyen az egy délután/este, vagy, hogy felveszi a suliból, elviszi különórára, értemegy és hazaviszi. Emellett gondolom kell egy jó időbeosztási képesség, de amúgy csak okoskodom itt. A 4 gyerek melletti kreatív munka rejtély, csakis vasszigorral tudom elképzelni.
    Amúgy nem lehet, hogy X napokon, vagy X órára elmész egy közösségi irodába/könyvtárba és onnan dolgozol (nyilván nem betegség esetén)? Lehet hatékonyabb lenne: mondjuk 5 óra alatt elvégzed azt, ami máskor 8 és utána lehet kártyavárakat építeni :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cím sztem is zseniális, csak sajnos nem én találtam ki :))))))) ehhez egy posztmodern lángész kellett!

      Amugy van nekem rendes irodám is, jó fej kollégákkal, csönddel, két képernyővel, szóval nem panaszkodom. Na jó, a kávé lehetne jobb ;-)

      Törlés
  10. Ugy, h a hetvenes evekben elment az osszes gyerek bolcsibe kabe egy-masfel eves koruktol (ha nem is mindenhol, de Eszterhazyeknal biztos nem voltak otthon evekig), es csak delutan 4-5 meg este 7-8 kozott volt rajuk gond. Ha volt gond egyaltalan, mert akkoriban nem divott, hogy a szulo ugraljon a gyerek korul. A gyerek elfoglalta magat, rajzolt, epitett, tanult, olvasott, segitett a hazimunkaban. Mi is ilyenek voltunk a testveremmel. Nem kellett az anyjuknak szentnek lenni egyaltalan.

    VálaszTörlés
  11. Mellesleg a ferjem elmegy kemyelmesen a munkahelyere, en itthon maradok a ket gyerekkel egesz(!) napra ES kozben itthonrol dolgozom. A hozzam hasonloakat kene szentte avatni. :DD (Jo, szeptember ota mar oviba jar a nagyobbik, de negy evig itthon volt. Most mar csak a kicsi egesz napos.)

    VálaszTörlés