2018. augusztus 3., péntek

SOS: tapasztalatok újépítésű lakás vásárlása kapcsán?

Van-e itt valaki, akinek konkrét és friss tapasztalatai vannak budapesti újépítésű lakás vásárlásában? Olyasmire gondolok, hogy az építtetőt hogyan lehetne leinformálni, be kell-e járni a lakást építésszel, szerződéskötés és fizetés során mire kell ügyelni, garanciát hogyan lehet érvényesíttetni akkor, ha az építtető esetleg csődbe megy stb. Kiszemeltünk egy félig kész lakást, elhatároztuk magunkat, a forint árfolyama is kedvező, de most azt sem tudom, hogy hová kapjak, mit kérdezzek az ingatlanostól.

Ha valaki tud segíteni, kommenteljen vagy írjon a tamkosk@gmail.com-ra, nagyon köszönöm előre is!

16 megjegyzés:

  1. Most elég necces újépítésűt venni. Kevés a szakember, meglehetősen pocsék a kivitelezés. Rengeteg a hiba. A referenciamunka sem száz százalék garancia;de érdemes az ott lakókat kikérdezni. A másik lehetőség az e-beszamolo.hu-n csekkolni a céget egy hozzáértő pénzügyessel: mennyi a saját tőke, mennyi kinnlévősége ill. tartozása van.

    VálaszTörlés
  2. Az előző lakásunk újépítésű volt, egy hozzáértő ember mindenképpen jól jön, aki látja, hogy milyen minőségű anyagokból épül a ház. Gondolok itt ilyenekre, hogy kispórolt szigetelés, rosszabb minőségű anyagok, amit én nem láttam, de pl emiatt beáztunk. Sok építtetőnek van üzemeltető cége is, ezek általában az első kozoskepviselok, megszabadulni tőlük szinte lehetetlen és baromi drágán dolgoznak és időként fog a ceruza rendesen. Nálunk pl a ház pénze túlárazott parkosításra ment el, ha jól emlekszem 6 tuját 300E Ft. körül cseréltek kb 10 éve, amikor ez sokkal több pénz volt. Én a referencia projekteket mindenképpen megnézném és keress rá a cég nevére, pl a Hermina bauval érdemes vigyázni.

    VálaszTörlés
  3. Szia, küldtem egy mailt a cherchezlafemme79 kezdetű címemről. Előfordulhat, hogy a spam mappában találod meg.

    VálaszTörlés
  4. Építésszel mindenképpen konzultálnék és bejárnám vele a lakást.
    Az, hogy csak félig kész, kifejezetten előny ebből a szempontból, még nem volt idő burkolással eltakarni a hibákat...
    Ha esetleg a villany is be van vezetve, villanyszerelővel is megnézetném, nem spórolták-e ki a csövezést. Az exem festő-mázoló, és rémségeket tudott mesélni az új építésű házakról, pl. pont a villanyvezeték csak úgy csupaszon, csövezés nélkül volt a lambéria alá eldugva a tetőtérben.

    VálaszTörlés
  5. A férjemnek van egy újépítésű lakása, nekem egy panelem, ami majd 40 éves. Na, melyikkel vanvallamdoan gond? Nem a panellal. Mi pl ezért is nem építkeztűnk, hanem vettünk egy már letezo házat és újítottuk fel.
    A legtobb cég az építkezések korul projektcég, tehát, ha kesz van, megszűnik. Nincs esely szavatosságra, perekre stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is erre jutottunk, soha többet újépítésű lakást, pont a minőség miatt! Csak akkor ha mi építjük.

      Törlés
  6. Köszönöm, köszönöm!!! Ugy tűnik, akkor ez orosz rulett: ki tudja, nem megy -e csődbe az építtető, milyen anyagokat építenek a házba, ránksóznak-e közös képviselőt... nagyon gondolkodom, már csak én, a férjem ugyanis csak hülledezik ezeken a magyar sajátosságokon, és már nem akar újépítésűt venni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell elvetni szerintem most mar tudtok egy csomó mindent! A kozoskepviselo leváltásáról a tarsashazi alapító okiratból tudsz tájékozódni. A minőséget tudjatok ellenőrizni, oda kell figyelni, de kb ennyi energia egy lakásfelújítás is. Viszont sokkal könnyebb kiadni - gondolom erre vennétek. Azon érdemes még gondolkodni, hogy emelkedik a jegybanki alapkamat, nagyon sok lakást fognak idén ősszel, jövőre átadni ami biztosan hatással lesz az árakra.

      Törlés
    2. Dehát itt az imént épp te mondtad: "Mi is erre jutottunk, soha többet újépítésű lakást, pont a minőség miatt! Csak akkor ha mi építjük."

      Törlés
    3. Saját részre nem is vennék, de kiadásra igen, sokkal könnyebben és drágábban tudod kiadni, jobb a megtérülése.

      Törlés
    4. Ja értem. De mondjuk ha folyton baj van vele, akkor tulajként is sok szívás.

      Törlés
  7. Rizikos szerintem. Jobb olyat venni, ahol mar kijottek a hibak es orvosoltak, ha tudtak. Mi egy 2003-ban epultet vettunk 2014-ben, es hala egnek nincs vele semmi gond. Annyi, hogy par ev mulva fel kell majd ujitani kicsit, ha addig, itt maradunk. Most tervezek metrokozeli lakast venni, es egyre inkabb panelben gondolkodom, ugyis kiadasra a cel.

    VálaszTörlés
  8. A korábbi munkahelyemen ablakokat adtunk el újépítésűeknek, rengeteget. Folyamatosan jöttek a reklamációk, de soha nem az ablakkal volt a gond, hanem a beépítéssel. És mindig a kapkodás ment az építtető részéről, hogy gyorsan legyen meg, hadd költözzenek már be (balekék, bocs), aztán majd utána reklamálunk. Persze feltételezem, hogy van jó is. Legjobb barátnőmék újépítésűt vettek tíz éve kb és minden ok volt, de azóta sok víz lefolyt a Dunán (is).

    VálaszTörlés
  9. Már leírtam emailben amit tudtam, de még szomorúan annyit megjegyeznék itt, hogy mi vettünk új építésű lakást 2004-ben, aztán 2009-ben (cseréltünk nagyobbra) majd 2016-ban újra. És egyre egyre rosszabb a minőség.
    De nem tudom mit lehet ez ellen tenni mert mi azért választottuk az építkezést a haszált-felújítandóval szemben, mert a felújításra ugyanúgy nem lehet szakembereket szerezni és bennük megbízni. Legfeljebb anyagilag kevesebbet kockáztatok ha csak a burkoló az előleggel lép le de a minőség nem lesz jobb.
    Pl. másfél éve keresünk egy embert (vagy csapatot) aki a földszinti fürdőszobába építene egy épített zuhanyozót. Kőműves+burkoló+vizes kellene hozzá. Nincs!
    (De ha valaki tud szóljon. :-)

    VálaszTörlés
  10. Koszonom. Leginkabb nem is a rossz minőség aggaszt, hanem hogy csődbe megy a pasi és ott állunk egy félkész házzal és rengeteg befizetett pénzzel. Körül fogjuk járni a problémát, jövő héten megyek ügyvédhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még valami eszembe jutott amit nem írtam neked. Nem tudom hány lakásos társasház de érdemes megtudni hogy hogy áll a többi eladása. Azokat kp-re veszik? Vagy bank finanszírozza a vevő részére? Utóbbi jó mert a bank akkor fog fizetni ha van teljesítés és ezt a beruházó is tudja.
      Gondolom nektek is etaponként kell fizetnetek. Illetve mikor kerül a tulajdonotokba? Föltételezem a végén mikor az albetétesítés megtörténik. Mennyi fizetés marad akkorra 10%? Lehet esetleg több?

      Törlés