2018. május 27., vasárnap

A pizsama és az utcai viselet közötti választóvonalról: meddig tarta a pizsama? honnan kezdődik az utcai ruha?

(Martine nyomán és ötlete alapján)

Egyszer, jó régen egy barátnőm nálunk aludt. Tudjátok milyen az, amikor reggel egyetlen fürdőszobán osztozkodik három ember, akiknek egyszerre kell elindulniuk. Olyan változókat kell figyelembe venni, hogy ki hánykor ébred, mikor megy WC-re, mennyi ideig zuhanyozik (zuhanyozik-e) stb. Bonyolult. A reggeli után udvariasan szótam Móninak, aki a fehér-kék pizsijében, nyugodtan itta a kávét, hogy ha akar, akkor most bemehet a fürdőszobába és átöltözhet akár, mert lassan tényleg kéne indulnunk.

Most ez egyáltalán nem hangozik viccesen, de én ezután évekig röhögtem a sztorin: kiderült, hogy Móni már rég átöltözött!! A fehér-kék ruhaköltemény nem a pizsije volt, hanem az utcai ruhája: fehér nadrág, halványkék blúz. Nem tudom, hová tettem a szemem. Mindenesetre én, aki baromira ügyelek arra, hogy soha senkit ne bántsak meg, akaratlanul is lepizsamáztam Móni aznapi oufittjét! De még nincs vége a sztorinak. Már az ajtóban voltunk, indultunk volna, még utoljára végigjárattam a szemem a lakáson. Hopp! Észrevettem, hogy Móni majdnem ottfelejtette a táskáját! Egy jó nagy, világoskék bőrtáskát, pont ment a kék, buggyos ujjú blúzhoz. Utánavittem. Rémálom: kiderült, hogy az viszont a neszeszere volt!

***

Évekkel később láttam én valódi pizsamát utcán. Kínában voltunk; Kína amúgy az egyik legnagyobb kulturális sokk volt életemben. Na, ott fordult elő kétszer is, hogy este, az utcán, hömpölygő tömeg, utcai árusok, neonfények és tuk-tukok közepette megjelent valaki egy komplett polárpizsiben. Tudjátok, az a vastag, bolyhos anyagú, talán még rózsaszín is volt, a nadrág-fölső ugyanolyan mintájú. Teljesen természetesen viselte, kézitáskával vonult az emberek között. Csak úgy meresztettük a szemünket. Annyira kirítt a tömegből, ugyanakkor olyan magától értetődően hordta azt a pizsamát, hogy nem tudtuk hová tenni a jelenséget. Egy közeli kórházból jött ki egy esti sétára?

Az útikönyvben olvastuk a magyarázatot: a kínaiak nem hordanak pizsamát, meztelenül alszanak. Viszont ők varrják Nyugatnak az összes pizsamát. Rájöttek, hogy hát ez egy baromira praktikus, meleg, csinos, kényelmes öltözet.. utcára!

***

Amikor Boni elkezdte az ovit, mindenre fel voltam készülve. Egyik barátnőm kisfia annyira utánta az óvodát, hogy a legenda szerint többször is pizsamában vitték el, ugyanis máshogy nem volt hajlandó elindulni otthonról. Úgyhogy számítottam én is ilyen kérésekre, de eddig még nem történt semmi ilyesmi. Igaz, hogy a mai gyerekruhák nem is különböznek olyan nagyon a pizsamától. Nemrég Z. lánya küldött postán Boninak egy rövid ujjú kék pólót egy hozzá tartozó anyagú és színű kisgatyóval. De szuper, pont akartam venni rövid ujjú pizsit Boninak! – lelkendeztem. Be is üzemeltük annak, csak később derült ki, hogy az tulajdonképpen egy könnyű nyári utcai viselet.

9 megjegyzés:

  1. :D
    nyaraláskor hálóingben leugrani reggel a boltba, alap! én ezt időtlen idők óta művelem. a women secret betörése az itthoni piacra pedig a kezem alá játszott, mert többé nem kellett látványosan pizsiben lenni, sőt még meg is dícsértek, hogy milyen szép a felsőm. akkor zavart csak meg igazán a WS, amikor elkezdett NEM hálóruhákat is forgalmazni! :)
    igaz, én a kozmetikustól is volt már, hogy hazamentem arcmaszkban..

    VálaszTörlés
  2. a munkahelyemen szoktam latni embereket hazipapucsban, sot egyszer egy lany (mu)selyemkaftanban vonult a folyoson (februarban).

    VálaszTörlés
  3. Violet, ez az utolsó mondat :))))) én kozmetikustól hazafelé csak kerülő úton, a kertek alatt megyek haza, nehogy valaki meglásson..

    WS: hú, nem tudtam, hogy nem csak hálóruhákat árulnak! Résen kell lennem!

    BV: micsoda polgárpukkasztó munkahely lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát éppen az a meglepő, hogy ezek a személyek velem ellentétben bizonyítottan divattudatos lények!

      Törlés
    2. Akkor tartsuk nyitva a szemünket, lehet hogy valami új divathullám lesz...? (én akkor néztem nagyokat, amikor ekezdték az emberek hordani a magassarkú edzócipőt!!)

      Törlés
  4. Imádom a pizsamás sztorikat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is! :)) de csak a posztod után jöttem rá! (azóta eszembe jutott még jópár :))

      Törlés
    2. írd meg azokat is! lécci!!!! :)

      Törlés
    3. Hát a legfontosabb, nem is értem, hogyan maradhatott ki, a pizsamagatya övének kérdésköre. Tudod, áltanában gumisra csinálják, ami kényelmetlen és kövérít. Én 2011-ben vettem egyszer Angliában egy Marks and Spencerben olyat, ami passzintosra volt megcsinálva, tudod, mint a terhesgatyók. Szerintem ez a legideálisabb, nem is értem a pizsamagyártóipart, hogy miért nem tér át erre. Amikor már kezdett tönkremenni az a gatya, meséltem a kolléganőmnek, hogy hiába csekkolom a MnS kínálatát, már nincs ilyen nadrág. Abban az időben mind a ketten küzdöttünk a teherbeeséssel, és ő tök lazán mondta nekem, h :

      - Akkor vegyél terhespizsamát!

      Én meg csak néztem, hogy juthat ilyen eszébe. Nem fogok terhespizsit venni, amikor nem is várok kisbabát, és lehet h soha az életben nem is fogok, én erre lelkileg NEM ÁLLTAM KÉSZEN! Azóta is mindig meglep az ilyen fajta pragmatikusság, logika, az érzelmek kiiktatása.

      Aztán terhesen tényleg vettem egy gatyapőcös pizsit, nagyon kényelmes volt, jó sokáig hordtam, de az is tönrement. Azóta megint nincs ilyen jó pizsamám. Hát ez az egyik nagy sztori :))))

      Törlés