2017. június 12., hétfő

A kis dögök

Szegény kis manókám, valszeg allergiás a szúnyogcsípésre. Először, még tavaly októberben azt hittük, valami pók csípte össze, de mára már kezd világossá válni, hogy szúnyog az. Az a baj, hogy nagyon nehéz kivédeni, hogy egy darab se jöjjön be. Próbálkoztunk már levendulás-illóolajos szagosítóval (halottnak a csók), vegyszeressel (Made in China!), de mindig megtalálják, rendszerint éjszaka. HATALMASRA dagad szegénykémnek a csípés. Egyszer az ügyeletre is elrohantunk, mert vacsora közben szinte szabad szemmel lehetett látni, ahogy megy föl a duzzanat, pont a szemén ráadásul, így a desszertnél már csak azt vettük észre döbbenten, hogy nem tudja kinyitni! (Egy fél napig nem is tudta.)

A családi legendáriumban volt egy, a szüleim által sokat emlegetett történet, amely szerint egyszer a papám ment értem az oviba, de nem ismert meg, akkorára dagadt a szúnyogcsípés a homlokomon. Na, kb. így állunk mi is. Egyszer a füle duzzad kétszer akkorára, mint valójában, másszor a szeme-szája vörösödött be, teljesen eltorzítva a kis arcát. Persze vakarja, mi meg megőrülünk, hogy megmarad a nyoma, de hogyan lehetne megértetni vele, hogy nem szabad vakarni? (sehogy)

Kenegetjük kortizonos krémmel este, naptejjel reggel, adjuk neki az antihisztamint, Z. pluszban még a szúnyogok által terjesztett egzotikus betegségektől is retteg. A szüleim, akik anno mindent kipróbáltak (magam is jól emlékszem: lógott a nyakamban bizgenytű, hordtam a karomon karperecet, kentek, fújtak, füstöltek – semmi nem használt), azt javasolták, szúnyoghálót szereljünk föl az ágyára. Olyan édes volt Boni, amikor ezt mondtam neki, ijedten tiltakozott: Mama, nem akarok pókálót!

A valóságban sokkal durvább, a fényképek valahogy nem adják vissza a valóságot

15 megjegyzés:

  1. Különfélék a szúnyogok. De a VAPE elektromosan melegített vegyszeres irtó használatával nyitott ablaknál is zavartalanul alhattunk, és csípésmentesen.

    VálaszTörlés
  2. Igen, igen, pont ezt akartam mondani én is, a konnektorba dugós Vape - nekünk ilyen utántöltő van benne: https://szerelvenyfutar.hu/shop_ordered/4268/shop_pic/vape_kids_ut.jpg
    Már Horvátországban is kipróbáltuk tavaly, meg itthon is ilyenünk van most, szóval szerintem ott is jó lesz, bármilyen mutáns változatotok van.

    VálaszTörlés
  3. igen, én is a VAPE-t ajánlom, vagy van a dm-nek is saját márkás elektromos vegyszeres irtója (ha van nálatok) - az én fiamnak is bedagadnak a csípései, fel fogunk majd rakatni szúnyoghálót a szobájába, de ez is egy jó megoldás. Én is elvittem a dokihoz, mikor hathónapos korában az egész törzsét végigcsípték és úgy nézett ki, mint, aki vmi borzalmas betegségben szenved, én is azt hittem, pók csípte össze, az orvos meg kiröhögött, hogy mit akarok, ez egy kisbaba, a bőre százszor érzékenyebb, mint a miénk, még jó, hogy bedagad. mondtam, oké.

    VálaszTörlés
  4. Szia Tamko, nekünk a Raid Night & Day vált be. Oldószermentes vagy mi. (régen láttam a reklámját...) Évek óta használjuk, 10 napig hat egy "korong".

    VálaszTörlés
  5. En is vapet hasznalok es nyugtato kremmel kenem oket. De orokoltek a hajlamot es bedagadnak a csipesek. Tudom, mirol beszelsz. Nincs mit tenni, en ezert nem jarok szurkuletkor viz partjan, es nem szeretem az elovizeket a vizi bogarak miatt. Sokan ezt nem ertik meg, de az ember kitapasztalja elete soran, h mi a jo neki.

    VálaszTörlés
  6. Kedves VAPE-ügynökök és Cefalosporin! Köszönöm a tippeket :))) asszem itt nem lehet kapni, de otthonra jó lesz majd.

    W: nálunk nem röhögött senki. Doki, ovónő mindenki összecsapta a kezét (sőt, az ovónő egy rémtörténetet is mesélt egy másik kisgyerekről, akinek fel kellett vágni a daganatot, annyira be is gyulladt.. szóval résen kell lenni)

    Annamária: a férjem abszolút megértene téged. Már most kezdi mondogatni, hogy hová NE menjünk Mo-on, ahol szúnyogok vannak...

    VálaszTörlés
  7. Vape és cink rázó keverék :) - tudod az a fehér ecsetelő, ami hűsít is és le is lohasztja egy kicsit a csípést. Nálunk Flóra érzékeny rá nagyon, szerencsére ez is valamelyest változik, ahogy nőnek a gyerekek egyre kevésbé dagad be nekik a csípés.

    VálaszTörlés
  8. Nekünk ugyanez volt, kinőtték, azóta olyan, mint más embernek, nem dagad meg. Fenistilre rá se rántott, csak a szteroidos kremre, arra viszont azonnal lelohadt. Gyógyszertári kevert krém volt, kevés szteroiddal, doktornő azt mondta, ennyi nem árt, fel sem szívódik. Még itattam kalcium pezsgotablettat, de az nem tudom, tényleg érdemben csinált e valamit. Plusz az ikeaban vettünk szunyoghalos baldachint, amit rendes ágy fölé kell akasztani, az jó éjjel, de taborban, nyaraláskor vízparton lehetetlen kivédeni. Volt hogy olyan volt az egyikük arca, mint egy dinó....csupa pup. Ijesztő, de elmúlik sztem Boninal is, ha kicsit nagyobb lesz. Nekünk háromtól kb hat hét éves korig tartott. Kitartást!!

    VálaszTörlés
  9. Rázókeverék :)))) nem tudtam, h még létezik. Gyerekkoromban tele voltam fehét pöttyökkel nyaranta.

    És igen, emlékszem, hogy egyre jobb lett a helyzet, később már az én bőröm is úgy reagált, ahogy a többi emberé, reméljük, Boni is hozzászokik.

    Ikeás szúnyoghálót megnézem, köszi!

    VálaszTörlés
  10. En ugy tudom, a ver milyensege az, ami vonzza a szunyogot (vagy nem), pl. a lanyomat meg sose csipte meg egy sem, "rossz a vere" :) (35 eves).
    Nade a lenyeg: valahol olvastam, hogy a B vitamintol (tudod, aminek alapbol is olyan budos a szaga) a ver is fura izu lesz a szunyognak, es nem ker belole.
    Hat, nem 100%, de egy probat meger, ha beveszi a vitamint, artani nem art.

    VálaszTörlés
  11. Koszonom :))) megkerdezzuk a dokit!

    VálaszTörlés
  12. még egy pont az éjszakai elektromos irtónak ;)
    nappalra, vízpartra pedig ez vált be nekünk:
    https://www.szepsegbolt.hu/termekek/29838/vape_derm_invisible_szunyog_es_kullancsriaszto_aeroszol/
    ruhára is fújható, elsősorban ezért választottam anno... dm-ben vettem, ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  13. Édes babaujjak! (tényleg nem olyan rémes a képen)

    VálaszTörlés
  14. Blueberry, köszi!! (de most már egyértelmű, hogy itt SEHOL sem lehet kapni :(((

    2ie: igen, olyan érdekes. Még a kis feldagadt pofija is olyan normálisan néz ki a fotókon.

    VálaszTörlés