2017. április 7., péntek

Minimalizmus nálunk (zéró hulladék?!)

Mielőtt megszületett volna Boni, megbeszéltük, hogy nem halmozzuk el játékokkal. Nem lesz a szobájában ezer autó, kacat, ilyen-olyan fejlesztő huncutság, miniatűr étkészlet, játékhangszer, ötezer kirakó, legó, dupló, playmobil, matchbox, kutyafüle. Három év elteltével ott tartunk, hogy:


 valamit nagyon ELCSESZTÜNK!

17 megjegyzés:

  1. Á, ha nem így álltatok volna hozzá, tízszer ennyi lenne. Nem ezerszer annyi cuccunk van felnőttként is, mint a szüleinknek, pláne nagyszüleinknek voltak? de... és egy csomó, korábban felesleges cucc a társadalmi minimum elvárás szintjére lépett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fuu, nalunk allando konfliktusforras, hogy anyam MINDEN idiotasagot rank akar tukmalni, merthogy az hasznos es kell, es megsertodik, hogy miert nem akarom megtartani, meg miert nem vagyok halas, amikor idehoz harom doboznyi kacatot, amit NEM kertem. egyedul el egy harom szobas, hatalmas polgari lakasban tele cucokkal, es a gyerekkori szobam kabe attol a perctol raktarkent funkcional, h kihuztam onnan a labam.

      Törlés
  2. Igen, igen. Meg olyan kellemetlen azt mondani a vendégeknek/rokonoknak, hogy ne hozzanak semmit.. mert ha épp így akarnak örömet szerezni a gyereknek?

    (Amúgy a szüleim MINDENKIT kenterbe vernek, ők nem dobnak ki SEMMIT! ("Jó lesz még valamire")

    VálaszTörlés
  3. Örüljetek neki hogy ennyi van. Én most akarok utánanézni hol lehet használt játékokat venni esetleg mert mi annak ellenére hogy sokat öröklünk a tesóméktól (sokminden hiányos, kopottas de azért kiválóan használható) én úgy látom szinte minden nap kell valami új hogy le lehessen foglalni.
    Valóban nem volt így a "mi időnkben" tényleg alig alig volt játékunk és sokáig játszottunk egy-egy dologgal. Dehát tévé se volt meg internet se, néha úgy érzem hogy a 70-80-as években (és korábban) született emberek más fajból valók.

    VálaszTörlés
  4. nekunk nincs sok. egy nagyobb doboznyi duplo/lego, meg ket kisebb polcra felfero jatekmennyiseg. kulonosebb lelki problema nelkul megmondjuk barkinek, hogy nem szeretnenk, ne hozzanak. karacsonyra pedig minden csaladtagtol 1 darab ajandekot kaphat. kivetel a konyv. abbol barmennyi, barmikor johet.
    ha megis becsuszik vmi olyan plusz ajandek, ami nem tetszik, megkoszonjuk, aztan masnap eldobozoljuk vagy tovabbajandekozzuk.

    VálaszTörlés
  5. egyebkent ebben a konyvben tok jol le van irva, miert tunik ugy a szuloknek, h a gyereknek minden nap ujabb es ujabb jatek kell, mikozben csak tul van stimulalva, es nem tanulja meg tartosan lefoglalni magat vmivel.

    https://www.libri.hu/konyv/kim_john_payne.egyszerubb-gyermekkor.html

    VálaszTörlés
  6. Ella: na, ez érdekes. Mert Boni a játékainak kb. 10-15%-val játszik csak, ahogy nézem (autók, orvosi táska, néha legók). A többi az mind vagy igazi konyhai cucc (lábas, fakanál), vagy kulcsok, vagy a már említett kártyák, cetlik, fecnik. De bezzeg mindent számon tart, ha ki mernék dobni valamit, megnézhetném magam :)) Tavaly kicsit aggódtam is mielőtt elutaztunk volna Bp-re, mert ott szinte semmi nincs. Még én is azt nézegettem a neten, hogy hol lehetne olcsón játékokat venni. Na, de tök fölöslegesen agyaltam ezen, mert a kis hátizsákjában hozott autókkal simán elvolt egy hónapig (meg pár ikeás játék volt ott még).

    Színváltószeműlány: most tökre kedvet kaptam szortírozni :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hajra! :) amugy az is mukodik, h elakolsz csomo mindent, aztan "vetesforgoban" eloveszed egy-ket honap mulva, es az addigiakat rakod el helyettuk. peldaul en most eloszedtem nehany regi babajatekot a testver erkezese miatt, es J tokre megorult nekik, par napig csak azokkal jatszott. de amikor megun vmit, es latom, h regota hozza se nyult, azt mindig elrakom egy kulon dobozba a szekrenyben.

      Törlés
  7. Nekem kábé az összes, a gyerekeim születése ELŐTT hozott elhatározásom kábé sutba ment. Ugye, azt szokták mondani, azelőtt elveim voltak, most meg gyereke(i)m van(nak). :D

    VálaszTörlés
  8. Az egy éves fiam egy tépőzárral, dobozzal vagy kanalakkal irtó sokáig elvan. Nekik még minden játék :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azert vard meg, mire 3-4 eves lesz. :) egyevesen meg valoban minden jatek. akkoriban J is orakig elvolt egy csomag befottesgumival. :)

      Törlés
    2. Persze, tudom. Csak Ffella lánya alig idősebb és mégis milyen mások.
      Én azt vettem észre, hogy ha túl sok minden van körülötte, az frusztralja. Míg ha csak egy két jatek van mellette a szőnyegen, akkor jó.

      Törlés
    3. o, ertem.
      igen, en is azt gondolom, h a tul sok inger vezet ahhoz, h vegul aztan "semmi sem erdekes". a hagyomanyos ertelemben vett, igazi jatekokkal rendeltetesszeruen sztem egyebkent csak 2-3 eves koruk kozott kezdenek jatszani. J (2 ev 9 honap) mar jatszogat fozocsket, kirakost, duplozik, de egy sima fekete szigeteloszalag, amit le-fel lehet ragasztgatni a lakasban mindenhol, egyelore ugyanugy lekoti. :D korabban tok mindegy volt, hogy mokakocka, ragoka vagy fakanal van a kezeben, ugy ereztem, feleslegesen vettunk dolgokat, eleg lett volna sorban osszeszedni barmit a lakasban (teniszlabda, doboz, muanyag pohar, kanal, plasztikkartyak, ures tolltarto, sikesztyu, AKARMI), amivel biztonsagosan jatszhat.

      Törlés
    4. Nàlunk még mindig abszolút működik a "bàrmi, a lakàsban" (6 évesek). A jàtékokat pillanatok alatt megunjàk.

      Törlés
    5. Szigetelőszalag: őrület, Boni is állandóan ragasztgat a falra (azzal a gyurma-szerű ragasztóval), imádja! :))

      Törlés
  9. Na de mi lenne a szobájában, ha nem ezek?! Nálunk ezer játék van, némelyiket magunknak vesszük, másról tudjuk, hogy csak újdonságként fogja érdekelni, csomót kapunk ajándékba vagy öröklünk - valahogy legalább pár alkalommal mindegyik sorra kerül, minap a babakori rágókáit túrta elő valami kupac mélyéről, és felhasználta állatkert-építéshez... Csomó polc van a szobájában rengeteg dobozzal, nincs kupi a rengeteg cucc miatt, sőt mióta ovis ragaszkodik hogy egyedül pakolgathassa őket a pontos helyükre. Ha végképp kinövi őket, akkor majd az Igazgyöny Alapítvány jól jár velünk.

    VálaszTörlés
  10. Ja, vegul is :)))) denalunk valahogy mindig kupi van, pakolni nem pakol, rendes helyuk sincs a kacatoknak, aaaaa...!!

    VálaszTörlés