2017. február 3., péntek

Egy Nagyon Idegesítő Érvelési Hiba

Van ez a Fillon-ügy, aminek én konkrétan annyira a hatása alá kerültem, hogy ma reggel mérgemben (Fillonra gondoltam) majdnem nem jutott eszembe a PIN-kódom... Röviden arról van szó, hogy:

1) A pasi évtizedekig úgy foglalkoztatta a családtagjait, hogy azok semmit sem csináltak a javadalmazásért cserébe. A nő konkrétan a vidéki kasélyában etette a lovakat és a kutyákat, illetve nevelgette a gyerekeit, és gondolom el-elugrott a pékségbe, amely tevékenységet a férj úgy jellemzett, hogy tartotta a kapcsolatot a választóival.

2) Ja, nem, igazságtalan vagyok: a nő ezalatt az időszak alatt két (kettő!) cikket is írt egy újságba, amiért összesen 100 ezer eurót vett fel. Parlamenti asszeisztensi munkájáért havi 10 ezer eurót kapott a férjétől (közpénzből). Még ha csinált is valamit (bár az ügy jelenlegi állása szerint semmit nem csinált), ez arányaiban is túl nagy fizetés.

3) Ha mindez nem lenne ez elég: arról a politikusról van szó, aki hosszú karrierje alatt végig az egyenesség, a tisztesség és a becsületesség fontosságára fektette a hangsúlyt, és a feddhetetlen politikus imázsát építgette (én is, mint mindenki, totálisan elhittem).

4) És mindezek után, amikor még egy olyan 2007-es interjú is a sajtó kezébe került, amelyben Penelope Fillon saját maga jelenti ki, hogy „soha nem dolgoztam a férjem asszisztenseként”, szóval ezek után ahelyett, hogy Fillon bevallana mindent, elnézést kérne és lemondana elnökjelölti pozíciójáról, ehelyett foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy hát de ő nem csinált semmit.

Közpénzből elherdált 1 millió euróról beszélünk, őrület! És erre a csalásra a választások előtt pár hónappal, újságírói nyomozás után derült fény – tisztára filmbe illő sztori. Ennek az esetnek a kapcsán találkoztam azzal az érveléssel, amitől megáll az eszem. A legtöbben ugyanis azt mondják, hogy:

De drága Tamkó, nem értem, miért kell lehúzni Fillonról a vizes lepedőt. MINDEN POLITIKUS EZT CSINÁLJA!

Egyrészt, nincs az még bebizonyítva, hogy mindenki pénzt lop, sőt, jelen állás szerint úgy tűnik, hogy csak Fillon lopott el 1 millió eurót. Másrészt, attól még, hogy más is megteszi, a lopás, csalás, sikkasztás stb. továbbra is bűncselekmény. Nem kissebbíti az a tény sem, hogy esetleg más is csinálja – még ha esetleg minden politikus csinálja is (amit továbbra sem hiszek, naív vagyok).

Ha tényleg Fillon marad a jobboldali jelölt, akkor az az érv már sokkal jobban megállná a helyét, hogy de hát senki más nem lenne képes kormányozni ezt az országot (a kérdés persze nyitott, mert miért is nem?). És képzeljétek, ha Fillon lesz a következő köztársasági elnök, akkor öt éven keresztül teljes körű immunitást fog élvezni, azaz büntethetetlen lesz! Mondtam, hogy őrület.

15 megjegyzés:

  1. Egyetétek az elemzéseddel! Ráadásul baloldali manővernek tekinti (pedig a baloldalnak bőven megvan a maga baja, teljesen szétzilált állapotban van, Fillon ide vagy oda) és áldozatként próbál feltűnni...
    Annyit módosítanék: az összeg jóval meghaladja a milliót...

    VálaszTörlés
  2. Az az igazság hogy én is azt gondolom hogy MINDEN politikus ezt csinálja. Ki-ki a maga kisebb vagy nagyobb szemétdombján.
    És a legtöbb vállalkozó is. Én mindig rengeteget szidtam a magyar vállalkozókat és politikusokat, mondván hogy ez "keletről" van (ahol a korrupció meg az uram-bátyám, meg a kettős könyvelés a kultúra elfogadott része) és sokáig meglepődtem amikor nyugatiakról kiderültek ugyanilyesmik. De már nem lepődöm meg.

    Nagyon régen, angol óra keretében láttam Eddie Murphy-nek azt a filmjét (nem tudom a címét) melyben kvázi véletlenül nyer választást, bekerül a politikába és rájön hogy minden oldalról korrumpálják.
    Én sajnos minden földi ország minden pártjának minden jelöltjében már előre elvesztettem a bizalmamat.

    VálaszTörlés
  3. Még mindig jobb, mint Trump! Vagy Viktor! :))

    Off: a vizes lepedőt nem *ráhúzzuk* valakire?

    VálaszTörlés
  4. Flóra: igen, és olyan izgi, hogy vajon kitől jöhetett a füles?? Én valami belső emberre tippelek. Ebből egyszer film lesz, az tuti! (amúgy meg gusztustalan, ahogy még mindig ragaszkodik a hatalomhoz, rontván így a jobboldal esélyeit, ááá, nem bírom elviselni. Örülök, h még nem kell szavaznom)

    Ella: én nem vagyok ennyire cinikus. Legalábbis szeretnék hinni abban, hogy vannak tisztességesek is... különben forradalmat kell csinálni, vagy legalábbis meg kell változtatni az átláthatósági szabályokat. A jelenséget ismerem, hogy az ember egy bizonyos pozícióban teljesen elveszti a realitásérzékét: én is láttam már európai tisztviselőt sztrájkolni :))))

    jaaaa, de, lehet!!RÁhúzzák a vizes lepedőt és LEszedik róla a keresztvizet, brrrrr, ezek az igekötők! :)

    VálaszTörlés
  5. Kb. egy magyar falusi polgármester is lop lassan ennyi:(

    http://index.hu/belfold/2017/01/27/karadi_vadaszhaz_mondok_izsak_eu-s_penz/

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa, koszonom, h bebizonyítottad: egy magyar kommentelő is elköveti a címben említett érvelési hibát! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, nem. Én éppen arra akartam ráerősíteni, hogy mekkora baj és szégyen ez és már hova leszivargott:-(

      Törlés
  7. Mo-n ez az egyik leggyakoribb érv a jobboldal mellett: hogy az előző kormány is mennyit lopott. Es erre csak egy ismerősöm reges-régi megjegyzését tudom idézni: attól, hogy a f*s es a sz@r közül kell választani, egyik sem lesz jobb. Es mint választó, kikérem magamnak, hogy ez a ket választási lehetőség van csak, arról nem us beszélve, milyen melyen demoralizálja ez a társadalmat. Aki ilyet tesz, nem való politikusnak, en eltiltanám a közügyek gyakorlásától.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat pont ez a baj hogy Magyarországon ez a "társadalmi szerződés".
      Az emberek is próbálnak lopni es ezert suemet hunynak afelett hogy a politikus is lop.
      Nekem még soha nem adott számlát bebiszitter takarítónő komuves redőnyös csoda ha a piacon néha adnak. Vagy a nogyogyasznak nem zsebbe fizetünk a szulesert? En gyűlölöm ezt de konnyen beszelek mindig alkalmazott voltam.
      De hol van az a politikus aki ezt valoban meg akarja változtatni? Hogy hivjak? Ra akarok szavazni de ki ő?

      Törlés
  8. Látom, Magyarország utolért Titeket is! (Én is rögtön erre gondoltam, hogy minden politikus ezt csinálja, és hogy otthon ugyanez van, csak a még kevesebb közpénzt lopják még nagyobb arányokban a még szegényebb emberektől.)

    VálaszTörlés
  9. Ennél már csak az idegesítőbb, amikor elhangzik a "Dehát te is így tennél, ha megtehetnéd, nem?"

    VálaszTörlés
  10. Kecs, juuuuj, nekem szerencsere ilyet senki nem mondott, ez DURVA. :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még durvább, hogy a legtöbben sztem igennel válaszolnának :(
      http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/kethex.htm

      Törlés
  11. Blöeee! Vannak ezek az olimpiai aláírásgyűjtő Momentumosok, lelkesek, fiatalok, nyílt arcúak, becsületesnek tűnnek, valami reményfélét kezdenék érezni mikor eszembe jut, hogy Viktorék is ilyennek tűntek a 90-es évek elején :(

    VálaszTörlés