2017. február 27., hétfő

A lúzer, aki vagyok

Morális problémába ütköztem. Etikai gondjaim vannak. Pontosabban nincsenek, ez a baj! Hát milyen álomvilágban élek már? Az történt, hogy a (kb. századik) ismerősöm nyitja meg a szállodáját Budapesten, és most az egyik ilyen lánytól ez az üzenet várt a FB-on:

„Kérhetek tőled egy szívességet? Megnyitottam a hostelem és kene pár értékelés, a Booking.com 5 ertekeles után fogja csak kiírni milyen pont számú a Hostel addig is azt írja h nincs értékelés. Nem tudnál foglalni egy napra szállást és ertekelni? Vagy esetleg ha lenne meg 2/3 ismerősöd ki megtenne tok jo lenne!”

Namármost, izé. Én abszolút fel tudom őt menteni. Gondolom ez a hoteles buli – meg amúgy is, az egész magyar vállalkozói szféra – egy ilyen gengszer világ, ahol mindenki (?) lop, csal, hazudik. Gondolom nem lehet máshogy érvényesülni. Ha ez a csaj tök szépen felújította, berendezte és működteti a szállodáját, nem történik emberhalál, ha egy kicsit feltupítozza a valóságot. Na jó, icipicit hazudik. Oké, többen icipicit hazudnak. Ha mindenki ezt csinálja, biztos így kell tenni, máshogy nem lehet érvényesülni.

De én nem! Annyira sok olyan etikai kérdés van a világon, amit nem lehet egyszerű igen-nemmel eldönteni – én legalábbis állandóan ilyenekbe futok bele. De a hazugság pont nem ilyen. Ez egyszerű, mint a nap: én, Tamkó, 41 éves bloggerina, nem hazudok. Soha, senkinek. Nem akarom erkölcsi fennsőbbrendűségemet fitogtatni, mert ettől még simán lehetek visszataszító vagy kegyetlen vagy ellenszenves nőszemély, de őszintén megmondva, nem tudok elképzelni egyetlen olyan helyzetet sem, amelyben hazudnék. Velem soha nem tudja senki letagadtatni a telefonban magát, én képtelen lennék azt hazudni bárkinek is, hogy nincs itt, amikor pedig de. Én nem fogom azt mondani, hogy fehér, amikor az fekete – és szerencsére itt Nyugat-Európában ezt a morális tartást (luxust) megengedhetem magamnak. Engem így szocializáltak, én egy hazugság után valszeg tényleg nem bírnék tükörbe nézni.

Pedig milyen egyszerű lenne, ha be tudnék vállalni ún. kis hazugságokat. Például nem vesztenék el most egy barátságot, már ha lehetne így aposztrofálni a évente-félévente történő rövid csetelést. Mert úgy döntöttem, nem válaszolok a csajnak: kizárt, hogy megértse az álláspontomat. Erre ma este az ez üzi jött tőle:

„Ugye megteszed, Tamko? Nagyon kellene az az értékelés”

46 megjegyzés:

  1. Én ugyanígy gondolom, mint te, nekem sem fér bele a valóság ilyen elferdítése. Mint ahogy nem eszem meg a kiflit sem, mielőtt kifizetném (ezt az ismerőseim nagy rész nem érti). Volt már, hogy megkértek, hogy rakjak ki valamit egy nagyobb rajongói oldalra, aminek az adminja vagyok, és ott kérjem meg az arcokat, hogy lájkoljanak valamit, és én egyszerűen nem tudtam magam rávenni. Még akkor sem, ha ezekkel a dolgokkal nem ártok senkinek. Én sem vagyok erkölcscsősz, mindenki azt csinál, amit akar, de azt sem értem, hogy hogy várhatja el bárki, hogy ezt én megtegyem. Szóval maximálisan megértelek, szerintem egy pillanatig se érezd magad rosszul, ha visszautasítod az ismerősödet.

    VálaszTörlés
  2. Latod, en a kiflit megeszem :)) a bkv-n meg bliccelek :))) szerintem nekem a nyelvvel all ez kapcsolatban: ne jojjon ki a szamon hazugsag (ok, lopni sem lopok :)) egyetertek veled, hogy masokat hazugsagra buzditani sem tul szep. Jo lenne, ha a vilag ugy mukodne, h senki sem hazudna, de ezzel tenyleg ki-ki a sajat lelkiismeretevel kell elszamolnia. En sem ítelem el a csajt.

    Viszont baromira rosszul erzem magam, h nem tudok neki segiteni :((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kifli miatt EGY VILÁG omlott össze bennem!

      :)))

      Törlés
    2. én is egyetértek - de azt azért nem merném kijelenteni, hogy sosem hazudok - most persze biztosan kiábrándultok belőlem, amit egyáltalán nem szeretnék - ugyanakkor nem bírnám azt hazudni, hogy sosem fordul elő - na, ez az igazi gáz

      Törlés
    3. oké, én időnként hazudok, de sosem eszem meg semmit a boltban, és senki a családunkból, el sem tudtuk volna sosem képzelni

      Törlés
    4. De utana kifizetem!! :)) barmit kepes vagyok enni, ha epp megehezem :)

      Törlés
    5. Viszont ameddig nem fizeted ki, az addig nem a Tied.)
      Látom sokszor, hogy a szülő eteti a kiflivel, csokival /csak 1-2-3 harapás/, stb. a gyerekeit, saját magát, mivan....?????
      Marianna

      Törlés
    6. pont a vétkes falánkságot sosem tételeztem volna fel rólad :D

      megkeresem, vagy egy (nyilván több is) pszichológiai szakcikk arról, hogy naponta hányszor hazudunk mindannyian, ha megtaláltam, küldöm :)

      Törlés
    7. Marianna: na ez tipikusan én vagyok. Egyáltalán nem látom a problémát :)))

      Martine: jó, küldd, kiváncsi vagyok. Vajon beleszámítják azt is, amikor pont az ELHALLGATÁS a hazugság?

      Törlés
    8. igen - de a cikk még nincs meg

      Törlés
    9. én is utálom a kiflievést, és engem is máshogy szocializáltak. 1991-ben pont Franciaországban találkoztunk családilag először azzal a jelenséggel, hogy ott a szülők simán odaadták rágcsálni a péksütit a gyerekeknek, amíg bevásároltak. :)

      Törlés
  3. A kiflit nem eszem meg, bkv-n nem viccelek, ezeknél jóval nagyobbakat hazudok. Nem vagyok büszke magamra. Róka vagyok, mentem az irhámat, mindig van magyarázat, hogy miért teszek úgy, ahogy.

    VálaszTörlés
  4. a lúzer én vagyok ezek szerint, mert nekem az jött le,hogy foglaljak, töltsek el egy napot, és ennek alapján értékeljek. (ami biztos pozitív lenne,hiszen új és csili-vili a hostel )

    VálaszTörlés
  5. egyébként a szállodára nagyon ciki azt írni a barátnődnek, hogy szívesen megosztod és ajánlod baráti körben a szálláshelyet, de nem szeretnél látatlanban értékelőt írni, mert becsapásnak éreznéd? (bár amúgy biztos vagy benne, hogy szuper hellyé varázsolta)? vagy én vagyok túl naiv?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem ciki, ilyesmit fogok írni! Nem tudom, mi lesz belőle..

      Törlés
  6. Itt a fő lúzer nem hazudok vagyis max. nem beszélek valamiről, de valótlant nem állítok. Nem eszem meg a kiflit mielőtt kifizetném, nem bliccelek és totál kikészülök tőle ha valaki belehazudik az arcomba és olyat állít ami nem igaz, de nem tudom bizonyítani az ellenkezőjét. Tehát én még azt is rettentően rosszul viselem, ha mások hazudnak:) A lakásügyben úgy gondolom, úgy járnék el, ahogy kitaláltátok. Összességében meglehetősen szemellenzős és élhetetlen vagyok ebben a mai világban, nem is vittem "semmire" :)

    VálaszTörlés
  7. A kiflit én is megeszem, hiszen TUDOM, hogy ki fogom fizetni, és nyilván ki is fizetem, ettől kezdve nem látom a problémát ezzel.

    Én amúgy azért is nem értékelnék (azon túl, hogy becsapásnak érezném), mert én sem örülnék, ha megtudnám, hogy a hely, ahova utazom, attól csillagos ötös, hogy a tulaj beszervezte a családját és barátait, és a jó felszereltség és csini bútor miatt felpontozták, mert egy turistának ennék sokkal több szempont fontos, ami csak akkor derül ki, ha tényleg ott lakik az ember egy-két napot. Szerintem ez is elfogadható magyarázat, ha nem éri be azzal, hogy becsületes akarsz lenni... :)

    VálaszTörlés
  8. Jajj de utálom én is az ilyet, atyaég. De BKV-n lógni szerintem tök más, az rendben van :-)

    VálaszTörlés
  9. Tök furi ez: én asszem megirnám az értékelést, de sose lógnék a buszon és nem enném meg elöre a kiflit. De egyáltalán nem tartom magam szuperbecsületesnek, söt "hazudok" is, ha szerintem muszáj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hobelevanc, ezzel teljesen egyetértek, én is pont így csinàlnàm. Nekem a jàrművön lógàs a legvàllalhatatlanabb, mondjuk hazudni is utàlok, de egyes kegyes hazugsàgokkal nincs gondom, ezt a kiflievést meg nem is értem, még sose merült fel sem bennem, sem a gyerekekben, h előre együnk...;)

      Törlés
    2. De nem ijesztö ez egy kicsit? Biztos vagyok benne, hogy Tamko is, te is, az ittlevök többsége nagyjából a becsületes, jóindulatú kategóriába tartozik és oda is sorolja magát, a konkrét dolgok szintjén viszont ennyire különbözik a felfogásunk. Hogy ennyire mást tartunk no-go-nak.
      ((Szóval te ráérsz blogokat olvasni! :P Irni mikor fox?))

      Törlés
    3. De tök érdekes, én is ezen gondolkodtam! A kiflievést fel nem foghatom problémának, az étteremben is előre eszünk, utána fizetünk. Én ezt az elvet kiterjesztettem a boltokra is :))

      BKV-n lógni: amíg életveszélyes a metró, meg iszonyú sokat késnek a vonatok, és nem egy KONKRÉT embert rövidítek meg a bliccelés miatt, nem érzem nagy bajnak. A büntetést persze ki kellene fizetnem, jogosan (de még soha nem kaptak el).

      Törlés
    4. Tök jo egy olyan helyen elni, ahol minden közertben ki van teve banan, amit elvehetsz, megehetsz, fizetes nelkul. A tömegközlekedesnek nagy hive vagyok, elöfordult mar, hogy felugrottam jegy nelkul, de altalaban nem csinalom, tkp hajlando lennek többet is fizetni, ha fejlesztik belöle tovabb.

      A törtenetre pedig:nem fura, hogy nem a kerdest tartjuk cikinek, hanem azt, hogy megmond, te nem akarsz hazudni?

      Törlés
    5. Tamko, ne haragudj, de szerintem aki bliccel, az az összes többi, becsületesen jegyet/bérletet vevő utast rövidíti meg, mivel nekik azért egyre drágább a jegy/bérlet, mert gyakorlatilag a bliccelők helyett is nekik kell fizetniük. Ráadásul Te megteheted simán, hogy kifizesd az aránytalanul drága jegyet/bérletet, most tenyleg inkább a minimálbérből elő random magyar ember fizesse a Tiedet es ne fordítva? Plusz ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, amit igénybe veszel, akkor milyen alapon várod el, hogy javítsanak a minőségén? "Ezért tart itt ez az ország" :((((

      Törlés
    6. "A kiflievést fel nem foghatom problémának, az étteremben is előre eszünk, utána fizetünk. Én ezt az elvet kiterjesztettem a boltokra is :))"

      önhatalmúlag terjeszted ki. azért téves a logikád, mert az étteremben előbb felveszik a rendelésed, és pontosan tudják, mit fogyasztottál, mennyit fogsz fizetni távozáskor. a boltban kissé nehéz lenne ellenőrizni 20-50-150 vevő esetében, ki hány kiflit, üditőt, csokikát fogyasztott el vásárlás közben. és vannak, akik evidensnek tartják, hogy ők kifizetik a kiflit, tehát fel nem foghatják, miért lenne probléma, ha majszolgatnak kicsit, csakhogy a boltba elég sokan járnak lopni (nagyságrenddel többen, mint ahányan fizetés nélkül távoznak egy étteremből), és egyszerűen NINCS kapacitás erre figyelni. ha mindenkinek engedélyeznék, akkor szerinted hány bevallatlan süti, alma, narancslé tűnne el a polcokról? sok. kár ezen vekengeni. azért, mert te tudod, hogy kifizeted, még megszeged a szabályt és - hacsak arra a rövid időre is, amíg elérsz a pénztárhoz - kimeríted a bolti lopás fogalmát. hiába vagy becsületes, nem várhatod el, hogy te legyél, akivel kivételeznek. ha mindenki ehetne mindent össze-vissza, akkor foghatnák a boltosok a fejüket. szerencse, hogy sem külföldön, sem Magyarországon nem rohannak az ember felé emiatt habzó szájjal a dolgozók, de ez nem szép dolog, és pont.

      Törlés
  10. Tok jo poszt, imadom :-)

    En oncelu (kenyelmi) okokbol nem logok a bkv-n: jobb szeretek nezelodni az ablakon at, mint rettegni a felszallo ellenortol. Kiflit en sem, de a gyereken eszik elore a boltban, de szinten kenyelmi okokbol a jelenlegi terhessegem soran az Auchan kellos kozepen nyitottam mar ki egy narancslevet! Uuugy megkivantam, hogy mostnekemazonnal. Varjon a fene a penztarig!
    A hazugsagok viszont nalam ertekrendbeli problemak, en azokon nagyon nehezen kerekedek felul, igy - szinten a lelkem kenyelme erdekeben - nem hazudok en sem, mert iszonyu nehez utana elszamolni sajat magammal (ezt termeszetesen onnan tudom, hogy hazudtam mar es hat, jajjj, utaltam az egeszet, sohatobbenemakarom). Masok hazugsaga nem zavar ennyire, meg akkor sem, ha engem kozben csonthulyenek akar beallitani az illeto. Mindig arra gondolok, mekkora harcot vivhat magaval odabent tudvan, hogy baromira nem ugy allnak a dolgok, ahogy o probalja eladni. Nem mondom, hogy nem volt emiatt mar konfliktusom, de szerencsere tobbnyire elkerulnek az ilyen szituk.

    Magahoz a poszthoz: en tobbnyire nem a bookingos ertekelesek alapjan valasztok, mert nagyon szubjektiv, hogy pl kinek mi a szuper reggeli, meg a kenyelmes agy. A nagyon lehuzott helyeket nyilvan kerulom, de olyannal meg sehol a vilagon nem talalkoztam, hogy egy szallashely 1 pontos legyen. Ilyen szempontbol tehet nekem, csakis nekem nem biztos, hogy eszembe jutott volna a dologra leendo vendegkent gondolni (akit, ugy erzed, becsapnal egy hamis ertekelessel), en most itt baratkent gondolkoznek eloszor. Hangsulyozom, csakis en. Bar a felevente chateles meg nem biztos, hogy ez a kategoria.

    A dilemmadat viszont nagyon is ertem, kivancsi leszek a vegkifejletre. Megirod majd? :-)

    VálaszTörlés
  11. En borzasztoan utalok hazudni, es nem is tudok jol, belegabalyodok es kesz a lebukas. Ezert mar nem is probalkozom. Annyira nem szeretek senkit megbantani, hogy nem tudom pl. azt mondani egy rossz frizurara, h borzalmas. Viszont azt sem tudom mondani, hogy jo, melyen hallgatok ilyen esetben.
    Soha semmit nem ettem/ittam boltban, viszont miota gyerekem van, o kap egy kiflit es kabe csondben/nyugiban tudunk a tovabbiakban vasarolni. Meg soha nem szoltak, fejet sem vagtak a penztarnal.
    Bkv-n neha bliccelek (ha nem tudok hol jegyet venni) es remesen erzem magam tole.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja es az eredeti kerdeshez: en sem irnek pozitiv ertekelest a semmire.

      Törlés
  12. Húú, de érdekes téma! Én nem hazudok, soha. A kegyes hazugságot meg nem is értem, szerintem oximoron. Fordított esetben tudna bárki megértő lenni, h azért hazudtak neki, mert nem akarták bántani? Ha nem tetszik az ajándék, nem mondom, h klassz. Megköszönöm és kész.
    Viszont érdekes, az értékelést szerintem megírnám...
    Bkv-n lógást nem csinálom, mert ahhoz sokat utazom, hogy folyton az ellenőrt lessem, de volt időszak, amikor igazán számított az a bérletnyi pénz, akkor nem zavart.
    Kiflit enni a boltban.. régen simán odaadtam a gyerekeknek, h elfoglalják magukat, de mióta nagyobbak ez vlh elmúlt, már nem igénylik, simán megértik, h fizetés után lehet megenni. Más kérdés, hogy én magam sose ettem, talán egyszer a kólába ittam bele. Azzal meg úgy voltam, h az sem lopás, hiszen nem iszom meg a 2 litert, mindenképp ki fogom tenni a szalagra, míg egy kiflivel (két gyerek mellett) simán előfordulhat, hogy tényleg elfelejted megemlíteni.
    Milyen sokfélék vagyunk... :)
    Üdv. Eszter

    VálaszTörlés
  13. Hmm. Sosem jutott eszembe kiflit enni fizetés előtt amíg nem volt gyerekem. Sosem tudnék vásárolni ha nem rágcsálna közben kiflit. De szigorúan csak annyit eszik meg 1 vagy több kifliből hogy a típusa felismerhető legyen.

    Viszont fel sem merülne hogy a BKV-n blicceljek. Végülis ez egy cég. OK hogy önkormányzati és monopólium de a gázszámlát is kifizetem pedig a Főgáz dettó.

    Nálam annyi a "kegyes" hazugság, hogy mondjuk valakinek azt mondom "jó a hajad" pedig nem is. Vagy "igen valóban nagyon jó film volt".

    Ezt a szállodás kérdést meg...nem is értem. Nekem nem merülne fel hogy ilyesmit kérjek. De nem is lennék soha vállalkozó. Nem mernék.

    VálaszTörlés
  14. Hú, nagyon remélem (sőt: elvárom), hogy amikor én megkérdezek valakit a frizurám mineműségéről, az illető nem fog hazudni! :)) (viszont azt is mindig remélem, hogy kérdezés nélkül senki sem fogja a fejemhez vágni, hogy szar a hajam :))

    Egyébként lehet, h félreérthető voltam: itt számomra semmiféle dilemma vagy kérdés nincs, KIZÁRT, hogy hazudjak, ez az opció soha nem is jött számításba (a posztban említett okok miatt).

    Amúgy azóta annyi történt, hogy megírtam röviden amit kb. Martine is javasolt, erre a barátnőm rögtön válszolt, és elmagyarázta, h hogy hogyan tudom regisztrálni és lefoglalni a szállást. Mert értékelést csak utána lehet írni. És újból megkért rá, hogy értékeljem. Mondom, hogy nem egy világban élünk! :)

    Az az igazság, hogy szörnyen utálok magyarázkodni vagy érvelni, csomó mindenben (és a gyereknevelés is ilyen :)) úgy érzem, hogy nem tartozom beszámolással senki felé. De asszem most tényleg szükségem lesz egy kis diplomatikai érzékkel megírt magyarázó levélre a barátnőmnek :)) majd kölcsönveszem Esti érveit is, tök jók, köszi!

    Amúgy tanulság: a booking.com-ban csak JÓ SOK pozitív értékelés után lehet megbízni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a barátnőd NEM ÉRTI hogy csalást kér tőled.

      Na most erről eszembe jutott valami. Bizony volt olyan vizsga a főiskolán ahol puskáztam, vagy másnak segítettem, vagy valamennyire egyeztettünk pár feladatot és nem éreztem csalásnak. (Nyilván nem a fő tantárgyak voltak, hanem az ilyen töltelékek amikre sosem jutott időm.)
      Ma már ilyesmi fel sem merülne bennem. Amit tanulok (amerikai végzettség) ha valakit bármiféle csaláson kapnának egy vizsgán örökre eltiltják. Ma ezt tartom a normálisnak.

      És innen eszembe is jutott egy kérdés: vajon hogyan neveljem a lányomat ilyen szempontból? Nem fontos tantárgyból lehet egy kicsit csalni a fő cél érdekében (mondjuk több idő maradjon az igazán fontosra)? Vagy nem semmilyen körülmények között.

      Törlés
    2. Még valami, ex-szakmabeliként, hátha segít ez is az érvelésben: régen (három éve dolgoztam utoljára) még úgy volt, hogy a Booking csak annak engedélyezte az értékelést, aki ott is lakott az adott szálláshelyen, tehát ha foglaltál, aztán lemondtad, akkor nem volt rá lehetőséged, mert ki sem küldték az automatikus értékelésbekérő kérdőívükhöz a levelet/hozzáférést. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez most is így van, egy ennyire profi cég nem engedheti meg magának a csalást.
      (Az ottlakás nyilván nem ellenőrizhető szó szerint, viszont a rendszer úgy működik, hogy a szállásadó a vendég elutazása után jutalékot fizet a közvetítőnek a ténylegesen lelakott időszak alapján. Magyarul a barátnőd lakását csak az tudja értékelni, aki után ő jutalékot fizet a Bookingnak, ezzel kvázi bizonyítva, hogy valóban ott lakott. Persze lehet, hogy neki az a néhány hamis pontszám megér párezer forintot...)

      Törlés
    3. Amúgy Tamko szerintem ami a frizurát, ruhát illeti az annyira szubjektív, hogy én nem szívesen sértek meg senkit azzal hogy azt mondom "ez neked nem áll jól" mert simán lehet hogy másnak tetszik és szerintem nem annyira fontos hogy valakinek milyen a haja, sokkal fontosabb hogy ő úgy érzi hogy csinos, akkor magabiztosabb jobb a kisugárzása és máris jobban néz ki.
      Most nem extremitásokról beszélek hogy valaki pirosra festi a haját hanem normál frizurákról, ruháról.

      És még eszembe jutott tipikus kegyes hazugság.
      Ügyfélnek azt mondom hogy "még nem született döntés" ahelyett hogy "nem hagyták jóvá de itt küszködök mint egy állat hogy hátha mégis sikerül jóváhagyatni".
      Ilyenek szerintem mindennapiak.

      Törlés
    4. Esti: ááá, akkor már értem, hogy mit írt a lány. Tökre nem volt világos az utolsó e-mailje, de végülis ugyanezt mondta el, amit te, hogy ő százalékot fog fizetni a Booking-com-nak, az én értékelésemért cserébe!

      Csak azt nem értem, h miért engem csesztet ezzel... mert a booking.com látja, hogy külföldről megy az értékelés?

      Törlés
  15. http://mindset.co.hu/tag/hazugsag/

    http://www.onlinepszichologia.hu/hirek/hazugsagok-mi-szukseg-rajuk

    http://www.hatterkiado.hu/sites/default/files/olvass-bele/a-hazugsag-pszichologiaja-2-kiadas.pdf

    http://ap.elte.hu/wp-content/uploads/2012/09/APA_2009_1-2.pdf

    http://orszavak.nyeomszsz.org/pdf/04_Dr.+Sagi+Zoltan_Megtevesztes.pdf

    http://pszichologia.com/konyvismertetok/hatter-konyvkiado/a-hazugsag-pszichologiaja/

    http://www.harmonet.hu/psziche/61291-hazudtal-ma-mar-a-hazugsag-pszichologiaja.html

    VálaszTörlés
  16. persze PONT AZT a cikket, amire gondoltam, nem találom - de ezek mind érdekesnek tűnnek (és hát itt is felmerült: ki mit definiál hazugságként?)

    VálaszTörlés
  17. én bkv-n szoktam bliccelni (mondjuk ha csak három-négy megállót utazom), hosszabb utakon lyukasztok. És nem hazudok frizura és kinézet dolgában sem, de próbálok _nagyon_ diplomatikusan fogalmazni.

    VálaszTörlés
  18. Köszi, Martine a szakirodalmat :)) az elsőt elolvastam, talán a többire is lesz időm. Nos, számomra a hazugság vs. igazmondás körül semmiféle homály nincs, egyértelmű mindkettő (azaz ami nem igaz, az hamis, hehehe). Pont emiatt az igazmondás egyfajta kapaszkodót jelent a többi nehéz és több oldalról megközelíthető etikai probléma között (tisztára megingattatok a BKV-val... de a kiflicsücsköknek továbbra sem tudok ellenállni! :)). A félrevezetést és az elhallgatást nem sorolom ide, ezekkel, végső soron, én is dolgozom. De a mottóm az, hogy ne hagyja el a számat valótlan kijelentés. Évtizedek óta működik!

    De amúgy milyen példa már az elején, hogy valaki NEM MERI (?) bevallani, hogy véletlenül eltörte a bögrét? :)) Hány évesek is vagyunk? Idem a ronda frizurára: ha valaki megkérdezi az én szubjektív véleményemet (nyilván objetkívval nem szolgálhatok) a hajáról, akkor tudja elfogadni, ha esetleg nem tetszik nekem! HISZEN PONT EZÉRT KÉRDEZI, hátnem??

    Egyetemen puskázás: én is csináltam, ma már én sem tenném, de inkább magam miatt. Nehogymá' ne tudjam megtanulni!

    Gyereknevelés: én azt fogom asszem közvetíteni majd Boninak, aztán persze nme tudom, hogy ez mennyire lesz jó, hogy 1) nem szabad hazudni 2) szabad viszont tévedni és hülyeséget csinálni 3) joga van az embernek nem válaszolni (szerintem sokan ezért mennek bele egy hazugságba) 4) tudni kell, hogy sokan viszont (nagyon) könnyen hazudnak.

    VálaszTörlés
  19. Én addig hazudok amíg nincs nyoma. De pl. mikor megkértek, hogy mondjam azt, elveszett a diákom és kérjek újat, hogy legyen új matricám, amit odaadhatok egy ismerősömnek...azt mondtam neki, hogy bocs, de nekem ez nem megy. Azóta se beszéltünk, de nyilván nem ez volt a fő oka :-)

    VálaszTörlés
  20. Én is pont azt akartam kérdezni, csak közbejött a BKV:)), hogy a Bookingon nem csak ott-tartózkodás után lehet értékelést írni?
    Tamko, az asszem mindegy, hogy honnan írod, mert elméletben akar belföldről is mehetsz arra a szállásra.
    Amúgy mi szállásfoglaláskor mindig először a negatív véleményeket olvassuk el, es szoktunk röhögni jókat a sznobokon, akik olyanokon akadnak ki, hogy "ízléstelen volt a szőnyeg a szobában" meg "nem volt kád, csak zuhanyzo, pedig királyi lakosztályt foglaltunk" esatobbi.

    Amúgy a couchsurfingen volt hasonló, hogy ismeroseinkrol írtunk értékelést es vice versa, ugy, h előtte nem feltétlenül laktunk náluk vagy fordítva; de az értékelésben ott mindig le is írtuk, hogy x éve vagyunk barátok es ezért meg ezért ajánljuk az illetőt szállásadóként, na meg az egy ingyenes oldal es szolgáltatás magánemberek között. (Csak ott is az van, hogy pozitív értékelések nélkül nem bíznak meg az emberben se szallasadokent, se vendégként.

    VálaszTörlés
  21. Még az jutott eszembe a bookingról, hogy januárban voltunk síelni Murauban, és a hotel recepcióján volt egy nő, akivel több konfliktusunk is volt. Mikor hazajöttünk, megnéztem a bookingos értékeléseket, és két évre visszamenőleg találtam több olyan kommentet, ahol kifejezetten ennek a nőnek a stílusára panaszkodnak. Ezek után nagyon furcsa, hogy nemhogy még mindig ott van, de ugyanazt a paraszt hozzáállást nyomja. Gyanús, hogy ő a tulaj, v. a tulaj felesége, és szomorú, hogy ennyire mindegy neki(k), mit írnak róluk.

    VálaszTörlés
  22. En MINDIG elolvasom a kommenteket, igaz, leginkabb amikor interneten vasarolok. Tok gyakran elofordul, h valamit a negativ kommentek miatt nem veszek meg. (Sajna viszont nem szoktam kommenteket irni.. pedig kéne!)

    Tök mas: milyen ez a Murau? Miert jar annyi magyar oda? Tenyleg olyan jo, vagy mert kozel van?

    VálaszTörlés
  23. Negatív és negatív értékelés között is van különbség, a múltkor azon vihogtunk, hogy egy értékelő azért pontozta le a szálláshelyet, mert tele volt kínai vendéggel, és az egyik a bugyogóját kirakta az ablakpárkányra száradni.

    VálaszTörlés