2017. január 27., péntek

Francia előadók, akiket mostanában hallgatni szoktam


Fréro Delavega: Ők azok, akiket ma Franciaországban mindenki ismer, énekel, dudorászik stb. Még ha az ember azt hiszi, hogy nem, akkor is, mert rádióban, üzletekben, mindenhol ez szól. Két fiatal pasi alkotja a zenekart, állítólag  most fognak szétmenni. Én is behódoltam a divatnak, a kedvenc nótám: Ton visage. 

Thomas Dutronc: Na ő egy zseni. Eleve tök nehéz volt érvényesülnie, mert a szülei közismert emberek (gyönyörű színésznő anyuka, sármos énekes apuka), szóval a mérce magas volt, de sikerült megütnie. Virtuóz gitáros, Django Reinhardt-stílusban játszik, a legutolsó szuper száma: Allongés dans l'herbe. 

Dominique A.: Régi motoros, de addig nem nagyon ismertem, amíg tavalyelőtt ki nem jött a legfrissebb albuma. A hangszíne épp a nyálas-undorító és a szexis-romantikusangyönyörű között helyezkedik el félúton, de engem ezzel az új albummal kilóra megvett és hetekig (hónapokig?) csak azt hallgattam.  Szuper az egész album hangszerelése is. Az Éléor és az Au revoir mon amour c. számok azóta (kb. másfél éve) rajta vannak a lejátszási listámon. 

Florent Pagny: Ő is az idősebbik generációhoz tartozik, és egyáltalán nem tetszenek a régi dalai. Az új albuma (Habana) viszont szuper, Kubában vette föl, spanyolul énekel, ilyenkor  télen tök gyakran hallgatom. Kedvencem: Dónde Están. 

Renaud: Állítólag semmi hangja, ráadásul direkt hamisan énekel – nem tudom, én botfülű vagyok, nem nagyon tűnik fel (az mondjuk gyanús, hogy nem nagyon lehet elénekelni a számait). Ő az a típus, akinek inkább a szövegei érdekesek. A 2006-os lemeze például egyszerűen zseniális, de maga a pasi is tök szimpi. 2006-ban a születendő gyerekéhez írt egy számot (tök megható), és az új albumán is van egy, ami a kisfiúhoz szól (TÖK megható), a Petit bonhomme. Ezen kívül még a Toujours debout is tök jó.


További számok a listámról: Ça ira tu verras (Séverin), Week-End à Rome (Julien Doré), J'ai fréquenté la beauté (Jean-Louis Murat), Petite (Joseph d'Anvers), On vient à peine de commencer (Miossec).

8 megjegyzés:

  1. Gondolom, Magyarországon senki sem ismeri őket...
    Úgy látom, szereted az ún. "chanson à texte" műfaját (Murat, Miossec, Renaud stb.)! Pagnynak viszont hangja is van. A kis Dutronc nekem is kedvencem (anyja, Françoise Hardy majdnem az én korosztályom, híres énekesnő volt a 60-70-es évektől...

    VálaszTörlés
  2. Fogalmam sincs, ismertek-e otthon. Hátha valaki megírja :))) Zaz-ért megkukulnak otthon a magyarok, azt tudom (jogosan amúgy :)

    Igen, és a régi nagy klasszikusokat is szeretem a műfajban (Brel, Brassens, Aznavour, Leo Ferré stb.).

    És milyen szép volt az a nő! És a fia is jól néz ki szerintem.

    VálaszTörlés
  3. A Paris Combo volt nagy kedvencem úgy 10-15 éve.... léteznek még?

    VálaszTörlés
  4. Soha nem hallottam roluk :))) na mindjart meghallgatom. Wikipedia szerint leteznek.. de errol en lemaradtam :)

    VálaszTörlés
  5. Debut sur le zinc, nagy kedvenc. Több koncertjükön is voltam már. Imádat.

    VálaszTörlés
  6. Meghallgattam mindkettot, tok jok, koszi :)))

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon szuper! Thomas Dutronc tenyleg zseniális, de a többi is nagyon szuper. Ti hogy hallgattok zenét? A youtube sajnos nem működik a háttérben, most letöltöttem a spotify ingyenes részét, de itt sok a reklám.

    VálaszTörlés
  8. En a fizetos Spotify-on, mindent, meg a komolyzenét meg a Kalákát is :)))

    VálaszTörlés