2016. november 29., kedd

A vég kezdete

Ez itt lent én vagyok. Ez a lenti kép azt illusztrálja, hogyan is érzem magam. Holnap ugyanis lemegyek életem első...






...mami...őőő... MAMMOGRÁFIÁJÁRA...!

38 megjegyzés:

  1. ez nem korhoz kötött... én idősebb vagyok nálad, de még nem voltam (le is tolt miatta már egy nőgyógyász). Viszont fáj a lábam, mint öregapámmak :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bv: Lehet hogy némely orvos szerint nem korhoz kötött de a általános szakirodalom szerint igen. Mondjuk én is a netről tájékozódom meg az eddigi összes orvosomtól és a véleményük egyforma.

      Törlés
  2. Hú, menni kéne, ne is mondd. Mondjuk nem kell hozzá öregnek lenni, elég, ha van eszed.:)

    VálaszTörlés
  3. Én a mh-emtől kaptam beutalót, és a nőgyógyászom is megerősítette: 40 év felett minden második évben el kell menni. Előtte nem érdemes, nem látszik semmi a vizsgálaton, mert a kötőszövetek MÉG FESZESEK...!! Azaz utána már nem...

    VálaszTörlés
  4. Jo a kep nagyon!:) en ugy olvastam, es hiszem is, hogy a mammografia karos is tud lenni , mindanellett nem is pontosabb, mint a mell uh! Illetve a rendszeres onvizsgalat a legfontisabb! Az ilyen rontgenes szuresekrok mindig az jut eszembe, hogy regen meg a terhes noknel is komolyan gondoltak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az IKL nevű nőgyógyàsz blogger nagyon nem értene most egyet veled. Szerinte az önvizsgàlat haszontalan, a mammogràfia viszont az egyetlen biztos diagnoszta.

      Törlés
    2. Az Anyukam 20 éve dolgozik mammográfia, amit az UH kimutat v kézzel érzel az már sokkal nagyobb és előrehaladottabb. A legbiztosabb a mammográfia, de valóban van sugár terhelés, ami nem elhanyagolható.

      Törlés
    3. Az önvizsgálat ügyes önbecsapás is tud lenni, az ember nem mindig találja meg, amit nem szeretne, amitől fél. Attól még lehet csinálni, de nem helyettesíti az ultrahangot és a mammográfiát.

      Törlés
    4. Szerintem az onvizsgalat a mammografia kozotti 2 evben hasznos (ha az ember oszinte magahoz).

      Törlés
  5. Minket szerintem altalanosban is vittek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. by zenjebil: Hova vittek általános iskolába és hol? Mammográfiára biztos nem.

      Törlés
    2. Oops...ez az, csakis ez lehetett! :D

      Törlés
    3. Ezen most jòl elröhögcséltem :)

      Törlés
  6. Én is voltam. Pedig én is olvastam hogy káros, de én még tavaly befizettem egy ilyen 40-en túli szűrőcsomagra. (mammográfia, csontritkulásvizsgálat, pajzsmirígy, nőgyógy. + laborok).
    Na engem ott ért sokként hogy először nem "fértem be" a képbe a durva gerincferdülésem miatt majd kiderült hogy csontritkulásom is van.
    Viszont a mammográfia legalább negatív lett, nem tudom még eldönteni hogy menjek-e 2 év múlva vagy ne.
    Amúgy az én kötőszöveteim már 30 éves korom körül elkezdtek szétesni. Ami nekem új 40 felett az az ízületi fájdalmak. Ez rettenetes. Reggelente 5-6 perc mire fel tudok állni, miközben a gyerek ott üti a fejemet hogy hol van már a teje. :-((

    VálaszTörlés
  7. A rajz természetesen zseniális és én is ilyesmi fülbevalót és gyűrűt tervezek hordani ha megérem majd ezt a kort. (Mármint amit a kép ábrázol mert a 40-et én sajnos már felülről szagolom).

    VálaszTörlés
  8. En is voltam.

    Ikl irta, hogy az onvizsgalat keves. Ehhez tartom magam.

    VálaszTörlés
  9. Tamko, a rajz fenomenalis. Imadom. Tehetseges vagy!!! Tamko konyvet akarok, dedikalva. Nem nyalibol irom!

    VálaszTörlés
  10. Én kb. 3 éve voltam (24 évesen), de fogalmam sincs, miért kellett... mindenesetre tényleg nem korhoz kötött. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vera: A szakirodalom szerint igen, kortól függ.
      http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/12205/mammografia

      Törlés
  11. ez a rajz :)))))))

    pont az ilyen lógós mellekkel könnyű a mammo - ha még nem tartasz itt, kényelmetlen lehet. én is járok néhány éve - és aktuális megint (jaj)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja hogy akkor azért nem fájt nekem pedig előtte ijesztgettek de meg se kottyant. Mostmár értem. Mindennek van előnye.

      Törlés
  12. Hat Martine, mar itt kezdek tartani :(((( de legalabb meghoztad a kedvem.. :)

    Es koszonom, jol esik bezsebelni ezeket a dicsereteket!

    VálaszTörlés
  13. Nemrég voltam és inkább egy kis sugár rizikó, mint egy késôn észrevett tumor.
    Mióta gyerekeim vannak mániákus szûrôvizsgálat párti lettem (addig érdekes módon nem érdekelt hogy elpatkolhatok, most viszont rettentôen riaszt hogy árvák lehetnek), évente labor, ultrahang, ekg, stb. Szerencsére a háziorvosomnál megvan minden fél óra alatt

    VálaszTörlés
  14. Én is voltam már, nekem még csak kellemetlen sem volt, csak a hiúságom sérült, mert a kis csirke melleimet nehéz volt belegyömöszölni.
    Viccet félre téve, járni kell, a nagymamám mellrákban halt meg, szörnyű betegség.

    VálaszTörlés
  15. Legalább a körmöd és a gyűrűd még szép a képen:)
    Én kétszer voltam már először nem fájt, pedig nagyon féltem, hogy fog, most viszont másodszor baromira... kérdezték, hogy mikor volt-lesz menzeszem és ahhoz adták az időpontot, de azt nem mondták, hogy miért érdekes az. Én ezzel nem spórolok, a tüdőszűrővel viszont igen ... khm

    VálaszTörlés
  16. http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/emlorakszures_mammografia_helyett_ultrahanggal - radiologus foorvos van a csaladban, 40 vagyok, UH-val nez! nyilvan az onvizsgalaton azt ertem, hogy rendszeresen nezzuk, hogy legyen viszonyitasi alapunk. heti 1x-2x minimum. Erre azt mondta a dokim, hogy rendszeres onvizsgalattal meg a 90 eves mamik is eszre tudjak venni a daganatot. De persze, mindenki ugy csinalja, ahogy jonak latja! Linda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Linda: OK, akkor ez az irányzat is változik. Ahova én járok ott 40 fölött 2-3 évente ajánlják a mammográfiát, de UH-val együtt + UH minden évben amikor nincs mammográfia.

      Törlés
    2. És a cikk is a fiatal, 40 alattiakról szól.

      Törlés
  17. én speciális eset vagyok ugyan, de vagy tíz éve járok évente mell ultrahangra a csomóim miatt, és amióta betöltöttem a harmincat, "kétéventi" mammográfiára szigorúan rábeszél a dokinőm. azt mondja, amit az UH kimutat, még nem minden.
    na de a lényeg, jó a rajz :)

    VálaszTörlés
  18. Jelentem, tulvagyok rajta. Kozepesen fajt (akkor ez nem tu jo hir, ugye?) es volt utana UH.

    Itt a hivatalos allaspont a 40 ev folott 2 evente, persze hacsak az ember nem valami magas rizikoju csoportba (angelina Jolie) tartozik. Tudom, h mindenfelet lehet olvasni a neten, meg pletykak keringenek arrol, hogy maga a mammografia rakkelto, de en minden ilyen egeszsegugyi kerdesben (pl gyerek oltasai) a hivatalos orvosi velemenyt tartom szem elott, es nem fórumokon kutakodok. Persze mindenkí azt csinal, amit akar, de hulyeseg lenne egy olyan betegsegben meghalni, ami megelozheto lenne, hat nem??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Állítólag sem az összepréselés sem a sugárdózis nem tesz jót. De ki tudja? Én maradok az évi egyszeri UH-nál!

      Törlés
  19. Igen, igen, ne feledkezz meg rólam sem, ha könyvet dedikálsz a rajzaidból :)
    nekem már most is tetszene ilyen fülcsi és gyűrű is.
    Örülök, hogy túlélted a MAMMOGRÁFIÁT! (pinkm.)

    VálaszTörlés
  20. Rajz szuper, miert nem ebbol elsz? Menzesz elott a mell megduzzad, sokszor ertekelhetetlen eredmenyt ad ilyenkor a mammografia. "csak tejfeher köd latszik"- ahogy a radiologus fogalmazott. ezert fontos a vizsgalatot idoziteni. Egy zugolvaso

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm, arik vagytok :))) de ha ebből kellene megélnem, felkopna az állam! :)

    VálaszTörlés