2016. június 21., kedd

Innoválok

Vettem egy új konyhai gépet, egy ún. lassúfőzőt. Az volt a tervem, hogy könnyen és gyorsan főzök benne egészséges ételeket a családnak, mert a szerkentyű lényege, hogy 8-10 óra alatt főzi meg az ételt a saját levében. Addig rá se kell nézni, a hús puha lesz és a vitaminok is megmaradnak - ígérte az internet.

Ehhez képest még soha nem rontottam el ennyi ételt, mint most. Amióta megvan a szerkezet sokkal több időt töltök a konyhában, sokkal több koszos edény keletkezik... hogy a végeredményről, ami gyakran csak épp, hogy ehető, ne is beszéljünk...!


38 megjegyzés:

  1. Te jo eg, hogy lehet slow cooker cuccokat elrontani? Meselj! Azt sem ertem hogy kell annyit mosogatni. En csak mindent beledobok reggel, s delutan isteni illatokra jovunk haza.

    VálaszTörlés
  2. Uristen, meselj te!! Meg normalis recepteket sem talalok a neten!

    Ha a kepen pl a vadas elkeszitese lathato. Tul hig lett, ugyhogy be kellett suriteni, meg pürésíteni, meg passzirozni... Ja meg pluszban a zsemlegombócokat is elrontottam, igaz, azt a sütőben. :)) amugy a fo problema az, hogy a húsokból nem sul ki a zsir, hanem belemegy a szószba, igy az mindig tul zsiros. A bor nem parolog el. Meg az egesz cucc tul híg. Es tok frusztralo, hogy mindenkitol azt hallom, amit te is irsz: milyen pkaktikus, gyors es celszeru! :))

    Szoval: HELP!! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is van, imádom! Mondjuk vadast még nem főztem benne, de pl Stroganoffot rendszeresen! Próbálj kifejezetten slow cocker recepteket keresni, mert pár dolgot nem lehet ugyanúgy főzni. Még más húsokat szoktam venni pl marhából a bélszín az bűnrossz, de olcsóbb húsok nagyon finomak!

    VálaszTörlés
  4. azzal kapasbol szamolni kell, hogy minden kicsit levesebb benne. Ujabban mar batorodom es leveszem a fedot ug ket orara, vag egyszeruen besuritem egy kis kukorica liszttel es bingo.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. es akkor pl tegnap gyartottam ezt, fb-n villant fel a recept vasarnap. Kb 4 db krumpli felszeletelve, szepen elhelyezve alulra. Ra 1 vagy ketto hagyma felszeletelve majd saccra ranyomtam egy adag bbq szoszt. Erre jott bacon majd 4 szelet serteshus, de felteszem barmilyen szosz, megin zutty ra bbq sauce. Kb 3 evokanyalni alkalmankent. Teto ra es 4 ora gyorsan vagy 8 ora lassan. Az utolso 15 percben meg dobj ra reszelt sajtot. Csak annyira hogy megolvadjon. Nagyon egeszsegesnek nem az, viszont csalad imadta. Es mikroztam melle jo sok zoldseget, kicsit javitvan az egeszseges mutatokon. De tenyleg nagyon finom lett, a serteshus elolvadt a szadban. Kb 10 perc effortom volt. Ha szeretnel egeszsegesebbeket, jovok azokkal is. Nekem pl van egy magyar baratnom aki rendszeresen a slow cookerben gyartja a fozelekeket. Azt mondja sokkal sokkal jobb lesz. (en alapallasbol nem birok fozelekeket, ugyhogy ez ugyben nem tudok allast foglalni)

      Törlés
    2. sajna nem hagy modositani. a felteszem barmilyen szoszt helyett rakd be a felteszem barmilyen hust. Amugy maga a recept a szoszra is azt irta, hogy amivel akarod. Siman elkepzelem, hogy finom edes csili szosszal is.

      Törlés
  5. Eva, es ez milyen serteshus volt? Ez a recept annyira nem vonz, de szivesen olvasnek mas, egeszsegesebb :))) kajak receptjeit. Kerdesem: te nem szoktad betartani azt a szent szabalyt, amely szerint mindig lepje el a hozzavalokat folyadek? A fedo levételével meg nem probalkoztam, lehet h ez a megoldas, h kicsit besűrűsodjenek a cuccok. Ami jo lett nekem, az a minestrone leves, de kb minden mast idaig elrontottam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem sosem lepi el. neha ugy masfel centivel alatta van. Illetve pl a fenti krumplishoz is egy deka folyadek nem ment, siman megfott a leveben. A sertes "shoulder fillet" volt. Nem ertek tul sokat hentesul, talan a tarja? az eredeti recept amugy pork chops volt, csak azom eppen nem figyelt a hutoben.

      Törlés
  6. Hát én azt még soha nem olvastam, hogy lepjen el a folyadék az ételt. Kb 1 óra utan olyan gőz képződik benne, hogy fölösleges szerintem ennyi folyadék. Viszont idonkent mrg szoktam keverni a hust vagy ha egyben sutom, akkor megfordítom. A húsokból olyat érdemes választani, ami nem száraz mint pl a csirkemell, mert az szíjas lesz, hanem pl combot vagy disznohusbol combot, lapockat, marhahúsból nyakat szoktam venni. Ezeknek nagyon jót tesz a nem túl meleg slow cocker, mert az inas részek a 180-200 fokos sütőben összeugranak és rágósak lesznek viszont itt szépen megpuhulnak. Én annó a stroganoff-fal és marhaporkolttel (aka beef stew) kísérleteztek ki, hogy kb hogy kell használni. Valami olyat erdemes valasztani, amit szerettek. Régi nagy kedvencünk a tikka massala volt, L miatt most azt egy kicsit pihentetjük. Nincs esetleg egy nagyon tuti Coque az vin recepted?

    VálaszTörlés
  7. Koszi :))

    Ezt irja a hasznalati utasitas, meg egy par netes oldal, amit elolvastam. Eddig ezt a szabalyt betartottam, de lehet h hulyeseg.

    Sok tuti receptem van, de az a baj, h egyik sem erre a masinara lett kitalalva. A multkor baranyragut keszitettem (jo zsiros husbol) es a problema mindig ugyanaz: tul zsiros lesz a szosz. Stroganoff-ot meg soha nem foztem (asszem nem is ettem) igy azon nem merem kiprobalni. Boulgundi marhat (boeuf bourgignon) csinaltam, de oszinten megvallva, a kuktában finomabbra szokott sikerulni.

    Esetleg olyan oldalt nem tudtok ajanlani, ahonnan főztetetk, es bejott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két forrásom van:
      - bbcgoodfood.com slow cockertol függetlenül van most egy healthy diet plan sorozatuk, nagyon szuper!
      - a másik a kitchn.com, azon belül van egy Emma nevű lány, nálunk az ő receptjei nagyon bejönnek a családnak. Tudsz a receptek között keresni a prep method szerint is, ott van olyan opció, hogy slow. Nalunk nagyon bejön a karfiolos, csicseriborsós curry és van egy almás karajos receptje, mindkettő slow :)

      Törlés
    2. Hogy konkrét recept is legyen:
      - Ez a karfiolos, csicseriborsós curry - inkább téli esti levesnek szeretjük: http://www.thekitchn.com/slow-cooker-recipe-curried-vegetable-and-chickpea-stew-67520 de most, hogy belimkeltem, azon gondolkodom, hogy gyümölcslevest is főzhetnék benne?
      - ez pedig a almás/zöldséges/gyümölcsös disznó sült: http://www.thekitchn.com/how-to-cook-pork-chops-in-the-slow-cooker-225359 nagyjából bármilyen zöldséggel működik, ami éppen otthon van.

      Törlés
    3. Koszi a linkeket!! Ezt az utolsot ki is fogom probalni. Mennyi vizet (vagy bort?) ontesz hozza?

      Es jjaaaaaj ezek a mertekegysegek :)))

      Törlés
    4. Szerintem annyi extra víz kell, ami kb a gyümölcsöt, zöldséget ellepi. A recept negyed cup-ot ír, az kicsit kevesebb, mint 1dl. Mi nem iszunk alkoholt, mert nem szeretjük, úgyhogy ebben nem tudok segiteni, de valahol azt olvastam, hogy slow cockerben nem parolog el az alkohol, érdemes utánanézni.
      1 inch = kb 2.5 cm
      1 cup = kb 2.5 dl
      1 pound = kicsit kevesebb, mint fél kg

      Törlés
    5. Nagyon köszi! Képzeld, már meg is vette a férjem a húst, persze amilyen hülye vagyok, csak utólag olvastam el rendesen a receptet, így csak most látom, hogy mindenképpen csontos húsnak kell lennie - ő pedig olyan vett, amiben nincs csont. Na mindegy, remélem, ezen nem múlik semmi. (a tapasztalatom sajna az, hogy ha változtatok valamit, abból nem süt (fő :)) ki semmi jó)

      OK, akkor nem zuttyintom nyakon vízzel, csak amennyi a zöldségekre kell (krumpli + édeskömény, gyümölcs nagyon húzós nekem :))

      Holnap este megírom, milyen lett! :)

      Törlés
  8. amugy meg e is mondani akartam, hogy mindenkeppen angol oldalakon keress recepteket. Itt nagyon nagy multja van. Az en 48 eves ferjem is meleg nosztalgival emlekszik milyen jo is volt a sulibol hazajonni a rotyogo beef casserole szagara amit az apja rakott meg fel reggel melott elindultak volna. Szoval joval nagyobb tapasztalattal rendelkeznek ebben mint a magyarok, marcsak ezert is erdemes az o oldalaikat bongeszni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igazad van, köszi a tippet! Én is amerikaiaknál láttam először ilyen szerkezetet, és ők is úgy beszéltek róla, mint egy jól kipróbált, évtizedes konyhai eszközről. De pont a terminológia meg a mértékegységek miatt nem nagyon keresgéltem angolszász recepteket, de látom, kénytelen leszek :)

      Törlés
    2. amerikaiakat en sem kedvelem, mert minden "cup" es engem ez zavar, hogy sulyra, terfogatra, mindenre jo. Milyen dolog ez mar! Amugy minden recept oldalon (legalabbis angol nyelvueken ott van valahol egy "convert" gomb, s mar rakja is at metric-be.
      )

      Törlés
    3. Igen: milyen dolog ez már! :)) meg különben is, én nem értem mit kell itt különcködniük a mértékegységekkel, grrrr.

      Jó, akkor majd keresem ezt a gombot!

      Törlés
  9. Lehet, hogy döreség, de én amiatt szemezek a slow cookerrel, hogy megfözze az ebédemet, mire hazaérek. Tehat müködik az, hogy reggel beledobalom a cuccokat, otthonhagyom egyedül(!) es ö föz, felrobbanás nélkül? Az amazon recenzioi nem egyértelmüek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyem evek (evtized) ota megvan, s en rendszeresen a beledobalom, elfelejtem technikaval fozok. Mint lentebb fejtegettem, par oraval meg tul is fozheted, s nem veszed eszre az eredmenyen. Szerintem egyebkent az angolszasz kulturaba azert is passzol jobban, mert itt a vacsora a fo ido. Ergo, rotyoghat egesz nap. Ha meg netan ebedre szeretnenk meleget, akkor is reggel minden bele, s attol fuggoen mikor eszunk varialom a gyors es a lassu kapcsolot.

      Törlés
    2. Pontosan mi a neve/márkája a tiednek?

      Törlés
    3. Bocsanat, ezt most vettem eszre. Az enyem crockpot es az amazonrol vettem egykoron. Szerintem ez egy annyira egyszeru gep, hogy tok mindegy milyet veszel. Mint a kenyerpirito vagy a vizforralo.

      Törlés
  10. Én is ezért vettem:) De nem merem itthagyni, mert félek, hogy leégetem a lakást. Úgyhogy éjszaka szoktam főzni benne. 10 körül felteszem és reggelre megfő, mire indulok ki is hűl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En is hasznaltam ejszaka egy parszor, de azzal meg az a baj, hogy hajnal otkor mondjuk felebreszt az inycsiklandozo kaja szag. Meg nehez mondjuk ugy leulni komasan kukoricapelyhet ragcsalni, hogy mondjuk az egesz lakasnak atuto marhaporkolt szaga van.

      Törlés
  11. Hú, Merylla, és attól nem félsz, hogy éjszaka ég le a lakás?? Miközben ti alszotok? Én ezt nem merném megcsinálni. Én két-három órára el szoktam menni, játszótér, bevásárlás, Boniért a bölcsibe, de olyat, mint amit az amerikai rokonok csinálnak (amit azt amit te is írsz, Hóbelevanc), nem merném meglépni, és mondjuk az én készülékem használati utasítása nem is javasolja.

    Merylla, most éppen fő a cucc, végül csak hús+hagyma+krumpli+répa van benne, plusz pici bor és víz (nem lepi el). Beszámolok az eredményről!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Je, en ezen sosem aggodtam. Nekem mindig valahogy olyan langy meleg es artalmatlan. Az egyetlen gaz, ha nem programozhato a geped, mint az enyem es nem ersz haza idoben. Volt mar olyan, hogy 3 oraval a tervezettnel kesobb ertem haza, ertsd 11 orat fott valami, kutya baja nem lett. Itt (UK) azt is szoktak mondani, hogy egy slow cooker annyi aramot hasznal mint egy villanykorte.(bocs, de ennek utana nem nezek, forras anyos) Akkor felteszem nem nagy az eselye annak, hogy leegjen tole a haz.

      Törlés
    2. Tényleg annyit használ, a férjem megnézte a még villanyórát ismukodes közben:)

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Attól nem félek, hogy addig leég, amíg itthon vagyunk, mert olyan szaglásom van, mint a vadász kutyának - cserébe baromi rosszul hallok:) még arra is felébredek, ha cigivel a kezében elmegy valaki a 3 emeleti erkélyünk alatt.
      Jaj, Tamko nagyon izgulok, hogy jól sikerüljön :) remélem izleni fog!

      Törlés
    5. Merylla, nem akarlak én itt ijesztegetni (vagyis de :)), de mire füstszag lesz, túl késő. Akkor már nem látni semmit, és az ember pánikolva keresi a kijárati ajtót... hányadikon laktok?

      Na, a kaja: ízlett, és nagyon érdekes, hogy tényleg megfőtt, víz nélkül is! A húson már nem is volt főzőlé, és tényleg omlós lett. Ami negatívum, az az, h a hús kicsit zsíros volt és hogy a zöldségek meg a vízben tocsogtak. Ja és hogy nem is hasonlított a képen láthatóra fotóra, mondjuk ez csak részletkérdés :)

      MIndenesetre köszi a tippet! Körül fogok még nézni azon az oldalon!

      Éva: a high program nálam bizony rotyog rendesen, nem ám langymeleg! (Andrew James) Ennek ellenére ma 3-4 órát voltunk távol. ILyenkor azért jól megnézem, hogy ne érjen hozzá semmi, ne essen rá semmi stb

      Törlés
  12. Az Amazonon lehet kapni 18 Usd-ért a Great American Slow Cooking Book-ot 500 recepttel.

    VálaszTörlés
  13. Kifejezetten visszakerestem ezt a bejegyzest, hogy ujabb tapasztalatokat osszak. :)
    En tovabbra is hive vagyok a mindent beledobni, majd massal torodni fozesnek. Mult vasarnap kirandulni mentunk, de en mar vettem egy csirket a "sunday roast"-hoz. Mento otlet volt slow cooker. Alulra beraktam hagyma hasabokat, repa darabokat meg uj krumplit. Erre ra a kotanyi grillsoval bedorzsolt csirket. Kesz vacsira erkeztunk. siman megpuhult minden egy csepp viz nelkul. A csirke bor mondjuk nem volt ropogos (varhatoan) de nekem annyit megert, hogy nem alltam a konyhaban orakat, s annyira jo volt kesz kajara hazajonni egesz napos zuhogo esos kastelytura utan. Egyebkent most jutott el csak el az agyamig, hogy valszeg azert nem terjedt el hamarabb a slow cooker Mo-n mert nem a ti idojarasotokra van kitalalva, hanem a mi latyakos, szurke napjainkra.

    mas: Thai beef curry - hat az valami isteni volt. recept az en slow cooker konyvembol, szolj ha erdekel.

    Meg gyartottam pulyka chillit edes krumplival, illetve mediterran chorizo-chicken stew-t. Az elobbi egesz jo, utobbi kevesbe. Nyilvan veszitek, hogy mae ket hete esik rank...:(

    VálaszTörlés
  14. Eva, azert erdekes, h nem terjedt el Mo-on, mert téli napokon még otthon is jol johet. Raadasul nem draga. A thai beef curry errdekelne, elore is koszi!!

    Azert egy csepp viz nelkul meg nem merem kiprobalni... De mostanaban nekem is voltak sikerelmenyeim: tok jol sikerult a krumplifozelek, az edeskomenyes rizotto meg a paradicsomos husgomboc. Az, h az ember reggel "főz", es egesz nap ra sem nez, zsenialis..!!

    VálaszTörlés
  15. Yay! Innentol nem zaklatlak, megszeretted! Ugye, ugye nagyszeru egy talalmany, meg ha nem is mindig a gasztronomia remekeit ontja. Nagyon szivesen lefotoznam es elkuldenem neked a thai curryt, meg akkor tobbet is, de nem talalok itt email cimet. Lenne vmi publikusod? (csak mert nincs turelmem recepteket bepotyogni ide) Nalunk tovabbra is oktober van, ugyhogy vissza sem rakom an en slow cookeremet a felso polcra. Kell a folyamatos comfort food.

    VálaszTörlés
  16. Tamkosk@gmail.com

    Elore is koszi!! Nagyon erdekelne ez a thai curry, azt is ird meg pontosan, ha tudod, hogy a marhanak melyik reszebol keszul. Kezdem megszeretni a keszuleket :)) nem is tervezem, h felrakom a felsopolcra... :)

    VálaszTörlés
  17. csekkold postafiokot, mert lehet eltomtem. remelem lesz amit hasznosnak talalsz. udv, E

    VálaszTörlés