2016. április 14., csütörtök

Dolgok, amelyek hiányoznak Budapestről

Vera posztja kapcsán (kérésére) én is csináltam egy listát, nem teljes, de az aktuális állapotot jól összefoglalja.

- Az időjárás, pontosabban az éghajlat. Hogy nem kell két zoknit húzni és télikabátot venni április közepén.
- A lakásom: az illata, a hangulata, a kényelme, az, hogy amikor ott vagyunk, akkor mindig szabadságon is vagyunk egyben.
- A Rákóczi téri piac reggel. A Mikszáth tér délben. Az Andrássy-n végigsétálni este.
- A mamám főztje: raguleves, rántott hús uborkasalival. Vagy bableves palacsintával (a telekszomszéd-féle sárgabarack-lekvárral). Paprikáscsirke.
- Az, hogy a fizum többet ér, mint itt.
- A Szentendrei-sziget (leszámítva a szúnyogokat).
- A jegeskávé, a bodzás limonádé, a Túró Rudi, a kefír, a paprika, a lángos, a savanyú káposzta.
- Az a gondolat, hogy minden szójátékot, rejtett jelentést, mögöttes tartalmat, kulturális utalást kiértek a négyeshatoson utazók beszélgetéséből.
- A Libri, a Szamos, a Török, az Allée, a Margit-híd, az esti panoráma, a kivilágított Vár, az Újlipótváros, a Rózsadomb.
- Az, hogy sok budapesti helyszín életem fontos színtere volt, és azt is, hogy sok budapesti helyszín teljesen más (jobb, szebb), mint régen.
- Annak tudata, hogy akármikor általános iskolai osztálytárssal futhatok össze.

Őszintén megvallva, dolgok mindig is jobban hiányoztak, mint a személyek. Talán azért, mert a fontosakkal úgyis napi (heti) szinten tartjuk a kapcsolatot, és még az a helyzet is elő szokott állni, hogy amikor otthon vagyunk, nem is találkozom velük olyan sokat. Nehéz ügy ez a kétlakiság!

12 megjegyzés:

  1. pont így (vagy nagyon hasonlóan) <3

    VálaszTörlés
  2. Nekem csak az hianyzik, amikor a hetes busz atmegy a Bádog Bözsin ;)
    Szoktam nezni a Sztracsatella c. filmben, ahogy a nap lemegy az Erzsebet hid mögött.
    A Turo Rudit értem, de a többi? Kefir, savkáp ninxs nálatok?
    Németo.ban sok helyen arulnak langost, de a bennszülöttek fahejas cukorral, nutellaval eszik %)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt meg rákkal... Ne kérdezd, en se értem.

      Törlés
    2. Lehet h passzintjak a helyi igenyekhez, nem? Az europai kinai vagy indiai kaja is egeszen mas, mint Kinaban vagy Indiaban. A langost sztem franciaorszagban el sem lehetne adni, ezeknek a finnyas gyomru nepeknek! :)

      Törlés
    3. Meglehet.Itt mindenki imadja a rakot (azt az apro felet, nem is tudom magyarul hogyan hivjak), a rakos szendvics nemzeti eledel, augusztusban nepszokas a rakunnep: hulye kis sapkakban rakot enni kereskedelmi mennyisegben es kb. ugyanennyi itteni palinkat inni hozza.

      Törlés
  3. Ha kétlaki lennék, sok minden ebből az én listámon is rajta lenne:) Viszont pont azért nem vagyok kétlaki, mert nem tudok megválni az itteni barátoktól, a családtól. Tényleg csak ez tart vissza egy kiköltözéstől. Szóval most úgy érzem, hogy nekem talán jobban hiányoznának a személyek.

    VálaszTörlés
  4. MI az a Bádog Bözsi? :-O

    Savanyú káposzta nincs! Lángost, paprikát és kefirt tudnék találni (néha szoktam is), de őszintén megvallva, ezeknek csak akkor van értelmük (és értékük), amikor a budapesti konyhámban/piacon eszem meg őket! Itt nem ugyanolyan. És fordítva: otthon nem szeretek francia sajtokat és salátákat enni. Fene a jó dolgomat! :)

    Pinkman, igaz, az is tök jó érzés, hogy noha nem találkozik az ember a családjával minden nap, de AKÁR TALÁLKOZHATNA is.

    VálaszTörlés
  5. Badog Bözsi az Erzsebet hid. A kedvencem Pesten. Nem en adtam neki ezt a nevet :)
    Ja ertem, ezt el tudom kepzelni. Fura (lenne) tenyleg vegyiteni a 2 vilagot. De azert titkos vágyam, h a kollegaim egyszercsak magyarul szolalnak meg. De mar az is nagyon fura, ha akad egy magyar tanitvanyom.

    VálaszTörlés

  6. "A szülőváros (...) nem templomtorony és nem tér szökőkúttal, s virágzó kereskedelem és ipar; a szülőváros egy kapualj, ahol először gondoltál valamire, pad, amelyen ültél és nem értettél valamit, pillanat a folyóvíz alatt, mikor valamilyen régi létezés emlékébe szédültél vissza; simára csiszolt kavics, melyet megtalálsz a régi asztalfiókban, s már nem tudod, mit akartál vele; a hittantanár kalapja, melyen barna folt éktelenkedett, szorongás egy történelem óra előtt, különös játékok, melyeket senki nem ért, és következményeiről álmodsz egy életen át, tárgy egy ember kezében, hang, amit éjjel hallasz a nyitott ablakon át és nem tudod elfelejteni."

    Márai Sándor

    VálaszTörlés
  7. Látni fogjátok, hogy nem vagyunk egy generació: ti inkább a gyerekeimébe tartoztok! Vagy talán unokáim is lehetnétek, ha előbb rászánom magam...? Nekem főleg az otthoni napfény hiányzik: az, hogy csak úgy berobban a tavasz és egyik napról a másikra ki lehet ülni a padra, a gyepre... S a nyári mezítlábazás, talpam alatt a meleg-forró homok a Tiszaparton... S az a biztos tudat, hogy holnap is sütni fog a nap, és így tovább egész nyáron át! S az enyhe ökörnyálas ősz, a nap sápadó sugarai, melyek elhozzák a születésnapomat...

    VálaszTörlés
  8. Szep az idezet, koszi!! Es most h gondolkodom, egyre inkabb nyilvanvalonak tunik, h a honvagy nem szemelyekhez, hanem targyakhoz, helyekhez, izekhez, illatokhoz, erzesekhez, emlekekhez kapcsolodik. Erdekes!

    Vajon mire vonatkozik az h "kovetkezmenyeirol almodsz egy eleten at"? (Nem olvastam sok mindent Maraitol)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az emlékezet vektorai az emóciók! Ami az idézetet illeti, azt már csak Márai tudná megmagyarázni... Talán.
      Máraitól a Naplóit szeretem legjobban.

      Törlés