2014. október 3., péntek

Mi a helyzet az immunrendszerrel?

Szeptemberben végre elvittem Bonit játszóházba (ludothèque-be). Nyáron volt elég programunk, aztán beteg lett, így most került rá sor. Nagy csata volt ez Z. és én közöttem. Ő azzal érvelt, hogy a gyerek túl kicsi még ahhoz, hogy közösségbe menjen, én meg azzal érveltem, hogy  vegre eljött az idő, hogy a gyerek közösségbe menjen...vitáinknak néha egy harmadik fél vet véget, most pl. a doki véleményét kértük ki. Ő pedig azt mondta, hogy a játszóház "jó ötlet".

De bevallom, kicsit meginogtam. Pedig jó kis délelőttöt töltöttünk ott, és úgy láttam, Bonhomme az első 5 perctől eltekintve, amikor csak az ölemben akart lenni és bújni, jól érezte magát. Nem mintha értékelte volna a többi gyerek jelenlétét, pár hajhúzáson és megbámuláson kívül semmilyen interakcióba nem lépett a többiekkel. De a szanaszét heverő sok játék igazi paradicsom volt a számára, azt se tudta, hová kapjon a drágám, mit nézegessen meg jól, mit tömködjön a szájába.

Viszont kezdek egyetérteni Z-vel: ez a hely maga a fertő. Örömömet konkrétan két kisgyerek mételyezte meg, akinek az orrából végig folyt a takony... nem találok más szavakat, minthogy undorító, gusztustalan, förtelmes volt. Pedig én (Z-hez képest legalábbis) laza vagyok, nem fertőtlenítem le a bevásárlókocsi rúdját, mielőtt beleteszem Bonit, hagyom, hogy nyalja a járólapot otthon, ütögesse a kukát stb. De amikor a foglalkozást vezető nő egy rágcsával kedveskedett Boninak ("szeretik, amikor jön a foguk"), megütközve néztem rá. Pedig hát mire is számítottam?

Úgy látom, két iskola létezik, kétféle szempontból lehet szemlélni a jelenséget: mert amikor bátortalanul megpendítettem, hogy én akkor ezt most lemosom, a nő pl. azzal nyugtatott, hogy nem kell túllihegni a dolgot, így erősödik a gyerek immunrendszere. (végül persze nem mostam le, hiszen úgyis mindent a szájába vett. Próbáltam viszont a náthás kisfiúktól távol tartani.) Más felfogás szerint viszont azzal, hogy burokban itthon tarthatjuk a gyereket, azon szerencsések közé tartozunk, akik elkerülhetik a sorozatos megbetegedéseket, az immunrendszert pedig nem lehet és nem is kell trenírozni. (Ez egyébként pontosan Z. véleménye is)

Szóval nem is tudom. Nyilván van középút is. A terv az, hogy el fogunk járni addig, amíg el nem kap valamit, utána majd meglátjuk, influenzajárvany idején pedig nem megyünk. Egyébként nagyon érdekes őt közösségben látni, örülök, hogy szívesen játszik ott is és jól bírja az idegenek közeledését. Érdekes, hogy mind a kétszer, amikor elvittem, teljesen jól elvolt egész délelőtt alvás nélkül, amint viszont beraktam az ágyba, két és fel órát aludt egyhuzamban. A sok gyerek, a sok újdonsag, de szerintem leginkább: a ricsaj - ami még nekem is sok volt - megtette a hatását.

17 megjegyzés:

  1. Már eleve ott akadtam ki, hogy mit keres beteg gyerek játszóházban???
    A játszóházak házirendjében benne is van: fertőző, beteg gyereket ne vigyünk játszóházba/közösségbe.
    Szóval "gratulálok" a beteg gyerek szüleinek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom. Voltál már bölcsiben? Szeptembertől májusig taknyosak a gyerekek. Ha minden taknyos gyerekkel otthon maradna az anyja, akkor soha nem dolgozna egy anyuka sem.

      Törlés
    2. Játszóházról van szó a blogbejegyzésben, és nem bölcsiről. És előbbiről ugye tudjuk, hogy nem kötelező odamenni.

      Törlés
    3. Hát szerintem az 1-től 4 éves korosztálynak folyamatosan folyik az orra szeptembertől márciusig, én még nem hívnám őket "beteg gyereknek". Az mondjuk más kérdés, hogy nem értem a szülőket, hogy mi a francnak nem képesek megtörölni a gyerekük orrát még akkor sem, ha a bokájukig ér, ez szerintem is undorító.
      mimi/réka

      Törlés
  2. Itt is benne van! Kerdes, h mi szamit betegsegnek, ugy latszik ez itt elfogadott...

    Egyebkent sztem erre azert kerulhet sor, mert ezek a gyerekek nem az anyjukkal voltak, hanem a baby-sitterukkel. Akik pedig szivesebben karattyolnak jatszohazakban, mint kuksolnak otthon beteg gyerekkel - ez is meger egy miset! :(

    VálaszTörlés
  3. Most olvastam az immunrendszer trenírozásával kapcsolatosan, h egyre egyértelműbb az összefüggés a kisállatok és az allergia között. Szignifikánsan kevesebb az allergiás azok között, akik 1 év alatt legalább 2 kisállattal érintkeznek rendszeresen. (Most jön a fúj rész) az állatok nyálában lévő cuccok ugyanis lefoglalják az immunrendszert, így az nem reagálja később sem túl pl a virágport. Szóval a védelmet sem szabad túlzásba vinni, bár az nekem sem meggyőző, hogy ha többször náthás erősödik az immunrendszer (akkor egy bizonyos kor után az ember ritkábban náthás???)

    VálaszTörlés
  4. hát, ha azt akarod, hogy sose találkozzon taknyos gyerekekkel, akkor nehéz dolgod lesz: az oviban, bölcsiben kábé mindenkinek mindig folyik az orra. ha a szülők mindig megvárnák, hogy az összes takony eltűnjön, szerintem soha többet nem dolgozna senki. (oké, kicsit sarkítok)
    amúgy nem mész vissza hamarosan dolgozni? mert akkor bölcsisként muszáj lesz taknyosok közt lennie a szépfiúnak. Marcikának kábé minden második héten kötőhártya-gyulladása volt a bölcsiben pl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek.
      Amúgy szerintem az edzésben mégis csak lehet valami, mert nálunk az első és második gyerek 3 éves koráig itthon volt, és kb. 2 hét ovi után 3 hét itthon menetet játszottuk le. A harmadik pár hónappal az után született, hogy az első ovis lett, elég sokat volt szegény taknyos-köhögős csecsemőként. 2 évesen bölcsibe ment és alig volt ott beteg. (A többiekhez képest.)

      Törlés
    2. és persze, szerintem is egyre jobb a helyzet (azaz dehogynem kell az immunrendszernek a takonyedzés is): a gyerekeim a hét hónap bölcsiből négyet otthon voltak, tavaly az oviban már csak riktán voltak betegek ,de azért pár hetet biztos eltöltöttek itthon, most meg már egy hónapja járnak és egy kis takonytól eltekintve kutya bajuk.

      Törlés
    3. Nekem az említett harmadikom tavaly volt középsős az oviban és egyetlen napot sem hiányzott.

      Törlés
  5. Aprilisban megyek vissza dolgozni, szoval itthon lehetnenk egesz telen viszonylag egeszsegesen, mar amennyire tolunk elkapna..

    Alugy ez nem is jatszohaz, hanem jatek-tár ( a konyvtar analogiajara) ahol jatekokat is lehet berelni ( egyelore nem latom, h valamelyik jatek kulonosebben erdekelne)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát az jó, valamiért arra emlékeztem, hogy egy év után mész vissza, de gondolom minél többet vagytok együtt, annál jobb. egészségileg is gondolom.

      Törlés
  6. szerintem közösségbe kerüléskor mindenképp végignyalnak mindent - én nem siettettem az elsőket (bár vittem őket játszóházba is meg egyéb társaságba is) - de amikor mindenkinek taknya-nyála összefolyt, akkor elkerültem a tömeget, míg lehetett (akkor lettek ovisok, amikor Á. majdnem ötéves volt, V. pedig három múlt) - na, onnantól kb. két évig - igaz, közben ovit váltottunk és sztem az új közösség új bacikkal jár - szóval az első két évben horror volt, folyton taknyosak voltak, folyton köhögtek - aztán az iskolából már nagyon keveset hiányoztak, volt, hogy egy napot sem, de max három-öt napot/év. De szerintem nem hozható korábbra az immunrendszeri érés azzal, ha korábban találkozik a bacikkal, inkább korral érik (és nyilván nem búra alatt tartva, de a közös rágóka nekem pld. iszonyú gusztustalan még úgy is, hogy én sem fertőtlenítettem magunk körül a világot).

    summázat: én nem erőltetném taknyos időszakban a dolgot :)

    VálaszTörlés
  7. A közös rágókától én fizikailag majdnem rosszul lettem, még ha le is volt mosva (ezt pedig ki tudja biztosra?) : régi, ismeretlen eredetű harapásnyomok mindenhol...

    VálaszTörlés
  8. Én addig jártam baba-klubba a nagyobbikkal, míg tüdőgyulladást nem kapott (a dokinéni szerint egyértelműen vírusos volt, amit közösségben szedhet össze, és máshol nem voltunk társaságban). Ezek után viszonylag keveset voltunk zárt közegben gyerektársaságban, az ovi első fél évét végigbetegeskedtünk, mindent elkapott azonnal. Balázs két hetes korától kezdve kapja el Bálint betegségeit, a dokinéni szerint olyan acélos immunrendszere lesz, hogy nem lesz gond a közösség majd. Meglátjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen logikus, h fel evig betegeskedett, az immunrendszerenek ki kell epitenie a kbozo nathavirusok elleni ellenanyagokat. Ha egy eves koratol jart volna kozossegbe, akkor harom evesen mar ezen tul lett volna. Ha csak hat evesen kezd kozossegbe jarni, akkor hat evesen esett volna at. Csak azt valaszthatja meg a szulo, h MIKOR essen at a gyerek ezeken, de azt nem h atessen-e.
      Btw a nathavirus hatosugara 70 meter.

      Törlés