2014. június 10., kedd

Modern csecsemők

Nagyon elcsodálkoztam még májusban a dokinál. Hetek, sőt, talán hónapok óta várjuk, hogy Bonhomme végre elinduljon - kússzon, vagy másszon valamerre -, mert az akarat és a kedv megvan benne. Tologatja is a kis popsiját az égnek, ha éppen hason fekszik, emiatt azt gondoltuk, már csak napok kérdése és  elindul. A dokit interjúvoltuk meg, hogy mégis mikor számítsunk arra, hogy gyakrabban kell majd felmosnunk, ő viszont nagy meglepetésünkre azt mondta, hogy a mai gyerekek már nem nagyon másznak négykézláb. Ötből ha egy. Állítólag a háton fekvés eredménye, és szerinte semmi gond nincs vele, ha ez az etap kimarad. Akkor a neten is utánanéztem, francia oldalakon, és ugyanezt találtam.

Ez azért jutott eszembe pont most, mert ma egy ügyeletes dokinál voltunk, aki ugyanezt mondta, sőt, elmesélte, hogy a saját fia se mászott: egyből járt. Otthon bezzeg minden barátnőm arról számolt be, hogy az ő gyerekeik vígan kúsztak-másztak.

Az igaz, hogy eddig nem nagyon raktam hasra Bonit, ő is inkább háton szeretett ügyködni a fellógatott játékokkal. Ezek után azonban száműztük ez a játszószőnyeget, ami most már világos, hogy az ördög találmány, és alapértelmezettként hasra teszem. Köré szórom a legizgibb játékokat, úgymint elemlámpa, metronóm, szemüveg, és várunk. Lassan már egy hónapja, de még mindig nem tud célirányosan előre haladni, leginkább körbe-körbe forog a tengelye körül, illetve ha hasról hátra, majd hátról hasra fordul egymás után, akkor van, hogy szinte a fotel alatt találom meg. A legtöbbször viszont csak ránéz a céltárgyra, nagy levegőt vesz, nekidurálja magát... majd hátracsapja a két karját miközben megfeszíti a kis testét. Gondolom azt képzeli, hogy odarepül??

Hiába gondoltam úgy, hogy én annyira liberális vagyok, hogy semmiféle prekoncepcióm nem lesz a fejlődésével kapcsolatban, hogy nem hasonlítgatom a tankönyvi adatokhoz, és főleg: hogy nem nem lesznek ebben a korban elvárásaim. Meglepődve tapasztalom, hogy szeretném, hogy másszon, és remélem, nem hagyja majd ki ezt a lépést.

(Ugyanakkor el nem tudom képzelni, mi lesz utána. A nap minden órájában mögötte kell majd lennem, hogy ne verje be a fejét, ne menjen veszélyes helyekre, ne játsszon koszos tárgyakkal?)

33 megjegyzés:

  1. Sztem se hagyja ki egyik fejlodesi allomast se. Amugy sztm ertelmezhetetlen a francia dokik hozzaallasa, az autoink meg a mosogepeink "fejlettebbek", de az emberi egyedfejlodes azert meg nem valtozott olyan sokat.

    VálaszTörlés
  2. Igen, pontosan ezt fogod csinálni. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nem játsszon koszos tárgyakkal… muhahahaha!
    Mi hétvégén rakatunk új parkettát, hogy Kissmajom mégse ezen a régesrégin kezdje el csúszómászó karrierjét - addig habtapi játszószőnyege van (ő hason-baba, háton csak alszik, utál úgy játszani bármit is lógatnánk le neki), amit a nappali mostani szőnyegére rakunk le neki. Merthogy a nappali szőnyege minden porszívózás és tisztogatás ellenére nem egy patikapult, sokszor átcaplatunk rajta utcai cipővel, ott heverésznek a macskák, stb. Tegnap is letettem az úrfit, aki egyébként pontosan úgy áll, mint Bonid: tolja felfele a seggét, de se a térdével se a talpacskáival nem talál fogást a kúszáshoz, ezért többnyire maga körül forog ezzel a kukacolós mozdulattal.
    Húsz másodpercre hagytam magára, öt méterre voltam kidobni valamit a konyhai szemetesbe, a nagy csendre rohantam be: életében először valahogy bizony villámgyorsan megtette azt a fél méteres távot (erősen gyanakszom, hogy repült), mind a tíz körmével kapargászta a szőnyegről az esetleg fellelhető macskaszőröket és további koszokat, és lelkesen nyalogatta a kezét utána… Hát így.

    VálaszTörlés
  4. Pedig nagyon fontosak ezek a fejlődési lépések, kimaradt kúszás, mászás után nagyobb eséllyel lehet valamilyen idegrendszeri probléma, vagy részképesség zavar. A youtube-on vannak kis videok arról, hogy hogyan lehet tornáztatni a babákat, elősegíteni, hogy kússzon, majd másszon. Lehet ösztönözni, minden gyerek másra mozdul rá, nálunk volt egy, aki a cumijára, egy, aki a távirányítóra, egy a papucsomra, egy pedig egy szép, nagy piros autóra. És igen, sokat kell hasaltatni.
    Mennyi idős is most? Kúszást 6-9 hós kor között "kell" elkezdeni, a mászást 8-10 hónapos kor között.

    Koszos játékok, hahaha.:-) Előszeretettel rágnak papucsot és cipőt. De az enyém élő csigát is bekapott már, bár lehet, hogy nálatok azzal nem törődnének.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az enyémek mostanában egymás koszos arcát nyalogatják (mondván ők kiskutyák), meg a homokot illetve a parkettát (mondván a kiskutyák ezt csinálják).

      furcsállom az orvosok véleményét a mozgásfejlődéssel kapcsolatban, én is úgy tudom, mint kicsinap: az idegrendszernek nagyon fontosak az egyes fázisok.

      Törlés
    2. Így van, sőt, azokat az egész nagy gyerekeket (akár 5-6 éveseket is) "visszaküldik" kúszni, mászni, akiknél anno ez a mozgás szakasz kimaradt.

      Az én kicsim (14 hónapos) mindent megeszik. Ez jó is, mert rendes ételből is, de rossz is, kint folyamatosan figyelni kell, mert kövektől a homokon át, földre esett rohadt gyümölcsökig, mint írom csigát, botot, mindent megeszik. Megtanult ribizlit szemezgetni és enni is, eleinte a kis szárakat, amin ugye lógnak a kicsi szemek ki akartam kotorni a szájából, mert néha azzal együtt kapta be a szemeket, de már látom, hogy legkevésbé se zavarja, hagyom a francba. Homokozót messzire kerülöm vele, mert két kézzel tömi magába a homokot. Ma még időben sikerült megakadályoznom, hogy macska tejét ő igya meg....

      Törlés
    3. Na nem volt teljesen értelmes, szóval a gyógytornászok, terapeuták küldik vissza őket.

      Törlés
  5. Lurci :)))) es mikor lesz idom fozni? Meg netezni? Meg gitarozn??

    Amit az agyfeltekek es a mozgasfejlodes kapcsolatarol irtatok: hat nem tudom. Ahogy valaki irta emailben : a francia gyerekek azert nem allnak olyn rosszul dislexia teren. De persze nem ismerem az osszefuggeseket.

    Kicsinap: mot 7,5 honapos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor még van azért ideje. Ott nincsenek olyan fajta gyógytornászok, mint itthon? Akik megnéznék? Lehet, hogy valami banális oka van. Én mindegyik gyerekemet elvittem, volt, akinek nem volt semmi baja, és van olyan is, akinek meg igen. A legkisebbel is tornázunk most, ő időben kúszott, mászott, állt, lépegetett, de nem ült normálisan, csak a térdei közé rakja be a fenekét. Kiderült, hogy az egyensúly érzékelésével vannak gondok.
      Nem csak a diszlexia lehet gond, hanem más is, pl. a térérzékelés, összefüggések megtalálása és más problémák. De ezek nem törvényszerűen bekövetkező dolgok, tehát nem jelenti azt, hogy aki nem mászik az diszlexiás lesz, hanem akinek valamilyen részképesség zavara van (nem csak diszlexia!) azok között több olyan van, akinek valamilyen mozgásfejlődési problémája volt korábban. Nekem pl. van keresztdominanciás gyerekem, na pl. ők 40-50%-ban problémásak lesznek, míg a nem "problémás" gyerekek között csak 7% volt az, akinek keresztdominanciája volt. Szerintem így érthető a dolog.
      Ezekre azért érdemes odafigyelni, mert keserves ezeken nagyobb korban javítani, én tudom, mert mi meg hátra dőltünk 1-2-3 év torna után, és nem kellett volna. Most megint járunk a 6 évessel is. Pedig vág az esze, mint a borotva, rettentő gyorsan tanul is, de pl. nagyon nehezen rajzol, de pár alkalom után rengeteget fejlődött. Lehetne hagyni persze a fenébe, és mivel az esze megvan, valszeg így is átlendülne a nehézségeken, de mennyivel könnyebb, ha nem kell nehézségeken átlendülni...

      Törlés
    2. hú, nekem nulla térintelligenciám van, biztos nem másztam;)

      Törlés
    3. Én nem másztam szüleim elmesélése alapján és sajna gerincferdülésem, mozgáskoordinációs problémáim voltak mindig is. Szerintem nagyon fontos a mászás mert a hát és váll izmok kifejlődésének a kulcsa.

      Törlés
    4. Igen, jó is, hogy írtad, az izmok miatt is nagyon fontos.

      Törlés
  6. Szerintem ez Franciaországban olyan téma, mint a légzésfigyelő. Azon is csak pislognak az orvosok, eü-szakik. Ha elmondanád nekik, hogy az idegrendszerére hatással van és bár nem tudod hol és mennyire, de hatással van, negatív irányban, akkor is pislognának (szerintem!!!), mert ahogy írtad, ők nem ezt tapasztalják. Attól, hogy ez a szakasz kimarad, még megtanulnak járni, olvasni, írni, ritmikus sportgimnasztikázni stb. Ráadásul (ami engem még mindig kiborít), a francia gyerekek sokkal jobban tudnak viselkedni (mint az enyémek, de ez az én hibám, tudom, tudom).

    Egyébként én is így szocializálódtam az anyukák között: muszáj volt mászniuk a gyerekeimnek (6 éves korukig anyatejet szopni, bébikomp tilos, kizárólag Römer ISOFIX-es autóülés, különben megölöm a saját gyerekemet...) és egy időben a terheseket, frissen szülteket ugyanígy terrorizáltam. Például unokatesómékat, akik nem akarták hasaltatni a gyereküket, mert nem szereti a gyerek és én ettől már előre vizionáltam, hogy ketyós lesz a gyerek, aki nem mellesleg oxigénhiánnyal született. Ahhoz képest ma sokkal több verset tud Majánál (4 hónap van a két gyerek között), számolni is előbb tanult meg, eszméletlen választékosan beszél. Persze, ettől még később kiderülhet majd valami gebasz, de ma teljesen kerek egész a gyerek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd ez olyan dolog, hogy nekem van egy most 9,5 éves lányom. Ő 1,5 évesen rendesen beszélt, már verseket is tudott, utánunk fordultak az utcán.:-) 2 évesen gyönyörűen elmesélt fejből Boribonokat meg más kisebb meséket. Ismerte a nyomtatott nagybetket (kivéve a kettős betőket, mint pl. a Ty). 5 évesen olvasott és írt. Mindenből 5-ös a suliban. De irtózatosan suta a mozgása. 6 hetes korától tornáztattuk (izomtónus zavar), a kúszást így is kihagyta, mászni kezdett el 8 hósan. 2,5 évesen abbahagytuk a tornát, de suli előtt kiderült, hogy nagymozgásokban komoly lemaradása van. Mozgáskoordonációja szar. Ezzel lehet együtt élni, sikeres felnőttnek lenni, csak azért mégis jobb lett volna, ha nincsen, és könnyebb lenne az élete.
      Vagy ott a tesóm, aki utólag visszanézve egyértelműen problémás, pl. mai napig lábujjhegyen jár. Ő is diplomás ember lett, okos meg minden, de annyira kétbalkezes, hogy az félelmetes! Amihez hozzányúlt az tönkre megy. Ezzel is együtt lehet élni, csak ugye jobb, ha nem kell.

      Amúgy meg a jobb félni, mint megijedni elvet vallom, elviszi az ember egyszer, megnézik, max. azt mondják nincs semmi baja, aztán hátra dőlünk.

      Törlés
    2. Abszolut egyet értek. Én is okos vagyok meg minden, csak görbe a gerincem, X a lábam. Nem jobb lett volna ezt (megpróbálni) elkerülni?

      Törlés
    3. És annyira bírom sajnálni, a tesi órák teljesen kudarcosak számára. Egy csomó sírása volt már emiatt. De hétvégén pl. túrázni voltunk és a kisebb tesói simán másztak föl a sziklán a dombra, őt meg kézen fogva kellett vezetgetnem, mert annyira félt. Ki kellett vennünk a csoportos úszásról, mert nem bírt megtanulni a többiekkel. Küzdünk folyamatosan. És persze ahhoz képest ahonnan indult (nem tudta egyáltalán a fejét forgatni pl.) óriási ahol tart, de mégis nehéz vele ezeket átélni...

      Törlés
  7. A lényeg az, hogy a jóképességű gyerekek és felnőttek áthidalják ezeket a problémákat (pl. van olyan ismerős, aki fejből tudta az olvasmányokat, mert pillanatok alatt megtanulta, de olvasni rendesen nem tudott), kompenzálnak, csak éppen ezeket az energiákat másfelé is fordíthatnák.

    VálaszTörlés
  8. Franciakulcs: szerintem is inkább kulturális különbségekről van szó :)) Egyébként ez a doki nagyon "magyaros": ő is a 6 hónapig szoptatást javasolta, sőt, mondta, hogy utána sem kellene feltétlenül abbahagynom, ha tudom folytatni. Meg az volt a véleménye, h 2 hónapos koráig ne vigyük sehova a babát, sőt, ő nem is érti, hogy miért visz valaki egyáltalán kisbabát bevásárlóközpontba. Ezek mind szimpi gondolatok! De a légzésfigyelőre tényleg csak pislogott, sőt, azt mondta h minek idegesítjük magunkat ezzel!! Pedig én légzésfigyelő nélkül lennék ideges...

    Kicsinap: hát a férjemnek rémes a tájékozóképessége, egy nagyobb lakásban már nem találja meg az ajtót, amelyen bejött... majd megkérdezem, hány évesen mászott :)) bár szerintem ezek inkább öröklött képességek, mert a fél családja nem tud tájékozódni, olyan mértékben, h néha azt hiszem poénkodnak.

    Ja, a csigán egyébként tök jót nevettem! :))

    VálaszTörlés
  9. Nem olvastam el minden kommentet, de tény, hogy Bálintom kihagyta a kúszást, és ezt mindenhol fejcsóválással vették tudomásul (jártunk más ügyben neurológusnál, fejlesztőnél), utána olyan gyakorlatokat is kaptunk a TSMT (tervezett szenzomotoros tréning) tornánknál, amiben a kúszást is kellett utólag gyakorolni, azt mondta a tréner, hogy később, az iskolában jöhetnek ki olyan dolgok, amik erre a kihagyásra vezethetők vissza. Hogy mik, akkor részletezte, de én már nem emlékszem. Mindenesetre nagyon örültem, mikor Bazsu kúszni kezdett. Bazsu rengeteget mozog, de ő születése óta hason van, ezért éjszaka sem alszik, inkább jön-megy, gyakorol. Szóval vannak hátrányai is... :)

    VálaszTörlés
  10. Szia,

    Na ez erdekes tema am.... Szoval a mi gyerekorvosunk detto, amikor kerdeztem, hogy akkor ennek most hogy kene lennie, kuszas, maszas, stb. O is nagy buszken mondta, h egyik unokaja egybol allt, semmi problemaja nincs, stb. egyedul az ulest mondta, h kb 9 honaposan azt KELL, a tobbi nem olyan erdekes.... Viszont, kepzeld, a gyerekek jartak ostheopathe (csontkovacs?)-hoz (egyoldalusag miatt, valoszinu a korhazban a szonda miatt alakult ki/erosodott - elso honapban csak haton voltak, meg a fejuk is kicsit ellaposodott) - ezt onszorgalombol, mert a gyerekdoki nem nagyon szivleli oket (o gyogytornaszhoz iranyitott, oda is jartunk az egyoldalusag miatt). Szoval az ostheo viszont kiemelte a kuszas maszas fontossagat, a diszlexia miatt (allitolag 60%-ban magyarazhato), erdekes, mert francia a no.... - a hason fektetest is nagyon szorgalmazta, persze nem ejszakara. (Nalunk egyebkent amiota beuzemeltem a legzesfigyelot, azota hason alszanak (fejforma is kezd rendbejonni egyebkent - bar allitolag 2 ev....), es szinte csak hason jatszanak regota.)

    Amugy itthon jon hozzank nehanyszor Devenyes, gondoltam artani nem art.. Mostanaban kezdtek kuszni, a kislanyom majdnem ul, bar a Devenyes csaj szerint nem tokeletes (de persze ok mindig talalnak vmit... :)), anyukam meg ezt se erti, szerinte meg tulparazom a dolgokat, es minden OK veluk.... :)

    NS

    VálaszTörlés
  11. Akkor meg otthon vagytok ezek szerint!! Az osteophate-ot a mi dokink is ellenzi, boninak is kicsit lapos hatul a feje es ezzel kapcsolatban mondta, h ne vigyuk el osteophate-hoz (pedig nem is gondoltunk ra) mert veszelyes lehet a kezeles (??). Es h majd magatol elmulik. Na ezert is rajom inkabb hasra mostanaban.
    Vicces amikor a dokik a sajat gyerekeikkel meg unokaikkal peldaloznak, nem? :) egyebkent nem ertem h az a gyerek aki nem kuszikmaszik, hogyan ul? Allasbol leul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. AZ én lányom is előbb ült, mint mászott. Négykézlábból ült le. Utána megtanult mászni is. De volt olyan gyerekem is, aki először állásból ült le. MOndjuk ez az állás is olyan, hogy ha a gyereket ösztönözni akarja az ember, akkor nem teremti meg a lehetőséget a felállásra. Mert ugye, ha nem tud kúszni, vagy mászni, akkor hogyan jut el olyan helyre, ahol fel tud állni? Hát csak úgy tud, ha a szülő oda rakja....

      Törlés
  12. Fejapossághoz. Az én lányomnak nagyon durva volt, mondom, neki komoly izomtúnus zavara volt, ehhez még torikollisz is járult. Idegenek kb. 1,5 évesen nem látták már, én még láttam, 2 éves korára már én sem. A neurológus utólag azt mondta nekem, hogy nem gondolta, hogy normális feje lesz még. Szóval hála az égnek lett! Neki néztek D-vitamin szintet, nagyon alacsony volt (ez még pár hetesen nézték), és emeltek a D-vitamin adagján.

    VálaszTörlés
  13. osteophate-hoz: az egyik barátnőm elvitte a fiát, hogy a lapos fejét gömbőlyítsék ki, sikerült is, de arról nem szóltak, hogy veszélyes is lehetne, pedig az egy csontkovács, nem? a csontkovács pedig nyomogat, formál, recsegtet... nem?

    Fr.kulcs

    VálaszTörlés
  14. Mászni kell. Majd szépen megtanítják neki iskoláskorában, amikor tanulási problémáitok lesznek.

    VálaszTörlés
  15. Kicsinap, ezt megnyugodva hallom! Remélem, Boni feje is "kigömbölyödik", ahogy Frkulcs fogalmaz :))) mert fiúknál szerintem nagyon fontos.

    Frkulcs: hát a nyomogat, formál, recsegtet elég ijesztően hangzik, nem? Ha egy baba fejéről van szó...

    VálaszTörlés
  16. Szia,

    Meg itt, igen :). Szoval a mienket ajanlas alapjan kaptam (raadasul az egyik korhaz koraszulott osztalyan is dolgozik), igy meg sem fordult a fejemben, h bajt csinalhat.... a mi dokink szimplan nem hisz benne. Amugy nem ropogtak am, meg semmi ilyesmi, eleg finom mozdulatokkal dolgozott. (Egyebkent en is voltam, szules utan, h "visszahelyezze" az esetleg elmozdult dolgokat)

    A lapos fej elvileg 2 eves korra javitodik ki, mar akinek....Nekunk van olyan ismeros kisfiunk, aki mar elmult masfel eves, nem valoszinu, h kigombolyodik... de azert a tobbsegnek igen, Boninak is biztos kifog, ne aggodj. ( Erre amugy ra is kerdeztem szules elokesziton, marmint a lapos fej szindromara, vagyis, h haton kell fektetni, erre a valasz az volt, h valoban, miota ez az "utasitas", azota a francia gyerekek feje laposabb, mint korabban.... hat koszi.... na mindegy)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi! És mit csinálnak konkrétan egy ilyen gömbölyítési szeánszon?

      Boni feje vicces, mert nem is hátul lapos, hanem kicsit oldalt - ezt ha az ember megsimogatja a fejét, rögtön érzi - de azért remélem, elmúlik, és főleg h olyan szép fejformával született.

      Törlés
  17. Szia!
    A járóka használatára még nem gondoltál? (nem a hálós változatra gondolok, hanem a fa rácsosra). Most sokan biztosan leszólnak majd, de nekünk bevált, mielőtt bárki azt gondolná, hogy egész nap benne van, téved, de pl. főzés közben én beteszem (már kb. két hónapos kora óta) és már egészen jól "eljátszik egyedül", ami nem utolsó szempont a későbbiekben, nem kell egész nap mellette ülni és lekötni. Emellett sokat van járókán kívül, mászva barangol a lakásban, de legjobban a papucsok talpát szereti nyalogatni :) valamint mostanában kezdi a felállást is.

    Igaz nem tőlem kérdezted, de Netezni éjszaka szoktam, gitározni pedig nem tudok :)

    ("es mikor lesz idom fozni? Meg netezni? Meg gitarozn??")


    VálaszTörlés
  18. Én is éjjel netezek :)

    Vettünk járókát anno, el is csomagoltuk pár hét után, de már látom, h ha mondjuk mászni fog Boni, elő fogjuk mi azt venni! Mert különben hogy menjen el az ember akár wc-re is, otthagyván a gyereket egy csomó veszélforrással??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a nagy helyzet, hogy a járóka is veszélyforrás. Nem akarok rémtörténeteket hozni, de hidd el nekem, hoyg rohadt nagyot tudnak abban is esni. Az élethez kell némi szerencse, persze ésszerűen ki kell küszöbölni, amit lehet, de sajnos közel sem lehet mindent. Én arra használom, hogy ha ki kell menni a postáshoz berakjam, illetve elválasztja a nappalit a játszószobától, így a nappaliba (amit nagyon nehéz lenne kisbaba baráttá tenni) nem tud bemenni. De amúgy egyáltalán nincs benne, a többi gyerek még ennyit sem volt, és nagyon szépen tudnak egyedül játszani. Mert amikor elvoltak magukban sose avatkoztam be.

      Törlés
  19. Sajnos a veszélyforrásokat szinte lehetetlen megszüntetni. Ma éppen teát öntöttem a nagyobbank és persze közben a kicsi a ruhám szélében kapaszkodva próbált felállni. Szegény gyerek felborult és még közben a teából is kapott a nyakába :)
    a tea azért hideg volt.

    VálaszTörlés