2014. március 19., szerda

Cumisüveg-probléma

Tegnap este olyan érzésem volt, mintha visszakaptam volna a régi életemet (ami amúgy egyáltalán nem hiányzik): koncerten voltam.


Őt hallgattuk meg, ismeritek? (szuper volt)

Utána be szerettünk volna ülni egy étterembe, pontosabban már bent is ültünk, amikor jött Z. telefonhívása: Bonhomme már megint csak 25 ml-t ivott a cumisüvegből, a többit fanyalogva otthagyta, jöjjek haza gyorsan. Úgyhogy indultam, mielőtt szervírozták volna a szupét, kicsit csalódottan, kicsit aggódva. Értetlenül állunk a cumisüveg-rejtély előtt. Már harmadszor fordul elő, hogy nagyon keveset eszik, noha előtte simán ivott 120+ ml-t is. Vagy 1) nem éhes, vagy 2) a tejem sokkal zsírosabb, vagy pedig 3) tényleg a cumival van baj és méretet kellene váltani. Most az első lehetőségre tippelek, mert Z. elmondása alapján nem sírt utána. És van egy olyan érzésem, hogy mellből sem eszik sokat mostanában: pár percig normálisan szív, majd elkezd bohóckodni, dobálja magát, rúgkapál, nézelődik, nyammog. Újból mérnem kellene talán, hogy mennyit eszik szoptatásonként, lehet, hogy valmiről megint le vagyunk maradva.

Z. azt szeretné, hogy Bonhomme tápszert kapjon azokban az esetekben, amikor nem vagyok otthon. Szerinte az sokkal könnyebben menedzselhető, mint a lefagyasztott anyatej. Nekem is könnyebb lenne, az igaz, mert ma nem csak a koncertet kellett kipihennem, de azt is, hogy hajnalban keltem fejni.

19 megjegyzés:

  1. szia,

    szerintem a cumi merete nem szamit annyira (1: a melledbol is ugyanugy jon, mint regen; 2: ha "kicsi" is a lyuk rajta, Bonhomme mar erosebben sziv, igy az szerintem nem lehet baj) persze nem tudom tti melyiket hasznaljatok, mi az anyatejhez meg mindig 1-t (mum), a tapszerhez 2-t, es a kezdetektol...
    a tapszerrel kapcs pedig csak annyi, h ott figyelni kell az idore, vagyis min 3 ora mire megemesztodik, persze azt nem tudom, ha utana anyatejet eszik akkor h van...persze Bonhomme is mar "nagy" biztos eltelik ennyi ido.

    NS

    VálaszTörlés
  2. Nem biztos, hogy érdemes mérni, valószínűleg csak nagyon ügyes már, pillanatok alatt kiszívja belőled, ami kell, aztán már csak élvezi a közelségedet.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem kevésbé érdemes abba energiát fektetni, hogy megtanuljon cumisüvegből inni, mint abba, hogy megtanuljon másból (pohár - azt a vastagfalú, kicsi üveg kávéspoharat szokás ajánlani, aminek kicsit kifelé hajlik a széle - vagy ahhoz hasonló másikat), ill. kanálból - ezeket ugyanis hosszan fogja tudni hasznosítani és nem kell róla később leszoktatni :) Valamint amíg ezek bonyolultak (? bár szerintem néhány próbálkozás után menni fog a dolog, csak nem akkor kell vele kísérletezni, amikor éhes, mert akkor nem nagyon szokott senki nyitott lenni a vadiúj dolgokra felnőttként sem, hanem inkább kajálás vége felé, amikor már nem űzi az éhség) - szóval, ha pld. Z.-nek nehéz így etetni, akkor jó megoldás szokott lenni a fecskendő, még ha hülyén hangzik is. Egyrészt nagyon pontosan látszik, hogy mennyi van benne, másrészt szabályozható, hogy milyen gyorsan folyjon belőle a folyadék, és nem folyik belőle szanaszét semmi (bár néhány alkalom után a pohárból sem). A fecskendőt a baba szája sarkánál kell a szájába tenni, akkor nem tolja ki a nyelvével és szép lassan folyatni bele a tejet.

    Tápszerkészítésben nem vagyok otthon, de meglepőnek tartom, hogy Z. azt tartja egyszerűbbnek - bár a fagyasztott tej nekem sem jött be, én büdösnek éreztem, inkább fejtem frissen, ha szükség volt rá (24 órán át nyugodtan tárolható sima hűtőben)

    A mérést én sem javaslom, mert semmi értelme, tök eltérő, hogy egy-egy szopikor mennyit eszik (ekkora babákat m,ár többnyire annyira lefoglalja a környezete, hogy nappal és ébren nagyon hamar végez - és sokszor éjjel/félálomban pótolják a napi "elmaradást") - ja muszáj mérni, gyűjts napi teli pelenkaadagot, mérd le a nap végén azokat - csak annyi (annál kevesebb, mert fel is használ belőle) tud kijönni, mint amennyi bement :)

    VálaszTörlés
  4. bocs,hogy RO-ból
    A fagyasztott anyatejet a babák jó része nem eszi meg. Az én 3 gyerekem is mereven elzárkózott előle. Próbáljátok meg frissen fejt tejjel esetleg...
    Ha nem sírt, akkor könnyen lehet nem is volt éhes. Azt meg nem is értem, miért mentél akkor haza, ha nem is sírt a pindur?
    K.

    VálaszTörlés
  5. Haha, jó kérdés, h miért mentem haza, én is ezt kérdeztem magamtól :)) szerintem Z. bepánikolt, azért. Még egy adag fagyasztott tej volt a hűtőben, és azt mondta, hogy ha azt is felengedi (és abból sem eszik), nem marad semmi. 15 perc, amíg felengedi, 15 percet számít rá, hogy Bonhomme megigya - nem meri fél óránál tovább felhasználni a mélyhűtött tejet. Ezért is gondolja, hogy a tápszer jobb lenne, azzal nem kellene így sietni, és még a mi szimpi, egyáltalán nem laza dokink is ezt ajánlotta nekünk pragmatikusan. Én valahogy idegenkedem tőle, főleg, mivel van bőven tejem. Hogy miért fagyasztottam le? Régebben én is simán a hűtőbe raktam, de a legutolsó alkalomkor azt Z. kidobta, mondván, hogy 10 fok volt a hűtőben. Én meg jó mérges voltam, mert akkor is hajnalban keltem, hogy fejjek. Plusz még azok az alkalmak, amikor egyáltalán nem is volt szükség tejre, mert hazaértem szoptatásra. Szóval emiatt már rögtön a fagyasztóba teszem - hallottam én is, hogy ennek az íze nem ugyanolyan, de eddig simán megitta.

    Egyébként én arra tippelek, hogy nem volt éhes, csak akkor azt szeretném tudni, mitől nő, mint a bolondgomba? Az az érzésem, napközben nem eszik sokat, éjjal viszont annál inkább...

    A poharas megoldást javasolni fogom Z-nek! Az a rossz ebben az egészben, hogy mindezeket csak elmesélésből tudom, mivel én ilyenkor értelemszerűen nem vagyok ott...

    VálaszTörlés
  6. Tamko, esetleg ha fogzik, lehet, hogy kevesebbet eszik amiatt. A tápszerre váltást nem javaslom, mikor megijedtem, hogy kevés a tejem, pótoltam 2x. Napokig nem volt kaki, mert a tápszert máshogyan kell emészteni, és nagyon megfogta a hasát, szenvedett, nem jó váltogatni.

    VálaszTörlés
  7. Vagy csak direkt egy kicsit eszik, hogy ne haljon éhen, amíg jön a jó cucc:
    If mom is away from baby during the day, baby may take just enough milk (by bottle or cup) to “take the edge off” his hunger, then wait for mom to return to get the bulk of his calories. Baby will typically nurse more often and/or longer than usual once mom returns. Some mothers encourage reverse cycling so they won’t need to pump as much milk. Reverse cycling is common for breastfed babies who are away from mom part of the day, especially those just starting out with the bottle.
    http://kellymom.com/bf/normal/reverse-cycling/

    VálaszTörlés
  8. az anyatej tárolhatóságáról:

    http://www.bebikkicsikesnagyok.hu/171/az-anyatej-tarolasanak-szabalyai/

    VálaszTörlés
  9. Lurci, Isolde, Martine: köszi az infókat. Egyik barátnőm azt mesélte, az anyatejes gyereke meg sem issza a tápszert.

    Egyébként meg én is gyanakszom arra, hogy felcserélődött a ritmusa, mert éjszaka szopizik csak szépen, nyugodtan, csukott szemmel. Nappal a kis kezeivel a pólómat gyűrögeti, nézelődik, vigyorog, ha valaki elmegy a háta mögött, próbál odafordulni, sőt, néha énekel szopizás közben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ilyenek ezek a babák :)

      Törlés
    2. De en ezt nem tudom :) meg nem volt kisbabam soha!

      Törlés
    3. az a lényeg, hogy most már van :) - és tíz év múlva oszthatod az észt a friss babásoknak, hogy minden milyen nyilvánvaló :D

      Törlés
  10. Az én fiaim sose itták meg a lefagyasztott tejet,de meg is értem őket,elég fura a fagyaszott anyatej.

    VálaszTörlés
  11. Szia, nekem egyik gyerekem sem volt hajlandó cumisüvegből inni, szerintem ez teljesen természetes szoptatott babáknál. Bizony az első 6-8 hónapig nem voltam tőlük távol 3-4 óránál hosszabb időre. Igen, nagy kötöttség, de néhány év távlatából már annyira rövid időnek tűnik. Persze nem azt mondom, hogy nektek is ez a megoldás. Arra majd rájösztök ti magatok:)

    VálaszTörlés
  12. Annyira jó, hogy ilyen jófej vagy, hogy elmész koncertre!

    A cumisüveghez nem tudom mit írjak. Én féltem a cumizavartól, az első gyerek nem is kapott igazán cumisüveget. A második kénytelen volt kapni. Nem volt probléma vele.

    Franciakulcs

    VálaszTörlés
  13. Pontositok.

    Az elso gyerek az elejen kapott neha egy-egy cumisuveg tapszert. Olyan 2-3-4 hetesen, amikor meg szaporitanim kellett az anyatejet es meg bena voltam a szpotatashoz. De annyira igykeztem szoptatni, hogy jol sikerult. Egeszen 15 (basszuskulcs, mar nem is emlekszem, 15, vagy 17?) honapos koraig. Onnantol poharbol kapta az italokat.

    A masodik szopott 11 honapos koraig, aztan kenytelen voltam abbahagyni es atvaltottam tapszerre, cumisuvegbol. Le sem bagozta, hogy vege a ciczesnek, ahogy az elso is lebagozta, holott en lelkiismereti gondot csinaltam belole, oh, jaj, lelki serult lesz meg blablabla. Siman vette az akadalyt, tapszert is, cumisuveget is. Poharat is! A trukkos, varazslo, tanitos csoros poharakat viszont egyik sem tudta hasznalni.

    Az elso gyerek is tok konnyen tanult meg poharbol inni, pillanatok alatt. (Vigyazat! Az emlekek megszepulnek! Nyilvan volt, amikor kifolyt a poharbol a le, de en erre mar nem emlekszem.)

    Franciakulcs

    VálaszTörlés
  14. Pont ilyen laza kis vaganynak kepzelem Andrejt :) de 11 honaposan miert kell tapszer? Akkor meg nem lehet adni tehentejet? amikor eloszor etette z. bonhomme-ot cumisuvegbol, es siman ivott, utana meg siman szopizott, ugy gondoltuk h megusszuk ezt a cumizavart. Persz meg mindig jobb ebben az iranyban!

    VálaszTörlés
  15. Én már nem is tudom, mikor kaptak először tehéntejet, de elég későn, úgy emlékszem két éves koruk körül. A tápszert nyomják, hogy mennyire csúcs ideális, én meg adtam, de Andrej egyszer csak elutasította, nem kért többet. Egyik napról a másikra. Ha jól emlékszem 17 hónapos lehetett. A franc tudja, már alig emlékszem. :/ Mindenesetre most is csak egy bögre tehéntejet kapnak, a többit tejtermék formájában kapják.

    VálaszTörlés