2014. január 18., szombat

Türelemjáték

Minket is utolért az alvás-probléma. Nem mintha csodálkoznék: semmit sem tettünk a megelőzésért. Csak reménykedtem, hogy az első másfél-két hónaphoz hasonlóan Bonhomme-ból jó alvó válik, de úgy látszik semmi sincs ingyen.

Szóval az úgy volt, hogy Bonhomme sokáig vagy aludt vagy evett, vagy pedig pelenkáztuk. Nem is tudom, mikor nőtt meg ennyire (nincs még három hónapos!), de egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egyáltalán nem alszik napközben. Pontosabban: egyáltalán nem alszik az ágyában. A probléma sokáig azért maradt rejtve, mert szinte minden délután elvittem sétálni, akkor aludt 2 órát (egyet a séta közben, egyet a kertben). Most viszont volt pár nap, hogy nem tudtam kivinni, és itthon csak szenvedtünk az elalvással. Két megoldás jött szóba: vagy Z. karjaiban aludt el, vagy megszoptattam és utána aludt egy keveset az ölemben – de erről már írtam. Ezzel párhuzamosan pedig próbáljuk átszoktatni a kiságyba, úgyhogy egy ideig azt hittem, az új ágyat nem szereti. Megszámlálhatatlan alkalommal játszottuk el azt, hogy ha elaludt valamelyikőnknél, és betettük a mózeskosárba/az ágyba, azonnal felpattantak a szemei. Be kellett látnunk: ringatva szeret aludni

Ötödik pontnak fel is vehetem az „amit nem tudtam a babázásról” listába: épp mire megszokja az ember a baba ritmusát és szokásait, újakat alakít ki. Nem mintha bánnék is bármit, mert amíg ilyen pici, addig jogosan követel ringatást, cicit, éneket stb. Plusz éjszaka továbbra is jól alszik (naná, tök fáradt addigra). Na de nemsokára 8 meg 10 kilós nagy baba lesz, nem fogjuk tudni (ennyit) hordozni, plusz meg jó lenne valami napirendet is kialakítani.

Mindebből az következik, hogy egy barátnőmmel folytatott konzultációt követően átfutottam gyorsan ezt a kiegyensúlyozott babát és jókedvű mamát ígérő híres Suttogót. Noha nem tűnik életszerűnek, hogy az evés után a játszás következzen (én magam is elálmosodom ebéd után), de egy próbát megér. Plusz nálunk probléma még az alvás hossza is, mert ha el is tudjuk altatni valami csoda folytán, az ágyban nem alszik fél óránál tovább. Még mindig azt gondolom - és ezért sem olvastam hasonló könyveket eddig - hogy nem létezik egyetlen üdvözítő módszer az összes babára és helyzetre, mindenkinek meg kell találnia a maga bevált gyakorlatát. De hátha ez lesz a miénk, ki tudja? De az is lehet, hogy nincs megoldás a problémára, és egyszerűen nem akar majd nap közben aludni…

20 megjegyzés:

  1. Tamko, ugyanitt tartok, elalszik kézben, és amint leteszem, kinyitja nagyra a szemét... Addig volt jó, míg valamelyikünknek volt ideje vele üldögélni a kanapén, vagy kendőbe tudtam tenni, ott is aludt. Éjszaka Bazsó is alszik, tényleg nagyon fáradt estére. A babakocsi szintén nyerő, bár már rég nem tudtam kivinni a levegőre, szóval most mi is szenvedünk.
    A suttogót próbáltam Bálintnál követni, nem vált be. Ahogy a tanácsadó ismerősöm mondja, gyanús minden könyv, ami megoldást kínál, hiszen mindenkinek más és más jön be, de azért egy kis olvasgatást megérhet, csak ne vedd szentírásnak. Puszi

    VálaszTörlés
  2. Pont úgy halad Bonhomme mindennel, ahogy kell :) Én úgy tapasztaltam, hogy a babák/gyerekek nagyon változékonyak, ez a legmarkánsabb tulajdonságuk... és az első két évben még annál is jobban :D Egyre kevesebbet alszik, többet eszik (háromhónapos kori fejődési ugrás), elkezd jönni a foga (de könnyen lehet, hogy csak 9 hónapos korában bújik ki az első, mint Á.-nak - de attól még nyálzik ezerrel)

    8-10 kilós azért kb egyéves korára lesz csak, az is a változás része, hogy lassul a testi gyarapodás üteme és jönnek az egyéb fejlődések (nem mintha egy ötkilós gyerek ne lenne iszonyú nehéz az éjszaka közepén)

    Kitartás :))))

    VálaszTörlés
  3. HÁt nem akarok cáfolni, de az enyém ded 9 hós és 9,9 kiló (nagyon hosszú is).:-))) Szerencsére magától alszik el a kiságyában.

    VálaszTörlés
  4. Nekünk az Adamo hinta jött be nagyon. (adamo.hu) Bár alapvetően aludtak időközönként, ahogy jött, nappal is, és nem tudom, hogy a kiságyban is aludtak volna-e... De megvolt ez a hinta (a plafonba fúrtuk a kampót), és napközben ezt szerették legjobban, és aztán más barátainknál is bevált, akiknek elég nagy nemalvás-problémájuk volt. Még az első babánál vettük, a második így evidensen beleszokott. Vagy féléves korukig ebben aludtak nagyokat nappal, meg csak úgy ringatózni is szerettek. Éjjel persze persze mózesben, aztán kiságyban aludtak, de nappal főleg a hintában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hintával állítólag vigyázni kell a gerincük miatt, mondjuk nekünk is volt, ha már teljesen reménytelen volt az élet.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. De hát ez egy ilyen puha vászon fekvőbölcső, nem ülnek benne, olyan, mintha hordozókendőben feküdnének, teljesen vízszintesen. Később lehet ülő módra állítani a köteleivel, de akkor már nem használtuk, nyilván nem a szoba közepén a legjobb hintázni.

      Törlés
  5. köszönöm, megnézem a hintás oldalt!

    Lurci, ugye hogy tudják ezek a babák, mi a jó nekik :)) mert ilyen kis okosak. Mi volt a sebészeten??

    VálaszTörlés
  6. kicsinap: nem érzem cáfolatnak :) növekedés ütemének lassulása szükségszerű, de nyilván ebben is van bőven szórás. a lányom kb 7 hónapos korától egy éves koráig szinte semmit sem (volt hónap, hogy ténylegesen semmit sem) hízott, a fiam nagyjából egyenletesen nőtt, mindkettő 10 kg körül volt egyévesen (ami persze nem zárja ki, hogy más gyerekek 13 kilósak is lehetnek)

    hú, a hinta nagyon jó, az nálunk is nagyon bejött (mi mózeskosarat kötöttünk fel), öt-hat éves korukig használták :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na hát pont ez az, az én nevezett legkisebbem már 5 hósan 7,8 kiló volt! Persze lelassulnak, nem hízhatnak mindig 1 kilót havonta, de éppen ezér elég hamar elérik azt a bizonyos Tamko által említett 8 kilót.:-)
      A 3 nagy nálunk is 9-9,5 kiló között mozgott 1 évesen, de azt a bizonyos 8 kilót azért elég hamar elérték.

      Törlés
  7. tamko, nekünk egészen speciális nemalvós-kiságyfóbiás gondunk volt, aztán nagy mormoták lettek a gyerekek, ha érdekel, majd írj valahol, szívesen elmesélem miket vetettünk be, csak kommentben túl hosszú lenne.

    VálaszTörlés
  8. Az én fiam sem aludt fel oranal tobbet ot honapos koraig. A suttogo fele sorrendet eldobhattuk, mert nalunk egy alvas - ebrenlet ciklus max masfel ora volt, es igy egyfolytaban szoptattam (mert mindig mentem a sorrend szerint plusz mellen aludt el). Aztan ot honaposan egyszer csak nem akart aludni reggel a szokasos idoben. Meg egy ora mulva sem. Ujabb egy ora utan aludt - masfel orat. Es utana egy het alatt beallt a napirend - 3 ora ebrenlet / 2 ora alvas. Egyebkent fel ora alvas utan meg most is rendszeresen felebred, de tobbnyire visszaaltatja magat az alvos jatekaval.

    VálaszTörlés
  9. Egy napi suttogózás után nem lettem meggyőzve. Majd írok róla!

    VálaszTörlés
  10. (ja, és most már értem, h miért írtad egyszer ezt a sorrendet!)

    VálaszTörlés
  11. 30-40 perc után a legtöbb baba megébred egy kicsit, de ha megtanultak elaludni, akkor visszaalszanak/alszanak tovább.

    VálaszTörlés
  12. Saját és barátnők tapasztalataira építve ebben a korban teljesen normális, hogy napközben alig alszanak a babák. Én is borzasztóan csodálkoztam, mert addig azt hittem, hogy a kisbabák főleg alvással töltik a napjukat, és kicsit meg voltam sértődve I-re, hogy ő meg, ha alszik is, sosem többet mint 40 perc. Elég sokáig ment ez így, hogy nappal párszor bóbiskált, de sosem hosszabban, aztán szépen lassan átalakult két hosszabb alvássá, talán olyan 8-9 hónapos korára. Most már gyakran csak egy hosszabbat alszik napközben.
    Amúgy az meg nagyon igaz, hogy ahogy kialakul egy napi ritmus, rögtön új szokást vesznek fel...

    mimi/réka

    VálaszTörlés
  13. Réka, igen, ahogy írod, én is nagyon csodálkoztam. De főleg, hogy ha ölben fogjuk, akkor meg képes átaludni a napot!

    VálaszTörlés
  14. ja persze, ölben akármennyit :)

    Réka

    VálaszTörlés
  15. Napközben mi sem nagyon használjuk a kiságyat, ha el is alszik benne kb. fél óra múlva fel is ébred, én ilyenkor beöltöztetem és a mózesben kirakom az erkélyre, így 2-3 órát is alszik én meg közben tudom csinálni a dolgomat és közben netezni is van időm :)

    VálaszTörlés