2013. november 21., csütörtök

Etetek és altatok (na meg pelenkázok)

Bonhomme tegnap lett négy hetes. Ha valaki azt kérdezné, hogy az anyasággal azt kaptam-e amire vágytam, akkor azt válaszolnám, hogy még annál is sokkal jobbat, többet. A terhesség és a szoptatás alatt szokás mindent a hormonokra kenni - hát én nem tudom, hogy a hormonoktól van-e, de négy hete a fellegekben járok, komolyan! Az anyaság és a babázás minden várakozásomat felülmúlta.

Egyelőre nem vagyok fáradt, nem hiányzik a külvilág, és teljesen kielégít az, hogy a címben említett három tevékenységből áll a napom nagy része. Azt hiszem, szerencsések is vagyunk, mert Bonhomme nyugodt baba, és nem nagyon sír sokat. Igaz, hogy a napok kiszámíthatatlanok. Annyi állandóságot fedeztem fel bennük, hogy délelőtt szinte mindig alszik, viszont este 10-től egyig általában nem. Hajnali egy után változó: van, hogy akár 5-ig is alszik, és előfordul az is, hogy másfél óránként felébred. Ezek az éjszakai szoptatások húzósak, mert küzdenem kell az álmossággal és általában nem emlékszem, hogyan kerül vissza a gyerek az ágyába. Amikor visszaalszom, gyakran álmodok azzal, hogy még szoptatok, és amikor felébredek a sírására, az első gondolatom az: te jó ég, nem fektettem vissza, itt alszik mellettem (amit minden könyv, védőnő és tanácsadó szigorúan tilt).

A szoptatás kezd megoldódni. Nem mondom, hogy egy leányálom, de kezdek magabiztosabb lenni. Bonhomme többet hízott három hét alatt, mint az átlag, úgyhogy már nem izguljuk magunkat agyon azon, hogy eleget eszik-e. Gyorsan letudja ugyan a szoptatást (5-15 perc), de ezek szerint kiszolgálja magát rendesen. A hasa szerintem tényleg attól függően fáj, hogy mit eszem: a tegnapi borsófőzeléket pl. nem emésztette jól – de talán nekem sem kellett volna három tányérral enni belőle, de mostanában, iszonyú étvágyam van.

Ami nehéz az egészben, az a folyamatos aggódás. Mióta a tejkérdés megoldódott és bebizonyosodott, hogy van elég tejem, amiből jól gazdálkodik, a hőmérséklet van soron: nem fázik-e? Itthon 21-22 fok van, amiben én személy szerint megfagyok. Vajon igaza van-e a mamámnak, hogy meg fog így fázni? Vagy Z-vel értsek egyet, aki szerint csináljuk úgy, ahogy a kórházban mondták, azaz az alacsony hőmérsékletet réteges öltözködéssel párosítsuk? Vigyük-e ki, ha rossz az idő? Ártunk vele vagy pont, hogy jót teszünk? Hiszen olyan picike még és annyira nehéz kitalálni, mi lenne a jó neki.

A fürdetés egyenesen rémálom. Utál meztelenül lenni (fázik?), ezért hosszú perceken keresztül keservesen sír, amitől az embernek megszakad a szíve. Régebben azt hittem, hogy a csecsemősírás a decibelek miatt idegesítő, de rájöttem, hogy nem. Azért viseljük nehezen a sírást, mert aggódunk, hogy mi lehet a baja, miért bömböl piros fejjel, elkeseredetten: éhes vagy valami betegség áll a háttérben?

És a babázás tényleg olyan, mint a szerelem. Annyira nem vagyok vak, hogy azt állítsam, ő a leggyönyörűbb kisbaba a világon (noha benne van azért az első tízben!), viszont az első perctől fogva tudom, hogy nekem nem kellene semelyik másik kisfiú sem, csak ő. Ha pár óráig nem látom, nagyon-nagyon hiányzik. Tegnap pl. fodrásznál voltam (lefejtem a tejet előre, nagy volt a rákészülés): egyszerre volt szürreális és izgalmas kiszakadni a megszokott rutinból a csilivilis karácsonyi kirakatok közé, ugyanakkor rohantam haza, hogy elérjem az etetést (nem értem el, épp kiitta a cumisüveg tartalmát, amikor megérkeztünk).

Mindenki azt tanácsolja, élvezzük ki, amíg ilyen pici. Azt tesszük, teljes erővel, de azért kicsit várom már, hogy felismerjen minket. A múltkor (gondolom véletlenül) rámosolygott Z-re, amikor kivette a mózeskosárból, azt mesélte, hihetetlen érzés volt!

32 megjegyzés:

  1. Ezeket olyan jó olvasni :)))) És tök ügyes vagy mindenben! Én sokkal nehezebben akklimatizálódtam, nemhogy fodrászhoz, még zuhanyozni sem mindig jutottam el, amikor elterveztem.

    Fürdetés: Á. úgy visított már a vetkőztetésnél is, a fürdésnél meg pláne, mintha forró olajba mártogattuk volna - úgyhogy néhány ilyen alkalom után nem fürdettük többé. Félig levetkőztetve (hol az alját, hol a tetejét :) ) mostam meg vizes törülközővel - vattával és csak nagyon ritkán próbáltuk újra fürdetni. Kb. féléves korától fürdött aztán velem a nagy kádban. Tudom, ez sokak szerint szörnyű (csak úgy, mint az együttalvás), de nekem szörnyűbb volt, hogy szenvedni láttam. És tiszta és illatos volt így is :) Azt sajnáltam, hogy a babafürdető vödör később jelent meg, azt még kipróbáltam volna. V. imádott fürdeni újszülött korától - de akkor kánikula volt. A szobát mi is hűvösen tartottuk (Á.-nál, V.-nél 35 fok volt kint is, bent is) és inkább jól felöltöztettük - de én is folyton fogdostam a mancsocskáját, nem hideg-e.

    Szerintem nagyon hamar (max. néhány hét) nagyon gyakran fog mosolyogni kifejezetten rád, és követ majd a szemével - a mosoly sem véletlen lehetett :)

    VálaszTörlés
  2. Emlékszem mikor én szültem 35 fokok voltak a gyerekek mégis hosszú rugdalózóba és takaró alatt aludtak.A fürdetésnél az én kiscsajom is visított jó ideig aztán egy idő után már élvezte a fürdést.Viszont az utána való öltöztetés volt gáz majdnem 1 éven keresztül.Utálta!
    Ne aggódj előbb utóbb összeáll a kép!:)

    VálaszTörlés
  3. Tamkó, mi áprilisra várjuk a második fiunkat, de most ettől, amit leírtál, olyan szörnyű vágy fogott el iránta, hogy mikor lesz már végre tavasz, hogy azt kimondani se tudom. Az első gyereknél a férjem fogalmazta meg (igaz, kicsit nagyobb volt már a gyerek), hogy az a szülőségben a nagyon frusztráló, hogy ha jól belegondolsz, annyira rá vagy utalva: te etetheted, gondozhatod, ez nyilván fontos, de magától emészti, kakil, ürít, fejlődik, tudja, mikor jön a mosoly, a fejemelés, szépen sorban. Meglátod, ilyen nagy gondosság mellett, mint a tietek, elképesztő nagy erőfeszítésetekbe kerülne valamit elrontani: ügyesen működik magától a kis Bonhomme, pontosan tudja, mikor mi a dolga. És persze a tanácsot én se tudom megállni: persze, élvezzétek, amíg pici, mert függőséget okoznak, annyira bájosak, de hidd el, egyre csodásabb lesz, ahogy nőnek, az valami elképesztő, hogy mennyi örömöt tud egy kölök okozni.

    VálaszTörlés
  4. Mindig olyan várakozással és örömmel nézek be hozzád!

    VálaszTörlés
  5. Én a fiam 3 hetes korában éppen mélyponton voltam, de valszeg közrejátszott, hogy akkor húzattam ki a terhesség alatt elrepedt fogamat is, mert szeretem a kihívásokat:(na jó, fogalmam sem volt arról, milyen egy maradó fog kihúzatása, és már fél éve el volt repedve, és untam, hogy csak oldalon tudok rágni...) Szóval tök jó, hogy ilyen jól bírod az éjszakázást és a monotonitást!

    Az első mosoly már közel van! A fiam 5-6 hetesen kezdett el mosolyogni - a lámpákra, és 7 hetesen egyszer csak azt vettük észre, hogy már nekünk is jut belőle. Azóta átvettük a vezetést a lámpáktól :-) A 6 hetes fejlődési ugrásban az is jó, hogy onnantól stabilizálódik a tej mennyisége, nekem onnantól nem kellett fejni többet, volt (van) elég. Amit viszont nem tudtam, és jól jött volna, hogy az anyatej a 6. hétig tartalmaz valamilyen emésztést segítő enzimet, így megesik, hogy 6 hetesen hirtelen elkezd fájni a pocak valamitől, ami eddig nem okozott gondot (nálunk a tejszaporító tea édesköménye ilyen volt)

    VálaszTörlés
  6. Mi is nagyon gondolkodtunk azon, h csak két naponta fürdetjük, de végülis nem mentünk volna sokra vele, mert amikor a vízben van, már nem sír - csak az odáig vezető út a rögös.Meg amikor utána megtörölgetjük és felöltöztetjük. Szegényke!

    Már követi a tárgyakat a szemével, és ő is szertei nézni a lámpákat :)) meg a plafont. Ha beszélünk hozzá közelről, azt is nagyon szereti, de szerintem még nem ismer föl minket és úgy látom, hogy nem önkntesen mosolyog.

    Réka, gratulálok!! De jó nektek!! Én annyit nosztalgiázom, sokszor visszanézem a szülésről készült videókat is. Már egy hetes korában is!

    Gigi, és hogy jöttél rá, h az édesköménytől van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van videód a születéséről? hú, mit adnék érte, ha lenne nekünk is!

      Vannak olyan pszichológiai vizsgálatok, amelyek azt mutatták ki, hogy az újszülött babák születésüktől megismerik az anyjukat - pld. kiválasztják az anyjuk izzadt pólóját sok másik közül - csak annak az illatára nyugszanak meg, idegen anyákéra nem.

      Törlés
    2. Képzeld, van!! Z. ragaszkodott hozzá, én nem voltam annyira oda a dologért. De persze azóta már százszor megnéztem és nem bántam meg, h lett, sőt. A minőség nem túl jó, de a lényeg rajta van!

      Én is úgy érzem, h megismer minket, de főleg a hangunkat. És szerintem (talán?) felismeri a mondókákat és verseket is, amit szoktam mondogatni neki. De az arcunkat még nem biztos, nem? Jaj, olyan érdekes dolgok ezek!

      Törlés
    3. (mármint úgy értem, felismeri,,hogy mondjuk az egy vers és nem más, gondolom a ritmusról, meg a rímekről, meg a hanghordozásról - ilyenkor máshogy intonál az ember. Nem az egyes verseket különbözteti meg, persze! :))

      Törlés
    4. Én inkább mondanám, hogy az arcodat és a hangodat ismeri meg tutira, mint hogy a verset különbözteti meg más szövegtől - de végül is te tudod, a te gyereked :)))

      Van egy könyv: Bölcsek a bölcsőben - hogyan gondolkodnak a kisbabák? - szerintem érdekes, én szerettem olvasni :)

      http://www.typotex.hu/?page=recenziok&book_id=288&review_id=906

      Törlés
    5. De jó, köszi, már meg is rendeltem (franciául, a magyar kiadást nehéz lett volna megszereznem).Kíváncsi vagyok!

      Törlés
  7. Kicsit laktózérzékeny vagyok, így tejet eleve nem iszok. Amikor elkezdett fájni a hasa kb. Krumplit, tésztát, paradicsomot meg dinnyét ettem, ezek egyszerűen nem lehettek a bűnösök. Aztán anyukám találta a neten kutakodva, hogy némelyik tejszaporító tea hasfájást okozhat. Abbahagytam, és a gyerek is a nyűglődést...

    VálaszTörlés
  8. á, értem, kutatómunka! Nem könnyű. Emiatt nem szereted annyira a szoptatást? És hogy állsz a hozzátáplálással, érdeklődik már a pépes cuccok iránt?

    VálaszTörlés
  9. Amikor a szoptatasra panaszkodtam 2 problemam volt, egyreszt fajtak a mellbimboim akkor mar 2 honapja, masreszt az ejszakazas. Az elso azert volt, mert probaltam ragaszkodni a tankonyvi napirendhez: ebredes, szopi, pelus, jatek, altatas. Na de a fiacskam nem egy nagy nappali alvo, igy elofordult, hogy egy ilyen ciklus egy ora alatt vegigment, es mivel mellen aludt el, ezert orankent (vagy neha surubben) szoptattam. Mostanra realizaltam, hogy a gyerkoc nem olvasta a nevelesi konyveket, igy inkabb vallalom, hogy nincs rendszer, de csak akkor teszem mellre, ha ehes. Plusz azota mar mellen nem alszik el, mert tulsagosan izgatja a kulvilag.

    VálaszTörlés
  10. A masik gond, hogy nagyon rossz alvo vagyok, igy 2 szoptatas kozott sokszor nem tudok visszaaludni. Na ez nem javult, de mar latszik, hogy ha nem lesz ehes, akkor rendezodik az ejszaka is. A cekla es a sutotok eddig bejott, de a krumplitol szorulasa lett, igy tegnap nagyon szenvedett...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És hol írták ezt a sorrendet? Én nem merem szopi után tisztába tenni, attól félek, hogy hányni fog. Nekem még elalszik mellen, hál istennek.

      Törlés
  11. Tök jó volt olvasni! Csak így tovább :) a fürdéshez: esetleg egy próbát megér, nekünk bevált az, hogy amikor már a kádban volt, betakartuk a babát egy textilpelenkával (ami persze vizes lett, pont ettől volt jó, az is finoman melegítette, meg körbeölelte), és ettől elmúlt a kétségbeesése. illetve mi a legmelegebb helyen fürdettük,és pluszban ment egy kis meleg levegőt fújó bigyó. jajj,most nagyon nosztalgikus hangulatba kerültem. a mi porontyunk még 3 kilós sem volt négy hetes korában...

    VálaszTörlés
  12. Alváshoz még elmegy az a hőfok (bár én azt is kevésnek tartom) de fürdéshez? Én megfagynék biztos. Eleinte a meleg vízben is ordítanak de nem sokáig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alváshoz kevésnek tartod a 21-22 fokot? Dehát mindenhol azt írják, hogy nappalra ez a megfelelő hőmérséklet (maximum!), éjszaka legyen sokkal hűvösebb. Másképp nem lehet jól aludni.

      Törlés
    2. vera: Hol mindenhol? Bár engem annyira nem érdekel mit írnak, én hidegnek érzem és elég jól alszunk melegebbe is. Nem hinném hogy ezt meg lehetne határozni, mindenki a saját szokásai szerint teszi a dolgát.

      Törlés
    3. Turchi, hidegben aludni nagyon egészséges és pl az összes légúti vacaknak - többek közt az asztmának meg a kruppnak - nagyon jót tesz (nálatok is van ilyen, ugye).
      Amerikában is nyomatták a 20 fok körüli hőmérsékletet csecsemőknek, ha jól tudom, a SIDS-re is a hideget ajánlják a háton altatáson kívül.
      mi most a panelban az összes lehetséges radiátort letekerjük, de még így is túl meleg van, szerintem rémes, pedig fázós lettem Texasban, de valahogy egyszerűen érzed,hogy nem egészséges, meg olyan kellemetlen, vakaróznom kell tőle;).

      Törlés
    4. (ja, amúgy amikor Marcika asztmássá nyilváníttatott, egyenesen azt javasolták, hogy mindig (éjjel-nappal) tartsuk nyitva az ablakot, főleg akkor, ha mínuszok vannak;))

      Törlés
    5. Molly: Az asztmára bizony jó a hűtőszekrény is, de nem abban lakunk. Mi fázunk, ezért alszunk melegebben, ilyen egyszerű. Ahol én szültem, Mo-n meg éppenséggel meleget csináltak az újszülöttnek, még mi is majd megpusztultunk, szóval nem annyira egyértelmű. Az enyém fázott és attól ébredt fel, hiába volt felöltöztetve, meg én sem szeretek nagykabátban aludni. Szóval szokás dolga. Mi így szoktuk.

      Törlés
    6. Ja, és aki kimutatottan pollen allergiás, ( ami asztmát is okozhat) mint pl. az enyém, annak meg a zárt ablakot ajánlják tavasztól őszig. Persze kinyitjuk, mert meleg van. Télen meg becsukjuk, mert hideg van.

      Törlés
    7. Hehe, ez a vita ismerős, minden nap eljátszuk :)))

      Törlés
    8. Tamkó: Nálunk (3 fő) mindenki mást akar, mindenkinek más jó, úgyhogy átlagolok! :-)

      Törlés
  13. Szerintem is nagyon keves a furdeteshez ez a homerseklet, es nyilvan azert a torolkozeskor sir, es nem elotte, mert akkor vizesen meg jobban fazik.

    VálaszTörlés
  14. Fürdetéshez azért befűtünk: 23 fokot ajánlanak, annyi szokott lenni. De lehet h fázós a gyerek :((

    VálaszTörlés
  15. Boldog egyhónapos szülinapot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!! :)) Hihetetlen, mennyit változott 1 hónap alatt!

      Törlés
  16. Nagyon örülök a boldogságodnak :).

    VálaszTörlés
  17. Eleinte a miénk is visított minden fürdetés utáni öltöztetésnél, vártam, hogy a szomszédok mikor hívják ki a gyámügyet. Nyáron, 30 fokban is. Még most is hőbörög ilyenkor, nem tudom, mi baja van vele, mert tökmindegy, hány fok van és ki törölgeti meg öltözteti, vsz sose fog kiderülni. De ennél nagyobb problémánk sose legyen :)

    VálaszTörlés