2013. május 5., vasárnap

Aggódó nyugalom

Annyira de annyira ideges vagyok minden egyes alkalommal, amikor meglátom a nőgyógyászomat, hogy nem is tudom értelmezi az első kérdését (Hogy van?). Hát rosszul vagyok. Kifelé már jobb, de előtte...

Bár most kifelé sem volt annyira jó, ugyanis keveselltem az ultrahangon töltött időt (vaginális volt, nem is próbálkozott hasival..). A nyaki rendő megnyugtatóan vékony, ami aggaszt az az, hogy kb. 2 mp-et töltött a méréssel a doki. Pedig a könyvemben azt írják, hogy néha 20 percig is kell keresgélni. Azt is hallottam, hogy a nyaki redő mérése az egyik legnehezebb dolog a nőgyógyáasztaban. Azt a tanácsot adják a kismamáknak, hogy ne is zavarják közben a dokit a koncentrálásban. Az enyém nem tűnt koncentráltnak, végig beszélt hozzánk.

Azért persze jó tudni, hogy minden a forgatókönyv szerint halad, a magzat megint nagyobb volt a korához képest, ezért nagyon azt gondolom, hogy kisfiú. Plusz a kinyomtatott képen én határozottan láttam egy kukit, annak ellenére, hogy az orvos azt mondta, még túl korai lenne megállapítani a nemét.

Öt nap múlva pedig belépek a második trimeszterbe, amikor is a könyvem szerint, minimálisra csökken a vetélés kockázata, huh.


Feladat: Honnan ismerhető föl a 35 feletti kismama a képen? (NEM nagymama!)

19 megjegyzés:

  1. Izgi! úgy örülök Neked! ez már a genetikai uh volt, vagy az még majd most jön? :)

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    jo hirek! :) itt valaszolok egyben az UH-s kerdesedre. Hat en egy UH-s "specialistahoz" mentem (ugy veszem eszre, hogy itt mindenre kulon specialista van, mondjuk vannak nodokik, akiknek van Uh-juk, de alt. jobb mashoz menni). (A lombiknal a "petefigyeles" is igy zajlott nekem, mindenfele laborba, meg UH-s orvoshoz kulon futkorasztam...) Nekem sem tartott sokaig egyebkent, kb 20-30 perc a ketto vizsgalata, de egy csomo mast is nezett, nem csak nyaki redot (az nagyon gyors volt). Szerintem ha jol vannak fordulva, akkor gyorsan megvan ez, hiszen azert van gyakorlatuk...Viszont azt most nem ertem, h a Te babad nagyobb, mint az enyeim, es en meg voltam gyozodve, h mar beleptem a masodik trimeszterbe... :S (En nov 21-re vagyok kiirva, Te meg vagy egy hettel korabban ha jol emlekszem)

    Szep napot!

    Nevtelen Sosrtars

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jó, hogy írtál, már nagyon vártam...
    Nem tudom, hogy megnyugtat-e (talán a végeredményt személyesen is ismerve, igen), de nálam is teljesen ugyanígy zajlott ez a 13. heti ultrahang. Hüvelyi volt (én is tökre csalódtam), nagyon gyors volt (én is többre vágytam volna) és az első volt a nyaki redő, amit nézett, és kb. pár másodperc alatt kipipálta. De az előttem szólóhoz csatlakozva, ha a baba épp jó irányban fekszik, akkor nem szaroznak pár percnél tovább...
    Amúgy a magzat neme és mérete én úgy tudom, hogy nem korrelál. Legalábbis I-nél minden kislány nagyobb még mindig :)

    Megfejtés: neki a legvastagabb a bokája? :)
    Amúgy meg imádom a rajzaidat!
    mimi/réka

    VálaszTörlés
  4. hát, én változatlanul mantrázom, hogy Istenhegyi Géndiagnosztika, Istenhegyi Géndiagnosztika...
    ez a hüvelyi UH nekem még mindig rejtély, engem egyszer sem vizsgáltak azzal - ez vajon orvosfüggő?

    VálaszTörlés
  5. (ja, a rajz megint zseniális, elfelejtettem, pedig eredetileg csak azt akartam mondani:))

    VálaszTörlés
  6. Névtelen, köszi a választ! Sztem Te május 21-én kezded a 2. trimesztert. Az én dokim a heteket (semaines d'aménorrhée) az utolsó mensitől számolja, a hónapokat pedig a szülés várható időpontjától visszafele. A semaines de grossesse pedig a fogantatástól számolódik, de azt úgy látom, nem nagyon használja.

    Réka, megnyugtat :)) Tudom, hogy nem korrelál a nem és a méret, csak mindig úgy meglep, hogy ilyen nagy: se nálunk, se Z-nél nincsenek óriások vagy kövérek a családban. Jó a megfejtés, igen, haha :) Amúgy meg azt hittem, h kapok majd valamiféle terheskönyvet vagy igazolást, de semmi...neked adtak ilyet?

    Audrey, asszem ez volt a genetikai UH, de itt nem nevezik el őket. Az 5. havira kifejezetten mondta, h az majd a morfológiai lesz, de ennyi.

    Molly, az a baj, hogy ezt a vizsgálatot már csak pár napig lehet elvégezni, szóval nem tudunk csak úgy az Istenhegyibe elmenni. Ráadásul Z. szereti tudni, h mi zajlik körülötte, szóval nem lenne járható út, h bármit is Mo-on csináltassunk. De köszi az ötletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, tudom, hogy nem lehet akármikor és akármeddig, de...na mindegy akkor:) szerintem nagyon megnyugodtál volna ott náluk.

      Törlés
    2. A 18. héten is lehet... én kétszer voltam ott, 12 és 18, és 35 felett szültem, és megnyugtatott.

      Törlés
    3. biztos én is kétszer voltam, de az a durva, hogy szinte semmire nem emlékszem a terhességemből...tamko, az amniót is csináltathatod ott - annyira jó fejek és profik és megnyugtatóak. bevallom, én szépen ráparancsolnék a pasimra egy ilyen helyzetben, hogy hát izé, bírjon ki egy (nagyon fontos) vizsgálatot más nyelven...

      Törlés
  7. Kar, hogy mar megvan a megfejtes. :( En verziom: a 35. ev feletti kismamak nem Mekiben esznek es nem Ellet olvasnak (a francia Elleben nincs cikk, csak reklam). :D

    En mar mindig varom a rajzot. :)

    Nyaki redot nalunk is nagyon gyorsan kipipaltak.

    VálaszTörlés
  8. Ha a baba megmutatja és nem ficereg ezerrel, vagy a doki egyből megtudja állítani a képet, akkor a nyakredő mérése tizedmásodpercnyi dolog.
    A nemi szervek ilyen korban még majdnem egyformák:
    http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html
    Ez egy nagyon jó cikk erről.:-)

    VálaszTörlés
  9. Franciakulcs: ráadásul most látom, hogy az Elle-es csajra nem rajzoltam szoknyát :))) ilyet sem csinál egy komoly nő, igaz? :)

    Napsugár, köszi a cikket, szuper! Gyorsan átfutottam. De én úgy látom, 75 mm-nél (ennyi volt szombaton) már meg lehet különböztetni a két nemi szervet. Bár akkor miért mondta volna a doki, h nem... (??)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos nagyon jó gép kell hozzá, itt a kisebbik lányom 12 hetes deréktól lefelé uh fotója (hüvelyi uh volt):
      http://napomescsillagom.blogspot.hu/2011/10/az-igert-foto-majdnem-elfelejtettem.html

      Törlés
    2. Tényleg olyan, mint a cikkben!

      Törlés
  10. Hát ez fantasztikus:) a kisbabás hír is és a rajz is:)))) és hogy repül az idő...nemsokára megszületik a kisbabátok:))))

    VálaszTörlés
  11. Esetleg ha nagyon kiváncsi vagy, már van teszt nem meghatározásra is:
    http://www.teherbe-eses.hu/product/a-gyermek-nemet-megallapito-teszt-98/

    VálaszTörlés
  12. Te jó ég, én még errel nem is hallottamm! Amúgy kíváncsiak vagyunk, de épp most győztem meg Z-t a hétvégén, h egyenlőre még ne kérdezzük meg. (aztán persze az UH-képet vizsgálgattam hosszú perceken keresztül)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nyaki redő attól függ, hogy látszik-e, hogy éppen hogyan fordul a baba, van, hogy egyből odamutatja, és akkor könnyű lemérni, van, hogy úgy fordul, hogy egyáltalán nem látszik, és akkor kell nagyon sokáig keersgetni meg várni, amíg máshova mozdul, ilyesmi. Szóval inkább örülj, hogy jó a nyaki redője :))

      Amúgy én is minden vizsgálat előtt paráztam, hogy majd biztosan most fog kiderülni valami szörnyűség, még a kilencedik havi CTG-knél is, na jó, ez téged biztos nem vigasztal.

      Törlés
  13. Tamkó, a dokitól én sem kaptam semmit, csak amikor váltottam, és a terhesgondozásra a szülésznőhöz kezdtem járni, akkor ő adott egy terheskönyvet (Carnet de la Mere), amiben mindent szépen vezetett... Amikor a terhesség végén újra orvoshoz jártam, ő sosem írt bele semmit... A fene sem érti ezt.
    réka

    VálaszTörlés