2013. április 19., péntek

Jó tanácsok

Egyszer a szüleimmel babanézőben voltunk ismerősöknél. Noha gyerek voltam még, két dologra tökéletesen emlékszem: az egyik, hogy beszélgetés közben kiderült, a baba nehezen tudja kiszívni a tejet a cumisüvegből, és ezért folyamatosan elfárad. A másik pedig a szüleim reakciója, miután eljöttünk a családtól:

Mamám: Jaaaj, rémes!
Papám: Ugye??? ÚGY megmondtam volna!
Mamám: Ne is mondd. Belőlem is kikívánkozott.
Én: Mi??
Mamám & papám: Hát hogy kereszt alakban kell bevágni a cumi végét!!!
Én: De…hát miért nem mondtátok meg?!
Mamám: Azért, mert amikor te voltál kisbaba, annyi kéretlen jótanácsot kaptunk mindenkitől, hogy megfogadtuk: mi soha nem fogjuk ezzel gyötörni a fiatal szülőket.

Jelentem, már értem őket! Ismerős a jelenség. Mert nem csak a gyerekneveléshez ért mindenki, hanem a terhességről is mindenkinek megvannak a határozott meggyőződései. A környezetem pedig (jóindulatúan, de) úgy gondolja, hogy feltétlenül meg kell osztania velem a véleményét, mert nyilvánvalóan nem úgy csinálom ezt a terhességesdit, mint ahogy kellene. Válogatás:

-          Ne görcsölj annyit! Fura ezt olyan valakinek mondani, aki már a teherbeesésnél is megkapta, hogy a meddőség lelki eredetű. Pedig egyszer már igazam lett, akkor most miért nem görcsölhetnék rá úgy, ahogy szeretnék? És különben is, hogy kapcsoljam ki a görcsölést (ha mondjuk ki szeretném kapcsolni)?

-          Tök hülyeség félni a toxoplazmózistól és a terhességi diabétesztől, az ember nem kap el minden betegséget! Ezt ma írta FB-on az egyik barátnőm. Azzal érvelt, hogy a húga bárányhimlőt kapott el a terhessége alatt, és mégsem lett a gyereknek semmi baja. Logikus, hogy akkor az én gyerekem is megúszná a toxoplazmózist…

-          Meg fogod bánni, ha nem kérdezed meg a nemét! Mert az illető barátnő (egy másik) húga megbánta. Nyilván akkor én is meg fogom!

-          Te jó ég, nehogy Almának hívjátok, ha kislány lesz! Úgy vettem észre, az utónév-téma bármilyen társaságban, bármikor indulatokat vált ki. El lehet titkolni a születendő gyerek nevét 9 hónapig??

-          Nekem ez NAGYON fura, hogy nem mondtad még el a szüleidnek! Sem a kollégáimnak, sem a távolabbi körnek sem egyébként. Még nincs itt az ideje! És különben is… bele sem merek gondolni, miket fogok még hallani, ha mindenki tudja majd!

27 megjegyzés:

  1. Hat,rengeteg törtenet fogsz hallani meg. En legalabbis azt tapasztaltam a terhessegem alatt. Meg nem volt idöm a feltett kerdesre valaszolni (sima udvariassagi formulak: Jol vagy? Rosszul vagy? Hiztal?Nem hiztal? ilyesmik) mar meselte is mindenki a sajat törtenetet. Hamar belejöttem, hogy nem kell ket szonal többet valaszolni, hanem 10 percig turelmesen hallgatni, hogy neki meg a szomszed Irenkenek hogy volt. Elöször meglepett, de aztan mar nem erdekelt.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, nálam fordítva volt. Senki nem adott tanácsokat, én viszont állandóan kérdezgettem. Mondjuk jó néven vettem volna, ha a védőnőm ellát bizonyos infókkal, de szegényke a fiatalsága mellett oly tapasztalatlan volt, kb. mint én, hogy mindenre azt válaszolta, igen, de mégsem.

    VálaszTörlés
  3. Én is inkább kérdezgetni szoktam, érdekel, hogy mások hogyan élték meg ezt az időszakot, mikor kezdett látszódni a terhesség, aggódtak-e az UH-ok előtt, mikor mondták el a kollégáknak stb. Lehet, hogy ezért gondolják a barátnőim, hogy tanácsokat szeretnék kapni. Pedig nem! :))

    VálaszTörlés
  4. Nem fogod megkérdezni a nemét? Komolyan?! Jóna, lehet, hogy csak példának szántad, de ha esetleg igaz, akkor júj de izgi, manapság ez annyira ritka, és én úgy irigylem azt, aki ki bírja várni, júj de izgi! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ismeros. :D Vegtelensegig lehetne errol beszelgetni.

    VálaszTörlés
  6. Esti, ezek a mondatok tényleg elhangoztak így!

    Még nem tudom elképzelni, hogy megkérdezzem a nemét, mert annyira absztrakt ez a terhesség, nem is látszik! Pedig lehet h 2 hét múlva már lehetne tudni... hát én erre még nem érzem magam késznek. Meg szerintem ez egy védekezési mechanizmus is, ha nem tudom a nemét, nem tudok annyira kötődni hozzá... és néha úgy gondolom, jó (izgi :)) lenne a szülésig várni. De nem tudom, mi lesz, Z. inkább szeretné tudni (azt szeretné tudni, hogy FIÚ, hihi), sztem én kibírnám. Van egyébként 2 barátnőm is, aki nem kérdezte meg (az egyik ikrekkel! Azt sem tudta, egy- vagy kétpetéjűek).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Én is szerettem volna a szülésig várni, de a genyó ultrahangos doki a kifejezett kérésem ELLENÉRE megmondta...

      Törlés
  7. En is ismerek olyanokat, akik kibirtak, hogy csak szuleteskor derult ki a neme.

    Viszont en minden alkalommal lattam a monitoron az ultranhag-vizsgalatkor, hogy fiu-e, vagy lany. :/ Nem maradhatott titokban.

    VálaszTörlés
  8. Amikor én megkérdeztem az orvost hogy fiú vagy lány, azt mondta, még nem látja, pedig nem volt igaz :-), visszanéztük a videót, és nagyon jól lehetett látni. Az orvos viszont tudta, hogy pár nap múlva kromoszóma vizsgálat lesz, és akkor írásban úgyis megkapjuk, mi lett. "XY normális férfi". :-) Ez volt ráírva. Azon kívül, hogy megkönnyebbültem, a férfi szón muszáj volt röhögnöm. Egyébként meg tényleg mindenkinek a magánügye, mit akar tudni előre és mit nem.

    VálaszTörlés
  9. Lányok, ti tök profik vagytok! :) Én nem hiszem, h meg tudnám látni az UH-on a nemét. (de melyik heti ultrahangon lehet látni?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az attól függ. Ha fiú, könnyebb észrevenni :-), mert ugye van ott valami plusz. Én sem emlékszem hanyadik heti volt, de biztos, hogy a 15. hét alatt, amikor még elvileg valóban nem látni igazán. Aztán az is lehetséges, hogy annyiszor megnéztük, hogy a végén már odaképzeltük :-)

      Törlés
  10. Talan a 16 het kornyeken. Mar nem emlekszem. Kesobb, talan a 20. hettol mar egeszen jol lehet latni, persze ugy nem megy, ha a magzat csak a hata kozepet mutatja. De szerintem nalatok sem egy perc alatt intezik el az uh-t. Franciaorszagban tobb, mint husz-harminc percig neztek alkalmankent. Otthon volt, hogy kevesebb volt az uh-vizsgalat, mint egy perc. Bekentek zselevel, megneztek a koldokzsinort (aramlasat?), leirtak a tenyeket es viszlat, mehet. Ott persze nem latszodott a gyerek neme, de a fontos "merfoldko uh-nal" azert jo sokaig elidoznek, addig nem engedik ki az embert, mig mindenrol meretet nem vesznek, akkor kell jol odafigyelni. ;) (Bocs, mar megint szof@sasom van. Plusz az elobb azert kicsit vadul hangzik, hogy "minden uh-nal lattam", hat nem mindegyiknel, hanem ugy ertettem, hogy a gyerekeimnel, nem pedig havonta minden uh alkalmaval. Nagyon koran nanà, hogy nem lathattam. Hulyesegeket dumalok.)

    VálaszTörlés
  11. A neve: az vicces, ha abba beleszólnak, nekünk pont elég volt itthon agyalni és vitázni :) És nem mondtuk el senkinek, de tényleg senkinek, csak a szülés után, a telefonokból és sms-ekből tudták meg.

    Mondjuk az meglepett, hogy az első babánk, Noémi éjjel született, és az anyukámat álmából csörgettük fel -- és másnap, kora reggel jöttek az sms-ek a testvéreimtől, hogy gratulálnak a kis Tímea születéséhez. Az első után még elaludtam, a másodiknál már leizzadtam, hogy ugye nem??? Ugye nem Tímea lett (bocs a Tímeáktól, de ezt a nevet pont nem adtuk volna)??? Aztán leesett, hogy az anyukám régi kedvenc regénye Az aranyember miatt aludt el úgy, hogy onnan van a név, és hajnalban körbecsörögte a családot a Tímeával :)

    VálaszTörlés
  12. Turchi, Franciakulcs: koszi! En a 13. héten megyek legkozelebb (pont két hét mulva); akkor még figyelhetem elvileg a képernyot... Egyébként amikor ezt a nem-dolgot kérdeztem anno terhes baratnoktol, valahogy mindig ugy képzeltem (és ugy is lenne nekem logikus), h akkor tudtak meg, amikor mar nagy volt a hasul és mozgott a baba.

    Bea: haha, ez jo. Emlékszem, az aranyember két nojét hivtak Timeanak és Noéminek. :) A Noémi volt talan az, aki a szigeten lakott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, én se tudtam soha értelmezni az ultrahang képeket...és valaki - egy családtag - azt mondta annak idején a Léna névre, hogy az olyat csak szopós kurvák kapják, hát nekem ez azóta is nagy szomorúságom. soha nem mondanám el senkinek a nevet, nekem ez a tanulság.

      Törlés
  13. Szegény gyereknek már behorpad a feje az erőlködéstől, a szüleid meg visszatartják a segítséget...? :) Értem én az elvet, de én inkább szeretném, hogy szóljanak majd, hogy basszus vágjam már be azt a szart és mindjárt tud majd cumizni.

    VálaszTörlés
  14. :))) Tamko, a szülés után folytatódik a "tanácsadás", és szerintem sokkal rosszabb, mint pocakos korban. Pedig a legjobb tanács, amit a környezeted adhat, a következő: "Tamko, te mit gondolsz erről? Ühüm...igen, próbáld meg!" Nekem egyedül anyukám adta ezt a tanácsot, a többiek mind a saját verziójukat erőltették a végletekig sajnos, most nem fogom engedni.
    A baba nemét kb. a 18. héttől lehet nézni, bár volt már, akinek a 12. héten is látták valami profi gépen a genetikai uh-n. Ha nézed a képernyőt, és kisfiú, meglátod, hidd el, én is láttam! :) Én nagyon szeretném tudni, hogy kisfiú vagy kislány növekszik most odabent. :))) Talán a szülinapomra (június vége) kiderül.

    VálaszTörlés
  15. Na,én bármit megadnák,hogy hallgassam a sok "jó tanácsot",mert akkor azt jelentené,hogy babát várok:(
    És végül mégiscsak azt csinálnák,amit én akarok és ahogyan én akarom...

    VálaszTörlés
  16. A névre a nagymamám reakciója volt eddig a legjobb (ő egy olyan igazi utálatos öregnéni): Jobbat nem találtatok? Először elakadt a szavam a meglepetéstől, aztán úgy elkezdtem nevetni...

    A nemét nálunk a 19. héten mondták meg, de mivel kisfiú, és pont jól fordult, még nekem is egyértelmű volt, hogy ott a két lába (pont alulról mutatta magát), és hát közte tévedhetetlenül ott volt a csomag. És én belepusztultam volna a kiváncsiságba, ha nem tudom meg :-)

    És mint szintén lombikos és szinte-tünetmentes: majd meghaltam uh előtt, hogy ott van-e még, dobog-e még a szíve. Sokkal könnyebb lett, amióta mozog, de még így is amikor alszik időnként eszembe jut, hogy nem-e csak egyszerűen csúnyán meghíztam, és valójában nincs is gyerek (a 30. héten vagyok egyébként :-)) De lassan kezd valóságossá válni számomra, bár szerintem még így is rá fogok csodálkozni, hogy ő tényleg az én kisfiam, és igaziból hazavihetem?

    VálaszTörlés
  17. Jaj :))) Nekem egyszer egy szomszéd néni mondta otthon, miutan bemutatkoztam neki: - Tamko?? (itt persze az igazi nevemet mondta) Az nem valami szép név! Na, majd kitalalunk valami jobbat!

    De egy szuletendo baba nevét kritizalni, istenem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de miért, ez milyen gáz már, hogy bemutatkozol valakinek és ilyet mond? jézusom. a néni nem volt egy EQ-bajnok...

      Törlés
    2. Jaj, nagyon fura néni volt! Egyszer felolvastam neki egy levelet (nem latta jol a betuket), és annyira koszonte, hogy még egy ajandékot is akart adni, egy naptart. Mondta, hogy most nincs nala, de hagyjam nyitva a konyhaablakot, és ma becsusztatja az asztalra. Hat be is csusztatta, es amikor meglattuk, jot nevettunk: egy 1971-es naptar volt!

      Törlés
    3. Szerintem isteni jo fej a neni. :) IKL

      Törlés
  18. Szia! Ha fiú, hamarabb egyértelmű, ha lány, akkor 2D-ben alulról 3 csík :-) (szeméremajkak). Nekünk folyton nézték, mert én nagyon kíváncsi voltam, de csak a 18. héten merte azt mondani Dr Hajdú Krisztina, hogy na akkor akár rózsaszínre is festhetik a szobáját... szóval le a kalappal, ha te kibírod... A nevet meg mondd azt, hogy még nem döntöttétek el / dilemmáztok...(ooops, ez most egy tanács volt...? Mea culpa)

    VálaszTörlés
  19. Kriszti, koszi! :) Amugy is az utolso pillanatig fogunk hezitalni sztem..

    VálaszTörlés