2013. március 10., vasárnap

Színeváltozás (+kiegészítés)

Hát, ez nem igazán áldott állapot. Pénteken felhívtam a dokit, hogy megkérdezzem, az új adatok fényében terhes vagyok-e még (egyre inkább – biztosított róla), és azt hittem, ezek után az ultrahangig már fél lábon is kibírom. Elolvastam a kommenteket, amelyekből kiderült, hogy majdnem mindenki fél(t), ebből szintén egy pici megnyugvást merítettem. Kaptam relaxációs útmutatásokat, szombaton lelkesen gyakoroltam, hogy lelkemet a tisztátlan nedvektől megpurgáljam. Szóval már úgy-ahogy összeszedtem magam, amikor szombat este rémülten vettem észre egy barna foltot a tisztasági betétemen.

Azóta tudom, hogy ez valószínűleg (??) nem jelent semmit, de akkor bénultan és kétségbeesetten jelentettem Z.-nek, aki teljesen összetört, és csak azt hajtogatta, hogy akkor ennek most vége. Hívtuk az ügyeletet, egy szülésznővel beszéltem, aki azt mondta, pihenjek, és csak akkor menjek be, ha görcseim lennének és élénk piros vér távozna. Utána sikerült elérni telefonon egy ismerős nőgyógyászt is – akinek ezáltal örök hálával tartozom –, és elmondta, hogy ez előfordul, nem dráma, látott már rosszabbat is és mégis szüléssel végződött az eset, valamint hozzátette, hogy szinte teljesen felesleges bemenni az ügyeletre (már indultunk volna), úgysem tudnak semmit sem csinálni/látnak az UH-n.

A barnázás azóta is tart. Nagyon kevés ugyan, de már semelyik tisztasági betét nem fehér. (Bocsánat a részletekért! Z. egyébként azt javasolta, hogy tegyek el egyet mutatóba a dokinak, végülis nem rosszabb, mint egy placenta...) A Google már régóta nem a barátom, sőt, tulajdonképpen úgy félek tőle, mint ördög a szentelt víztől, úgyhogy továbbra is terhességi analfabéta vagyok. Nem tudom, mi ez, lehet, hogy jobb nem is tudni, Holnap korán reggel felhívom a nőgyógyászt és bejelentem neki az eseményt, hátha van valami szer ez ellen tudománya hatalmas tarsolyában.

Lehet, hogy túlzás, de a jövő héten pedig nem megyek dolgozni. Nem szeretnék kockáztatni. Egyébként pénteken a reumatológusom háromszor is felajánlotta, hogy kiír a jövő hétre, amit én háromszor utasítottam vissza felelősségteljesen és konokul, a kollégáimra gondolva (akik ilyenkor elvégzik az én részemet is). Z. a múlt héten még nagyon azon a véleményen volt, hogy amint jobban leszek reumailag, menjek be dolgozni, de most már ő is belátja: hülyeség lenne rizikót vállalni, bármilyen minimális legyen az.

Kiegészítés (3/11): A kommentek alapján úgy tűnik, az a fura és szabálytalan, ha valakinek nincs barnázása/vérzése valamikor a terhesség során! A progeszteronnal bolhát ültettetek a fülembe és még vasárnap este felhívtuk újból az ügyeletet, hogy megkérdezzük: megduplázhatom-e az esti Utrogestan adagot (igen). Ma reggel egy percre beszéltem az Erikkel. Az, hogy hamar lerázott és foghegyről válaszolgatott, most inkább megnyugtató volt, mint idegesítő. Nem lesz se vérvétel, se előrehozott UH, de talán jobb is így, úgyis csak izgulnék. A plusz adag Utrogestanra ő is igent mondott (olyan hangon, mint akinek tök mindegy), a magnéziumra és a pihenésre már nem is volt időm rákérdezni... Azért összességében mindketten megnyugodtunk Z.-vel. Próbáltuk úgy elképzelni a kis Eszkimót, mint egy kullancsot, ami befúródik a bőrbe, és elgondolni, hogy a folyamat során a kis hajszálerek sérülése okoz enyhe vérzést. Azért jó lenne valami kis kamerával bekukkantani odabent és megnézni, mi történik!

27 megjegyzés:

  1. Gondolom, majd elmondják a többiek is, de az ismeretségi körömben szinte mindenkivel előfordult, hogy picit vérzett a terhesség alatt, én egyszer a 12. héten, az állítólag gyakori, meg egyszer a 28. körül. Számtalan olyan oka lehet, ami veszélytelen a magzatra nézve. Persze, hiába tudja az ember, hogy ez gyakran semmit sem jelent, attól még ugyanúgy halálra rémültem minden alkalommal és azonnal hívtam az orvost. Szóval totál para az elejétől a végéig, erre számíts :)
    Remélem, nincs semmi gond veled (sem)!

    VálaszTörlés
  2. Irta egyszer Franciakulcs is, de több helyen is hallottam, hogy vannak nők, akik menstruálnak a terhesség elején. Olvastam Piroska és Farkas blogját anno (http://piroskaesfarkas.blog.hu/), akinek tök durva, darabos végzése volt az eleján... De valahogy abszolút nem nyugtatott meg ez a tudat.
    Igen, tiszta para, én naiv, én naiv!!

    VálaszTörlés
  3. Megerositem, februarban es marciusban is vereztem (10 napot rendesen es 3 napot rendetlenebbul, terhesseg elott nem volt ilyen kulonbseg a mensis napok idotartama es milyensege kozott). Januarban mar terhes voltam, de nem tudtam rola.
    (Pontos datumokra nem emlekszem, de utana tudok nezni.)
    Maja itt van, tokeletesen egeszseges.
    Persze, sajnos ettol meg nem biztos, hogy jo a barnazas, de en is rengeteg, de rengeteg notol hallottam, hogy barnazott terhesseg alatt. Tudom, most nem nyugtat meg, de hatha megis.
    Az hulyeseg lehet, amit valaha errol olvastam, miszerint akkor barnazik az ember, amikor mensiznie kellene terhessegen kivul is, eleve?

    VálaszTörlés
  4. Én véreztem és görcsölgettem is pár napig, utána meg barnáztam két hétig. Abban a három hétben feküdtem otthon. Utána elmúlt és minden ok volt. Utrogestants szedsz?
    gabi

    VálaszTörlés
  5. Franciakulcs, arról a fajta vérzésről már én is hallottam (a beágyazódás környékén) de ez nem az, már később járok.

    Gabi, te jó ég, gondolom, h aggódhattál. Dolgoztál abban az időben? Kicsit aggódom a kollégáim miatt, ők rémesen sztahanovisták, tüdőgyulladással is bent ülnek. Igen, szedek, de lehet h föl kellene emelni az adagot... holnap korán hívom a dokit. Anita, köszi, igen, megkérdezem. (Talán vérvétel is lesz)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kollegákkal ne foglalkozz szerintem. Én 3*2 utrogestant használtam.
      gabi

      Törlés
  6. Kedves Tamko, próbálj a körülményekhez képest megnyugodni, meg arra koncentrálni, hogy akármilyen kis csimpiszli még, ott van és kapaszkodik.
    És hogy én is beálljak a sorba: Egyik nagyon jó barátnőmnek volt a második terhességénél barnázás hosszan, és utóbb teljesen érdektelennek bizonyult, nagyon klassz kissrácot szült, szépet, nagyot, kicsit túlhordva.
    Nekem pedig a 8.hét végén - 9. hét elején nem barnázás volt, hanem friss piros vérzés, pont olyan, mintha megjönne, görcsökkel, pedig szedtem utrogestant. Holtra válva hívtam a dokimat, aki bazmegelt egy sort, azonnal megnézett, de hál'Istennek minden oké volt a babával. Nem csak emiatt, de nekem aztán végig kellett feküdni, ami nem egy élmény, de persze a gyerekért mindent.
    Hajrá, és kitartás, és próbálj meg megnyugodni (halkan még egy pár korty vörösbort is ajánlanék, de csak ha szereted).

    VálaszTörlés
  7. a barátnőm félidőig folyamatosan vérzett, asszem már másfél éves a kislánya...

    VálaszTörlés
  8. Tamko, én is barnáztam. A 8. héten, akkor a dokim sok-sok magnéziumot javasolt, a 10. héten újra, akkor sürgősen utrogestant írtak fel, és otthon pihentem a 16. hétig. Sokakkal előfordul, pihenés, ha utrot szedsz, szerintem semmi baj nem lehet, de úgyis beszélsz a dokiddal. Ölellek!

    VálaszTörlés
  9. Én okosat nem tudok mondani, de gondolok Rád, és sok pozitív energiát küldök! Audrey

    VálaszTörlés
  10. No para Tamko, de azt nagyon jól teszed, hogy még nem mész dolgozni, pihenj inkább! vörösbor - utro - magnézium kombó jó javaslatnak tűnik az előttem szólóktól! drukk, és továbbra is úgy örülök Neked!!! :)

    VálaszTörlés
  11. Egyértelmű h nincs munka! Pihi van.És nyugi.Én is barnáztam.Használsz vmifajta progeszteront?
    Betétet sztem ne tegyél el, a placentának se örülnek :)

    VálaszTörlés
  12. gondolj erre: http://pinterest.com/pin/170151692143598742/, azaz hármótokra http://pinterest.com/pin/197384396139877909/

    VálaszTörlés
  13. Tamko, nyugi. Ha progesteront hüvelyen keresztül kell adagolni, az is okozhat ilyent pl. C vitamint, Mg-ot szedjél szerintem és pihenj sokat. Nekem az ikrekkel az 5. héten kezdődött pecsételő vérzés (nem barnázás, friss piros vér), sokszor erősebb is volt. A 7. héten be is kellett feküdnöm a klinikára, a 12. hétig tartott ez, a genetikai UH-t még ott csinálták meg, aztán jöhettem haza. Azért a 36. hétig kitartottunk 3in1. Most meg már 4 évesek... :) (azt nem állítom, h könnyű terhesség volt és h nem rettegtem minden nap, h velem maradnak-e - de ez már mögöttünk van)
    Amúgy sok vérezgetős első trimeszterben lévő volt a klinikán. Gondolom, nem ritka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy vagy ma? Barnázás? Orvos mit mondott?
      Nagyon drukkolok neked és a babá(k)nak.

      Törlés
  14. Írtam egy kiegészítést a mai bejegyzéshez, olvasható? vagy nem látszik?

    VálaszTörlés
  15. Látszik az update! És a munka miatt végképp ne nyugtalankodj. Nálunk is kiírtak valakit hónapokra emiatt, mindenki, aki tudott a dologról, drukkolt neki ezerrel, és most már hamarosan meg is születik a baba :)

    VálaszTörlés
  16. őőő, izé, nekem nem volt semmiféle vérzésem, de nem mondták, hogy szabálytalan.;)

    VálaszTörlés
  17. Tudod, az is lehet, hogy megtapadt kettő és az egyik meggondolta magát...
    Egy kis borozgatás is elkél..:-))

    VálaszTörlés
  18. Kedves Tamkó!
    Bocsánat, hogy így ismeretlenül írok, de lelkes olvasója vagyok az írásaidnak! Először is gratulálok!
    Nekem 2 lombikos lányom van. Az elsővel a 6. héten úgy elöntött a vér, hogy azt hittem itt a vége (folyt, mint a Niagara, 2 vastag betét betelt a kórházig). Az uh-on kiderült a baba rendben van "csak" hematómám van, ami elkezdett ürülni. Ez eltartott a 16. hétig. Addig szigorú ágynyugalom volt. Ez a baba már 5 éves lesz 2 hónap múlva. A másodikkal az elején barnáztam, de a 28. héten ismét elöntött a vér. Kórház, hematóma. Ő már 3 éves lesz júliusban.
    Csak egy kis reményt szeretnék adni, hogy a barnázás még nem feltétlenül jelenti a legrosszabbat.
    További boldog és proglémamentes babavárást kívánok!
    Üdv: Márti

    VálaszTörlés
  19. Librarycat, ki az??? :)) De nálunk nem tudja senki, és tudod milyenek a kollégáim... Picit aggaszt a dolog.

    Molly, na jó, Neked hányásod volt. Amúgy most, hogy csak sótlan dolgokat ehetek (majd elmesélem) és nincs semminek íze, én is rájövök, h minden könyvben esznek jóízűen.

    Márti, köszönöm a gratulációt és h elmesélted a történetedet. Végülis szerencsés vagyok, hogy csak egy picit barnázom (de utálom ezt a szót), annyi mindenki írja, hogy vérzett, görcsölt stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egyébként a barátnőmnek, akit mondtam, hogy vérzett sokáig, az orvos is azt mondogatta hónapokig, hogy "ez a gyerek úgyis elmegy", aztán dehogyis.
      és képzeld, mikor kiderült, hogy ikreink lesznek, akkor az orvos azzal "nyugtatott", hogy "az egyik még úgyis elmegy" - azért ez nagyon gáz, nem?

      Törlés
  20. En az utrot mar egy hetw a hatso kijaraton tolom. Kevesbe maceras. Eddig ugy tunik felszivodik ugyanugy. Mennyi most az adagod? Tobb mint 600mg?

    VálaszTörlés
  21. Molly: igen, már írtad, és rééémes!

    Eszter: most 200+200+400 mg az adagom. Nekem hüvelyi úton... hm... bevállt, hogy úgy mondjam :)

    VálaszTörlés
  22. Utro hüvelyi úton szívódik fel klasszisokkal jobban!

    VálaszTörlés