2013. február 14., csütörtök

Hozott szalonnával egérirtást vállal Dr. Varsányiné

A múlt héten megszegtem a fogadalmamat, a több hónapos elvonókúrám dugába dőlt. Nem bírtam tovább, kínzott az ellenállhatatlan információéhség és -vágy, meg kellett tennem: elkezdtem internetezni. Négy transzferen vagyunk túl, inzulinrezisztenciám sincs, akkor mi lehet a probléma? A szerencsétlen posztmodern nő ilyenkor az internethez fordul.

Hát, nem volt jó ötlet, mert olyan rosszkedv telepedett rám, ami csak mostanra akar enyhülni. Nem véletlenül szerepel az utolsó három bejegyzésemben az öregedés szó, gondolom…

Először is, találtam egy olyan vizsgálatot, amit a férfiaknál végeznek két sikertelen lombik után, mert attól még, hogy jók a számok, lehetnek kromoszóma-rendellenességek is a spermák egy részében (vagy az összesben…), meghiúsítván ezzel az embriók normális kifejlődését – írták a francia fórumozók. Hatalmas ijedelem kerített hatalmába, mi van, ha ez a vizsgálat Z-nél rossz eredményeket ad, és akkora az esélyünk egy terhességre, mintha mondjuk háromszor kellene egymás után hatos dobnunk? Ehhez még hozzájött egy időrendben sűrű, anyagában alvadt véres (bocsánat!) maratoni menstruáció is. Ilyet még komolyan soha nem tapasztaltam, tamponnal sem mertem elmenni az usziba egy hétig. Továbbá olyan is volt még, hogy megnéztem a Progynova mellékhatásait, és a méhrák, mellrák, petefészekrák meg trombózis szavakat olvasva azon tanakodtunk, hívjuk-e fel az ügyeletet (nem tettük).
A tegnapi konzultáció Franciskával úgy-ahogy megnyugtatott. Megerősítette, amit Eszter írt, hogy az embrió fejlődéséért a 3. napig a petesejt a felelős. Elmondta, hogy utána a petesejt és a spermium minősége együttesen határozza meg az embrió sorsát. Szerinte semmi nem utal arra, hogy Z-nek el kellene végeznie a fent említett vizsgálatot (ami miatt pedig az egész hétvégét átizgultam), az eredményeinket kielégítőnek találta. Jókedvében volt, úgyhogy feltettem neki az összes kérdésemet. Elmesélte, hogy átlagban 10 embrióból jön össze egy terhesség (rémes). Végre kiderítettem azt is, hogy ICSI-IMSI, illetve hatching technikával csinálták a lombikot/fagyasztott ET-t. Megkérdeztem a Clexane-t is, amiről többen is írtatok, de nem javasolta, szerinte ezt a habituális vetélőknek kell szedniük. A méhfal szép, a tüszők nem dolgoznak, továbbra is kell szednem a hormonokat: beültetés február 22-én.

Megmutattam neki az endokrinológus által felírt vizsgálatok eredményeit: minden oké, mondta. Megnyugodva jöttem el.

Otthon levél várt az endokrinológustól. Nagyon meglepődtem, mert azt hittem, elváltak már a mi útjaink, mindent megbeszéltünk, nincs IR-em. Még nagyobb volt a csodálkozásom miután elolvastam a levelet. Az állt benne ugyanis, hogy mivel a TSH értékem nem túl jó, szedjek pajzsmirigy-hormont. Mellékelte is a gyógyszer receptjét. De ezt miért nem mondta a múltkor? Érthetetlen és komolytalan.

Ma reggel első dolgom volt felhívni Franciskát, hogy mi legyen, tényleg szedjem-e ezt a hormont, vagy ugye ez egy vicc. Hiszen tegnap látta a leleteimet, de nem mondott semmit rájuk. Szinte hallottam a telefonban, hogy meghúzza a vállát: – Hát persze, szedje csak, az endokrinológus már csak tudja!

Gondolom nem ezen múlt, nagyon kicsi az eltérés... de azért tisztázhattuk volna ezt az elején. Vagy mondjuk szólhatott volna tegnap.

17 megjegyzés:

  1. Dehát ezt meg hogy gondolta az endokrinologus??? A pajzsmirigy probléma, az nem egy influenza! Alul vagy felül működik, vagy ingadozik? Jézusom, mi az hogy csak ugy utánad küld egy receptet, hogy szedjed??? anélkül, hogy megbeszélnétek.
    Én azonnal másik dokit keresnék.
    Bocs a kirohanásért, de ez hihetetlen.
    Anais

    VálaszTörlés
  2. Mennyi az a TSH Tamko? A pm nagyon sok mindenbe beleszól, ha magas(abb)akkor nézessél ft4, ft3, és antiTPo-t is, meg dobhatsz egy emailt Balázs csabának a családineten, ez az ő szakterülete.

    VálaszTörlés
  3. Ugye, milyen durva? :))) Miután megírtam ezt a posztot, pánikszerűen elrohantam a háziorvosomhoz. Kicsit lenyugodtam: először is javasolta, h újra méressem meg ezt az értéket, mert lehet h hiba csúszott az adatokba. Meg is néztem az eddigi értékeket, a TSH mindig 1,2 és 1,5 között volt, most pedig 2,81. Szóval holnap megyek vérvételre újra. Megkérem, h az Andi által javasolt cuccokat is nézze meg, aztán telefonálgathatok megint az endokrinológusnak..

    VálaszTörlés
  4. Tamko! Ne ijedj meg a Progynova leirastol. Igen az teny, hogy a nogyogyaszati daganatokat a sok osztrogen okozza. DE ez kb azokra vonatkozik akik evekig szedik, latod hogy olyan a csomagolasa mint egy pill nek. Menopauzas noknek van alapvetoen akiknek nincs mar nagyon osztrogenuk. Az hogy mi par hetig szedjuk nehanyszor meg nem ok a panikra. :-)

    VálaszTörlés
  5. 22? Hallod, ezt eleg jol osszehoztuk. Nekem is aznap eselyes. Holnap megyek uhra, majd irok bejegyzest, de ma is irtam :-)

    VálaszTörlés
  6. Eszter, gondoltam is Rád! Nahát, ez izgi lesz. Majd jól összehasonlíthatjuk a Jeleket. Vagy a Jelek hiányát.

    A mestruáció miatt ijedtem meg méhrák olvasatán. Hogy esetleg az okozza. Egyébként szerintem tényleg a Progynova miatt volt ez a rettenetes vérzés, mert az előző hónapban túl sokat szedtem (most kevesebbet kell).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a múltkori vizit után egyelőre nekem is a 22 esélyes az újabb inszemre :) reméljük a legjobbakat!! :)

      Törlés
  7. Tamko, nekem ez picit fura. mondjuk nekem volt már 2,87 is, az elején -> úgy értem, ez akkoriban volt, amikor kiderült (az ATPO számomból), hogy pajzsmirigy gyulladásom van. azóta minden reggel szedek egy apró gyogyit, azaz annak is a felét, és a tsh-mat mindig elemezzük, és mindig jó (0,9 és 1,3 között van). azaz nincs nagy gond, csak elvileg örökre szednem kell, és minden oké lesz - ezt egy belgyógyász néni is közölte (aki szintén szedi).
    szóval ATPO számot kell nézni, engem utána pajzsmirigy uh-ra is küldtek, ott is minden rendben volt, szerintem Nálad is max. ilyesmiről lehet szó.
    de hogy ezt így levélben, semmi személyes konzultáció, vagy továbbutalás, az minden esetre fura :)

    VálaszTörlés
  8. Hát ez az eljárás tényleg minimum érdekes... Nem is értem, hogy gondolta a doki ezt.
    Viszont az értéked azért nem durva, gyógyszerrel gyorsan leviszik a tsh-d.
    Tudod, nekem pajzsmirigy alulműködésem van, amikor kiderült, akkor volt olyan 8-9 a tsh-m. (Erre a pesti háziorvos azt mondta, hogy ne is törődjek vele, maximum használjak jódozott sót. Mondta ezt úgy, hogy tudta, hogy babát szeretnék!)
    Ez után jöttünk ki, ahol pár hónap sikertelen próbálkozás után elmentem egy nőgyógyászhoz, aki egy alaposabb kivizsgálás után elküldött egy endokrinolgóshoz. Azóta szedek gyógyszert rá. Ennek hatására hamar a referenciatartományon belül lettek az értékeim, de sokáig 3-4 között mozgott a tsh-m akkor is, amikor már javában mentek az inszeminációk. A doki folyton emelte az adagom, és így, amikor a 3. lombik sikerült, akkor volt 0,75 a tsh-m. (soha ilyen alacsony nem volt előtte) Persze sosem tudjuk meg, hogy végül ez volt-e a döntő oka a korábbi sikertelenségeknek, de minden esetre én jobban hiszek a pajzsmirigy-problémákban, mint az IR-ben :)
    Bár ilyenkor meg a barátnőmre gondolok, aki mielőtt elkezdtek a férjével próbálkozni, elment egy általános kivizsgálásra, ahol közelték, hogy pajzsmirigy alulműködése van. Kérdezte, hogy akkor ne is próbálkozzanak addig, amig nem orvosolják ezt, de a doki azt mondta, hogy nem kell addig sem védekezniük, mert 5-ös tsh-val úgysem fog teherbeesni. Abban a hónapban meg is fogant a kisfiuk...
    mimi/réka

    VálaszTörlés
  9. Én nem az endokrinológuson vagyok megdöbbenve: ő végülis látott engem, kikérdezett a bajaimról, megkapta a leletet és döntött valahogy (szólhatott volna mondjuk a telefonba). Utána már mindegy sztem, személyesen vagy levélben kapom meg a receptet. De a nőgyógyász! Ő miért nem kapta fel a fejét szerdán, amikor ott volt előtte a papiros a 2,81-gyel??

    Mia, mi az a ATPO?

    Réka, nem semmi a barátnőd története! :) Egyébként a doki azt írta a kis levelében, hogy kis elemszámú mintán végzett vizsgálatok szerint a magas TSH-os nők gyakrabban vetélnek. A teherbeesésről nem szólt semmit.

    VálaszTörlés
  10. Az Anti tpo azt mutatja meg, termel-e a szervezeted pajzsmirigy ellenes antitesteket, azaz, hogy autoimun eredetű-e a tsh emelkedés.
    Vannak, akik nem ref tartományos tshval is teherbe tudnak esni. Azt nem tudom, hogy ezek a babák meg is születnek-e, ugyanisa pm eléggé be tud zavarni, és állHAT a vetélések hátterében is. Jó odafigyelni rá. A 2,81 nem vészes érték, a teherbe eséshez 2 alatti, 1hez közelebbi rtéket tartanak optimálisnak.Balázs scaba szerint a nem babára vágyó nők tsh felső határa 2,5. Szóval a 2,81 ezen kívűl esik, de sajnos a kapott stimuk is ronthatnak a tsh-n. nem vészes az érték, hamar be lehet állítani, csak jó doki kell, és jó gyógyszer.

    VálaszTörlés
  11. Képzeljétek, most hívtam a labort, aztán a dokit: a ma reggeli érték 1,82, szóval vaklárma volt valszeg az egész, és nem kell szednem.

    Lehet h TÉNYLEG endokrinológust kellene váltanom...

    VálaszTörlés
  12. Ez a tsh érték nagyon változó (függ a napszaktól, évszaktól, a csillagok állásától...stb), úgyhogy nekem is kb. három különdböző alkalommal vettek vért, mielőtt felírták a gyógyszert.
    Amúgy én úgy emlékszem, hogy a ref.tartomány felső értéke 4 körül van, de ezzel együtt valóban 2 alatti értéket szeretnek az orvosok teherbeesésnél.

    Tamko&Eszter - a febr.22. az egy naggggyon jó dátum. Nekem 4 sikertelen inszem és 2 lombik után a kisfiam február 22-én fogant, akkor volt a leszívás. Remélem, nektek is szerencsét hoz!
    mimi/réka

    VálaszTörlés
  13. Réka, nem is tudtam, hogy február 22-án volt. :) Jó lenne egy kis szerencse. Eszter, Audrey, hajrá!

    (úgy tervezem, hogy pár hét múlva csináltatok egy újabb TSH-t, kíváncsi vagyok, mi lehet ezzel az értékkel)(bár nagyon remélem, hogy pajzsmirigy-problémám az PONT nincs)

    VálaszTörlés
  14. Tamko, gondolok Rád, szorítok holnapra!!

    VálaszTörlés
  15. Heni, Anett, milyen figyelmesek vagytok! Köszönöm a drukkot, még ma reggel láttam indulás előtt és annyira jól esett!

    VálaszTörlés