2012. október 15., hétfő

Kapcsolati tőke és értelmetlen előírás

Napok óta próbálok valakit elérni a közjegyzőnél, hogy pár kérdést föltegyek neki a hogyan továbbról: jogerőssé vált ugyanis a fizetési meghagyásos kérelmem. Míg nyáron viszonylag készségesek voltak, mostanában egy undok és modoros kiscsaj veszi föl a telefont és nem kapcsol senkit, nem segít semmit, hanem leráz (vegye fel a kapcsolatot egy ügyvéddel, nézze meg a honlapon, postai úton forduljon hozzánk stb.). Az eszem megáll. Olyan kérdésekre szeretnék választ kapni egyébként, amelyekre ők nyilván csípőből vágják a választ. Egyértelművé vált, hogy nem fogok belőlük semmit sem kiszedni telefonon, viszont most az örökbefogadásos tanfolyam és a lombik miatt nem tudok csak úgy hazamenni. Meg egyáltalán, miért menjek haza, ha telefonon is el lehet(ne) intézni?

Ezt a közjegyzőt egyébként a húgom kolléganője ajánlotta, akinek egy barátnője dolgozik ott. És egyetlen egyszer láttam ezt a kolléganőt, szóval kb. azt sem tudom, ki fia borja, és hogy ő egyáltalán jól ismeri-e ezt a közjegyző-helyettes asszonyt. A kolléganő azóta elment szülni, és még a húgom sem tudja elérni. Ma elhatároztam azonban, hogy ezen összeköttetés nagyon is labilis volta ellenére megpróbálom kijátszani ezt a lapot, hiszen nincs más lehetőségem. Ha bemondom a kolléganő nevét, csak nem utasíthatnak vissza. Még ha a fenébe kívánnak is, az infókat csak megadják.

És így is történt! A varázsszó név említése ajtókat nyitott ki és nyelveket oldott meg. Tök készségesen kapcsolták az Illetőt, aki nagyon szimpin 2 perc alatt megválaszolta a kérdéseket. Ez a történet megerősíti azt, amit már tudtam: 1) egyrészt az emberek úgy látszik, nem segítenek szívesen és önzetlenül 2) másrészt pedig külföldön élve nem lehet ugyanúgy boldogulni, ahogy otthon, hiszen nincsenek meg ezek a kapcsolatok.

Amúgy sajna kiderült, hogy a Papám nem tud helyettem semmit intézni, mert abban az esetben, ha a meghatalmazást külföldön keltezik (tehát az én esetemben), az iratot két tanú aláírásán kívül konzuli hitelesítéssel kell ellátni.

Csak most azt nem értem, ki fogja ellenőrizni, hogy én tényleg külföldön voltam abban a pillanatban, amikor a meghatalmazást adtam? Lehetnék éppen otthon is. Hát milyen hülye szabály ez?

3 megjegyzés:

  1. nem akarok javasolni semmi szürkét, de nekem is ez jutott eszembe.. ki tudja megmondani, mikor hol voltál?

    VálaszTörlés
  2. Kulonben meg kozjegyzo jelenleteben,nem?Es van ott magyar kozjegyzo?

    VálaszTörlés
  3. Nem, különben elég egy sima meghatalmazás, két tanúval. Itt viszont a konzulnak kell rá tennie egy pöcsétet, ő hitelesíti.

    VálaszTörlés