2012. június 25., hétfő

Ananász, természetgyógyászat, horoszkóp

Nem érzek egyenlőre az ég világon semmit, de szerencsére már rég túl jutottam azon a ponton ebben a meddőségi hercehurcában, hogy az internetről próbáljam megfejteni a jeleket (amik nem léteznek amúgy sem), hogy terhes vagyok-e vagy sem. Csak egy icipicit kerestem rá arra, hogy „9 napos embrió”, de tényleg nem sokáig. Nem cipekedem, nem iszom (sok) kávét és eszem az ananászt.

A csajos hétvége óta próbálom összeszedni a gondolataimat, hogy leírjam, miben hiszek. Úgy értve, az orvostudományon kívül. A neten, a blogokban és a barátnőim között is virágoznak az alternatív gyógyító és egyéb módszerek, a skála pedig széles: homeopátia, jóga, akupunktúra, teakeverékek, multivitaminok, cseppek, paleolit és gluténmentes diéták, méregtelenítés, csontkovács, kineziológus, hipnózis, meditáció, lúgosítás, földelő lepedő, MBT-cipő, látók, jósnők és még ki tudja.

Nem hiszem, hogy a modern orvoslás az ördögtől való találmány. Szerintem szuper, hogy létezik antibiotikum, védőoltás, érzéstelenítés, fertőtlenítés, fogszabályzás stb., úgyhogy semmi ilyen vívmányt nem helyettesítenék a fent felsoroltakkal. Szerintem a nyugati típusú életmóddal csak nyertesek vagyunk, és nem éltünk jobban négy éve mielőtt ránk köszöntött volna ez a nagy civilizáció. Összefoglalva tehát, én nem váltanék ki semmi bevált és klinikailag tesztelt gyógyszert alternatív módszerekkel, mégpedig két okból.

Először is azoknak, akik azzal érvelnek, hogy a gyógyszeripart a maffia tartja kézben, mindig azt szoktam mondani, hogy ez lehet (mert ugye ki tudja?), de akkor a biocucc és a homeopatás bigyó is lehet ugyanilyen alapon átverés, hiszen ebben is hatalmas üzlet van.

Másodszor pedig ha mondjuk a Gynavac-kúra tényleg elmulasztaná a meddőséget (vagy az aloe vera a pajzsmirigy-problémákat, ide most bármi behelyettesíthető), akkor arról valószínűleg az egész világ tudna és receptre írnák fel, nem pedig blogokból kellene összevadászni az infót róla. (Ez egy fordított érvelés, pedig ezt gondolom az inzulinrezisztenciáról is: kizártnak tartom, hogy Mo-on minden második nő IR-es, míg Fro-ban szinte nem is ismerik, a születési ráta pedig mindkét országban ugyanannyi.)

Jobban megértem, ha ezeket a fura gyógymódokat a hagyományos kezelések mellett alkalmazza valaki. Végül is, miért ne, ártani nem ártani nem árt, ha gyógyítani nem is gyógyít (lásd a két feni érvemet). Ha a jó kondi és a jó közérzet a kulcsa sok mindennek (mert szerintem az), akkor egy kis jóga meg meditáció még jót is tehet. Vagy ha valaki feng-shui szerint rendezi át a nappaliját, hát istenem, az a kis változás fel is dobhatja az embert.

Ami viszont mérhetetlenül idegesít, az a rengeteg pénz, amit emberek ezekbe a (szerintem) ártatlan dolgokba ölnek. Pontosabban azoktól a csalóktól irtózom, akik pl. az évek óta meddőséggel küzdő párnak azt mondják, hogy párkapcsolati problémák miatt nem jön a gyerek. Mert aki még nem próbálta a meddőséget, annak elmondom, hogy szerintem kevés olyan dolog van a világon, ami ennyire megviseli a pár két tagját, ha meddőség van, akkor NEM KÉRDÉS, hogy párkapcsolati probléma is van, szóval nagy rizikót nem vállalt ez a látó vagy táltos. Másrészt pedig minek a meddő nőket még lelkiismereti problémákkal is terhelni?

Vagy itt van ez a paleolitos pasi, aki megszedte magát a könyvével, és ami miatt szerencsétlen emberek százai esznek húst hússal, ahelyett, hogy örülnénk, hogy ma már nem Bécsig kell menni a banánért és van már otthon sushi, meg mozzarella meg rukkola és tök változatosan lehet enni, ami szuper. Mondom ezt úgy egyébként, hogy nem olvastam a könyvét, haha, ebből is látszik, mennyire tudományos a teóriám. Mindegy, ezt gondolom. És ugyanez érvényes a Lenkeire is, aki meg azt hiteti el az erre fogékonyakkal, hogy vitaminhiányban szenvedő nép vagyunk. Vagy arra, aki miatt az emberek ezerrel lúgosítanak – még a szó is milyen rémes, jézusom.

Szóval az egésznek ez a parasztvakítás jellege nagyon taszít. Viszont. Egy tök szimpi és jófej és sokat megélt egyetemi tanárom azt mondta egyszer, hogy mindenki életében van egy olyan pont, amikor elmegy egy jósnőhöz. Akkor ezen csak röhögtem és azt gondoltam, hogy most az egyszer tévedett. Most viszont úgy gondolom, hogy tényleg vannak az ember életében olyan pillanatok, amikor egy fűszálba is képes belekapaszkodni. Naná, hogy ebből él az a sok alternatív gyógyász. Mert ha én remélem is, hogy soha nem fogok kineziológushoz meg jósnőhöz menni (járni), bizony, próbáltam már kínomban gluténmentes diétát. (Négy éve, a reumámra, iszonyú fájdalmak miatt) Akkor alakítottam ki a fenti véleményemet az alternatív technikákról, azaz, hogy mindegyik szuper, ha nincs az embernek baja, viszont van költenivaló pénze és rengeteg ideje.

Szóval most nem tudom, mi fog jönni, mert most is eljött egy ilyen pillanat. Illetve el fog jönni, ha ez az embrió sem marad meg. Az biztos, hogy egy fillért sem akarok szélhámosoknak fizetni, ebből az elvből nem engedek. Nagyon gondolkodom az akupunktúrán, noha utálom, ha megszúrnak, és erről is azt gondolom, hogy ha jó eredményeket produkálna, a protokoll részét képezné a meddőség kezelésében. Ugyanakkor meg... ki tudja. Hátha. Rémes, na.

A másik pedig ez a sokat emlegetett inzulinrezisztencia. Ebben sem „hiszek”, azaz nem gondolom, hogy nekem kellene megfejtenem az orvosok helyett, hogy miért nem esek teherbe, de mi van, ha mégis? Egy vizsgálatot megér, nem?

Az ananászt meg azért írtam a címbe, mert jól tudom, hogy ez is csak amolyan blogos mendemonda, lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem, de mivel egyetlen csaló sem szedi meg magát rajta, nem zavar, ha betartom és eszem. Egy barátnőmnek pl. azt mondta valaki, hogy azért nem esik teherbe, mert nem iszik elég folyadékot. Ez is tipikusan az az alternatív „orvoslás”, ami szerintem vállalható, mert vizet inni jó és ingyen van. Azóta egyébként van két gyerekük, akiket nem hiszem, hogy a víznek köszönhetnek...bár...ki tudja?

17 megjegyzés:

  1. Én sok alternatív gyógymódot tanultam már és amit bizton mondhatok az az hogy mindenkinek az használ amiben hisz!A hit a kulcsa mindennek.Ha valaki úgy gondolja hogy a sok vízivástól lesz gyereke akkor annak az fog használni.Ajánlom olyasmire menj amiben hiszel mert az segíthet.De ha sehova nem mész el csak abban hiszel hogy márpedig neked lesz gyereked akkor szerintem ez is elég lehet.Igaz abban is hiszek hogy egy nem megfelelő tudatalatti hit megakadályozhat a fogantatásban mint pl:X év fölött veszélyes gyereket szülni.(hisz ki akarna beteg gyereket?)Elég ha valakinek ez a mondat belebújik a fejébe és máris emiatt nem fog tudni(akarni) teherbe esni.Én ezt szűrtem le a sok tanulmányom után.Hogy tényleg így van-e?Én ebben hiszek.:)

    VálaszTörlés
  2. "egy nem megfelelő tudatalatti hit"

    na és ez, ez például micsoda? mit jelent? a tudatalattira az égvilágon mindent ráhúztak már, de mi az isten az? létezik ilyen? jó, tudom, a következő kérdés, hogy létezik-e bármi is? engem szerintem ölni lehetne a hókuszpókusz zsargonnal - meg magával a hókuszpókusszal -,annyira idegesít.

    VálaszTörlés
  3. és még egy adalék: az anyámmal az égvilágon minden természetgyógyász hókuszpókuszt kipróbáltak, ő is próbálta "gyógyítani magát" (bármit jelentsen is ez), tisztán hitte, hogy meggyógyul, aztán a daganat meg nőtt és nőtt és az anyám meghalt.
    akkor neki most nem volt megfelelő tudatalatti hite? az igaz, ez a jolly joker; ha a hókuszpókusz kudarcot vall, akkor mindig rá lehet kenni a tudatalattira...

    VálaszTörlés
  4. Okés akkor másképp fogalmazok.A tudatalatti hit alatt azt értem hogy tudatosan nem felismert.Sok ember hazudik még saját magának is és mondogatja "jól vagyok" miközben ez nem igaz.És közben már nem is tudja mi bántja valójában.Ezért fontos az önismeret.Sajnálom anyukádat de sajnos nem ismerhetünk senkit eléggé csak talán saját magunkat.Nem ismerhetjük mi zaljik le a másikban és esetlen nem-e adta fel már rég az egészet.Szóval a tudatalatti nekem egyenlő a nem bevallottal.

    VálaszTörlés
  5. akkor az orvoslást ki is lehetne hagyni a buliból? elég a megfelelő önismeret, őszinteség és hit és a rák hipp-hopp eltűnik? azt azért érzed, hogy tényleg ez a jolly joker: ha meghalsz, ha beteg maradsz, ha nem lesz gyereked, hát nem hittél eléggé, hazudtál magadnak, nem is akartál meggyógyulni, feladtad...mi sem egyszerűbb ennél.

    VálaszTörlés
  6. (egyébként egy ember lelke szerintem sokkal-sokkal bonyolultabb annál, mintsem, hogy mindent "bevalljon" - érzések jönnek-mennek, nem feltétlen kell mindbe belecsimpaszkodni és elhinni, hogy igazi vagy egyáltalán foglalkozni vele...)

    VálaszTörlés
  7. Sosem állítottam hogy nincs szükség az orvoslásra.Abban hiszek hogy amiben hiszel az az igazság a saját életedben.Ezért van mindannyiótoknak igaza.

    VálaszTörlés
  8. Nekem is az agyamra bír menni, amikor minden szarra ráhúzzák a pszichológia szövevényes, áttekinthetetlen köpenyét. Abszolút egyetértek Mollyval abban, hogy egy csomószor semmi másra nem jó, mint hogy feleslegesen bűntudatot keltsen az emberben egy már amúgy is nehéz helyzetben. Persze az tök jó, ha valaki hisz a gyógyulásban vagy bármiben, meg optimista, de ha azzal tölti minden szabad percét, hogy magát elemezgeti, hogy most akkor mi van a "tudatalattijában" amitől beteg/nem esik teherbe stb., akkor az szerintem inkább árt, mint használ.

    Egyébként a legdurvább élményem a komplementer "medicinával" kapcsolatban az volt, amikor egy nagy gyermekonkológiai centrumban voltam gyakorlaton két hónapig és ott tényleg meghaltak a gyerekek, nagyon szomorú hely volt. És hát most képzeljétek el ezeket a szülőket, ha valaki, akkor ők tényleg bármit megvesznek ami csak két percre is visszaadja a reményt, és a szénné égetett cápaporcot tartalmazó kapszulától kezdve minden értelmetlen baromságot rájuk sóztak horribilis összegekért. Én minimum húsz év börtönt adnék annak, aki ezt csinálja, de komolyan.

    VálaszTörlés
  9. és mi van, ha ellened fordul a hited? mi van ha nagyon hiszel benne, hogy az ananászevéstől lesz gyereked és mégsem? persze, akkor még mindig megváltoztathatod a hited...amiről itt beszélni próbálok, az valójában az, hogy vannak dolgok, amik nem tőlünk függenek és kész. hiába eszünk ananászt, megyünk kineziológushoz, tenyérjóshoz, hiába olvassuk a horoszkópot,egy szebb jövő ígéretében, bizonyos bajok és nehézségek akaratunkon kívül is gyötörnek majd...tudom, tudom, az a karma;)

    VálaszTörlés
  10. Bocsi Tamko amiért ilyen "lavinát" indítottam el.Inkább visszavonulok a csendes olvasói (zugolvasói) táborba és innen szurkolok neked.Kívánom neked a legjobbakat.

    VálaszTörlés
  11. Én meg a stresszben hiszek, vagyis abban, hogy az rontja az immunrendszer működését, másrészt pedig a beágyazódást is. (Tessék, itt egy cikk példának, de van erre egy csomó vizsgálat. http://www.fertstert.org/article/S0015-0282%2801%2901826-X/abstract
    És ha azok a nők megnyugszanak a kineziológusnál és utána meditálnak otthon meg viaszgyertyát gyújtanak és ettől kevésbé idegesek, akkor közvetve talán tényleg segíti a teherbeesésüket ez. Más kérdés, hogy én mondjuk vsz annyira felb*sznám az agyamat a kineziológusnál, hogy utána egy hétig idegbeteg lennék, egyszer volt nálunk egy nővér, aki biorezonanciával üzletelt, hát pokollá tette az életemet nap mint nap.

    VálaszTörlés
  12. Vickie, köszi a jókívánságot! :) De ez a tudatalatti szerintem sem stimmel. Ha csak a tudatalattit kellene módosítanunk (jelensen is ez bármit) akkor elég lenne az ima, mindek ide kuruzsló meg látó meg lúgos víz (főleg miért kellene ezér fizetni bárkinek is).

    Isolde, nem tudom megnyitni a PDF-fájlt. Hogyan vizsgálták a nőket, milyen stresszhatásnak tették ki őket? Illetve a kontrollcsoportban hogyan érték el, hogy ne stresszeljenek a nők? Köszi!!

    VálaszTörlés
  13. Egy olyan neuropszichológiai tesztet vettek fel velük, ami nagyon idegesítő, és közben nézték, hogy mennyire megy fel a szívfrekvenciájuk. ezzel, meg kortizolszint meg bőrellenállás méréssel szokták a stressz-szintet nézni. Asszem ebben a vizsgálatban pont nem volt terápiás rész, de tudok olyat is, ahol kognitív viselkedésterápia vagy mindfulness mellett nézték.

    VálaszTörlés
  14. De a teljesség kedvéért azt is el kell mondanom, hogy olyan nagy elemszámú prospektív vizsgálatról is tudok, ahol egyáltalán nem találtak összefüggést a szorongás és az IVF-sikeresség; vagy a szociális támogatottság és a spontán teherbeesés esélye között.

    VálaszTörlés
  15. Azt azért tudjuk, hogy milyen a "tudomány". Kiváló cikkeket lehet írni a közép-afrikai prérikutya fél évre vonatkoztatott átlagos gyomortelítettsége és a nyugat-európai, 35 évesnél idősebb és 164 cm-nél magasabb, barna hajú nők fertilitási mutatói közötti összefüggésekről is.

    Ez az egész stressz és fertilitás kérdés régi ügy: már a Bibliában is megjelenik, Sámuel I. könyve azzal kezdődik, hogy van Elkána, akinek van két felesége, Anna és Peninna. Peninna szül, Anna meg nem esik teherbe és ettől tiszta ideg, nem is eszik rendesen és még szegényt részegnek is nézik ima közben. Aztán az imától megnyugszik és terhes lesz és fiút szül és nevezé őt Sámuelnek. Nagyjából ez a lényeg.
    http://polarhome.com/biblia/1sam.htm (Sámuel I. 1:1-28.)

    Szóval szerintem egyesével cikkeket olvasni csak azon a szűk területen érdemes, ahol az ember éppen aktív, mert ott nagyon képben van és helyén tudja értékelni az olvasottakat, egyébként meg csak a nagy összefoglalókkal érdemes foglalkozni, ahol maximum zárójelben megjegyzik, hogy hány darab és milyen minőségű cikk támasztja alá A-t vagy B-t.

    Hogy a pszichoszociális stressz hat az immunrendszer működésének bizonyos elemeire, az már bizonyítottnak tűnik. Azt is tudjuk, hogy a beágyazódásban, trophoblast-invázióban fontos szerepet játszanak immunológiai folyamatok. De ezek nincsenek külön-külön sem teljesen megértve, nemhogy együtt.

    Sokkal elfogadhatóbbnak és a klinikum szempontjából jóval nagyobb jelentőségűnek tartom, hogy a meddőségi vizsgálatok és kezelés pszichés terhei, valamint a reményvesztettség felelős a lemorzsolódás egy komoly hányadáért és ha valaki kiszáll, annak elég nehéz segíteni. Egy német study megbecsülte például, hogy ha nem szállnának ki idő előtt a nők az IVF-kezelésből, hanem mindegyik csak még egy körre benevezne, akkor a kumulatív terhességi ráta 10%-kal nőne, ha mindegyik megcsinálna négy ciklust, akkor további tíz százalékkal nőne, ha hat ciklust csinálnának, akkor megint tízzel. De hát sokaknak tele lesz a töke és kilépnek, amit valahol megértek, ezért kell(ene) figyelni rájuk, hogy ne szomorkodjanak nagyon, csak egy kicsit.

    Jó, valószínűnek látszik, hogy a baseline stressz kihatással van sok mindenre, egyes források szerint pl. a kinyert petesejtek számára, az embrió minőségére, sőt az újszülött születési súlyára is (na hát ez amennyi dologtól függ, elég merész húzás összefüggésbe hozni a periconceptionalis stresszel), de hát molekuláris szinten erről semmit nem tudunk, csak méregetünk minden hülyeséget. Van olyan study is, ami meg az egészet cáfolja. Ezért mondom, hogy összefoglalókat kell olvasni.

    Meg aztán hány idegbeteg nő esik simán teherbe és hány nyugis, kiegyensúlyozott nő szív évekig, mire összejön a gyerek...

    Meg aztán ha kijön, hogy a szorongás ront a teherbeesési esélyeken, akkor mi van? Akkor az ember azt mondja, hogy holnaptól nem stresszel? Ilyen nincs, ez stresszes műfaj és kész. Stresszel együtt kel megoldani, ez a feladat. Én is már előre rosszul vagyok, hogy teherbe fogok-e esni, lehet, hogy elkezdek ananászt enni. :)

    VálaszTörlés
  16. Én is zugolvasó vagyok, de csak egy röpke gondolat. Az én hitvallásom az arany középút (bár szívesebben csinálom ezt az alternatív oldalon, azt, hogy a nyugati orvoslást miért nem szeretem, nem fejteném ki, nincs annyi időm, hogy korrekt formában leírjam). Mindkét orvoslás esetében vannak érvek és ellenérvek, jól és kevésbé jól használható dolgok. Továbbá mindent alaposan meg kell szűrni, itt is, ott is. És a tradicionális kínai gyógyászathoz (itt nem a gyorstalpalón végzett "szakemberekre" gondolok). Dr Hegyi Gabriella (http://www.yamamoto.hu/hegyigabriella) tartott előadást a komplementer medicináról, egy doktori iskolai kurzuson. Az ő területe leginkább az akupunktúra, olyan szakirodalmi hivatkozással és tudományos eredményekkel állt elő, hogy leesett az állam. Jómagam felét nem értem, mert az egészségtudomány más területén dolgozom, de ha valakit érdekel szívesen átküldöm az anyagot .És ez annyiban kapcsolódik a posthoz, hogy azért ne vessünk el mindent , ami nem a nyugati medicina és esetleg nincs infónk róla, hogy hogy áll a tudományos életben.
    Amúgy, ha egyébként is jöttök haza, akkor őt valóban érdemesnek gondolnám felkeresni.
    Minden jót! Üdv, Kriszta

    VálaszTörlés
  17. Az orvostudomány is tudomány. A tudományban az a jó, hogy jól meghatározott módszereivel a világ törvényszerűségeit úgy tárhatjuk föl, hogy minél objektívabbak maradhassunk. (ebbe beletartozik az ember megismerése is)Nincsenek titkos dolgok, ha valaki nem rest eleget tanulni, bármilyen tudást elsajátíthat, és ez a tudás az emberiség közös tudása. Mi a párommal 4 évig próbálkoztunk lombikbabával sikertelenül. Ebbe benne volt egy több mint négy hónapos vetélés is. Fiatal korom óta állandó nőgyógyászati gyulladásaim voltak, egész télen meg voltam fázva. Rengeteg orvosnál jártam, és mikor feltettem a kérdést, hogy miért van állandó gyulladásom, nem tartják-e különösnek a dolgot, csak széttárták a kezüket. Ezután arra gondoltam a saját kezembe veszem a sorsom. Én fizikusnak tanultam, így nem akartam kuruzslókhoz fordulni, hiszek a tudomány módszereiben. Arra gondoltam, valamilyen immunrendszeri gond lehet. Sokáig kutakodtam, míg eljutottam a lisztérzékenységig, mert ez is okozhat meddőséget. Elmentem egy magánklinikára, ahol beigazolódott a dolog. Kiderült, hogy a teljes vékonybelem le van pusztulva. Egész életemben diétáznom kell, de így végre lehet gyerekem is. A tanulság az az egészből, hogy nem szabad elvetni az orvostudományt, csak azért mert kiábrándultunk. Ezt is emberek csinálják, csak sajnos nem mindig lelkiismeretesen. Egy éve diétázom, így újra próbálkoztunk, 5 napja volt a beültetés. Remélem így már jobbak lesznek az esélyeim, ha sikerült esetleg megírhatom. Még annyi, hogy akinek nincs ilyen betegsége, annak teljesen értelmetlen diétáznia. Nem szabad feladni, a végére kell járni a meddőség okainak, vannak jó orvosok is.

    VálaszTörlés