2023. augusztus 30., szerda

Miért fura a szomszéd nő?

És hogyan fura. Mert megmagyarázhatatlanul fura. Fura vele beszélgetni, olyan érzése van az embernek, hogy „valami nem stimmel”. Mert szokatlan reakciói vannak, vagy mert mindig a közhelyek talajára tévedünk beszélgetés közben, nem tudom. Illetve eddig nem tudtam, de ma kiderült!

Egy hatvanas nőről van szó, a helyi könyvtárban dolgozik. Egyetlen fia van, aki Londonban él, itt még soha nem láttuk. A nő sokat emlegeti a két unokáját (Bonikorúak), meg hogy régebben szeretett utazni. Hihetelenül jól öltözködik: elegánsan, divatosan, ápoltan, a táska színét passzintva az időjáráshoz, valódi francia nőhöz illően. Az arcán látszik, hogy valaha gyönyörű lehetett, bizonyos mércével mérve még most is szép. Az a kicsit kerekded, gömbölyű típus; de nem kövér, jól áll neki. Csak hát: Weird Barbie.

Rábíztuk a lakáskulcsot, amíg nem voltunk itthon, és cserébe hoztunk neki egy üveg Tokajit. Z. fölment, hogy átadja. Beszélgettek, elég sokáig volt fent, majd lejött egy szenzációs infóval, amit alig várt, hogy elújságoljon nekem:

Te, az a nő nyolcvankét éves!!

A döbbenetemet úgy tudom csak érzékeltetni, hogy elmondom, természetesen egy szavát sem hittem neki. Az a nő max 62 éves, egy perccel sem több. Z. bizonygatta, hogy igaz, esküdözött égre-földre. Azt mondta, ő sem akart hinni a fülének!

Én ilyet, hogy valaki húsz évet letagadhatna, életemben csak egyszer pipáltam, akkor is inkább tizenötöt lehetett volna letagadni: egy velem egyidős kolléganőmről van szó, a mai napig fiatalos. De ez azért nagyon ritka. Sztem +/-5 év hibahatárral elég jól meg lehet tippelni az emberek életkorát. Néha előfordul nagyobb tévedés is, főleg a húszas éveikben járó fiataloknál. Na de húsz évet letagadni tudni? Nem térek magamhoz, komolyan.

De most már értem, mi a fura ebben a nőben. Én mindig úgy beszélgettem vele, hogy azt hittem, egy középkorú, nyugdíj előtt álló, aktív illetőről van szó. Valójában pedig egy fiatalos testben élő, megfáradt, nagyothalló, feledékeny matróna. Csak éppen nem látszik rajta. Hátborzongató! Most már értem azt is, miért mondja mindig, hogy az ő korában már nem ugrik ki az ember egy-egy hétvégére Londonba. Világos az is, hogy miért megy olyan lassan föl a lépcsőn: nem azért, mert olyan szívesen diskurálna velem erről-arról, hanem mert nem viszi a lába!

8 megjegyzés:

  1. Érdekes lenne tudni róla, hogy mindig 20 évvel fiatalabbnak nézett ki? Vannak ilyen típusú emberek, ami fiatal felnőtt korukban kifejezeten kellemetlen nekik, de azért hatvanévesen meg milyen jó lehetett és most is, kivéve amikor "furává válnak" emiatt:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó sztori volt! Picit át tudom érezni, mert a svéd képzésen az osztályomban a többség 30 körüli volt, és volt egy japán fiú osztálytársam, aki gyakran volt a társaságunkban, és hasonló korú és stílusú volt mint mi. Vagyis ezt hittem én és mindenki, amíg ki nem derült hogy ő 50 éves. ÖTVEN!!! És ez olyan hihetetlen volt mindenki számára és nekem még a mai napig, hogy hiába tudom hogy annyi, egyszerűen nem tudja felfogni az agyam, hogy ez a harmincas srác hogy lehet ötven éves?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 19 évesen külföldön töltöttem egy csereévet és volt egy hong kongi szobatársam. Azt hittem, 22-23 éves, mert a mesterképzését csinálta. 38 volt.

      Törlés
  3. Anszki, akkor pontosan tudod, mit érzünk most :)

    Mesélő: tényleg, jó lenne tudni! Lehet h megkérdezem majd tőle!

    VálaszTörlés
  4. És még dolgozik 82 évesen? (Marinéni, régi zugolvasó:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mari néni! A volt főnököm 83 évesen ment nyugdíjba. Edzőterembe is járt heti többször, ami még jobban megdöbbentett. A felesége volt a cégtulajdonos, ő 65-67 évesen eladta a céget, hogy a férjével tölthesse a nyugdíját. A pénzből Velencében vettek egy lakást. 💅
      (de jó lenne addig energiával bírni, én 40 évesen is alíg bírom! :) )

      Törlés
  5. Eszembe jutott még egy sztori, mikor valakit fiatalabbnak hittek. Tavaly láttam egy dokumentumfilmet (My Old School) egy, a 90-es években játszódó botrányról és szenzációról, amiben egy furcsa figura (Brian MacKinnon/Brandon Lee) 30 évesen ismét beiratkozott a régi gimijébe, 17 évesnek kiadva magát. Új nevet talált ki magának, valamiféle fedősztorit is és elkezdett a régi iskolájába járni, ahol néhány régi tanára még tanította is. Ráadásul nem is próbálta magát meghúzni, hanem élvezte hogy ő a legokosabb, legmagabiztosabb, legnépszerűbb diák. Senkinek nem tűnt fel, hogy ő 30 éves. A dokumentumfilmben a régi osztálytársai mesélnek az esetről, ami Skóciában anno hatalmas hír lett (mert persze végül lebukott). Nagyon érdekes és abszurd történet.

    VálaszTörlés
  6. A mi szomszéd nőnk 88 éves, de egészen addig míg át nem hívott magához teázni és el nem árulta, azt hittük 65 körül van. "Madame M" (mi is Franciaországban élünk) nagyon fürgén jár-kel, és írtó lendületesen vezeti az autóját, amiben mindig üvölt a zene :),Ildiko

    VálaszTörlés