2023. július 13., csütörtök

Budapesten

Ön magyar származású? (Vous êtes d'origine hongroise?) – teszik fel nekem a kérdést gyakran, miután kiderül, hogy Bonival magyarul beszélünk.

Ebben nekem a származás szó fura. Egy folyamatot sugall, amelynek az elején magyar voltam, de amelynek a végére francia lettem. Sőt, azt is jelentheti akár, hogy csak a gyökereim (szüleim) magyarok, én magam a kezdetektől máig francia voltam, vagyok. Holott én nem úgy látom magamat, mint aki elfranciásodott, hanem mint aki magyar is és francia is egyszerre, egy időben, egymást nem kizárva.

Ezek után szokott jönni a következő kérdés:

Élnek még ott családtagjai? (Vous avez encore de la famille là-bas?)

Ez még messzebre vezet, olyan távolságokba, amelyekbe bele sem szoktam gondolni, csak ilyenkor, amikor így nekem szegezik a kérdést. Érdekes, hogy az országhoz való kötődés mértékegysége a családi kapcsolatok megléte. Mert ilyenkor szerintem egyszerűen csak azt szeretnék megtudni, hogy van-e még kapcsolatom az országgal, visszajárok-e. A kérdésben magában a még határozószó zavar. A még igen válaszból logikusan az következik, szinte adja magát, hogy egyszer majd azt kell mondanom: már nem.

Úgyhogy amíg lehet, hazajárok. Jövök.



 Fura ugyanakkor, hogy a hazám egy olyan ország, ahol ilyen plakátok megtörténhetnek (és nem csak a helyesírási hibára gondolok)

10 megjegyzés:

  1. Ez az origine nekem is fura, azt szoktam mondani, magamtól eszembe se jutna így mondani, pont azok miatt, amit leírtál. Más: felismerik, hogy magyarul beszéltek, vagy rákérdeznek? Én eddig csak csodálkozó/kérdő tekintetekkel találkoztam, és az elmúlt 8 év alatt összesen kétszer ismerték fel vadidegenek maguktól, hogy magyarul beszélünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most látom, hogy az első mondatból kimaradt egy rész: *azt szoktam mondani, je suis hongroise, ...

      Törlés
    2. Csak akkor ismerik fel a magyart, ha az illetö beszél is magyarul, tehàt nagyon ritkán :)) (legutóbb egy bolti elado, aki Mo-on volt Erasmuson :))))

      Törlés
    3. (off: itt luxiban az egyik spanyol étteremben van egy fickó, aki gyerekkorában 5 évet kiskunlacházán töltött - tökre megörült nekünk a múltkor :) )

      én nem szeretem azt mondani, hogy magyar vagyok. próbálom kikerülni, és erre teljesen jó az 'origine'.

      Törlés
    4. Miért nem, orsolya? (Ha megosztható.)

      Törlés
    5. persze. hülyén fog hangzani, de egyszerűen soha nem éreztem magyarnak magam, már gyerekkoromban tudtam, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy ne ott öregedjek meg. nagyon kevés kellemes emlékem van magyarországról, sokat bántottak gyerekkoromban. nem akarok oda kötődni, zsigerből tiltakozom. és erre jön még rá az, ami otthon a politikai szécánában folyik, meg hogy a munkám során folyamatosan magyaráznom kell a magyar néplelket, és sok a szekunder szégyen.

      Törlés
    6. Értem :( nem hangzik hülyén.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de kàr h tòrölted a kommentedet, nagyon érdekes volt!!!

      Törlés
  3. Nem Névtelen vagyok hanem FElla, néha Ella, ahogy engedi, de most sehogy sem akarja engedni hogy beregisztráljak.
    Ez nagyon érdekes, vajon azt jelenti a származású, hogy bizonyára Te franciának érzed (szeretnéd érezni) magad, dehát más nemzetiségűnek születtél? Vagy csak nyelvi fordulat? Ugyanez állna arra aki Franciaországban született de bevándorló szülők gyerekeként? (Lehet hogy a bevándorló nem PC én már nem tudom manapság mi a PC). Mondjuk valaki tunéziai származású francia?
    Egyébként a politikával kapcsolatban, nem is értem miért kell bárkinek szégyellnie magát azért mert az országának a kormánya bármit is csinál/nem csinál. Ez nekem olyan fura. Azok akik most nem magyarok mert baromira nem értenek egyet a jelenlegi kormány ideológiájával vagy bármilyen tettével, azok majd újra magyarok lesznek ha legkozelebb más kormány kerül hatalomra?
    Nem álnaiv a kérdésem, bár annak indult, de belegondoltam, hogy vajon a nem náci érzelmű németek a náci idők alatt mondtak/éerztek olyat hogy "én nem is vagyok német" majd aztán újra németté váltak?
    Szóval nemzetiséget lehet váltani ide-oda?
    Amúgy emlékszem, hogy engem rövid kanadai életem alatt állandóan ukránnak hittek (csupán azért mert rengeteg ukrán bevándorló volt. Indiai meg kínai is de az mondjuk látszott) és sokszor mondtam nekik hogy "good guess, very close" mert végülis úgysem tudják, meg tökmindegy nekik hogy ukrán vagy magyar (mondjuk manapság valszeg nem), és én sem tudnék valakit megkülönböztetni, hogy bangladesi vagy butháni..

    VálaszTörlés