2023. április 16., vasárnap

Alvás

Már ismerem azt az ellentmondásos jelenséget, amikor az ember – hullafáradtan – nem tud elaludni.

Tudom, milyen érzés az, amit korábban csak hallomásból ismertem: éberen aludni.

Megtapasztaltam, mennyire frusztráló többször is felébredni éjszaka (hol inni, hol pisilni; nincs egyensúly folyadékpótlás terén).

És az is előfordult már, hogy egy-egy ilyen éjszakai felébredés után nem tudtam újra elaludni.

De ami most történt, az már tényleg több a soknál! Pedig hallottam már ilyet mástól, pl. éveken keresztül a férjemtől, de ő ufó, gondoltam, velem ilyen úgysem fog előfordulni. Mert csak akarni kell, gondoltam gőgösen, mert milyen hülyeség már, hogy hétvégén, amikor aludhata bármeddig, valaki csak azért keljen föl hajnalok hajnalán (szám szerint: hatkor!) mert nem tud visszaaludni.

Mostanában meghallgattam pár műsort az alvásról. Egyetlen használható jó tanácsot hámoztam ki belőlük, amelyik így szól: félórás hánykolódás után az ember ne próbálkozzon tovább makacsul, keljen fel, csináljon mást, olvasson stb. De amúgy ezekkel a műsorokkal (vagy baráti jótanácsokkal) az a gondom, hogy szerintem úgy állítják be a rossz alvást, mint holmi – étrenddel, cseppekkel, meditációval, sporttal, rutinnal stb. – megoldható problémát, ezzel pedig frusztrálják az embert („nekem miért nem sikerül”). Pedig néha egyszerűen nincs megoldás, pontosan úgy, mintha mondjuk a kopaszodásról (rövidlátásról stb.) lenne szó.

6 megjegyzés:

  1. mondjuk én alvásnáci vagyok, az tiszta tény, iszonyúan tudok haragudni azokra, akik fennen hirdetik, hogy az egészséges életmód megszállottjai és nem figyelnek oda az alvásra, de így is egyetértek veled, sokszor van olyan életszakaszunk, amikor nagy türelemmel kell viseltetni az alvásunk irányába.

    de ezzel együtt azért nem olyan, mint a kopaszság, mert szerintem inkább hullámokban van. van, hogy rosszabb, de aztán ha kellőn türelmes az ember és megtesz minden tőle telhetőt, akkor lesznek jobb részek.

    mondjuk a hatkor felkelés hétvégén, az nem alvásprobléma az én értelmezésemben, az is igaz, szóval lehet, hogy máshonnan közelítünk! :)

    VálaszTörlés
  2. A tinnitusom miatt evekig nem aludtam, honapokig 1-2 orakat, utana evekig 3-4 orakat rengeteg felebredessel. 3,5 ev utan tartok ott, hogy tudok nagyjabol 5-6 orakat aludni, de ha rosszabb periodus van, akkor megint nem alszom semmit. Nagyon, nagyon nehez, foleg hogy csak az alvas lenne az az idoszak, amikor nem erzekelem az orjito hangokat az agyambol. A jo alvas egy kincs, en is tul termeszetesnek vettem korabban.

    VálaszTörlés
  3. Jajj én ezt annyira megértem! Először a gyerekek miatt nem aludtam, aztán jött az SPA hátfájással, mióta kapom a biológiai terápiát semmim nem fáj, már a gyerekek is alszanak csak én ébredek fel szinte minden áldott nap hajnali 5-kor. (Rosszabb napokon 2 és 4 között). Amikor anyám 40 éves lett és elkezdett ugyanezzel szenvedni és én ugye 20 voltam el sem tudtam képzelni hogy mi baja lehet. Mert hát aludni a világ legegyszerűbb dolga, azt meg hogy valaki egész nap hulla fáradt legyen a nem alvástól este meg mégis felébredjen hajnalban csak anyám hóbortjának tartottam, gondoltam hát ilyen a világon nincs. Aztán eltelt 20 év és kiderült hogy mégis van. Régen még este elaludtam és másnap kipihentem nyitottam a szemem reggel 7-8 között. Szép idők voltak.

    VálaszTörlés
  4. Nem akarok tudálékoskdni de ez a pre-menopauza tipikus tünete. Én mondjuk sosem voltam jó alvó, tehát biztos ez is belejátszik, de kb 45-46 éves korom óta (mióta a gyerek alszik és nem beteges) heti 1 vagy 2 éjszakáőn tudok aludni, mert addigra már annyira fáradt vagyok. A többi napot úgy csinálom végig, hogy nagyrészt forgolódok, van amikor még el sem aludtam. (Reggel tudnék amúgy aludni, csak akkor nem lehet ugye). És így versenyezzek egész nap a huszonévesekkel...

    VálaszTörlés
  5. Én meg vagy 15 éve éjjel nem tudok aludni. Nappal nem gond, reggel öt-hattól alszok akár 6-8 órát, de nekem éjjel hagyjanak békémet, mert hiába erőltetem nem megy. Ugyanúgy képtelen vagyok napközben odafigyelni, nem megy a munka, kínlódás és erőlködés. Mindenki piszkál, hogy aludjak, csak épp nem értik meg, hogy nálam ez fonákul van bekötve...

    VálaszTörlés
  6. Nahát, a kisgyerekek miatti alváshiány mellett (40 fölött szültem kétszer is...) nálam is így 45-46 környékén kezdtek jelentkezni az általad felsorolt "akkor se tudok aludni, mikor lehetne" esetek. Egyik része ennek biztosan a kisgyerek/munka/mókuskerék élettel járó feszültséges, szorongásos helyzetek, de sokszor semmi konkrét okom nincs a nemalvásra, mégis megtörténik. Több mindent próbálgattam én is, ami meglepően bevált az esti elalváshoz, az esti, elalvást segítő meditációk hallgatása. Nem mondom, hogy mindig sikerül, de többnyire igen. Éjjeli, korai fölébredés esetén már nem igaizán működik. Jocsi

    VálaszTörlés