2022. április 21., csütörtök

Szabadidő

- Boni, játszunk egy UNO-t?
- Nem…
- Akkor valami mást? Torpedót?
- Nem!
- Kezdjünk el egy Monopolyt?
- Nem, mama.
- Menjünk el a játszótérre? Süt a nap!
- Nem most.
- És ha elmennénk az usziba…?
- Majd holnap, jó? Most…


… OLVASOK!

33 megjegyzés:

  1. De cuki! Meg is értem, így mindenhol ott lehet, amit soroltál és még sok máshol. :)

    VálaszTörlés
  2. De jó! És jó lenne ha valaki megfejtené, hogy mi a titka, hogy egyes gyerekek olvasnak-e vagy sem. (Nem a jó példa). A tesóm gyerekei egyáltalán nem olvasnak, még a kötelező olvasmányokat is csak valami ismertető alapján ismerik meg, én meg úgy sajnálom őket, hogy annyi mindenről lemaradnak.
    Nálunk még nem lehet tudni...

    VálaszTörlés
  3. Zsanett, milyen igaz :))

    Biztos van valami környezeti hatás is, de én alapvetően a génekben látom a magyarázatot. Bonit kiskora òta érdekelték a betűk, a könyvek. Majd ìrd meg, Zselykénél hogyan alakul!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy lesz. Most tanult meg olvasni, de párszavas mondat után kifárad. Viszont érti amit olvas, ami jó.
      Én emlékszem gyerekkoromban, mindig néztem a könyveket a polcon, és mikor már ki tudtam olvasni a címeiket, nem kaphattam meg őket, még a kezembe sem, merthogy nem nekem való még. (Csöppet máshogy neveltek még minket..)
      Ő viszont már járt úgy, hogy nagyon érdekelte egy könyv (regény) amit elkezdtem neki felolvasni, viszont - természetesen - nem érti.
      Úgyhogy nem is merem erőltetni. Csak hát Bogyó és Babócát nem fog elkezdeni olvasni, mert kb milliószor látta. Vagy Süsüt és hasonlóakat sem.
      Úgyhogy attól félek már elrontottuk.

      Viszont a tesóm gyerekei meg könyvek között nőttek fel, könyvtári tagsággal, rengeteget olvasott fel nekik, abban az időben nem voltak még a YouTube videók (ami szerintem a XXI. század fő átka) és ehhez képest egyáltalán nem olvasnak. A nagyobbikat úgy "megfektette" (bocsánat) az Egri Csillagok, hogy az volt az első és utolsó könyv amit életében kiolvasott. Szerintem ez állati gáz. (Mondjuk az Egri csillagok nem a világ legjobb regénye, de hát akkor is.
      Lehet hogy függ attól, hogy az első olvasmány amit az ember önállóan elolvas az milyen élmény? Nem tudom.

      Törlés
    2. Fella! Vannak ezek a pagonyos olvasni tanulok könyvek, nagyobb betűvel szedve, aranyos, rövid sztorik, sikerelmenyt is adnak, meg nem is bugyutak, esetleg próbáljátok meg, az én fiamnak bejönnek nagyon.
      Tamko, olyan édes Boni, az én fiamnak is ilyen a haja, csak szökésbarnában. :)

      Törlés
    3. Köszi a tippet, keresek!

      Törlés
    4. Ella, én meg a képregényeket ajánlom, Boni nagyon szereti. A Hupikék törpikékkel kezdte, azt hiszem magyarul is kiadtak párat.

      Törlés
    5. FElla, az Egri csillagok meg a Kincskereső kis ködmön szerintem a fél világ kedvét elvették az olvasástól. Van olyan ismerősöm, akit az Egri annyira "traumatizált", hogy életébe több könyvet nem vett a kezébe. Egész nyáron szenvedett vele, neki egy merő negatív élmény az olvasás.

      Törlés
    6. Igen valóban én sem annyira szerettem egyiket sem, syerintem pl a Láthatatlan ember ezerszer jobb mint az Egri Csillagok.
      De nem is erről van szó. Hanem.
      Nekem 5. osztály utáni nyárra föl volt adva a Kőszívű ember fiai vagy az Aranyember. Küszködtem, próbálkoztam, mindkettővel, végül a Kőszívűt, részeket átugorva valahogy legyűrtem. És valóban azt mondtam, hogy Jókaiból nekem egy életre elég volt, így járt, miért nem írt egy kicsit pörgősebben az öreg.
      De eszembe sem jutott egyenlővé tenni a regényekkel ezt az élményt. 10-14 éves koromban Csíkos könyveket, indiános könyveket, Delfin könyveket és a Rejtő összest olvastam ki. A szüleim szídtak merthogy ez nem olvasás, hanem szórakozás.
      Viszont a mai fiataloktól eyt a szórakozást vették el. És még azt sem tudom, hogy pontosan mi, mert ay én 7 éves gyerekem már YouTube videokkal a kezében nőtt fel, de a 18 éves unokaöcsém azért még nem.

      Én nagy disztópia rajongó vagyok, hát Farenheit 451.
      És átkötésként. Egy pár disztópiát olvasni kell. Nem lehet a világot történelem órán és etika órán megérteni.

      Törlés
    7. Bocsánat y=z.
      Ahány helyen írok, annyi variáció.

      Törlés
    8. Ez vicces, Marcus önként és dalolva olvasta az Egri Csillagokat kilenc évesen és àllati lelkes volt tőle.:) Mondjuk lehet, hogy ő a világon az egyetlen ilyen gyerek, nem tudom.

      Törlés
    9. Valószínű. Én hallottam olyat gyerektől (kamasztól) hogy képtelen olyan regényt elolvasni amiben nincs az embereknek mobiltelefonjuk.
      Hihetetlen dolgokról fog szegény lemaradni, mindig azt mondom, de lehet én vagyok begyepesedett.
      Vagy előbb-utóbb újraírnak minden történetet okostelefonnal benne.

      Törlés
    10. Én sok kamasszal talàlkozom (beleértve a sajàt gyerekeimet is, de ők kb abnormàlisan sokat olvasnak, itthon abból van veszekedés, hogy nem akarjak letenni a köbyvet fogmosàsmeg zuhanyzàs(!) közben sem), de ilyen véleményt még nem hallottam, csak olyat, hogy úgy összességében utàlnak olvasni (sztem ha mobiltelefon szerepelne, az se hatnà meg őket). Én ezt kifejezetten ijesztőnek talàlom, na meg sajnàlom is azt, aki nem olvas.

      Törlés
    11. (megjegyzem rengeteg ifjúsàgi és felnőtteknek írt sztoriban szerepel okostelefon, szàmítógép meg minden ilyesmi...jó, hàt tipikusan ezek nem kötelezők).

      Törlés
    12. Igen de egy jo Agatha Christie-t nem tudsz elolvasni ha fontos a mobiltelefon. Vagy bármi még a 90-es években játszódó történetet.

      Ez kb olyan, mint amikor gyerekek mondják (láttam ilyen humoros műsorban valamikor) hogy kérdez a műsorvezető, hogy "És szerintük mit csináltak az emberek amikor még nem volt internet?" És olyasmiket válaszolnak, hogy nem tudják, rettenetes lehetett, vagy mondanak valami blődséget, tehát annyira őskorinak tűnik nekik az a világ. Sokkal inkább mint amennyire őskorinak tűnik nekem pl hogy nem volt áram, vagy folyóvíz.

      Törlés
    13. Nem tudom, szerintem önmagàban azzal nincs baj, hogy bizonyos könyveket egy idő után valamiért nem olvasnak, én nem értek egyet a klasszikus-fétissel, nem hiszem, hogy bizonyos klasszikusokat márpedig mindenkinek el kell olvasni. Az aggasztó nem az, hogy bizonyos szerzők vagy regények/akàr műfajok kimennek a divatból, hanem inkabb az, hogy maga az olvasàs màra màr nyűgös tevékenység lett (megjegyzem a legtöbb felnőttnek is. És én hiszek a példàban: sztem nemolvasó felnőttnek biztosan nem lesz olvasó gyereke. És itt sztem nem az szàmít, hogy te a gyerekednek mennyit olvastàl, hanem az, hogy ő làt-e téged napi szinten olvasni.)

      Törlés
    14. Áh én sem vagyok klasszikus-fetisiszta, különösen nem nagyon bírtam a dagályos könyveket, csak belegondolok hogy mennyit tanultam egy-egy könyvből. Szerintem totálisan más megismerni pl egy történelmi kort egy regényből, vagy emberi viselkedésmintákat, vagy pl idézni dolgokat megfelelő pillanatban, vagy megérteni egy hivatkozást...
      Bár ez biztos lassan kikopik. Manapság, legalábbis az én munkahelyemen már a 30-asok a "nagy öregek", amikor régi zenéről volt szó, kiderült hogy az a techno. Szóval nekik az a techno ami nekem mondjuk a Stones.

      Egyébként én az internetet nagyon hibáztatom emiatt. Annyira hozzászokik az ember ahhoz hogy egy pici felületen gyorsan elolvas pár sort és máris ugrani akar valamerre, hogy én egy ideje úgy olvasok el egy Nők Lapját, hogy elkezdek egy cikket, tovább lapozok, elkezdek egy másikat, majd visszalapozok folytatom az előzőt és így tovább. Rettenetes.
      Könyvet meg nem is tudom mikor olvastam utoljára, azt a pici szabadidőmet itt töltöm ezen a blogon kb, mikor kicsit menekülök az exceltábláktól.
      Szóval amit a tévének nem sikerült tönkretennie (pedig féltek tőle), azt tönkretette az internet, meg főleg a tablet, okostelefon és hasonlóak.

      Törlés
    15. Érdekes! Én sem az Egri csillagokat sem a Kőszívű ember fiait nem olvastam el. Mondjuk szerintem nem is valók általános iskolás gyerekeknek. Meg nem is gyerekregénynek írták eredetileg. Most már biztos élvezném, meg Mikszáthot is. Csak hát nekem sincs szabadidőm. Meg hát az miért nem tartjuk olvasásnak ha valaki blogokat olvas? Meg miért rosszabb az ha e-könyvet olvasol, vagy kindle-en olvasol?

      Törlés
    16. Inkább: Képtelen voltam
      végigolvasni

      Törlés
    17. De érdekes, hogy az Egri csillagok ennyi mindenki kedvét elvette az olvasástól. Nekem valahogy pont az alapozta meg a későbbieket. Amint megtanultam olvasni, azt olvastam titokban éjjel elemlámpával is, nem tudtam letenni. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi mindenkinek pont az ellenkezőjét "nyújtotta".

      Törlés
    18. @ Samsara: Mikszáth az gyakorlatilag ponyva. Szerintem össze sem hasonlítható Jókaival. Mi nem is tanultuk irodalomból, merthogy az "szórakozás". Szerintem az e-könyv semmivel sem rosszabb (kivéve a szemednek) én az "internet" jelzővel a rengeteg videót, rengeteg rövid szöveges, képes cikket hibáztatom. A gyerek nem akar elolvasni mondjuk egy Süsü mesét, amikor megnézheti az egészet az okostelefonon, akkor és annyiszor amikor és ahányszor kedve van.
      Nekem sincs szabadidőm, de lehet ha összeadnám azokat a perceket amiket az interneten töltök (nem munkával) akkor azért lenne valamennyi...

      Törlés
    19. " Bori: Nekem meg képzeld az Árvácska volt az áttörés. Negyedikes voltam, én addig nem is tudtam igazán olvasni csak betűztem, kínlódtam, és azt a könyvet bevittem magammal a suliba és óra közben a pad alatt kiolvastam. Nem is értem amúgy, még nem mertem újraolvasni, főleg anyaként, de készülök rá.
      Én is szerettem az Egrit, csak szerintem a Láthatatlan ember sokkal jobb. De Gárdonyit sem a klasszikus szépirodalomba sorolják úgy tudom, pont azért csak általános iskolában, ott is alsó tagozatban esik róla szó. (Bár én nem Mo-n jártam iskolába).

      Törlés
    20. De szeretem a Láthatatlan embert!
      Aki nem olvasta, olvassa el mindenképp! :)
      Évekig hajtogattam ezt a nekem alig van időm olvasni dumát. Aztán megfogadtam hogy mikor a telefonhoz nyúlnék akkor a könyvhöz nyúlok. Így 30 könyvet olvastam ki tavaly.
      Nyilván ez valakinek sok valakinek kevés.:D
      De rettenetesen elviszi az időt a net, hírek, blogok...

      Törlés
    21. Igen, nekem az a bajom, hogy ha egy jó könyvet olvasok, akkor nem tudom letenni. Ezért nem jön be ez a néha olvasok 2-3 oldalt. Pedig mindig megpróbálom, hogy beosztom, 1 nap, 1 fejezet, így majd tovább is tart. Fenéket. A harmadik napon végigolvasom, és minden úszik, meló, háztartás, alvás. Én nemrég töröltem az Amazon kosaramat is, mindig tervezem, hogy majd lesz időm. De nem lesz. Ezért kell gyerek + fiatal korban olvasni. Meg aki megéri a nyugdíjas kort ép ésszel és viszonylag jó szemmel...

      Törlés
    22. Jelentem, teljesen igazad van. Gyerekkorban (+gimis idő is, ó azok a letehetetlen éjjeli olvasmányok! :) és most nyugdíjasként, végre megint jut idő a könyvekre. Örülök, hogy ezt megértem (ép ész? hát remélem::)
      rhumel

      Törlés
  4. Milyen szép kisfiú! :))

    Az unokahúgom is allandoan olvasott 7-11 év között, sajnos mostanaban mar nem latom konyvekkel. 12 evesen, kiskamaszkent mar (ugy latszik) fontosabb dolgok vannak az eleteben :)..

    VálaszTörlés
  5. W, Zenjebil, köszönöm :)))

    Nemrég hallottam én is, h tizenkét év kor körül kezdik abbahagyni az olvasást (főleg a fiúk). Fura, mert én pl. épp abban a korban kezdtem el « komolyabb » könyveket olvasni, történelmi regények, csìkos könyvek stb.

    Zenjebil, ez az a kislàny, aki nyolcévesen olvasta a Harry Pottert? Boni nemrég fejezte be oket, ODÁIG van értük :)))) nekem is nagyon tetszett, foleg az utolsó két kötet!

    VálaszTörlés
  6. És mennyire igaza van! Ő most olvas és kész. :)

    VálaszTörlés
  7. legjobb! és milyen gyönyörű :)))

    VálaszTörlés
  8. Tök jók ezek a képek! Nekem is van egy gyűjteményem az olvasó gyerekeimről, vannak benne vicces képek is (pl lehúzott sapkàban, meg farsangi maszkban olvasnak az asztal alatt fekve, meg ilyenek), nagyon jó ezeket összegyűjteni!🙂

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Egy Erich Kastner idézet: „A bútorszállítók a munka végeztével még egyszer körülnéztek az üres lakásban. A szoba sarkában megpillantották az ottfelejtett szeneslapátot, másutt egy virágvázát és a konyhában Fricit: ott kuporgott az ablaknál, és olvasott. Felkapták és levitték a szállítókocsihoz a lapátot, majd a vázát, végül pedig a rendületlenül olvasó Fricit, és – végigrobogva a város utcáin – Müllerék új lakásához hajtottak. Müller Frici – tízéves iskolai tanuló – az úton is csak olvasott tovább. A szállítók felvitték az emeletre a szekrényeket, az ágyakat, az asztalokat, a székeket, a ládákat, a seprűket és a vödröket; végül pedig sor került a vázára, a szeneslapátra és Fricire is. aki azonban egy pillanatra sem tette le a könyvét… Észre sem vette az egész költözködést."

    VálaszTörlés