2022. január 11., kedd

Kritikus tömeg (frissített lista)

Boni tanítónője,
osztálytársa,
osztálytársának családja (szülők, öccs),
Boni párhuzamos osztályának tanítónője,
Z. legjobb barátja,
az én legjobb barátnőm
Z. gitártanárja,
a zongoratanárnőm számos diákja,
Boni fogorvosának számtalan páciense (üres volt a rendelő),
az alsó szomszédunk és családja...


... mind Covidos.

Két kérdés merül fel bennem: 1) tényleg megéri-e erőnkön felül, a tébolyig vigyázni vagy tök mindegy, úgyis elkapjuk? 2) Ez utóbbi esetben: mikor kapjuk el? Vagy már vajon bennünk van?


24 megjegyzés:

  1. Nekünk Zselyke ma volt PCR teszten és negatív lett. Pedig én is állandóan azt gondolom, hogy "na ez már az" "na ez aztán már tényleg az".
    A tesóm, aki nagyon komolyan Covidos volt és már több mint egy éve a long Coviddal küszködik, azt mondja, hogy semmihez sem hasonlítható, egyből meg fogod érezni, hogy ez nem egy "sima" betegség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Az új omikron variáns sokkal enyhébb,mi átestünk ezen is, azon is,és ha az omikront kapod el,akkor nem biztos, hogy felismered.

      Törlés
    2. + 1: es hany olyan ember, akinek az egvilagon semmi tunete nincs, de pozitivat tesztel (szemelyesen ismerek). Vagy, aki negativat tesztel az antigen teszttel, es pozitivat a pcr teszttel. Teljesen random az egesz!

      Törlés
    3. a dérjem még október elején lett beteg, delta. csak azért tesztelt, mert az irodából szóltak, hogy érdemes lenne, a folyosón valaki pozitívat tesztelt (enyhe megfázásos tünetekkel). a lánynak egy fél napig volt hőemelkedése, pozitívat tesztelt, utána semmi tünet. a fiunk akkor tesztelt pozitívat, mikor már szabadultak volna, mehettek volna iskolába, így ő még egy hetet ráhúzott itthon, orrfolyáson kívül nem volt más tünete.

      én meg el sem kaptam, pedig nem hordtunk itthon maszkot, úgy voltunk vele, ha már benn van, akkor essünk túl rajta és kész. szóval totál lutri.

      Törlés
    4. Az én pasim tavaly február végén volt covidos, de nagyon enyhe tünetei voltak, és csak akkor kezdett gyanakodni, amikor elment a szaglása. Addig simán együtt voltunk, persze, hogy maszk nélkül. :) Nem kaptam el. Totál kiszámíthatatlan.

      Törlés
  2. Ezt pont most olvastam:
    A jelenlegi adatok alapján kijelenthető, hogy az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik a koronavírus omikron-variánsával a következő hat-nyolc hétben – idézi Hans Klugét, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetőjét az MTI.
    Ennek alapján semmit nem tehetünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hàt ez alapján pont hogy rengeteget tehetùnk - nem mindenki kapja el :)))

      Törlés
    2. Gondolom, aki megteheti, hogy a négy fal között kuksoljon, az fogja megúszni. Nekünk nem opció, vagyis nem szeretném ezt a gyerekekkel megtenni, de elég rossz lelkiismerettel küldjük őket az intézménybe is. Már megint nincs jó választás... (Csak abban reménykedek, hogy már túlestünk rajta észrevétlenül.)

      Törlés
    3. Ja végülis félig üres félig teli pohár esete. Én azt gondoltam a lakosság több mint a felébe úgyis bele fogok esni. Pont mert hiába nem megyek én sehova, a gyerek mégiscsak suliba jár ezen nem tudok változtatni.

      Törlés
    4. Lujza: tényleg, tök jogos. Lehet hogy a gyerektelen távmunkázók fogják csak megúszni. Akkor viszont tényleg nem tehetünk semmit!!

      Törlés
    5. 4 iskolás gyerek 3 intézményben, szinte lehetetlen védekezni. Egy gyerek most éppen itthon karanténban, mert egy osztálytársa covidos. Csak a szerencsén múlik az egész.

      Törlés
    6. Én is így érzem mostanában, lassan már mindenki covidos körülöttünk. Azt nem értem, hogy nem kaptuk még el. Ma viszont megint hazaküldték a nagyobbik osztályát a suliból,már vártam. A gyerek, aki pozitív, ma is bent volt még, tünetekkel, lázasan küldték haza. Volt pár órája végigfertőzni az osztályt, persze a teremben nem kell maszk. Az oltottaknak egyébként nincs karantén, ebbe eddig bele se gondoltam.
      Ja, Tamko, ígértem, hogy leírom, hogy reagáltak a másodikra. Most jobban fájt a karjuk, hőemelkedés viszont nem volt. De egész hétvégén teljesen kezelhetetlenek voltak. Talán lefárasztotta őket és azért pörögtek.

      Törlés
    7. Bori, köszi szépen! És egyébként végeztek szerológiai vizsgálatot előtte? Úgy hallottam a rádióban, hogy itt csinálnak a gyerekeknek, és ha átesett már a fertőzésen, akkor csak egy oltást kapnak (ujjbegyből nézik).

      Fro-ban az oltott kontaktszemélyeknek nincs karantén, és asszem nem is kell PCR, elég az antistest-vizsgálat. Ha az pozitív, akkor hétnapos a karantén. És a suliban kell hordani maszkot. De nem is értem, a pozitív gyereket újra elküldték a szülők a suliba?

      Törlés
    8. Szívesen! Itt nem csinálnak előtte szerologiai vizsgálatot, legalábbis náluk nem volt róla szó. A nagyobbiknak egyébként volt novemberben, vénás, nem ujjbegyes. Az allergiavizsgálatok miatt amúgy is szúrták és akkor kértem ezt is. Negatív lett. Azóta minden náthánál volt gyorsteszt. Nem a legmegbízhatóbb, de nem valószínű, hogy azóta covidos lett volna.

      Nem, csak az után tesztelték, hogy a tanítónő hazaküldte lázasan. Azt nem tudom, voltak-e előtte tünetei és úgy vitték be suliba, vagy ott jött ki rajta.
      Itt az oltottakat nem is tesztelik, a kicsi, ha ő lenne kontakt, simán járhatna tovább oviba... Egy barátnőm anyukája együtt pl lakik a fiával, aki covidos volt nemrég. Hiába laknak együtt, és voltak az anyukának tünetei, se teszt, se karantén nem volt neki, mert háromszor oltva van.
      Itt az osztályterembe nem kell maszk, csak a folyosóra, más közös terekre. Tavaly végigcsinálta az évet maszkban, még az udvaron is, itt meg nem tudom rávenni, hogy hagyja magán a teremben. Azt mondja, nem kap benne levegőt, de akkor tavaly se kapott volna. Gondolom, fél, hogy kinevetik.

      Törlés
    9. Értem, köszi!

      Igen, akkor kicsit más a rendszer. Itt a kontaktoknak kell teszelniük. És ha negatív, a szülőknek kell erről igazolást írniuk (attestetion sur l'honneur), és úgy visszamehetnek a gyerekek. Mi asszem mégis itthon tartanánk, ezt várja nagyon Boni...

      Hú, nem is tudom.. azért biztos szar lett volna egy új osztályba úgy becsöppenni, hogy nem látják a többiek az arcát!!

      Törlés
    10. Itt most még ráadásul változott is a rendszer azóta, hogy hazaküldték őket 😅 Az iskola tegnap megkapta a végzést, hogy 24-én mehetnek vissza a gyerekek. Ma meg kiderült, hogy a tegnap bejelentett új szabályok már ránk is vonatkoznak, így már szerdán visszamennek. Nincs kötelező tesztelés, pedig azóta 3 újabb osztálytárs lett pozitív. Holnap visszük mi is tesztelni.

      Ja, nem akartam volna a maszkot már szeptembertől. Csak mióta kötelező a folyosón, szerintem a teremben is magán hagyhatná

      Ja nem,

      Törlés
    11. Tamkó, azóta a lányom legjobb barátnője is pozitív lett. Nem tudtam elképzelni, hogy ha pont ezek a gyerekek betegek, akkor ő megúszhatja, de negatív lett ma a PCR. Én ezt az oltásnak tudom be, talán segít tényleg (azt hittem, attól még elkapja azért).

      Törlés
  3. Itt is hasonló. Teljes káosz, hogy kinek hány napig kell karanténban lennie, mikor lehet tesztelni stb. Tesztpontok irreálisan leterhelve, az ingyenes tesztre lehetetlen bejutni. Na de az látszik, hogy főleg a már oltottak között vagy semmilyen, vagy viszonylag enyhe tüneteket okoz (és akkor teljesen fitten otthon dekkolnak akár hetekig, mert van, aki utána sem tud negatív tesztet produkálni. Egyes országokban nem is kell, ha X napot karanténban töltöttél, teszt nélkül is szabadulsz, tehát simán lehet, hogy utána pozitívként megy tovább az élete, na itt is hol a logika, elveszett, az józan eszünkkel egyetemben).
    Akkor meg már nem lenne jobb, ha mindenki túlesne rajta? Azt kéne, hogy kitalálják már, ki az, akinek affinitása van elkapni és nagyon erős tüneteket produkál (ezt az elejétől rebesgetik, hogy vagy genetikai vagy valamilyen prediszpozíció kell hozzá, de akkor meg mindegy az oltás is). Ha ezt tudnánk végre, akkor nem kellene milliós embertömegeknek feleslegesen félnie.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen de akkor ki kellene vizsgálni emberek százmillióit midenféle betegségekre meg genetikai hajlamokra. Miközben komolyabb betegséggyanúval több hónapot kell várni egy vizsgálatra, akár egy CT-re vagy valami egyszerűbbre - a világ nagy részén. Ez megoldhatatlan lenne.

      Törlés
    2. Decemberben volt egy műtétem, 4 hetet kell várni a szövettanra. És ha tényleg rák, akkor az azért nem mindegy. És lelkileg is iszonyat megterhelő.

      Törlés
  4. Elképzelni nem tudom, min múlik, hogy ki kapja el. Mi most vagyunk benne. Én két pfizerrel, megfázásos tünetekkel. A két gyerek három napig tartó 38,5-39 fokos lázzal. Az apjuk meg negatív két kínai és egy decemberi pfizerrel. Abszolút nem szeparálódtunk el, az egyik gyerek konkrétan az arcába köhögött és mégse....

    VálaszTörlés
  5. Pont ilyen érzésem van, hogy mindenki kovidos körülöttünk, ismerős, ismerős ismerőse... mi még mindig megúsztuk, sőt kontaktszemélyek se voltunk, pedig Dani jár bölcsibe ugye... egyre hihetetlenebb.

    VálaszTörlés
  6. Remélem, ti mindannyian jól vagytok!

    VálaszTörlés