2021. március 28., vasárnap

Contradictio in adjecto

A felelősségteljes, civilizált emberek rendesen hordják a maszkot, rendszeresen mosnak kezet, betartják az előírt távolságot, nem mennek tömegbe, óvatosan találkoznak családtagjaikkal és mindezeknek köszönhetően nem kapják el a koronavírust, de ha mégis, az a véletlen műve. Ha a felelősségteljes és civilizált emberek mégis elkapják a vírust, az első kétely vagy tünet után tesztelik magukat, karanténba vonaulnak, és mivel jó esélyük van rá, hogy élve megússzák, a karantén letelte után (és egy kilépő negatív teszttel – itt ez kell) mennek csak ki a lakásból, addig is nagyon vigyázva, hogy senkit, de senkit még közvetve se fertőzzenek meg: se a szomszéd nő rákos férjét, se a gyerek osztálytársának az anyukájának a krónikus beteg testvérét, se a bolti eladó pasijának a fiának a barátnőjének az idős nagymamáját.

A felelősségteljes és civilizált emberek nem terjesztik a vírust. Várják szépen, hogy rájuk kerülön a sor és megkapják a védőoltást, amiután majd elkezdhetnek gondolkodni azon, hogy a megfelelő keretek között, de továbbra is betartva az óvintézkedéseket, legalábbis csak egy picit enyhítve rajtuk, szóval hogy lassanként újrakezdjék régi életüket.

De mi a helyzet a fiatalokkal?

Barátnőm 16 éves kislánya kéttannyevű suliba jár, és már beiratkozásnál lehetett tudni, hogy 2021 nyarán az adott országban fognak tölteni egy hónapot nyelvtanulás céljából. Igen ám, de közbejött ez a járvány. És most úgy tűnik, a külföldi utazáshoz szükség lesz egy papírra, hogy a kislány rendelkezik a megfelelő antitestekkel, azaz, hogy – mivel sehol a világon nem oltanak tizenhat éveseket – átesett a Covidon.

De a kislány NEM esett át a betegségen, hiszen egy éve vigyáz minden lépésére; maszkot hord, kezet most, nem bandáik, online tanul. Mivel egy civilizált és felelősségteljes kislányról van szó – aki ezel szerint ezzek a viselkedésével hátrányba került azokkal szemben, akik az orruk alatt hordják a maszkot, egymásra tüsszentenek, tiltott bulikba járnak stb. Vagyis: sokkal jobban jártak a szabályokat áthágó gyerekek. Az igazságtalanság netovábbja.

Úgy tűnik, most a kislány tesója elkapta a Covidot. Gondolom, kitaláltátok már a kérdést, ami ebben a (felelősségteljes és civilizált) családban felmerült: nem lenne egyszerűbb, ha a külföldre készülő, tizenhat éves kislány egyszerűen elkapná a tesójától?! Lehet, hogy elég lenne egy közös vacsora, együttalvás. Aztán vigyázna, nem adná tovább.

A külföldi úthoz szükséges, kötelező védettségi igazolás nem csupán ösztönzés arra, hogy szembe menve a szabályokkal és a józan ésszel, az ember előre megfontolt szándékkal megfertőződjön a koronavírussal: ez már-már FELHATALMAZÁS arra, hogy cilivizálatlanul és tisztességtelenül járjunk el!

21 megjegyzés:

  1. Azért én ezt nagyon megfontolnám. Budapesten a Heim Pálban látják el covidos gyerekeket, J barátnőm ott dolgozik, mesél durva dolgokat. A harmadik hullám már negatívan érinti a fiatal felnőtteket és az ő korosztályát is. Én az életem hátralévő részére szívbeteg lettem, éveket fog elvenni az életemből amit maga után hagyott a Covid.

    VálaszTörlés
  2. Megértem a felháborodásodat, és igazad is van.
    De amúgy oltanak 16 éveseket is, pl. Izraelben. A Pfizer 16 éves kor felett ajánlja az oltását, más kérdés, hogy az európai kormányok nem oltanak csak felnőtteket, jobban mondva a felnőttek se mind juthatnak még oltáshoz. (Nekem már rohadtul elegem van abból, hogy az állítólagos oltási sorrendben mindig újabb és újabb csoportok kerülnek elém, és kvázi büntetve vagyok azért, mert egészségesen éltem és nincsen semmilyen alapbetegségem, és simán csak egy középkorú nő vagyok.)

    VálaszTörlés
  3. Ööö... se nekem, de se a csalàdnak nincs szüksége tanàcsra, azt reméltem, érthetö vagyok... egyàltalàn nem arrol van szo, h mit fognak tenni vagy mit nem fognak tenni, az maradjon az o dolguk. A mechanizmusrol van szo.

    (Amugy a statisztika szerint a kislanyra sokkal veszélyesebb az extrém sport, amit ùz, mint a Covid)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén semmilyen rosszindulat nem volt bennem és abban, amit írtam. Csak azért gondoltam, hogy megosztom, mert szerintem nagyon sokan nem tudják, hogy iszonyú sokat rombol rajtad a Covid. J barátnőm olyan durva történeteket mesél, hogy már azon gondolkodom, hogy fogom itthon tartani a gyereket, ha mégis kinyitnak az iskolák. Sajnálom, ha bármilyen kellemetlen érzést keltett benned a véleményem, akár ki is törlöm, ha szeretnéd. Azt viszont én jegyezném meg, hogy nem mindenki felelőtlen, aki átesett rajta. A lányom az iskolából hozta haza, a forrásunk egy osztálytárs apukája volt, aki októberben még javában meccsre járt.

      Törlés
    2. De én soha nem írtam olyan hülyeséget, hogy akik elkapták a vírust, azok felelőtelenek!!

      Törlés
    3. Az első mondatot olvasd vissza. Aztán volt itt olyan komment, amit azt írja, a felelőtleneknek előnyünk származik a védettséget igazoló doksiból. Hát én boldogan odaadnám, minden maradványával együtt. Vidéken, egy kertes családi házban vagyunk, hetente 1x megyek el vásárolni, nekem nagyon bejön ez a lelassult élet semmire nem fogom használni ezt az igazolványt. És mi tényleg nem voltunk felelőtleneknek. A gyereknek muszáj iskolába járnia, az osztálytárs apukájának nem volt muszáj meccsre mennie, de én nem tilthattam meg neki. Mindegy, messzire mentünk. Visszatérve a kiinduláshoz, lenne egy kérdésem. Amikor nagyon régen elkezdtem blogot olvasni, OK volt, ha reflektáltam arra, amiről a poszt szólt. Ez már nem OK? Ezt most tényleg azért kérdezem, mert mintha ez lenne az új irány. Régen a blogokban a posztok alatt volt eszmecsere, most mintha ez kiveszőben lenne. Ha gond megfogalmazni más véleményt, mint a tiéd, teljesen OK, mert ez a te blogod és jogod van hozzá.

      Törlés
    4. Szerintem meg te olvasd vissza a poszomat, alapszintű magyar mondatok vannak benne, sehol sem állítottam olyat, hogy aki elkapta, az felelőtelen.

      Igen, megváltozott, elegem lett a kéretlen tanácsokból, az okoskodásokból, a vélt vagy valós tévedésekre, hibákra AZONNAL lacsapó kommentelőkből, a saját tapasztalatból azonnal egyetemes következtetést levonó emberekből, no meg azokból, akik mint te, nem olvassák el rendesen a poszot és teljesen félreértik. Nem vita és eszmecsere miatt írom a blogot, nem ülök le akárkivel tárgyalóaszalhoz, sőt, igazából nem is érdekel senki más véleménye (azokon a blogokon kívül, amiket amúgy is olvasok - válogatott társaság, no meg természetesen érdekel a saját barátaim, családtagjaim és kollégáim egy bizonyos részének az okos, átgondolt és jóindulatúan megfogalmazott véleménye).

      Ezt te is beláthatod: nem ismerlek, nem tudom, ki vagy, lehet hogy egy unszimpi nőszemély, akivel egy mondatot sem váltanék a való életben soha - persze az is lehet, hogy nagyon rokonszenves lennél, akkor hosszú ismerettség, közös programok, és közös érdeklődési kör, olvasmányok stb. után biztosan érdekelne a te véleményed is.

      Reflektálni most is lehet, azért hagytam nyitva a kommentszekciót, meg egyáltalán, az egész blogot (sok más bloggerrel ellentétben). De a blogom nem céltábla, nyilván nem hagyom magam kritizálni (gondolni lehet bármit rólam - nem érdekel), se nem vitafórum (vannak erre külön oldalak).

      Törlés
  4. Böbe: ja, igen, ertelek, ezen en is fel vagyok haborodva! (Làsd tùlsulyos emberek elsobbsége!)

    De sztem Europaban kizart, hogy egy 16 eves megkapja a Pfizert nyàrig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos Európában szinte biztosan kizárt.
      Az én lányom tavaly ment volt 3 hétre szintén nyelvtagozatos gimibe jár, már szervezték az utat, ezért nyitottunk neki bankszámlát is, és ugrott az egész. Minden bizonnyal idén se mehetnek. Nagyon durva, hogy 2 éve gimis, és valójában alig járt iskolába....

      Törlés
    2. Önmagában a túlsúly szerint senki nem kerül előre, a túlsúly okozta társbetegségek miatt esetleg - de ez nagyon nagyon nagyon esetleges. Szerintem egyébként helyesen, azt kell nézni, amilyen állapotban van valaki ténylegesen - mert elég nehéz eldönteni, hogy meddig tart az ember önhibája, és hol kezdődik a gének, és az egyéb elkerülhetetlen környezeti hatások.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    4. Nálunk 30-as testömegindexszel (minden más kritérium nélkül) elsőként oltották az embereket (egy olyan országban, ahol viszonylag kevés az elhízott - nem Fro-ról beszélek).

      Törlés
    5. Én a túlsúllyal kapcsolatban egyetértek Martine első hozzászólásával. Nyilván azért is, mert a férjem és én túlsúlyosak vagyunk :) Amíg az ember vékony, azt hiszi, hogy a kövérek, ha kevesebbet ettek volna és többet mozogtak volna, nem híztak volna meg. Én legalábbis ezt hittem, amíg vékony voltam, aztán tapasztaltam, hogy ez nem feltétlenül ilyen egyszerű :( Pl én úgy néz ki, nagyrészt az ételallergiák miatt híztam (amivel a szervezet nem tud mit kezdeni, azt zsírsejtekbe csomagolja). Mióta azokról tudok, és odafigyelek, végre fogyok, pedig nem is eszem kevesebbet. Viszont jelen pillanatban még az van, hogy ha előbb kapunk covidot, mint oltást, akkor nagyobb az esélye annak, hogy árván maradnak a gyerekeink, mintha vékonyabbak lennénk :(

      De az tényleg nem hangzik fairnek, ha mondjuk idősebb krónikus betegek elé kerülnek fiatalabbak a túlsúly miatt, nem is tudtam, hogy ilyen létezik.

      A posztban említett ellentmondás jó nehéz ügy :( Szerintem ugyanez a baj ezekkel a védettségi igazolásokkal, meg vakcinaútlevelekkel. Előnyhöz jutnak azok, akik felelőtlenül viselkedtek és biztos, hogy az is ösztönzi a fiatalokat arra, hogy elkapják.

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  6. Az antitestekhez már csak azért is hülyeség kötni az utazást, mert nem mindenkiben termelődnek, aki átesett a víruson. Micsoda ötlet... miért nem tolják az egész utazást jövő nyárra, amikorra jó eséllyel a kislány is be lesz már oltva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem azért, mert ha nincs ellenanyag = elkaphatja és továbbadhatja a vírust, ha pedig van ellenanyag = nagy eséllyel nem fertőz meg senkit.

      Törlés
    2. Milyen fura. Én még mindig ott tartok információban, hogy attól hogy valaki átesik a betegségen, legfeljebb néhány hónapra lesz védett és utána ugyanúgy újra megbetegedhet. Ezt már megcáfolták?

      Törlés
    3. Fella, ugy tudom, nem cafoltak. Sot, jelenlegi allas szerint az oltottak is terjesztik a virust, csak ha elkapjak, akkor kevesebb szovodmennyel, konnyebben veszelik at a betegseget.

      Törlés
    4. Én úgy hallottam (francia rádió), nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a vakcina a fertőzést is lassíthatja vagy akár megállíthatja - és a több ország által bevezetendő vakcinaútlevél is ezt támasztja alá (különben mire szolgálna a vakcinaútlevél?).

      A Pfizer honlapjáról: "The findings which suggest that the vaccine may also provide protection against asymptomatic SARS-CoV-2 infections are particularly meaningful as we look to disrupt the spread of the virus around the globe"

      https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/real-world-evidence-confirms-high-effectiveness-pfizer

      Törlés
    5. Fella, minden messenger/mRNA tipusú vakcina ilyen, a Biontech/Pfizer, Moderna, majd a Curevac is.

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés