2020. december 13., vasárnap

Mennyit eszünk?



Nekem eleve az az érzésem, hogy feleannyit eszek, mint a férjem (aki folyamatosan nassol). Na de Boni! Komolyan azt hiszem, hogy kettőnknél többet eszik, úgy kalóriailag, mint volumenben mérve. Egy kiadós uzsonna (16 h) után vacsorára (19h) megeszik egy teljes tányér főételt, kenyeret, sajtot, desszertet. Holott én mondjuk csak levest terveztem estére, mert szerintem bőven elég (lenne, nekem) egy otthon töltött nap után.

És eléggé válogatós, még mindig, amivel nem lenne amúgy bajom, ha nem változtatná naponta az ízlését. Egyszer megkérdeztem, kér-e lekváros kiflit, mire elgondolkodva azt felelte: Nem tudom, mama. Majd meglátjuk, hogy MA SZERETEM-E a lekvárt!

18 megjegyzés:

  1. Nem pont a fő témához szólok hozzá de igen sajnos ez a normális. Én non-stop hízok mivel még mindig annyit eszek mint 40 éves korom előtt. Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. És még mennyit fog (valószínűleg) kamaszkorában!

    VálaszTörlés
  3. Ella, igaz, nagyon kell màr vigyàzni :((((

    Martine, azt el tudom képzelni (màr most le kell cserélnem az edényeket nagyobbra!) csak azt remélem, h addigra mindenevö lesz!!

    VálaszTörlés
  4. Ez a naponta váltogatás vicces. Nalunk volt (egy rovid) idoszak mikor az uborkat szeletekre vágva egyszer csak a héját ette, máskor meg csak a belsejét. Megmaradt bennem ahogy férj kesziti a vacsorát es kérdezi, “Fiam, ma az uborka héját vagy a belsejét szereted?” :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezen hangosan felnyerítettem :)
      Tényleg ilyen ez, de még kamasz és fiatal felnőtt korban is próbálgatják mi ízlik és akkor az ember igyekszik olyasmiket főzni, csomagolni, és akkor kiderül, hogy ma mégis mást és máshol esznek. Túlélhető :)

      Törlés
    2. Orulok hogy tetszett! :) Arra emlekszem hogy en is rohogtem (ez inkabb ilyen pasis laza kerdes, tolem nem biztos hogy hallotta volna a gyerek...) A valasz viszont nem remlik, szerintem szimplan valaszolt ra, hogy akkor “a belsejét”

      Törlés
  5. Nálunk is volt Á-nak olyan korszaka kicsiként, amikor a görögdinnyének kizárólag a magját volt hajlandó fogyasztani (azóta semmit)

    VálaszTörlés
  6. Tamko, a délután 4-es uzsonna hétvégére vonatkozik? Nekem állandó problémám, hogy fél 5-kor jönnek ki az iskolából/oviból, farkas éhesen. Viszek valamit, de az nem igazi uzsonna azért. 5 óra mire hazaérünk, az meg már olyan késő egy rendes uzsonnához. Fura nekem itt, hogy fél 5-ig csak egy ebédet kapnak.

    VálaszTörlés
  7. Nálunk ez még nem probléma, mert eddig 15:45-kor jött ki a suliból, 16 órára már itthon is volt. Viszont januártól változik a rendszer, akkor ők is 16:30-ig tanulnak majd, gondolom ő is éhes lesz... de ha 19 órakor vacsorázunk, szerintem a 17 órai uzsi nem késő, meglátjuk. Ezek szerint nálatok nincs szerdán tanítás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, így már értem. Olyan jó a 4 órás uzsonna, kár, hogy ez változik nektek. Igaziból meglepő módon rendesen ettek 7-kor is, nem gondoltam volna. Csak most lett nehezebb, hogy a kicsit már nem altatják délután és hulla fáradt, mire hazaér. Úgyhogy korábban vacsoráznak most, már 6-kor és a kicsi legkésőbb fél 8-kor ágyban van. Csak tényleg furcsa, hogy egy étkezés van reggel 8:20 és 16:30 között.
      Ezek szerint nálatok eddig nem volt szerdán tanítás, januártól pedig lesz? Nálunk amikor a nagy kiscsoportos volt, még volt tanítás szerda délelőtt, de úgy is 16:20ig bent voltak. Középsőtől nincs szerdán egyáltalán.

      Törlés
    2. Igen, nálunk most állnak át erre a szerdai szünnapra. Azt mondják, hogy így nem fáradnak el annyira a gyerekek. Sajnos nálunk pont az a probléma, h Boni nem fárad el ELÉGGÉ :-)

      Törlés
    3. Tényleg? Akkor nagyon jól bírja. Lehet, hogy ezek a hosszabb napok jobban lefárasztják majd. Szerintem pont hogy az van, hogy azokon a napokon, amikor van iskola, túlzottan elfáradnak. Annyira két véglet, hogy nagyon kemény és nagyon laza napok váltakoznak. Attól függetlenül mindig örülök kedd este, hogy másnap alhatunk picit tovább (ha hagynak).
      És Boni otthon lesz szerdánként, meg tudjátok oldani?

      Elsőre amúgy nagyon nem örültem neki, mert még itthon volt a kicsi is. Utána volt egy év, amikor a kicsi bölcsiben volt és az a nap csak a nagyobbik lányomé volt. Az nagyon jót tett neki, azóta emlegeti.

      Törlés
    4. Igen, mert én eleve nem dolgozom szerdánként. Ezért eddig volt egy szabad délelőttöm, most az ugrott :))) de nem baj, ha így tényleg jobb lesz.

      És szerinted kemény az iskola? Hogy tetszik a lányodnak a CP? Hamar megtanult olvasni ő is? Boni azt mondta tegnap, hogy szeretne menni ma és holnap is iskolába, de most fölébredt, és azt mondta, mégsem megy... a lányaid mennek?

      Törlés
    5. Igen, a lányok mennek. Pont erre a két napra még a kantinba is betettük őket, a férjem kivette a tegnapot, hogy mehessünk tömeg nélkül vásárolni, stb. Kicsit későn jött ez az ajánlás. Boni ment végül tegnap? Nálunk nagyjából mindenki volt, pont tegnap tartották a karácsonyi ünnepséget, gondolom, azért.

      Szerintem alapvetően kemény az iskola, de szerencsére jól megy neki. Sőt, úgy néz ki, megtalálta a helyét, hogy minden percben foglalkoztatják. Eddig rengeteg gond volt a magatartásával, főleg az üresjáratokban.
      Hamar megtanult olvasni. Pont mielőtt kezdődött, már kicsit olvasgatta össze a szavakat, de még döcögősen. Utána gyorsan elég folyékonnyá vált. De utálja a betűket, amikor nincs matek, nem is akar iskolába menni. Ezt tényleg soha nem fogom megérteni a bölcsész agyammal :) Persze meglátjuk még ahogy nehezedik.

      A kicsit nagyon féltem ugyanettől. Ő se buta, de elég jól titkolja azzal, hogy semmit se hajlandó csinálni. Ő csak egyedül játszogatna egész nap. Sajnálom szegényt, azért maradtunk itt, mert a nagynak jobb volt az itteni ovi, neki meg talán jobb lett volna a magyar.

      Törlés
    6. A francia rendszerben tök jó lesz, ha jó matekos, itt a bölcsészagyat nem nagyon tekintik előnynek. Viszont az olvasástanítás szerintem is zseniális, nagyon jól van fölépítve, rengeteg a jó mese, képregény, ismeretterjesző könyv stb. De a kisebbik lányodnak azért csak jó, hogy jól megtanul egy második nyelvet nem? Mert ha hazamentetek volna, nem tudna franciául, gondolom. És igen, olyan érdekes, hogy ilyen kiskorban már ennyire megmutatkozik a gyerekek érdeklődése, ízlése, erőssége.

      Boni végül nem ment suliba, most itt zsonglőrködöm a meló és a sínpálya között, jajj. Ő nem bánta meg a döntését, azt mondja (szerintem meg jól tette volna, ha elment volna).

      (nekünk egyébként a CE1 keményebbnek tűnt az elején, mint a CP)

      Törlés
    7. Igen, lehet, hogy jól tette volna Boni, ha megy suliba, hosszú azért a szünet. És nem tudom, nálatok hogy van, de itt csütörtökön és pénteken is kaptak ajándékokat, a péntek már teljesen buli volt. Mindig elfelejtem, hogy ilyenkor sokan vesznek fel valami csúnya pulcsit, mikulássapkát stb és nem adtam rá a karácsonyi mintás maszját :(

      Arról, hogy a bölcsészagy mennyire nem előny itt, Jules Verne Párizs a XX.században című könyve jut eszembe :) Legalább 20 éve kezdtem olvasni, de olyan rossz érzést keltett bennem, hogy sosem fejeztem be. Lehet, hogy újra megpróbálom.
      Nagyon jó dolgokat használnak tényleg. És megmozgatja a fantáziáját, gyakran költ pl folytatást az iskolai olvasmányainak.
      A CE1-ről itt is hallom, hogy nehezebb, pl hogy igazi házi feladat van. Kicsit ijesztő, mert nekem a mostani házik is elég igazinak tűnnek :)

      A nyelv szempontjából tényleg jobb a kicsinek is, hogy maradtunk. Érdekes, hogy azzal együtt, hogy nem hajlandó megszólalni az oviban, a francia erősebb nála, mint a nagynál. Nagyon sok mindent csak franciául mond, belekever francia szavakat a magyarba, stb.

      Törlés
    8. Megnézem ezt a könyvet, nem ismerem!!

      Nálunk egyelőre ugyenolyanok a házik, mint a CP-ben, szerintem meg pont hogy lehetne több is, ideje, energiája lenne rá. De nem ebbe az irányba megy a világ, egy barátnőm örömmel mesélte, hogy az ő kisfiának a sulijában egyáltalán nincs házi! :-o

      Boni is még mindig keveri velem a két nyelvet, épp most mondta: Mama, hol van a BOITE A csoki?? :))

      Törlés