2020. szeptember 14., hétfő

Az aggodalom és a remény

Múlt héten azt hittük, hogy Boni esetleg elkapta a koronavírust. Az egész sztoriból két mozzanatot emelnék ki: először is azt, hogy mennyire nem tudtam az egészről írni (és milyen örömmel jutott eszembe a legutolsó posz témája), mennyire elhessegettem azokat a kérdéseket, amelyek Boni hogylétére irányultak. Úgy tettem, mint ha a hit, mely szerint egyszerű nátháról van szó, megvédene minket attól, hogy koronavírus legyen; még egymás között sem nagyon emlegettük fel a Covidot.

Amúgy teljesen klasszikus, jól ismert éveleji betegség volt, amely során viszont sokszor felmerült a megfázás kifejezés is, ugyanis úgy a férjem, mint a mamám mindenfajta tudományos érvelés dacára azt állítja, hogy a hidegtől (kimelegedett! majd lehűlt!) meg lehet betegedni. Franciául ráadásul úgy mondják „elkapni a hideget”, ugyanúgy, ahogy a vírust is elkapjuk. Végső érvük (nem tudok egy picit nem igazat adni nekik..) az volt, hogy az emberek mégis csak rossz időben betegszenek meg és kapják el a forróhideget. Na mindegy, ma már nem azokat az időket éljük, amikor Z. megkönnyebbülve kommentálja a gyerekorvos diagnózisát, hogy ez csak egy vírus. Mert melyik, ugye.

Szóval Boni csütörtök reggel erős torokfájásra ébredt, délben fölszökött a láza, vissza sem vittük a suliba. Délután elalud ülve a kanapén (szemben ütvefúróval tarkított felújítás zajlik). Mi még aznap telefonáltunk a suliba, és megkérdeztük, mehetek-e a délutáni szülői értekezletre (kolléganőm kommentje: miért, nálatok IRL értekezlet van??). A szülőin elmondták, hogy egyetlen gyerek sem mehet iskolába a ismert tünetekkel (erről kimerítő listát kaptunk), de akkor sem, ha valaki más a családban ilyen tüneteket produkál. Itt több szülő is felháborodott, mondván, hogy náluk az év minden szakaszában van olyan gyerek, akinek folyik az orra, akkor ezt ők hogy oldják meg? Zárójel bezárva, nekem úgy tűnt, pár hét múlva csökkentett vagy online tanítás lesz, kár, mert szimpi az új tanítónő, szép az új osztályterem és a gyerekmegkeveréses módszer továbbra is bravúros francia megoldásnak tetszik.

Pénteken a gyerekorvos megvizsgálta Bonit, és azt mondta, csak abban az esetben kell tesztelni, ha rosszabbul lesz. Vasárnap reggelre múlt el a láz, addig éltünk egy nagyon fura, kettős állapotban; Z., aki hónapok óta ettől tart, ezt vizionálja, erről beszél (és erről hallgat), karantént hirdetett, derűsen, proaktívan, fegyelmezetten. Ránk illett teljesen az a mondás, amit állítólag a koncentrációs tábor kapujában hangzott el: eddig aggódtunk, mostantól viszont reménykedhetünk. Elgondolni, hogy a koronavírus már itt van a lakásunkban, vagy ami még valószínűbb, a szervezetünkben, tulajdonképpen nem volt annyira borzasztó (vagy legalább is nem volt rosszabb), mint amennyire borzasztó például egy maszknélküli beszélgetésbe bonyolódni játszótéri anyukával, és utána napokig azon őrlődni, hogy most elkaptuk-e. Világos, egyértelmű stratégiánk volt: lázat mérni, várni, senkivel sem találkozni. Mást nem tehettünk.

20 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy jól van és "csak" sima vírus - ugyanakkor (mivel magam is hasonló helyzetben vagyok - a megkönnyebbülés, hogy nem a rettegett covid, csak ideig óráig tart, hiszen ki kell újra menni vagy újra találkozol másokkal, akik kint voltak - és akkor újraindul a pániküzemmód)

    VálaszTörlés
  2. Ti hogy vagytok? Szép lassan mindrnkin átmegy majd. Esetleg többször is. Mi a klasszikus náthában vagyunk épppen benne. De a kicsit beveszik a bölcsibe (még). Múlt héten itthon tartottam fél hetet..de tényleg nekünk sincs fél év szabink, hogy felváltva legyünk itthon amíg mindenkin átmegy valami majd kezdődik elölről egy B vírussal.

    VálaszTörlés
  3. Hát szerintem mindannyian túl fogunk ezen a kételyen esni többször is a következő hónapokban. Én is rettegek hogy hogy fogjuk megoldani.
    Érdekes angolul is úgy mondják hogy catch a cold, és bár én is úgy tudom gyerekorvostól, hogy beteg csak vírustól vagy baktériumtól lehetsz, nekem az az elméletem, hogy a hirtelen bejött hideg / eső, hirtelen kevesebb / erőtlenebb napfény próbára teszi az ember immunrendszerét és nem tud már a betegség ellen is védekezni.
    Örülök, hogy megúsztátok, de valójában nem úsztátok meg, ki tudja mi lesz még. Nálunk az a menetrend hogy október első keddjén én meg szoktam betegedni (náthában), ebből még felépülök 2 hét alatt, a gyerek október 3-ik hetében kezdi, de már nem épül fel, vagy nyárig, vagy karanténig. (OK azzal a fel nem épültséggel mindig vissza-vissza küldtük az intézménybe, mert eddig nem voltak olyan szigorúak). El sem tudom képzelni hogy mi lesz...

    VálaszTörlés
  4. Martine, koszi :)) sajna mi nem könnyebbültünk meg egyáltalán, mint te, mivel Bonit nem tesztelték. Szoval még az is lehet, hogy korona volt (=aggódás fázis).

    Ella, szerintem ez a hivatalos álláspont, amit te is írsz. De akkor sem a hidegTŐL vagy beteg (lásd a finn szaunázókat kimenni a hóba) hanem a vírusTÓL.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nalatok mennyibe kerulne maganuton egy szerologiat csinaltatni? Az nem nyugtatana meg titeket?

      Törlés
    2. Én 37 euróért csináltattam szerológiai tesztet. De azt mondják, nem olyan megbízható, meg sokan nem is termelnek antitesteket. Mindenesetre negatív lett.

      Apukám (fül-orr-gégész) is mindig azt mondja, hogy nem a hidegtől betegszünk meg, hanem ha lehűl a testünk, az legyengíti a szervezetet és könnyebben elkapjuk a vírusokat. Meg, hogy a nátha igaziból gyógyíthatatlan betegség, csak a tüneteket kezelik 😁

      Tamko, örülök, hogy elmúlt a láz, remélem, minden rendben lesz! Ti jól vagytok?

      Mi most kezdjük az aggódást. A férjem egyre rosszabbul van a torkával és köhög. Ehhez jön, hogy a nagyobbik iskolájában bezártak egy osztályt. Még így is azt tartom valószínűbbnek, hogy a szokásos év eleji nátha, de nem jó ez a bizonytalanság.

      Törlés
    3. Nem mondod, Bori, én nyár elején 13 euróért csináltattam szerológiát...! Jobbulást a férjednek, ajjaj!!

      Törlés
    4. Tényleg? Én meg akkor azért nem csináltattam meg, mert mindenhol azt hallottam, hogy 100 euro. Egész megörültem a 37-nek 🙂 Jó nagy különbségek vannak.

      Köszönjük, nektek is jobbulást!

      Törlés
  5. Nekünk ezt úgy magyarázták, hogy a hidegtől lehűlő nyálkahártyáknak gyengébb a helyi védekezőképessége, vagyis fogékonyabbá teszi azokat a vírusok és baktériumok megtelepedésére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na végre egy tudományos ÉS logikus magyarázat. Mondjuk valszeg a finn szaunázók ahol kimennek a hóba ott nem röpködnek a vírusok...

      Törlés
    2. Meg gondolom, az ö nyálkahártyájuk a szaunázást miatt hozzászokott a hideg-meleg váltakozásához.

      Törlés
    3. Ja nyilván. Eleve immunerősítő még a hideg meleg zuhany is. Én is elkezdtem. Ott sikítozok a zuhany alatt. Meglátjuk használ-e.

      Törlés
  6. A Spiegelben volt egy cikk a múlt héten, hogy a gyerekeknél sokszor nem megfázásos tüneteket produkál a virus, hanem emésztörendszerieket, vagy fejfájást, esetleg börkiütést. Ez talán még jobb is lenne, pont amiatt, hogy a hideg évszakban pár hetenként sok gyerek megfázik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze nem mintha a többi vírus nem okozhatna gyakran bőrkiütést és hasmenést/hányást...
      Áhh szörnyű ez.

      Törlés
  7. Örülök, hogy jól vagytok...
    De ezek szerint a tesztelés nálatok sincsen a topon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ezt nem tudom, hogyan olvastad ki ebből a posztból. Mert azt nem merem feltételezni, hogy a gyerekorvos döntését felülbírálod!

      Törlés
    2. Erre akartam írni egy hosszabbat, aztán mégsem. Szóval röviden. :) Apám is gyerekorvos, de teszt nélkül szerinte nem lehet kijelenteni, hogy egy lázas, vírusfertőzéses tüneteket mutató gyerek most covid-19-es, vagy sem. Persze nálunk sem rendelnek jobbára a gyerekorvosok (sem) tesztet, mert az a felsőbb utasítás. Én erre utaltam, nem a gyerekorvost akartam megkérdőjelezni, hanem az egész járványkezelési rendszert. Ők már csak a végpontok ebben az egészben.
      Tesóm gyerekét láz miatt haza küldték a suliból, és a gyerekorvos e-mailben (!!) annyit mondott, hogy maradjon otthon. :) Amúgy nem is elérhető, na miért? Azért, mert a rendelőt is be kellett zárni fertőzés miatt.

      Törlés
    3. Egyik ismerősünknek Mo-ön augusztus végén hőemelkedése lett és két napig nagyon fáradtnak érezte magát. ( azt nem tudom hogy a szaglását és az ízérzékelésétbis elvesztette-e) Felhívta a háziorvosát aki csak legyintett rá, hogy á ez biztos nem az. Mivel az ismerős esküvőre volt hivatalos azért csak elment magánban tesztet csináltatni ami viszont pozitív lett. Ha az orvosát a hallgatott volna akkor szépen megfertőződött násznépet.

      Törlés
    4. Bocsánat a hibákért. Mo-on, megfertőzte volna

      Törlés
  8. Nalunk (UK)mindenki maganak foglal online egy kormanyoldalrol. Lehet (ett) kerni, hogy kuldjenek ki a lakasra tesztet, vagy lehetett foglalni olyan kozpontokba ahova besetaltal vagy a autos tesztkozpontokba. Nyaron keves fertozes alatt mukodott is ez flottul, vadul tesztelt a rengeteg hazankfia az angol kormany koltsegere, hogy Mo-n fel tudja mutatni a negative covid tesztet (2x) es ne menjen karantenba. Miota az iskolak beindultak a rendszer osszeomlott. Iskolak ui hazakuldik a taknyos gyereket majd azok csak negativ teszttel johetnek vissza. 3 napomba tellett foglalni, egy masik orszagban ((wales) de meg igy is orultem talaltam helyet. 95%-a az autoknak gyerekes volt. Amugy nalunk allitolag a labor kapacitassal van baj. Nincs aki feldolgozza a rengeteg tesztet.

    VálaszTörlés