2020. július 14., kedd

Egér

Meséltem Z-nek, hogy egy időben nem volt elég kísérleti egér a vakcinafejlesztéshez. Boni mindig tudni akarja, hogy pontosan miről is beszélünk, de most nem állt neki össze. Ragaszkodott hozzá, hogy megmagyarázzuk: koronavírus-vakcina? Ok, arról már hallott. De miért kell hozzá egér? Nem értette. Milyen souris, mama? – váltott magyarra.

– Hát souris, magyarul: egér! – válaszoltam
– Az mi? – úgy tűnt, össze van zavarodva
– Hát egér! Tudod, mi az, hogy egér, nem? – türelmetlenkedtem
– Amivel a számítógépet irányítjuk, ugye?

Nem is tudom, van-e jobb illusztáció a városi, 21. századi kisgyerekre – mint akinek az egérről először nem az állat, hanem az informatika ugrik be!


15 megjegyzés:

  1. Off: kaptam a spamet, a blogod volt a tárgyban, mintha kommentről jött volna értesítés. Nézz utána, hogy mi lehet... Más nem kapott?

    VálaszTörlés
  2. Tamko, apropó, nem vágyik állatkára Boni? Kutyus, macska, hörcsög?

    VálaszTörlés
  3. Kedves történet!

    (eredetileg ezt akartam írni, csak elterelődött a figyelmem.)

    VálaszTörlés
  4. Évi, húha, ezt nem is értem, mert nem ismerem az e-mail-címedet... nem tudom, mi történhetett!! :((

    Bezzeg, szerencsére eddig nem kért állatot... és a tieid, szeretnének??

    VálaszTörlés
  5. Nekünk pár éve van hörcsögünk. Bevált. :)

    VálaszTörlés
  6. Na most leteszteltem őket. Helyszín: Bp agglomeráció széle, kisváros, csak családi házak vannak. Első reakció, számítógép, laptop irányítója. Utána egymas szavaba vágva mondjak, hogy pici sajtevo allatka. 4 es 6 évesek. Nekik sem a rágcsáló az első gondolat. Szerintem ez generációs körülmény, hogy melyik jelentessel talalkoznak gyakran. Nyilvan arra is fog gondolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is leteszteltem a tízéveseimet - nálunk spec egy darab egér sincs semmilyen kütyühöz -, szerintük az egér az egy szürke állat, ami cincog.:)
      (Nálunk mondjuk a macskák néha hazahoznak egeret, úgyhogy ez is segít.)

      Törlés
  7. Háttöö a ti gyerekeitek (kivéve Molly) már egy letűnőben lévő generáci tagjai (ez dícséret!). Az én gyerekemnek fogalma sincs, hogy az egér számítógép tartozék, csak okostelefont használ.
    Annyira, hogy - most hogy van fizetésem - vettem neki egy tabletet, hogy hagyja békén a telefonomat (mert nekem az munkaeszköz is) de nem kell neki. Kizárólag touch screen-es okostelefont képes használni.
    Na EZ az a jövő amit még Huxley sem látott előre, pedig próbálta. (Póbálta, ahogy a gyerek mondaná...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én 4 évesem tudja, mi az, mert vvn PC itthvon. De nem használja. És a tabletet se. Meg a telefonunkat sem. Még nem neki való.

      Törlés
    2. Fella, ne izgulj, majd általánosban megtanulja mi az egér: kb ezer éves gépeken vacakolnak számítástechnika címén.

      Törlés
    3. Nagyon egyszerűek az indokok erre az undigitalizalasra. Tabletunk nincs. Apjuknak pc, nekem laptop van. Egyik elott se ulhetnek. Mese kizarolag tv-n sajat tarhelyrol szurt tartalom, napi egy ora max. A telefonunkhoz nem nyulhatnak. Féltem a kijelzot, nagyon konnyen törnek, ne a gyerek ejtse el. Volt rajta egyszer játék, amikor betegek voltak, de akkor meg ment rajta a civakodas. Mindenből kettő kell. Na ezert meg nem lesz ket telefon. Meg csomo jatekuk van, foglalkozzanak csak azzal.

      Törlés
  8. Bezzeg, “bevált” :-DD

    Igen, ez valszeg ilyen generációs dolog (meg a szövegkörnyezet is olyan volt), csatoltam egy képet arról, hogyan játszik egy kiszuperált egérrel, még szgép sem kell hozzá :)))

    Ella, és te azokat az Excel-táblákat hogyan kezeled, nem kell hozzá egér?

    Hát én még életemben (44) nem hallottam egeret cincogni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig cincognak, vagyis inkább ciripelnek:D egyszer a boglári házunk mellett egy dobozban vettünk észre egy vadul cincogó egércsaládot, onnan a bennfentes információ...:)

      Törlés