2020. június 4., csütörtök

Natasa Rosztova én vagyok

Március végén panaszkodtam a barátnőmnek, hogy számunkra ez a járvány soha nem fog véget érni. Aztán hamar rájöttem (ezredszerre), hogy hülyeség előre parázni még be nem következett eseményeken, erre tessék, most pont ott tartunk, amitől féltem. Egész Franciaország teraszokon kvaterkázik, mi meg még mindig joghurtosdobozokat fertőtlenítünk. Z. szerint olyan nincs, hogy egy járvány csak úgy magától elmúljon (csillapodjon, enyhüljön, visszavonulót fújjon, visszahúzódjon stb.), hiszen a vírus még itt van, és ellenszere továbbra sincs.

2020. május 10. (egy nappal a kijárási korlátozás feloldása előtt)

Végül is meg tudom érteni az ő álláspontját is – heteken át hallgattuk, hogy egyetlen ember képes megfertőzni egy egész országot, hogy az orrunkat se tegyük ki a lakásból stb. stb. Csak azt szeretném tudni, hogy mikor jön el az az időpont, amikor újra járunk majd boltokba, játszótérre stb.! És hogy mi lesz az a konkrét infó, statisztikai adat, esemény, amelynek köszönhetően ő is enyhíteni fog kis családunk óvintézkedésein – és hogyan. Tudtam, hogy ez az egész nem lesz egyszerű menet; nyár közeledtével mindig előjönnek a naptejjel és a kullancsokkal kapcsolatos vitáink, amelyek pedig most mind semmiségnek tűnnek egy világjárvány árnyékában.

Egyszer valaki azt kérdezte, milyen egy hipochonderrel együtt élni (pedig nem is ez a jó szó rá, inkább egészségügyi és higiéniai ügyekben maximalista) és akkor azt válaszoltam, hogy ez is csak egy olyan jellemhiba, mint akármelyik más, és meg lehet tanulni a konfliktusokat kezelni. De ez a járvány jól föladta a leckét mindkettőnknek. Nekem is jobban ki kellene jelölnöm a határaimat: meddig tudok elmenni? Mekkora kockázatot szeretnék vállalni? Meddig tart az egészséges odafigyelés, és hol kezdődik a paranoiás magatartás?

Az a baj, hogy magam sem tudom a válaszokat. Néha arra gondolok, hogy miért ne tegyük zárójelbe a boltbajárási, teraszonkávézási ügyeinket, ha azok amúgy sem fontosak annyira, másszor meg bosszant ez az egész óvatoskodás, ami lehet hogy nem is megalapozott. És a kettő véglet között, árapályként ingázva gyakran ott tartunk, hogy méltánytalan módon millimétereken és másodperceken vitatkozunk (milyen messze voltam a szembejövő járókelőtől, mennyi ideig mostam a kezemet stb.), és már Boninak is azt tanácsolom (szégyen ide vagy oda), hogy inkább ne mondja meg az apjának, hogy egy pokrócon ülve töltöttük a délutánunkat a parkban, olvasgatva, rajzolgatva, mert csak aggódna.

(Olyan ez, mint a gyereknevelés: az ember azt hiszi, hogy a gyereknevelés elvekről meg meggyőződésekről szól, aztán kiderül, hogy dehogy! Olyan pitiáner ügyekben kell állást foglalni, hogy most akkor összeszedjem én magam a gyerek után a padlóra hányt koszos zoknijait, vagy vitatkozzam vele felpaprikázott stílusban, hogy szedje össze saját maga – vagy ha van erőm kedvesen, asszertívan összeszedetni vele, akkor mit csináljak a többi oltári nagy rumlival a szoba közepén? Egy pár zokni még elmegy, de húsz doboz legó szanaszét cincálva már nem? HOL A HATÁR?! Na, de ez csak zárójel volt.)

Ezt a gyönyörű tavaszt elnézve pedig gyakran jut eszembe Natasa Rosztova, aki azon szomorkodott, hogy míg a pasik mind a fronton harcolnak, ő kénytelen Szentpétervárott (vagy Moszkvában?) senyvedve múlatnia az idejét, miközben oda a fiatalsága. Remélem, érthető a párhuzam; egy gyönyörű tavaszt kótyavetyéltünk el (persze okkal) a négy fal között (na de akkor is). Azt hiszem, nagyon nehéz lenne ezt az évet magyarországi nyaralás nélkül végigcsinálni..!

2020. június 3. (ugyanaz a helyszín, egy nappal az éttermek, kávézók stb. megnyitása után)

28 megjegyzés:

  1. Ismerős dilemmák... Itt már szinte teljesen visszatért az élet a normális kerékvágásba, júliustól oviba is járhat a ded, mégis sokáig hezitáltunk, hogy összejárjunk-e más gyerekes családokkal. A holtponton aztán az lendített át, hogy egyrészt nagyon alacsonyak most az aktív esetszámok errefele, másrészt pedig hozzáértő emberek mondták, hogy ki kell élvezni a nyarat, mert ősszel jön majd a hatalmas szívás...
    Szerencsére eléggé hasonló nézeteink vannak a férjemmel az elővigyázatosság kapcsán. Az almás posztodban azért kicsit rá ismertem, fel is olvastam neki, jót derültünk. :)

    VálaszTörlés
  2. Olvastam a blogodban (nem mindig van alkalmam kommentelni), irigykedtem is :)))) ti mentek vegulis haza?

    En most pont két helyrol is azt hallottam, hogy nem várható már akkora hullám, hogy megint be kelljen zárni a lakosságot. Nehéz, hogy ilyen sokfélék a szakértoi vélemenyek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még vacillálunk, mennénk is, de messze is van (repülni nem akarunk, vezetni meg nagy akció - kezdő sofőr, két karattyoló/ordító gyerek), még a karantén-törvények is alakulhatnak. De valamerre mindenképp moccannánk...
      Tényleg nehéz. Remélem, hogy a te forrásaid a megbízhatóak! :D

      Törlés
    2. Gondolom ezek mind hipotézisek csak. Tegnap olvastam egy cikket a keresztimmunitásról és abban azt viziknálták, hogy vagy minden télen megjelenik egy kisebb hullám, vagy 2024-ben egy nagyobb (ha nem lesz addigra vakcina - amire itt minimum 18 hónapot számítanak).

      Autózás gyerekkel Európán keresztül = borzalom!! (de tőletek meg Pestre vonat, nem??)

      Törlés
    3. Lujza: mi végül hazajöttünk a szünetre (negatív tesztel, hogy ne kerüljünk karanténba). Elhiszem, hogy vaciláltok, 2 kisgyerek nagyon nagy vállalás, főleg, hogy Ausztriában nem lehet megállni elméletileg. Vonattal tuti nem jönnék még, se repülővel, nekem ez a tömegközlekedés a parám kizárólag. Ráadásul 7 órán át a vonaton maszkban...

      Törlés
    4. Hú, azt még bele sem kalkuláltuk, hogy Ausztriában nem lehet megállni... mondjuk mi július végén indulnánk meg, addig még nagyjából bármi változhat.
      A vonat most nekünk sem játszik sajnos, pedig egyébként szeretjük. De az örökmozgó egyévessel most vírus nélkül is érdekes mutatvány volna (maszkban, jesszus...). Plusz vidékre is mennénk, szóval még több kijutna a MÁV-ból. És persze a végcél Erdély lenne, oda elvergődni Pestről Erdélybe szintén nem az a leányálom - mondjuk kocsival sem. Na jó, lehet hogy itt fogunk nyaralni a szomszéd parkban. :) Vagy valami közeli tóparton lökdösődünk majd a tömegben.
      Jó pihit, FM! :)

      Törlés
    5. Nekem az az álmom, hogy itt föllszállnánk este a vonatra, és reggel meg leszállnánk a Keletiben!! (onnan két metrómegállóra lakunk, szóval ilyen szempontból is praktikus lenne, és nem veszítenénk egyetlen napot sem).

      Egy barátnőm így csinálja (Zürich-ből), és ők mindig megveszik az összes helyet a hálókocsiban (asszem hatot?), és belülről magukra zárják az ajtót. Így még akkor is nyugodtan alszik, amikor egyedül megy a három gyerekkel..!

      Törlés
  3. Számomra a koronavírusnak pont az volt az egyik előnye (a másik a home office) hogy globálisan egy csomó ember ismerte azt fel amit én már évek óta tudok/mondok/inkább nem mondom/kérdezem stb. azazhogy a betegségek bizony attól terjednek hogy közel megyünk egymáshoz, egymásra köhögünk (bölcsisek egymásra nyálaznak) és nem (nem megfelelően/nem elégszer) mosunk kezet.
    Szerintem is hetek alatt elfelejti az emberiség hogy ez megtörtént, és csak akkor fognak újra megijedni ha majd a fél rokonságuk lélegeztetőgépen lesz (vagy épp hűtőkocsikban) de őszintén remélem ez nem fog bekövetkezni.

    Múlt héten voltam fodrásznál, ahol egy csapat nemvírushívő emberrel találtam szemben magamat. Ilyeneket mondtak, hogy "na persze most elbújt a vírus hirtelen, hogy a ........ (meg nem nevezett politikus) végre tönkretette a gazdaságot hogy jól felvásároljon mindent".
    És azzal bizonyítják az igazukat, miszerint az első negyedévben Magyarországon kevesebb ember halt meg (bármiben) mint 2019 első negyedévében.
    Szerintem meg ez pont arra bizonyíték, hogy ha szépen mindenki nem köhög (nyálaz, stb.) egymásra jó közelről, akkor az összes fertőző nyavalya kevésbé terjed, lassabban öl, nem beszélve a rajtam kívüli 8.999.999.999 ember által fel nem ismert ténytől, hogy (1) ha kisebb a légszennyezés kevesebb a légúti betegség, (2) ha nem kell bejárni az irodába, gyárba és a főnök csak online tud csesztetni kevesebb a stressz ==> kevesebb, enyhébb az összes betegség.
    Nem tudom mit akartam ezzel mondani, visszakapcsolok a távoli desktopomra, mert eléggé el vagyok maradva (mindig). Szuperek a képek, gondolom Bp-en is ez van.
    De az tény, hogy a Váci utca környékén (fodrásznál és kozmetikusnál is voltam mult héten) rengeteg vállalkozás, üzlet zárt be, ment csődbe mert vagy a turistákra vagy a környező irodai dolgozókra voltak berendezkedve. Ez nem jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén amúgy is enyhébb volt mindenütt az influenza szezon, teljesen függetlenül a kézmosástól, meg a nem közelmenéstől.
      Ehhez még jött, hogy nem volt iskola, óvoda, bölcsi, gyak. még taknyosak se voltak így a gyerekeim. Ezt mondjuk nem tudom hogyan tudnád elkerülni, megoldhatatlan.

      Törlés
    2. "a betegségek bizony attól terjednek hogy közel megyünk egymáshoz, egymásra köhögünk (bölcsisek egymásra nyálaznak) és nem (nem megfelelően/nem elégszer) mosunk kezet." - ezt vszleg azért már elég sokan felismerték, csak mit lehet tenni? főleg a kisgyerekek esetében?

      Törlés
    3. Rengeteg mindent. Nagyrészt pénz, kisebb részt szabályok meghozása, betartása által.
      - nem összezsúfolni sok kisgyereket pici helyen,
      - nem engedni be beteg gyerekeket reggel (igen a térdig lógó takony betegség és az is hogy Józsika éjjel lázas volt de már meggyógyult),
      - óvónőknek betartani a higiéniai szabályokat,
      - gyerekeket kivinni a levegőre hacsak nem tornádó dúl (igen fel kell őket öltöztetni, meg levetkőztetni iszonyat macera),
      - játszóházakat vagy felégetni beszántani, vagy elkezdeni fertőtleníteni az ottani játékokat
      Igen, több óvónő, több pénz, részmunkaidő a szülőknek, többet költeni egészségmegőrzésre mint mobiltelefonra. Légkondi helyett megfelelő építkezés, kínai tablet helyett közelben termett káposzta.
      Ah rengeteg minden.
      Biztos vagyok benne hogy Zuckerberg gyerekei nem 30 fős ovis csoportba járnak (jártak) napi 10-11 órában, és tejberízs-tészta-krumpli szentháromságot ebédeltek.

      (Amúgy nem vagyok benne biztos, nyilván, de erősen feltételezem).

      Törlés
    4. @ bobe: "Ehhez még jött, hogy nem volt iskola, óvoda, bölcsi, gyak. még taknyosak se voltak így a gyerekeim."
      Erről beszélek. Enyém sem. És én sem. Tavaly január és május között 9 arcüreg gyulladásom volt.
      Egyébként mi az influenzát elkaptuk (vagyis valszeg azt, a háziorvos szerint). Febr. utolsó hetében. Vetekedett a tályogos petefészekgyulladásommal.
      Szóval én NEM szeretném elkapni a koronavírust, de nyilván csak nagyon pici részben múlik rajtam. Én is visszavittem kedden az oviba a gyereket.

      Törlés
  4. Higieniai maximalista - ez nagyon jo kifejezes. Nalunk 1 lepcsohaz, 2 lakas felallas van. A felettunk lako any+apa+kislany kozul, anya es apa teszttel igazolt Covid19 fertozesen esett at. A mi csaladunkban a ferjemet teszteltek es esett at a fertozesen ezek ellenere ha a garazsban talalkozumk (2 parkolohely, 1-1 tartozik a lakasokhoz) akkor a felsocsalad apa viseli es elvarja h a lanya es felesege viseljek a maszkot, cipojuket a lepcsohazban teszik le, csomagkiszallutas eseten dobozokat nappkig nem nyitnak ki, stb ovintezkedeseket kovetnek el hogy megelozzek az ujabb fertozest. Es ez odaig fajult, ha apa nincs jelen a felesege es lanya leveszik a maszkot es ugy beszelgetunk, ha motoszkalas, lepeseket hallanak h valaki kozeledik a lepcsohazbol, remulten odakapnak es gyors visszateszik a maszkot. Nagyon nehez lehet egyuttmukodni es meghuzni a hatarokat. Es ezzel egyutt ertem, hogy neki ez mennyire para, mert nagyon beteg volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De az apuka attól fél, hogy a kislány megbetegszik? Hiszen ő a feleségével már megkapta. Vagy attól tart, h átadja? De mit, gondolom már nem fertőz??

      De asszem jól megértetted, hogy mit írtam, mert ez a gyorsan-visszahúzzuk-a-maszkot művelet szerintem nálunk is előfordulhat. Például a múltkori almás eset; tényleg vicces talán, ugyanakkor szomorú, hogy egy almát titkolnom kell. De nincs jobb megoldás, különben megőrül az aggodalomtól és csak veszekszünk.

      Törlés
    2. Nem az van hogy többször elkapható? Nem lehet rá védettséget szerezni?

      Törlés
    3. Szerintem attol fel, h a kislany elkapja, marmint az biztos, hogy a lanyat felti nagyon. A kislanyt is teszteltek mar az antibodies-ra, de nem beszeltem veluk azota es nem tudom annak az eredmenyet. Az anyuka szerint, ha beigazolodik, h a kislany is atesett mar rajta, akkor valiszinuleg az apa is megenyhul... A gyerekeknek mentalisan nagyon nehez ez a helyzet.ez a kislany nagyon aktiv volt, sok kulonora, sport es rendszeresen jartak hozza a baratai es o is a barataihoz, sok sok sleepover, stb.
      Masreszt - igen, azt gondolom h addig amig nem bizonyitott h elkaphato tobbszor is stb, mindenkiert aggodik az apa.

      Törlés
  5. Rengteg betegség van, és ez csak egy a sok közül. Folyamatosan lehetne attól parazni, hogy elkapjuk pl.a HPV-t (fürdő, szauna, szoli, egymás poharából ivás, kézfogás) és daganatosak leszünk. Helyén kell kezelni, mint az összes többi dolgot. Maszkot hordunk, sokszor mosunk kezet, ezen kívül mást nem nagyon teszünk. Nem félek attól, hogy elkapjuk, sokkal jobban zavar a bezártság, és a kapcsolatok hiánya. Ha ez az ára annak, hogy éljek akkor nem szeretnék élni, mert nem fog eltűnni végleg. Egyik vírus sem tűnt még el a Földről...csak a feketehimlő, és az is csak addig amíg ki nem szabadul a laboratóriumból ahol tárolnak még belőle.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. A HPV engem jobban zavar. Nincs akkora reklámja mint a COVIDnak, de évtizedekig is lappanghat, fiúk is elkapják/terjesztik, bennük is daganatot okoz, csókkal is terjedhet. A fiatalokat így hogy indítsuk el az életben? :) nem lehet mindenre odafigyelni, de fel kell készülni minden eshetőségre. Ahogy növeled a partnerek számát, úgy nő az esélye, hogy meghalsz gégerákban 10-20 év múlva. Azért rettegében nem élet az élet szerintem, de túlzásokba sem kell esni :D

    VálaszTörlés
  8. Eszembe jut, hogy mi történne, ha Fella és Z elnenek egyutt, gondolom a vilagtol tavol, valami nagyon durva, megkozelithetetlen bunkerben, oriasi felhalmozott elemiszer- és gyogyszer keszletekkel. :D

    Az egyik baratnonknek is nagyon durvan hipochonder a pasija, ok lekoltoztek a lany csaladjahoz videkre meg a virus kezdetekor. A lany mar hetek ota szeretne hazajonni Budapestre, hogy folytassa az eletet, de a fiu errol hallani sem akar, merthogy a virus nem mulhatott el ugy, elkapjak es meghalnak, es kulonben is, majd az enyhiteseket koveti a Nagy Durva Masodik Hullam. Szerintem sosem fognak visszajonni:).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ez érdekes felvetés, én is közel érzem Z elveit magamhoz. Sőt még az ennivaló ízlésünkben is van közös (volt az a közös halmazos rajz régebben) így könnyebb lenne felhalmozni a készleteket is. De ki tudja hova futna ki két hipochonder versengése egy ilyen szituban...

      Törlés
    2. Könnyebb lenne felhalmozni a készleteket. 😂 Szerintem két ilyen típusú ember konkrétan kicsinálná egymást, mert nincs olyan hely a világon, ahol ne lehetne félni valamitől, és mindig lehet óvatosabbnak is lenni. Kell valami fék, külső kontroll, nem?

      Törlés
  9. https://alapblog.hu/miert-nincs-masodik-hullam-vattay-professzor-morfondirozik/
    Csak érdekességként...

    VálaszTörlés
  10. En voltam, aki annak idejen megkerdezte. :) Valoban nem a hipochonder a jo szo, akkoriban az volt meg benne a pakliban, hogy kikapcsolja a wifit ejszakara (amit ertenek is, ha egyebkent nem 25 masik wifi sugarozna a szomszed lakasokbol ossze-vissza), meg Bonit vegul nem engedtetek el valami csoportos kirandulasra, mert busszal mentek volna, es ott nincs biztonsagi ov, illetve valami olyasmi is volt, hogy az ovival at kellett mennu egy zebran, mikor ebedelni(?) vittek a csoportot. Szoval alapvetoen az elet es a biztonsag ilyen hihetetlen foku tulbiztositasa munkal benne, amire nem tudom, mi a jo szo.
    De vegeredmenyben csak az szamit, hogy olyan parja van, aki ezt jol tudja kezelni. Remelem, a jarvany sem tepaz titeket nagyon tovabb. :)

    VálaszTörlés
  11. Én csak annyit szeretnék elmesélni, h egyszer együtt autóztam Tamkóékkal egy kb 5 perces úton, és Z megkért, h kapcsoljam ki a telefonomat, merth az autóban felerősödnek a hullámok, és... Vagy már nem is emlékszem, volt-e egyáltalán magyarázat, szerintem nem mertem firtatni. :D Ez így kívülről nagyon szórakoztató, de az együttéléshez biztosan szükség van Tamko humorára és öniróniájára.

    VálaszTörlés
  12. Mi március közepe óta online dolgoztunk, részleges ügyeletet tartva, most, hogy eljött a nyitás ideje, a cég mindenkit végig szűr, eddig három olyan embert találtak, aki már túlesett a fertőzésen és kettő olyat aki aktív fertőző - de a második turnst csak a jövőhéten szűrik. Természetesen nem nyitottuk ki, maradunk online és ügyeletben.

    VálaszTörlés
  13. Nalunk is nyitnak de en is meg mindig a 'regi' eletem elem, max napi 1x hagyom el a hazat sport/gyogyszertar/sarki abc miatt, senkivel nem talalkoztam 3 honapja. Nalunk semmi nem valtozott, bar szamitok ra, hogy juniusban mar kerni fogjak, hogy jojjunk be. Nem lesz egy nagy öröm a napi 2x1 óra nagyvarosi metrózas maszkban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagyvarosi helyett londonit akartam irni, de nem akartam a varost irni, igy meg hulyen hangzik, mindegy. :)

      Törlés