2020. május 31., vasárnap

A maszkügy

Annyi szó esett már a maszkokról: kinek kell hordania, milyet és mikor? Kit véd vele? Van- e belőle elég, és miért nem? Eldobhatót vagy moshatót? Hol legyen a varrás a textilmaszkon? Ér-e valamit az otthon készített? Stb., stb. Egészen május közepéig  nem is hordtam maszkot (mi az utcára minek-nézőpontot képviseljük, máshova nem megyünk, itt amúgy a tömegközlekedésen kötelező). Egy hete viszont berobbant a durva tavaszi allergiám, és gondoltam: teszek egy próbát, szűri-e a pollent. Mi is megvettük a patikában a lakosságnak szánt, többször mosható darabokat (fejenként asszem ötöt lehetett venni).

Több tesztet is végeztem, sétáltam gesztenyefasoron, megálltam platánfák alatt, szimatoltam hársfákat, még egy fűnyíró mellett is elmentem direkt, és asszem kijelenthetem, hogy ez a kis darab textil, amin amúgy az elején csak röhögtem, mert úgy néz ki, mint egy bugyi, és azon csodálkoztam, hogy jééé, erről a kis darab rongyról cikkeztek, vitatkoztak annyit az emberek?! szóval bevált, és nagyságrendileg kevesebbet tüsszögök és kevesebbet folyik az orrom.

Micsoda hozzáadott-értéke van egy ilyen járványnak! Azóta már elkezdtem ITTHON is viselni, inkább, mint hogy folyton rohanjak kezet mosni egy-egy orrfújás után.





11 megjegyzés:

  1. Jé, én is pont így vagyok vele :) Amikor a nagy oviba ment, már induláskor felvettem, hátha nem tüsszögök az ovinál (nem szabad beküldeni, ha bárki köhög, tüsszög stb és ki tudja, elhiszik-e, hogy csak allergia) és nagyon bevált. Szerintem a járvány után is be fogom ilyenkor vetni. Te is a füvektől szenvedsz legjobban? Nekem a fák idén korábban voltak, így volt 1-2 hét fellélegzés áprilisban.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon trendi porszívód van :DD jó, komolyra fordítva a szót, őrület, hogy az allergiára is jó a maszk.

    VálaszTörlés
  3. Engem is meglepett, hogy mennyivel jobb kint maszkkal. Viszont tusszogtetek mar bele? Azt a mindent elsopro eros, hangos tusszogest amivel nem lehet varni?
    Eyk...rettenetes.

    VálaszTörlés
  4. Én maszkban még NEM tüsszentettem, ez maga a csoda!! Mert anélkül naponta százszor... :((((

    Bori, és te is ezt a mosható patikásat használod? Amin elől van a varrás (az előírás ellenére...)? Igen, a füvektől, és a levegőben szálló fehér vacakoktól :((

    Bezz :)))

    VálaszTörlés
  5. Eddig nem is tudtam, hogy van mosható maszk a patikákban :( Leginkább azt használom, amit az önkormányzat adott, sima hajtogatott. Elég bőkezűek voltak, 8-at kaptunk. A szüleim is küldtek, és az unokatestvérem is varrt nekünk párat. Tőle elöl varrottat kértem, hátha kevésbé lóg majd a szemembe, nem is gondoltam bele, hogy az nem jó. Jó, hogy mondod.
    Ti nem kaptatok az önkormányzattól?

    Én sem tüsszentettem még maszkban, pedig ma sokat autóztunk mezők és búzatáblák között és azt eddig nagyon nehezen viseltem, még akkor is, ha vettem be gyógyszert.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is osztogatott maszkokat az önkormányzat, de nem akartunk sorban állni, így inkább ezt a patikait vettük meg. A varrás ugyan elől van, de mégis asszem ez az, amit a hatóságok validáltak (lakosságnak szóló, 70%-os védelmet nyújtó) - bár ki tud kiigazodni ennyi egymásnak ellentmondó infó között... amúgy annyiban is tök jó, hogy nem párásodik be a szemübegem és nincs melegem alatta!

    De hallod, nyolc eldobható maszkkal nem mentek messzire...!

    VálaszTörlés
  7. Ja nem, az önkormányzat 8 mosható textilmaszkot adott, csak azon belül a hajtogatottat, nem az elöl varrottat. (Viszont hallottam olyan helyekről ahol tényleg 10 eldobható maszkot adtak, az érdekes).
    Itt nagyon jó volt az, hogy a rendőrök dobták be a postaládákba, előtte regisztrálni kellett. De ez gondolom, csak kisebb településeken megoldható.
    Nem csodálom, hogy nem akartatok sorban állni, sorban lehetetlen rendesen távol maradni másoktól, akármit is mondanak.

    Megnézem már ezt a patikásat is, nekem az összes alatt melegem van. Biztos jó, ha árulhatják patikában.

    VálaszTörlés
  8. Jaaaaa, moshatót adtak, úgy más! Viszont most már nem értem akkor a hajtogatott vs. elől varrott közül melyi a jó - attól tartok, a miénk em az. Egyébként mindenfajta csomagolás nélkül adták a patikában, használati utasítás nélkül - fura.

    (nálunk tuti sorba kellett állni, láttam a SORT :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fura. Ez amit bedobtak, be volt csomagolva és volt mellette használati utasítás. Most megkérdeztem apukámat, aki fül-orr-gégész, szerinte mindegy, hol van a varrás. De az biztos, hogy nagyon megoszlanak a vélemények .

      Törlés
    2. Az AFNOR honlapjan az all, hogy az nem jo, amelyiknek kozepen van a varras (https://www.afnor.org/faq-masques-barrieres/). De lehet hogy a jovo héten mást fognak mondani....

      Törlés
    3. Az biztos. Márciusban pl még azt mondták, hogy nem is kell maszk, gondolom, mert nem volt...

      Törlés