2019. december 12., csütörtök

Géntechnológia

Mi jut eszébe a laikusnak, mikor a géntechnológia, génmanipuláció szavakat hallja? Nekem istentelen praktikákkal előállított, négyfejű bárányok és hasonló, genetikailag módosított, gyanús kukoricák ugranak be, amelyekkel kínai ördögök kísérleteznek. Halványan eszembe jutnak továbbá azok az amerikai rokonok is, akik nem átallották a nyálukat borítékba tenni, és azt génszekvenálásra elküldeni, hogy a genetikai állományuk egy amerikai génbankban örökre föllelhetőek legyenek. Egyszóval, kétes ügyletek.

Erre mi történt! Megkaptam hétfőn az új reumainjekciómat, és a csatolt betegtájékoztatót tanulmányozva arra lettem figyelmes, hogy a hatóanyag humán protein felhasználásával készült. Emberi fehérje? De... milyen ember, ki? Rövid keresgélés után a géntechnológia szót dobta ki a Google. Lementem a patikába, hogy érdeklődjek, és hivatalos infót is kapjak, megbízható forrásból. A patikus csaj megmutatta a számítógépén, hogy mi ven nekik leírva: figyelmes lettem az aranyhörcsög szóra is. Na most akkor emberi vagy állati fehérje az alapja a gyógyszeremnek? Teljesen összezavarodtam. Azért jó lenne tudni, mit szurkálok magamba már több mint egy éve! Mert az előző injekció is ugyanilyen készítmény volt, csak más hatóanyaggal. Úgy éreztem, itt nekem valami alapvető infót nem mondtak el. (Mert mi lenne, ha Jehova tanúja lennék, ugye?)

A patikus azt ígérte, utánanéz a hörcsögnek is, embernek is, és azt javasolta, én is keresgéljek infókat. Úgyhogy most szabadidőmben ilyesmiket olvasok; meg szeretném érteni, legalább (sőt: lehetőleg) alapszinten, hogyan állítják elő ezeket az orvosságokat. Az biztos, hogy van benne megtisztított emberi fehérje (DNS-infók megmachinálva?), és valami történik egy hörcsög PETEFÉSZKÉben (?!).

Mondjuk, legyen benne bármi, nem utasítanám vissza; ez az új injekció megint olyan hatást váltott ki, mint tavaly a legelső. Azt sem tudom már, mi az a fájdalom. Múlt héten, egy különösen szenvedős  napon még betelefonáltam a zenesuliba, és lemondtam az összes gitárórámat, mert hetek óta nem tudok lefogni egyetlen húrt sem. Ma már kicsit bánom (hiszen nem fáj SEMMIM!), noha már régóta halogattam a döntést, hogy melyiket hagyjam abba: a gitárt vagy a zongorát.

Őrület, őrület, hogy mikre képes az ember, nem? Pedig nem ma lépett a sci-fi az életembe (lombik!), mégis elképeszt az a tudásanyag, amit az ember (az Ember) évszázadokon keresztül felhalmozott, és amelynek az eredményei ennyire meghatározzák a mindennapjainkat. (Az viszont félelmetes, hogy milyen iszonyú mértékben függök a gyógyszeripartól. A kis kártyámra, amit magamnál kell tartanom, a következő név van a gyártóhoz írva: SAMSUNG. Az ember paranoiás fantáziája meglódul! Micsoda összefonódások, lobbik és érdekek állhatnak ennek a biotechnológiának a hátterében? De mindegy, mert az én érdekem is.)

11 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írtál róla. Ez most engem is elkezdett érdekelni. Írj majd róla, ha kibogóztál valami többet a hörcsögnél.

    VálaszTörlés
  2. Jó! Remélem, nem a pofazacskómban fogok rövidesen tárolni ezt-azt :)))

    Amúgy láttam, hogy ilyen géntechnológiával elòállított gyógyszerek az SM-re is léteznek, és RÁD GONDOLTAM❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ❤️

      Igen, ezért kaptam fel a fejem, hogy nini, reuma, géntechnológia? Akkor az SM-re is? ;)

      Törlés
  3. Coacholtam egy darabig az egyik nagy gyógyszer-, azaz egészen pontosan vakcinagyártó cégnél. A beszerzési folymatokról volt szó, amikor a kliens valamit mondott a sheep (vagy goat?) bloodról. Először nem is fogtam fel, azt hittem, ilyen morbid a humora, de nem, megerősített, bizony állati vér az egyik leghétköznapibb vakcina egy bizonyos összetevője.

    VálaszTörlés
  4. Bárcsak a gyomorbetegsegre meg a menopauzara lenne ilyen gyógyszer.

    VálaszTörlés
  5. Kezdetben az inzulint disznó vagy marha hasnyálmirigyéből állították elő. És ez kb. 80-100 éve volt.

    VálaszTörlés
  6. A géntechnológiának ez a lényege, hogy egy gént, azaz még csak nem is egy teljes sejtet, hanem egy valahonnan (pl. hörcsög petefészekből) izolált sejt örökítőanyagának egy icipici részét veszik alapul és aztán azt módosítják a célnak megfelelően, hogy közben stabil is maradjon.
    A gyógyszerbiztonsági kísérleteknek meg fontos része, hogy megnézzék, nem toxikus-e a szer (sokszorosan túladagolva mit csinál), meg milyen hatása van hosszútávon. Laikusnak elmagyarázni ezeket a dolgokat nagyon nehéz, hogy mi meg hogy történik (szegény patikus!) az egyetemen nekünk egy szemeszter volt a génsebészet, egy a toxikológia, három a gyógyszertan.
    Szerintem inkább próbáljatok meg BÍZNI abban, hogy akik ezzel foglalkoznak, teljesen bele vannak buzulva a témába, a laborban töltik az életüket és általában maximalisták is, szóval minden erejükkel azon vannak, hogy ami kijön a kezükből, az biztonságos is legyen és hasson is. 💛

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. <3
      A CHO azaz chinese hamster ovary (https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_hamster_ovary_cell) sejtvonal egy nagyon régen használt dolog rekombináns fehérjék előállítására (csak rákerestem én is, '19ben fedezték fel, nem semmi!)
      Alapvetően annyi a lényeg, hogy csomó féle vakcinát, gyógyszert elő tudnak állítani nagy mennyiségben, biztonságosan ezekkel a módszerekkel. Itt van pár link magyarul, ez talán nagyjából érthető:
      https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0011_1A_Molekularis_terapiak_hu_book/ch02.html
      https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0073_biokemia_molekularis_biologia_alapjai/ch19s07.html

      Törlés
  7. Clara, laikuskent van olyan gyogyszer, amiben en nem biztam es nem vettem be, mert a kerdeseimre nem volt valasz a hasznalati utasitasban/az orvosok mintha csak bullshitteltek volna engem/talaltam egy orvosoknak irt tudomanyos cikket 2012-ből arrol, hogy a hosszutavu hatasai nem bizonyitottak akkor amikor a kerdesemmel kapcsolatos korulmenyek fenn allnak. Persze, lehet, hogy ez mar azota bizonyitott, de laikuskent igenyem van a magyarazatra, es amig nem volt 100%-osan szuksegem pont erre a gyogyszerre, nem hasznalom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Plusz szerintem BÁRMIT el lehet magyarázni egy laikusnak, csak meg kell találni rá a megfelelő leegyszerűsítést. A patikus csajt szerintem váratlanul érte a kérdés (vagy egyetlen féléve sem volt géntechnológiánól :)))

      Törlés
  8. Ez szerintem olyan, mint a muanyag. 100 eve senki nem gondolt bele, mi lesz vele hasznalat utan.

    VálaszTörlés