2019. március 28., csütörtök

Esti játszmák

Hahaha, ez nagyon tetszik, nézzétek:


Nálunk, az amerikaiakkal ellentétben vacsora előtt van a fürdés, de kb. mi is ezeket a köröket futjuk (mínusz cumi). Nekünk a fürdéssel kezdődik az esti meghülyülés, de annyira, hogy Z. ilyenkor rendszeresen elveszíti a türelmét. Aki ezt a „fürdőszobában nyargalás” mezőt kitalálta, az pontosan tudja, miről van szó, nagyon átérzem a helyzetét! Ráadásul sarokkádunk van, borzasztó kényelmetlen (föléhajolni, megtölteni, tisztítani stb.), vizes lábban síkos fürdőszobában rohangálni pedig = életveszély.

Akkor szoktam elkészíteni a vacsit, és megteríteni, amíg Z. fürdeti Bonit. Néha cserélünk, de őszintén megmondom, hogy akkor mindig kicsúszunk az időből (a férjem képes azzal odajönni hozzám, hogy ő nem találja a lábost! Egy 3x3 méteres konyhában!) A vacsora általában problémamentes, kivéve a folytonos fölugrálásokat mindhármunk részéről. A múltkor adtak Boniéknak az oviban egy fénymásolatot a helyes étkezési szokásokról; nos, meg is mutattam neki. Fölolvastam hangosan, hogy étkezés közben lehetőleg mindenki várjon meg mindenkit – azóta figyelmezetgetjük egymást, de továbbra is fölugrálunk.

Az igazi játszma vacsi után kezdődik, amikor Boni – állítása szerint – olyan fáradt, hogy nem tud járni: elterül a földön, nem hajlandó fogat mosni jönni, vonszolja magát. A fogmosás rémálom, bár mióta kitaláltam ezt a mesés dolgot, azóta nem hadonászik és ugrál annyit (ha megmoccan, abbahagyom a mesét). Fogmosás után pisi, majd két felvonásban az esti mese.

Először én, magyarul (addig Z. elpakolja a konyhát). Tényleg hajlamos a gyerek valami hosszú és/vagy szöveg nélküli és/vagy keresgélős könyvet választani. Több könyvünk is van félbehagyva, folytatásra várva, elkallódva. Én szeretek legalább 15 percet mesélni (ennyi pont egy Kufli, vagy két Maszat). Aztán jön Z., a francia mesékkel (szintén 15 perc), majd egy legeslegutolsó mese, már úgy, hogy Boni az ágyban fekszik (ez mindig valami dedós, bölcsisekhez szóló Petit Ours Brun, Boni még mindig szereti őket), aztán villanyoltás. Ideális esetben pontban 20 órakor.

Innentől türelemjáték. Boni kikiabál, utasítgat, hogy melyik villanyt oltsuk le/kapcsoljuk föl. Hozza valaki a vizét (nasi fogmosás után nálunk nincs). Nincs meg az alvósállat. Gyakran kijátsza a Jolly Jokert: kakilnia kell (és kakil is). Aztán az óbégatás: Mama, jöjjél! Papa, viens! Az első bejövésnél van az altatódal (mindig ugyanazt kéri), utána csak puszik, a takaró megigazítása, az Élet Fontos Kérdéseinek föltevése (Boni részéről). Ha nem álmos, mindenféle hülyeségeket csinál: előfordult már, hogy egy csomó ruhát fölvett magára, és úgy feküdt vissza az ágyba. Vagy játszik. Ha fáradt, akkor csak dumál magában, ez nagyon édes, szeretem hallgatni, Z. viszont ettől kiborul, szerinte így nem fog tudni elaludni. Ami jellemzően 21 óra körül történik meg – ha koccintani nem is koccintunk, de fellélegzünk kicsit!

(Most jut eszembe, hogy az óraátállítással minden kicsit nehezebb lesz.)

14 megjegyzés:

  1. Amíg B óvodás volt, ennekem keg kellett várnom, míg elalszik. Akkor lettem az angyal birds mestere!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is gyakran hamarabb alszom el. Az altatódalom nagyon jól altat.

      Törlés
  2. Miert kell 8-kor agyban lennie ha csak 9-kor alszik el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert ha 9-kor kerül ágyba, akkor 10-kor aludnia el.

      Törlés
  3. Hahaha kakilni kell, víz nálunk is :-) Cáámi (cumi) akár a éjszaka közepén is, de legalább nem kell mellette feküdnie senkinek. Nálunk is egész hasonló, csak mi vacsi után fürdünk, nem is érné meg előtte fürdetni, mert simán leeszi/leönti magát amíg addig eljutunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindkét iskola mellett lehett érvelni :))) egy kis ideig mi is csináltuk fordítva!

      Törlés
    2. Ja, hat nekem is nagyon tetszene es praktikus lenne ez az egyik furdet, masik vacsorat keszit vele egyidoben felallas, mert csomo idot sporolna. (Meg sokszor nem nekem kene vacsorat IS csinalnom, meg furdetnem IS. :D) De hat leeszik magukat, tiszta maszatosak, fogat mosni ugyis utana kell, akkor meg lehaboznak a pizsit, es mivel vacsi utan kakilnak/pisilnek is, es jobb szeretem, ha nem csak papirral van megtorolve es ugy feksznenek le ejszakara, hanem meg vannak mosva utana rendesen.
      Egy szo mint szaz, alig varom, hogy vegre onalloan tisztalkodjanak estenkent, es ne kelljen ott alldogalni mellettuk. :)

      Törlés
    3. Hú, az én gyerekeim már egyedül zuhanyoznak, egészen felszabadító😁.

      Törlés
    4. Hat, J lassan 5 eves lesz, vele mar egesz jo lenne, mert igazabol csak a fogmosast kell a vegen ellenorizni, amugy onallo, de mivel egyutt furdenek a ketevessel, ezert miatta kell ott strazsalni. Meg majd lesz egyszer harmadik. Szoval egy par evig meg szivas lesz mindenkepp. :D

      Törlés
    5. Igen, az ikrek ezért egyszerűbbek. Csak az első két évet kell valahogy kibírni😊.
      Marci mindig azt mondja, hogy nekünk valójában másfél gyerekünk van.

      Törlés
    6. Ja, en is valahogy mindig az gondoltam, hogy amennyire brutal szivas az eleje, utana annyira jar a karpotlas kesobb. Elsore nagyon szerettem volna ikreket. Nem lett. Masodikra meg jobban, mert akkor egyben letudtam volna a tervet veglegesen (mindig harmat terveztunk). Nem lett. Ha most harmadikra ikrek lennenek, azt hiszem, szalankent tepnem ki a hajam. :D

      Törlés
    7. Igen, azért x számú gyerekhez plusz ikrek az valószínűleg óriási szívás.

      Törlés
  4. Jé, már el is felejtettem, hogy ez valaha ilyen bonyolult volt, de az tény, hogy onnantól egyszerűbb mire iskolások lettek, mert aki épp elsős volt az annyira elfáradt már este hétre, hogy beájult és teljesen magától aludt el. Nálunk egyébként egyidő után teljesen maguktól lefeküdtek fél kilenc max.kilenc körül mert tudták, hogy másnap nem fog menni egyébként a felkelésm, de persze ez is már iskolás koruk után volt.

    VálaszTörlés