2018. szeptember 25., kedd

A franciák, ezek a poroszok

Közel lakunk Németországhoz, számos kolléganőm is ott lakik, több barátnőm van Svájcban, olvasok Németországban élő magyarok által vezetett blogokat. Mások elmeséléseiből azt szűröm le, hogy a németekre jellemző sztereotípiák, úgymint a rugalmatlanság, az elvekhez való görcsös ragaszkodás, a szabálykövetés és az eredménycentrikusság (az eszköz szentesítése) valójában inkább a franciákra jellemző!

Mondom ezt a gyereknevelés és az iskolarendszer prizmáján keresztül, annak apropójából, hogy Boninak kilyukadt az egyik foga. Először két éves korában vittük el egy fogorvoshoz, azt akartuk csak megtudni, hogy rendben nőnek-e a fogai. Mivel én amúgy is mentem, elvittem magammal, de teljesen feleslegesen, mert ki sem nyitotta a száját.

Ami akkor még nem is volt baj, ellenben most! Én egyik alkalommal sem voltam ott, Z. vitte mindkétszer. Először egy gyerekfogorvoshoz; ott csak a váróteremig jutottak. Z. ugyanis meghallotta, hogyan kiabál a fogorvos a székben éppen ülő gyerekkel (durván, türelmetlenül, ingerülten), és hazajöttek (pontosabban: fogta a gyereket, és kiviharzott a rendelőből).

Tegnap voltak egy doktornőnél, Boni egyik kis csoporttársának az anyukája javasolta. Ő már állítólag szimpibb volt, de a végére már ő is elvesztette a türelmét, Boni ugyanis nem hagyta, hogy megcsinálja a fogát. De hogyan is hagyná? Én tökre megértem, gyerekként rettegtem a Szentkirály utcától és a környékétől, a fogorvos előtti napon már fájt a gyomrom.

Ellenben a Németországban élő kolléganőm azt mesélte, hogy a (Bonival egyidős) lánya két időpontot is kapott a fogorvoshoz: egyet, amikor megismerkedett a doktornővel és megnézhette a rendelőt, szerszámokat, széket, és egyet magára a beavatkozásra, amikor is nyugtatót kapott, meséltek neki (!!), rajzfilmet nézett, és sírás nélkül betömték két fogát. A két időpont között pedig áttanulmányozták azokat a prospektusokat, amelyeket a szülők és a gyerek kaptak arról, hogy mi is fog történni, mit kell mondani a gyereknek és mit nem (pl. hogy nem fog fájni).

Boninak is valami ilyesmire lenne szüksége, ő nem az a gyerek, akinél rábeszéléssel vagy -ripakodással bármit is el lehetne érni: öt éve próbálom sikertelenül rávenni arra (szép szóval, fenyegetéssel, zsarolással stb), hogy egyáltalán köszönjön valakinek. Hogyan tudnánk azt elérni – hacsak nem ilyen német furfanggal és praktikákkal – hogy kinyissa a száját a fogorvosnál?

A szabadság, egyenlőség és testvériség világító fáklyáját hordozva a franciák két útat jelölnek ki az emberek (gyerekek) számára: vagy betagozódnak, vagy nem. Ez utóbbihoz is joguk van, csak épp akkor nincs alternatíva. A jog amúgy is fontos terminus, ugyanis a lehet és a szabad fogalmakat a következőképpen különböztetik meg: van a pouvoir ige (lehet), ami jelenthet ugyan szabadot is, de tiltáskor a szülők gyakran azt a kifejezést használják, hogy: (ne pas) avoir le droit de (nincs joga valamihez). Ez magyar fülnek iszonyú furán hangzik (hallom is naponta a férjem szájából): Boni ne ugrálj a konyhában/ne firkáld össza a naptárt/ne ragassz matricát a bútorokra, NINCS HOZZÁ JOGOD!!

11 megjegyzés:

  1. Szia
    Nem biztos, hogy Boni megengedné akár a németországi rendelőben, akár máshol, hogy ügyködjenek a szájában
    Aztán lehet, hogy rosszul gondolom, Te ismered őt a legjobban

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, de olyan nincs, hogy akkor legyintünk, hogy ez nem fontos. Muszáj kezelni a fogát. Nekem nagyon szimpatikus ez a német fogorvosi hozzáállás!

      ( 8 éve próbálom sikertelenül rávenni a fiamat arra (szép szóval, fenyegetéssel, zsarolással stb), hogy egyáltalán köszönjön valakinek.
      Kitartást! :) Ha valaki tudja a megoldást, írjon! :)
      Gyöngyi

      Törlés
  2. Ez a fogorvos téma gyerekkoromban nálam is őrületet eredményezett, mivel én sem akartam kinnyítani a számat, na akkor többen lefogtak, a dr.néni újjvédőt vett fel, én akkor kinyítottam a számat, de ahogy betette az újját jól ráharaptam a fogvédőt az újjára, na ekkor elengedtek, és ez a dr.néni többet látni sem akart...)))
    Nagy-nagy bizalom kell a fogorvoshoz mindenképpen. Mára - ez kb. 20 évvel ezelőtt volt - összehozott a sors egy nagyon-nagyon jó fogorvossal, ahova mindig szívesen mentem bármilyen beavatkozásra, ezt azért írom múlt időben, hogy mentem, mert 2 évvel ezelőtt komoly betegség ütötte fel nála a fejét, és a mai napig is küzd vele, valamint a munkát is bekellett fejeznie a betegsége miatt.
    Eberileg és szakmailag is nagy-nagy főhajtást érdemel ez az ember!!!
    Sajnos a gyógyulására semmi remény.((((
    Minden embernek kívánom, hogy az életében találkozzon egy ilyen emberrel!!
    Erika

    VálaszTörlés
  3. Csak hogy plusz pont legyen a magyar fogorvosoknak is, ezt nálunk a sima mezei körzetes fogorvos is így csinálta. A 3. alkalommal tudta a kicsi fogát kezelni, úgy hogy közben az apja ölében ült... dalolászva mennek mind a hárman fogorvoshoz (én meg irigykedem, mert én bizony rettegek)

    VálaszTörlés
  4. Nalunk itt Angliaban 6 honapos kortol ajanlott menni fogorvoshoz, 6 havonta mint a felnotteknek. Csak azert hogy hozza szokjanak. Mi is igy csinaljuk a 2 eves lanyommal es bizony O sem nagyon akarja kinyitni a szajat, de eddig valamilyen trukkel meg mindig elertek hogy meg tudjak nezni a fogat. Szinten mint a fentebb sorolt nemet modszerek. Mi is sima allami fogaszatra jarunk. Esetleg konyvek, rajzfilmek ilyen temaban segithetnek.

    VálaszTörlés
  5. Én itthon is elvittem őket egyszer egy ilyen prevenciós irodába, ami a fogászati betegségekkel foglalkozik ez 15 éve vagy 13 éve Budapesten egy létező dolog volt talán valahol a 13 kerületben, ahol rengeteg kép volt hatalmas nagy fogsorok és ki lehetett próbálni a fogászati széket lehetett föl le hajtogatni meg ilyesmik. Nagyon szimpatikus volt az egész Azt leszámítva, hogy azt mondták hogy azonnal hagyjam abba a szoptatást mert tönkre teszem vele a gyerekek fogait. Természetesen nem hagytam abba mert már korábban Részt vettem szoptatási tanácsadó képzésen és tudtam hogy hülyeség amit mondanak, de nagyon megharagudtam rájuk emiatt.

    Amikor én mentem fogászatra, akkor is többször elvittem őket magammal be a rendelőbe hogy lássák hogy velem mi történik és nekik is megengedtem hogy be jöjjenek a székre és kinyithassak a szájukat - így eléggé volt kedvük hozzá.

    Á.most rendszeresen jár fogszabályozásra, V.is jár ellenőrzésre, de szerencsére Azt leszámítva hogy egy-egy tejfoga mindkettőnek volt már lyukas, más beavatkozást nem kellett még csinálni.

    Vagyis el tudom képzelni, hogy talán érdemes lesz itthon fogorvost keresni Boninak is - persze ez mindig csak tervezetten tehető meg És ha hirtelen Van valami gond, akkor nyilván nem tudtak emiatt hazaugrálni.

    VálaszTörlés
  6. Még annyit, hogy pont a szentkirályi utcai rémálom miatt en nagyon sokáig rettegtem a fogorvostól, és aztán felnőttként találkoztam olyan fogorvosokkal, akikhez már-már élvezet volt járni, Úgyhogy ez valamiféle vesszőparipámmá vált - sok egyéb dologgal együtt - ezért mert csecsemőkoruktol agyaltam azon, hogy hogyan lehet ezt megelőzni. Mármint a fogorvostól Való rettegést.

    VálaszTörlés
  7. Tudok ilyen fogorvost Magyarországon. Amikor Marcinak kell mennie, Dani ragaszkodik hozzá, hogy ő is mehessen. Egy varázsló a fiatalember.

    VálaszTörlés
  8. A fognyűvő manócska könyv megvan Boninak? Mondjuk lehet, hogy nála nem pont ez lenne a megoldás, de az én gyerekeim szerették nagyon. https://www.libri.hu/konyv/hanna_kunzel.fognyuvo-manocska.html

    VálaszTörlés
  9. En azota megyek a legnagyobb orommel a fogorvoshoz, amiota megszabaditott a kegyetlen fajdalomtol. Most mar ugy erzem magam, mintha valami szepsegszalonba mennek - Angliaban az allami kezeles is egy vagyonba kerul es most mar ugy erzem ez egy aldas, hogy elmehetek. Gyerekkent mi nem is jartunk az iskolai korokon kivul.

    VálaszTörlés
  10. https://auti.hu/egeszsegugyi-ellatas/1244-videos-tamogatas-orvosi-vizsgalatokra-valo-felkeszuleshez

    VálaszTörlés