2016. november 28., hétfő

A pisztoly

Szegény Bonikám! Csak ma jöttem rá, hogy mit szeretne már hetek óta mondani. Ma leesett a tantusz, hogy mit magyaráz, amikor azt mondja – mint eddig hittem – pisztoly.

Pár hete kezdte mondogatni: pistolet. Pis-to-let, tagolta mindig lüke anyjának. Csak félig-meddig lepődtem meg, mert mióta oviba jár, fura dolgokkal bővült a szókincse. Olyanokat mond (pl. C'est pas à toi! – Ez nem a tiéd) vagy csinál (pl. a csönd jele), amiből ovis interakciókra lehet visszakövetkeztetni. De pisztoly? Azért picit fura volt, mert eléggé válogatott társaság. Mindenesetre mindig elmondtam neki, hogy az egy fegyver, és hogy magyarul úgy mondjuk: pisztoly. Már itt gondolhattam volna, hogy nem erről volt szó, mert látszott rajta, hogy nincs megelégedve a magyarázattal, valamit még várt volna. Úgyhogy már az is megfordult a fejemben, hogy festőpisztolyról van szó, mivel a kis művész úrnak állandóan festékes az ujja, mikor hazajön.

Aztán egyszer mondtam neki, hogy mivel nem értem, miért emlegeti folyton a pisztolyt, majd megkérdezem az óvó nénit, mit jelenthet. Olyan cuki volt, még ő emlékeztetett reggel, hogy beszéljek az óvónővel. Aki tök zavarban elmondta, hogy nyilván nincs a teremben játékpisztoly, de bizony a fiúk kreatívak, és akár legóból is, de megépítik a kis saját pisztolyaikat. Megnyugtatott ugyanakkor, hogy mindig elmondja nekik, ez nem jó játék és javasol helyette mást.

Még én is megmutattam Boninak az egyik könyvében a vadász puskáját, és magyaráztam, hogy a pisztoly is ilyesmi, csak rövidebb. Z-vel arról beszélgettünk vacsora közben, hogy biztos azok a gyerekek kezdeményezik ezt a pisztolyosdit, akik otthon tévéznek. Nem értem azonban, hogy miért nem tűnt fel: Boni egyáltalán nem mutatja, hogy lőne és itthon nem is épít pisztolyt.

Míg ma leesett! Egyáltalán nem pistolet-t mond, hanem périscolaire-t!* Ami azt jelenti: napközi. Olyan gyönyörű széles mosoly terült el az arcán, amikor látta: hetek óta először végre megértettem. Hogy szegénykém egyszerűen csak arra kiváncsi, megy-e délután napközibe vagy hazajön. Jaj, nehéz lehet azért gyereknek lenni!


* Kb. pérhiszkolerh helyett pisztolé. Sem a pörgetett, sem a raccsolós r-et nem tudja még mondani, a szótagszámot meg gyakran nem veszi figyelembe, pl. sárga helyett azt mondja: sát.

12 megjegyzés:

  1. Megkönnyeztem :)

    Mennyi igyekezet és akarás van bennü(n)k kicsikorban és hogy letörik a kedvü(n)k.

    Ez utóbbit nem rátok értem, jaj, csak nekem mindig úgy facsargatja ez a szívem, mint Molly szokta írni, hogy kibírhatatlan :)

    VálaszTörlés
  2. de legalább már tudja az óvónő, hogy a magyar anyukát érdeklik a pisztolyok :D

    VálaszTörlés
  3. Ugye? Mindenki magából indul ki :))

    És igen, annyi édesen igyekszik megértetni magát. Próbálkozik a körülírással, mutogatással, a két nyelvvel. Megváltás lesz neki, ha majd jobban fog tudni beszélni.

    VálaszTörlés
  4. Nem pont a témához de meglep hogy tiltva van a játékfegyver. Én azt hittem ez olyan mint az autózás, hogy a kisfiúk játszanak háborúsat, cowboyosat. Tudom hogy ők más nem fognak indiános könyvet olvasni de a star wars is tele van lövöldözéssel meg fegyverekkel.
    Ez a generáció már így van nevelve? Persze nem bánnám ha emiatt nem lenne több háború de valahogy nem látok erre tendenciát egyébként a világban, azért lep meg nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, dehogy, gyere el egy átlagos békásmegyeri játszótérre, ezer géppuskás kisfiú vágtat körbe-körbe (én részemről rosszul vagyok a jelenségtől).

      Törlés
    2. nálunk (vidék) nincs fegyver az oviban, és vinni sem lehet, de építeni vagy kreatívan máshogy megoldani sem. én személy szerint nem bánom, ár a kisfiúk úgyis találnak maguknak megoldást. :)

      Törlés
  5. Ja, tök jogos, amit írsz. Én idegenkedem attól, hogy a gyerekem fegyverekkel játsszon, és amíg tudom, elkerülöm (eddig az autókért van HALÁLOSAN megkukulva), de tényleg, ahogy írod, tele van minden velük, a könyvek, a filmek. (a világ is, sajnos)

    VálaszTörlés
  6. Édes szívem, de cuki lehetett!
    Nálunk hasonló volt most a kacibubáj, amiről egyszercsak beugrott, hogy KATICABOGÁR! Azért nem volt egyértelmű, mert egy zöld felhúzhatós békára mutogatott közben, de tök jogos: van egy felhúzhatós katicabogara is :D

    VálaszTörlés
  7. Cuki :))) És utólag az ember nem érti, hogy miért nem kapcsolt előbb, ugye?

    VálaszTörlés
  8. Húha, a kétnyelvűségért meg kell küzdeni, nem is gondoltam, hogy ennyire! Persze megéri, csak hát most nagyon frusztráló lehet Boninak ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon aranyos és nagyon nehéz lehet neki, hogy senki sem érti ( eléggé) még a gondolatolvasó anyukája sem, kezdem jogosnak érezni a harapást:)))
    Piszotly- hát nálunk is akadt egy idő után , amikor már nagyon szeretett volna, főleg vizipisztoly, de sosem volt olyan klasszikusan lövöldözős a fiam, pedig az apja, anyja rendőr volt ( igaz mi sem voltunk "fegyverbuzik" és nem néztünk olyan filmeket sem). Az én gyerekem inkább szerelt és ovis korától focizott:)

    VálaszTörlés