2016. szeptember 30., péntek

Hogyan csúfítsunk el egy várost?

Amíg Brüsszelben laktam, minden kedden és csütörtökön fel voltam háborodva: ezek voltak a kukanapok. Ilyenkor ki kellett tenni az utcára (a járdára! a ház elé!) a szemeteszacskókat, amelyeket kb. 20-21 óra között összeszedtek. Addig kerülgetni kellett a bűzölgő és koszos zacskókat. Nyáron az is előfordult, hogy kiülős étteremben vacsoráztunk kukanapon (minden kerületben más napok voltak ezek), szemben az egész tér kukászacskóival. Gyönyörű látvány volt, képzelhetitek!

Oké, hogy a legtöbb brüsszeli ház olyan keskeny, hogy nem tárolható benne semmilyen normális konténer, na de akkor is: amikor az urbanisztika ma már nem csak választható tantárgy az egyetemen, hanem konkrét szak is, hogyan lehetséges, hogy semmilyen megoldást nem találtak még a keskeny-házakból-álló-városok szemétszállításának problémájára?! Mire való az a sok értekezlet, munkadokumentum, minőségbiztosítás, értékelés, workshop az egyetemeken meg a polgármesteri hivatalokon?

Amikor ideköltöztünk, rájöttünk, hogy itt ugyanez a módszer megy: hetente két napon ki lehet tenni a zacsikat, aztán csókolom. Pár hónapra rá azonban szórólapokat kaptunk, amelyben büszkén bejelentették, hogy a város szemétszállítása megújul. Ekkor kiderült számomra, hogy ez a brüsszeli módszer mégiscsak jobb volt, mint amit most ide kitaláltak. Brüsszelben legalább csak hetente pár órát volt kénytelen szemezni az ember a kukászacskókkal, ellenben most nálunk minden utca így néz ki:



És ezeket a kukákat éjjel-nappal, egész héten bámulhatjuk! Hetente kétszer ürítik, de nem viszik el őket. Ezt a fotót a bejárati ajtónkból készítettem, ez a látvány fogadott minket hónapokon keresztül, míg szerencsére a ház összefogott (levelet írtunk, telefonáltunk) és elvitték előlünk. De a szabály értelmében 200 méterenként állnak kukák végig az egész városon.

A héten megint új értesítést kaptunk: az utcánk végén található gyönyörű kis térre, amelyet art deco-s házak vesznek körül, SPORTPÁLYÁT akarnak építeni. Ide ni:




Teljesen le vagyunk döbbenve. Z. költözést emleget és meg arra gondolok, mégiscsak valami forradalmárnak kellene lennem, aki petíciókat szervez és lerántja a leplet a háttérben álló gusztustalan politikai megfontolásokról (egy szomszédunk szerint ugyanis a kerületünk rosszul szavaz. Itt most mindenki szavazásról beszél folyamatosan, elegem van. Ja nem, forradalmár leszek.)

Amúgy nem kell messzire menni, ha felháborító urbanisztikai megoldásokat szeretnénk megcsodálni. Ezt a képet tőlünk kb. 5 perc sétára fényképeztem:


ENNEK a háznak az építését vajon ki és miért engedélyezte??

8 megjegyzés:

  1. Hm, ez tényleg csúnya. De Olaszországban is ilyen óriáskukák vannak mindenhol. Na jó, nem mindenhol, a történelmi belvárosban kevesebb.

    Én azért pattogok, mert nem értem, miért 6:30-7:00 óra körül járnak a kukások Budapesten, mikor akkor már elindul a reggeli forgalom. Megőrülök, amikor egy kukásautó mögé kerülök. Persze lehet, hogy már 4:00-kor elkezdik, csak nem jutnak a végére, amikor én elindulok nagy ritkán autóval. :) Nem tudom. De hogy nálunk fixen 6:30-kor ürítenek, az fix.

    VálaszTörlés
  2. Mi meg azért pattogunk, mert este 21 és 22 óra között ürítik ezeket a monstrumokat, iszonyú zajjal, és nálunk meg akkor van az altatás. :))

    Valami kellene kezdeni ezzel a kukakérdéssel!

    VálaszTörlés
  3. ez a kép akár Szolnokon is készülhetett volna (na jó, ennyire szép ház itt nincs, de maga a koncepció rendkívül hasonló).

    egyébként Cipruson is este 10 fele jöttek a kukások, nagy zajjal. és képzeljétek, volt kukánk, de csak szemétnapon lehetett levinni bele a szemetet, mert a kóbor macskák mindent szétszedtek...
    remélem, találtok megoldást, Tamko!

    VálaszTörlés
  4. hát, inkább élnék kukák közt, mint kormányzati óriásplakátok közt, mert itt őspatkány terjeszt kórt, ott meg tán csak a simák (brrr azok is)

    VálaszTörlés
  5. ja, és szemétürítés? a kórházakban például reggel 4-5 körül jönnek takaratani, illetve inkább csak zajt csapni és bűzös felmosóronggyal matatni, bűzt szétkenni - úgy látszik, ez sehol sincs jól megszervezve (mármint a takarítás)

    VálaszTörlés
  6. A macskák itt is kibelezték néha a zacskókat, olyankor azt nem vitték el, szedegedhettük össze, brrrrr!

    Jaaa, mennyire igaz, százszor inkább a kukakiállítást bámulom, mint a migránsos plakátokat!

    VálaszTörlés
  7. A szemeteszacskós megoldás döbbenet! Nálunk a bejáratnál vannak a kukák, külön kulccsal záródó helyiségben, de így is olyan büdös van tőlük, hogy nem veszek levegőt az előtérben. És csak két kicsi kuka van egy négyemeletes házra, folyik ki állandóan.

    VálaszTörlés
  8. na és a ki engedélyezte, bármikor (a gyönyörű..?) Oxfordban járok, ezen jár az agyam. mert ott is vannak ilyen csodák, sajos.

    VálaszTörlés