2016. május 28., szombat

Összefogás

Amióta megvettem a pesti lakásomat, mindig is voltak ilyen-olyan gondok a házzal és a szomszédokkal: van egy néni, aki pl. nemes egyszerűséggel nem fizet közös költséget már évek óta, és a felhalmozódott hátralékot végülis összedobtuk neki, mi többiek, hogy ne legyen a háznak tartozása. Voltak kéménygondok is, életveszélesnek nyilvánították őket, rendszeresen van csőtörés, az udvar rémesen lepukkant, pár éve a padlásról levitt oda valaki valamilyen sittet, ami az aztóta ott áll. Sőt, még egy Air Malta címkével ellátott, cselló (?) szállítására alkalmas nagy, kék doboz is árválkodik a lépcsőházban – engem az már komolyan nem is zavar, abszurd műalkotásként tekintek rá.

A közös képviseletet ellátó cég olyan, mint valami 80'-as évekből ottmaradt szövetkezet: Gizi nénik és Éva nénik ülnek lehangoló irodákban, faltól-falig akták, e-mail címük van ugyan, de nem használják, faxolni (!!!) kell nekik, ha valamilyen dokumentumra van szükségük, és évente egyszer közgyűlést hívnak össze, amiről jegyzőkönyv készül, és ahova nem járok, mert sosam vagyok otthon.

Ezt az állóvizet kavarta föl most a szomszéd lány. Így visszagondolva tulajdonképpen nem is értem, hogy néztük mi, többiek évekig némán ezt a balfaszkodást. A lány (aki amúgy ügyvéd) beleásta magát a papírokba, jegyzőkönyvekbe, kikérte a ház dossziéját, megvizsgálta a szerződéseket, az árajánlatokat, és döbbenetes dolgokra bukkant. Csak úgy hullottak a csontvázak innen-onnan. Olyan bratyizásokra és kenőpénzekre derült fény, hogy csak fogom a fejem. Ez a ház tökéletes illusztrálása kicsiben annak, hogy hogyan működhet maga az ország. És persze magamat is hibáztatom: én is vehettem volna a fáradságot, hogy utánanézzek, mi történik, ahelyett, hogy csak iktatom a jegyzőkönyveket és fizetem a közös költséget.

Ilyenek voltak pl., hogy a ház két kuka után fizet díjat, de (ezt mindenki látja) csak egy kukánk van. Ezt pl. tök egyszerű lett volna kideríteni, de 14 család hitt a képviseletnek, és nem ellenőrizte, hogy valójában mi is áll a szerződésben. Aztán volt olyan is, hogy 1 millió ft-ért megcsinálta a kéményeket egy (ki tudja, honnan szalasztott) vállalkzó, de rosszul, így a főváros nem vette át - a ház persze fizetett. És van egy lakó, az ezermesterünk, aki rendszeresen kapott pénzt a képviselettől ilyen-olyan kisebb munkákra, ő persze számla nélkül és aranyárban dolgozott. És mindenzt simán le tudták nyomni a torkunkon!

Hogyan nem szúrta ki a szememet idáig ez az atyafiságos összeköttetéseken és az információk kikozmetikázásán alapuló csalássorozat?

Az ügyvéd lány megszerezte az összes lakó e-mail-címét és közös üzenetet írt: lépjünk! A képviseleten 5 évre visszamenőleg be lehet hajtani az elsikkasztott pénzt, remélem, lesz rá energiánk, időnk, és össze tudunk fogni annyira, hogy védjük érdekeinket, tulajdonunkat és érvényesítsük jogainkat. Ezt kellene iskolákban tanítani!

21 megjegyzés:

  1. És az a megdöbbentő, hogy egy csomó területen milyen szépen rendbe lehetne rakni a dolgokat kicsiben és nagyban is, ha ilyen szuper emberek lennének a megfelelő pozikban, mint a te szomszédod. Full respect neki!

    Az egyik gimis tanítványom mesélte, h új főkonyhás néni lett a sulijukban, ő az, aki kitalálja, h mikor mi legyen a kaja, az mennyibe kerül, mi kell hozzá, stb, és IMÁDJA a munkáját, nagyon lelkes, és otthon kipróbálásképp megfőzi a kajákat. Azt mondja a csajszi, h azóta iszonyúan finom és egészséges a kaja a sulijukban. Csak mert valaki szereti a munkáját, és ért is hozzá. Hát de könyörgöm, nem ez lenne az alap???

    VálaszTörlés
  2. A barátnőmék házában a közös képviselő a felújításra összerakott közös költségből kicserélte a tetőt a nyaralóján...

    VálaszTörlés
  3. Húúú. Igaz a mondás, hogy alkalom szüli a tolvajt...! :(

    Számomra még az is a tanulság, hogy venni kell a fáradságot, és ellenőrizni kell hatóságokat, akik a nevünkben eljárnak.

    VálaszTörlés
  4. Nekunk is volt 1 ilyen lakásunk, közel 10 évig kiadva, újépítésű, elvileg még sokáig nem kellene, hogy gond legyen vele. Ehhez képest iszonyú magas kozosktg mellett soha nem volt pénz semmire. Aztán odakoltoztunk és pont így mindent elokapartunk. Hasonló csontvazakat talaltunk. Pl közgyűlési határozat alapján A céggel kellett volna tetőt javítani 800E kopejkaert, ehhez képest B céggel 3,2M kopejkaert ontozoberendezest, kutfurast csinaltatott a házban lakó közös képviselő és btw egy kis tetojavitas is volt. Minket ez azért zavart nagyon, mert legfelül laktunk és ázott a lakás, időnként álltak a bútorok a vízben és kiadhatatlan/eladhatatlan volt a lakás. A lényeg, hogy 5,5 M volt az összeg, ami így több részletben elment. Feljelentettük a pasit, de az ügyészség visszadobta az egészet, szerintük nem történt semmi. Azért van happy end, végül hosszas huzavona után megcsinálták a tetőt felettünk és eladtuk a lakást:) Ahol most lakunk mindenben benne vagyok - ez az egyetlen módja annak, hogy ne lopják ki az ember szemét is.

    VálaszTörlés
  5. Feljelentették naná.Meg is kérdezem mi lett a vége az ügynek...:)

    VálaszTörlés
  6. Ismerős a helyzet, bár én csak feltételezem a summantásokat de már a többszörös összeordítozásig eljutottunk. A mieink inkább tisztességesebbek, remélem, cserébe viszont nem értenek semmihez. És én sem vagyok otthon általában, mikor meg hazamegyek, mindig áll a bál.

    VálaszTörlés
  7. többek közt az ilyesmik miatt is nagyon jó külön házban lakni - oké, szomszédok vannak itt is (bár pont a szomszédaink teljesen rendben voltak a bérházban is) - nagyon nehéz, ha a döntések mindegyikében ezren kell megegyezni

    VálaszTörlés
  8. Én már laktam mindenféle lakásban, igen, a külön ház a legjobb még akkor is ha annak is vannak hátrányai.

    VálaszTörlés
  9. Har en meg igy is lakáspárti vagyok. Amugy meg szamos mas olyan helyzet adodik az eletben, h idegen emberekkel kell osszefogni: szuloi munkakozosseg, kollegak, de meg rokonokkal sem konnyu neha. Erre mondom azt, h ha arra var az ember, h masok elintezik-utanajarnak-ellenorzik, akkor igencsak rosszul jar.

    Timea, engem is erdekel az ugy vegeredmenye :)) sajnos nem hiszek mar a magyar igazsagszolgaltatasban, hogy miert nem, ezt Merylla esete is jol peldazza sajnos. :((

    VálaszTörlés
  10. Nálunk az volt egyébként a tanulság, hogy a társasházi szmszt nagyon pontosan át kell olvasni. Ebben a bizonyos házban az építtető cégnek volt egy th kezelő cége, akik az első közösképviselők lettek. Mondanom sem kell, hogy az szmszt úgy fogalmazták meg, hogy semmiért sem lehetett őket felelősségre vonni. Elképesztően kreatívnak sem kellett lenni, olyan dolgaik voltak, hogy ültettek pl 3 tuját 130,000 forintért vagy csináltattak egy tervet kertépítésre 3 Mió forintért. Ezt a tervet pl soha senki nem látta....
    Nagy nehezen le tudták a lakók váltani őket, választottak egy valakit maguk közül, hogy aki itt lakik az biztosan nem fog lopni..... Csak az szmszt nem változtatta meg senki és a hát pont ezért a házban lakó közösképviselőt sem sikerült aztán felelősségre vonni, aki ugyanúgy lopott. Szóval elúszott a pénz. Semmit sem sikerült visszaszerezni belőle. De Mo-on vagyunk, mindig van egy kiskapu, csak néha baromi nehéz megtalálni. A mi tetőnket végül úgy csinálta meg a ház, hogy birtokvédelemért a jegyzőhöz fordultunk, aki kötelezte a társasházat a felújításra. Közel 6 hónap volt, mire lett határozat, és majdnem egy év mire a tető is készen lett.

    A történet csattanója egyébként, hogy a lakók nagy része most sem érti, hogy miért kellett kicsinálni szegény Sanyi bácsit, pedig milyen jól csinálta a dolgát. Az, hogy egy 15 éves háznak nem volt megtakarítása, miközben nagy felújítás nem volt, nem tűnt fel a többségnek. Folyt el a pénz és nem érezték gondnak, hogy havi 80E+áfáért a lépcsőházat egy héten 2x felmossa egy pasas, aki btw a lépcsőházban cigizett és folyamatosan nyitva hagyta a kaput. Ez a két felmosás 1-1 óra volt maximum és amikor mondani próbáltuk, hogy számoljunk már óradíjat vagy pl ennyit egy heti 40 órában dolgozó ember keres a T***oban vagy nem sokkal többet keres egy éjszakai műszakban is dolgozó ápolónő, nem értették, hogy mi ezzel a gond. Még mindig dühöngök, ha eszembe jut - szerencsére eladtuk és megszabadultunk tőle.

    Van egyébként jó társasház, normális lakókkal és általában mindig kell egy ilyen agilis, mint ez az ügyvédlány Tamkoéknál. Nálunk most én vagyok :) De vásárlás előtt el kell kérni az szmszt, beszélni kell a közösképviselővel, a számvizsgálókkal - ezt most megtanultuk :)

    VálaszTörlés
  11. latod en meg anno kikertem az szmsz-t, de csak lefenymasoltam es eltettem :(( es naivan ugy gondoltam (most mar erthetetlen!) hogy a kozos kepviselo erti a dolgat. Es most ki nalatok a kozos kepviselo, te? Mi valasztottunk egy hivatasos valakit (a leváltassal nalunk is bonyodalmak vannak), es az ugyved lany jol mondja: ot is ellenorizni kell. Mindenkinek, akinek hatalom es penz van a kezeben, atlathatoan es beszamolhatoan kell dolgoznia, es ez rajtunk is mulik. Tok szivesen lennek a szomszedod, merylla :)

    VálaszTörlés
  12. Tök jó lenne, gyere költözz mellénk, sajnos nincs eladó lakás a házban. És ha nem vagy itthon virágot is locsolok :) Van közösképviselőnk, ha gondolod, megadom az elérhetőségét, nagyon korrektek, de noszogatni kell őket:) én csak mindenbe beleszólok, viszont azt jól fogadják.

    VálaszTörlés
  13. Koszi :))) ha nem valik be az új jóember, akkor mindenkeppen elkerem a tietek elerhetoseget!

    VálaszTörlés
  14. Kérdeztem a barátnőmet.A közös képviselő,hogy ne bukjon le banki hitelt vett fel a házra és abból csinálták a felújítást.Ő meg ugye a lakók pénzéből a nyaralóját.Volt per.Kirúgták a munkahelyéről is mikor kiderült ott is milyen ügye van.A lakását elárverezték abból lett kifizetve a banki hitel egy része.Más nem volt a nevén így azóta is a lakók fizetik a banknak a maradék hitelt.A nővel mi lett még ezen kívül azt nem tudja.Mert gyorsan eladták a lakást és elköltöztek.A közös költség majdnem a duplája lett,hogy fizetni tudják a hitelt.Hát nem elég nagy büntetés azt hiszem....

    VálaszTörlés
  15. pfffff.... tényleg nem. Szóval a ház nevére vette fel a banki hitelt? Nem tudom, hogyan csinálhatta, mert ahhoz azért a lakók aláírása is kell. Homályos az ügy!

    Amúgy mi is fizetjük az egyik lakó közös költségét, meg összedobtuk a tartozását is. Felháborító, nem is értem ezt az országot, komolyan... :(

    VálaszTörlés
  16. Sokszor a lakók szerintem nem is nézik mit írnak alá.Kell valamennyi kis hitel a már meglévő pénzhez...szerintem simán aláírják olvasás nélkül.Sőt a mi házunk felújításakor is kellett hitel.Tuti,hogy nem írtunk alá mi sem papírt hozzá.Szóval én nem csodálkozom.
    Tök rendes tőletek,hogy összedobtátok a nemcizetőnek.Remélem nem él vissza majd vele.Nehogy aztán azt gondolja,hogy akkor ez majd mindig így lesz.

    VálaszTörlés
  17. Nalunk ugy van, h a szamvizsgalo bizottsag ir ala ilyeneket, es igen, siman lehet h nem is tudjak mit csinalnak... Na ezert mondom, h a lakoknak is oda kell figyelniuk. Nagyon nehez, senkinek nincs ra ideje, es a kozos kepviselet is kelloen megneheziti a dolgot, erthetetlen doksikat kuldozget...

    Aaa, nem vagyunk rendesek! Ha a haznak tartozasa lett volna, mi sem kaptunk volna kolcsont a kéményekre. Mindenkeppen rendezni kellett a tartozast. Amugy egy oreg nénike, o sem tudja mar, hogy mit csinal a pénzével... Inkabb sajnalom :(

    VálaszTörlés
  18. Nalunk is van egy nem fizető lakó, az önkormányzat fizeti helyette a közösktget, lakhatási támogatást kap és az egyből a th számlájára megy. Talán érdemes megprobalni.

    VálaszTörlés
  19. Köszi a tippet! Ennek a nénikének is volják a közös költséget a nyugdíjából, ahhoz a pénzhez nem is férhet hozzá. Szóval most már fizeti :) de volt egy milliós tartozása. Amúgy egy icipici lakása van, egyetlen ablakkal, ami a közös (lerobbant) udvarra néz, és mindig aranyosan köszön, úgyhogy rá nem is haragszom...

    VálaszTörlés