2015. december 18., péntek

Egy control freak rendszergazda panaszai

Már megint túlbonyolítom az életem! Itt az idő, hogy őszintén bevalljam, mi az egyik legnehezebb dolog egy kisgyerekkel. Az az igazság, hogy kicsit több mint két év után kijelenthetem: nem BÍROK lépést tartani a felhalmozódó fotókkal és videókkal. Kellene valami átlátható és megvalósítható rendszer, valami kapaszkodó, hogy tudjam: mi hol van.

Az elején a fényképezőgépemmel fotóztam és videóztam, de aztán Z. vett egy kamerát. Olyan hiperszuper készülék, hogy hetekbe telt, míg megtanultam a működését - tudjátok, egy egész könyvnyi útmutatót adtak hozzá, meg két CD-t... kicsit kétségbeestem, amikor kibontottam a csomagot a karácsonyfa alatt egy két hónapos babával a kezemben. Egyébként olyan csúcsminőségű filmeket készít, hogy sajnos egyetlen ingyenes szerkesztőprogram sem tudja vágni a filmeket - amelyek azóta is ott sorakoznak a Videók mappában, arra várva, hogy egyszer (mikor?) nekiüljek áttanulmányozni a kérdést, hogy mivel és hogyan érdemes feldolgozni azt a RENGETEG órányi anyagot, amit arról készítettem, hogy Boni kinyújtja a karját a majomért, megfogja a majmot, magához húzza a majmot – mindezt előlről, profilból (jobbról ÉS balról), délelőtt, délután, este... Hiába, hosszú volt az a másfél éves szülői szabi: többször is előfordult, hogy lefilmeztem egy egész öltöztetési-vetkőztetési vagy fürdetési ceremóniát!

Ma már sajnos – amikor pedig sokkal-sokkal élvezhetőbbet és aranyosabbakat produkál holmi majmok megfogásánál (ami akkor a non plus ultrának tűnt cukiságból), szóval ma már sajnos nem nagyon lehet őt filmezni, mert az én kis majmom rögtön odarohan, hogy megnézze rajta saját magát. Ennek ellenére készülnek róla videók, de leginkább telefonnal és iPaddal – és akkor el is érkeztünk a probléma lényegéhez.

Mert összesen hat darab eszközzel szoktuk filmezni-fotózni (telefonok, iPad, kamera, fényképezőgép), amelyeket ide-oda töltünk le. És a Felhő, na, az egy homály számomra. Valahogy mégis sikerült megcsinálnom, hogy minden egyetlen helyre mentődjön le, viszont vannak olyan fotók, amelyeket ugyanazzal a számmal tart nyilván, és másolásnál az egyik mindig törlődik – erre nemrég jöttem rá.

A valódi probléma az, hogy hol tartsuk ezt az egész mindenséget? (több, mint 300 GB-ról van szó) A számítógép haldoklik, nem biztonságos, tehát: külső tárolón. Úgyhogy a mostani, teljesen kusza és minden tudományos alapot nélkülöző módszerem az, hogy két külső tárolóra mentem le az összes fájlt meg a válogatást – ez utóbbi ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy élvezni is tudjuk a digitális technológia előnyeit, ne csak halmozzuk a különböző szögből készített fotókat. Az, hogy mikor és hová mentem el a fájlokat, kezd teljesen követhetetlenné válni. Akkor még szoktam érteni, amikor létrehozok mappákat meg dossziékat olyan névvel, hogy Végleges, Utolsó verzió, Legutolsó, LEGutolsó, Teljes, Összes1 meg Összes2, de pár hónapra rá általában fogalmam sincs, hogy mi hol található, rámentettem-e egy régi (teljes) dossziéra egy újat (komplettet)?!

9 megjegyzés:

  1. A fotókhoz (rendszerezéshez, utómunkához) nagyon jó a Lightroom.

    VálaszTörlés
  2. Köszi!

    (lehet h egy kockás füzet is megtenné, ahová beírnám a mithovát... :))

    VálaszTörlés
  3. Én évente csinálok egy fotókönyvet...Akkor bármi történjék is a külső tárolókkal és vinyókkal,legalább az megmarad...A videókkal én sem kezdtem még semmit...

    VálaszTörlés
  4. Életem.
    Azt hittem, nálam senkinek nincsenek bonyolultabb fotó-kezelési problémái, de 6 kütyü? Én csak 3-at használok. De pl. amit fényképezőgéppel fotózok, azt letöltöm a laptopra, ott elmentem (itt már van némi szerkesztés, Lightroomot használok egyébként), majd amit még tovább akarok szerkeszteni azt Dropboxon keresztül elérem az iPaden, és ott Snapseeden tovább szerkesztem, majd a laptopon megírt posztokba az iPaden töltöm fel.

    A lényeg, hogy én értem, és nekem működik, de mindenki hülyének néz, akinek megpróbálom elmagyarázni. Én nem tudom, mindezt hogyan lehetne egyszerűbben.

    Nekem a Lightroom dátum szerint menti el a fotókat, én már itt sokat szelektálok, törlök, a maradékot a laptopon tárolom, évente 1-2x átmásolom őket külső vinyóra. És ebből az igazán fontos, válogatott, szerkesztett fotókat (minden 50-100 képből kb 5-10 van nekem ilyen, szerintem ilyen mennyiség mellett annál többet felesleges elmenteni) a Dropboxomba mentem el, az akkor is meglesz, ha elpukkanna a gépem. 1-1 évnek van 1-1 mappája, azon belül tavasz, nyár, ősz, tél és azokon belül a különböző fantázianevű albumok. Nem tökéletes rendszer, de én eligazodom a káoszban.

    Én videókat nem készítek, nem értem, azokat ki nézi vissza. Oké, mondjuk nincs is még gyerekem.

    VálaszTörlés
  5. mondjuk nagyon szerencsés vagy, ha ez az egyik legnehezebb dolog;)

    VálaszTörlés
  6. én nem értek hozzá, viszont ezt találtam:

    http://index.hu/tech/2015/12/19/elfelejtheti_minden_adattarolasi_gondjat/

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, akkor megnézem ezt a Lightroom-ot! Csak nem tudom, a mh-i gépemre fel lehet-e telepíteni, mert mióta dolgozom, a mi gépünket ki sem nyitom (=ez is egy plusz probléma)

    Azért hat, mert: fotógép, kamera, telefon és iPad (enyém és Z-é). De az igaz h a férjem gépein készült képeket/videókat nem is nagyon teszem be ebbe a körforgásba, mert általában nem jók.

    Videók: hát már én sem értem az első másfél év felbuzdulását :) amúgy az iPadomon készült videókat rendszeresen visszanézem, de az ezzel a szuper kamerával készítetteket csak nagyon ritkán. MOndjuk az első pár hétről (és a szülésről) készültek ARANYAT ÉRNEK, komolyan.

    Martine, köszönöm, mindjárt elolvasom!

    Molly, amúgy sztem tényleg szerencsés vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nagyon-nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem készült róluk, rólunk több videó, pont a hétköznapokról, hogy milyen végtelenül nagyon cukik voltak - fényképek vannak, de digitális kameránk csak néhány hónapja van, így az első 14 év elég hiányosan dokumentált mozgóképben vagy hangilag - pedig... nyilván még most sem felesleges ilyesmit csinálni, csak mostanrsa Á. pld fénylépezni sem nagyon engedi magát, én sem nagyon szeretem (de hagyni fogom) - fotózni, filmezni Á. utál - szóval...

      Törlés
    2. Én is szerencsésnek érzem magam, de azért a problémàim komolyabbak, ha szabad ilyet mondanom:)

      Törlés