2015. október 25., vasárnap

Melyik?

Sajnos kiderült, hogy két családtagom, X. és Y. közül az egyik nagyon gáz. Szomorú. De ami a még szomorúbb: nem tudom, hogy melyikük!

Az történt, hogy X-nek el kellett utaznia pár hétre egy kis faluba, nevezzük mondjuk Pétaouchnok-nak. Y felajánlotta, hogy kölcsönadja neki arra az időre a laptopját. Előtte gondosan leszedett róla minden egyes személyes doksit, fotót, videót, és törölte a böngészési előzményeket is. X informatikus.

A probléma: Y később elmesélte nekem, hogy amíg kölcsön volt adva a gép, zárt blogjába valaki be akart létni Pétaouchnokból. Azt állítja, hogy a blog címét a gépében csak hosszas kutakodás-keresgélés után lehetett valahogyan kideríteni, szerinte valami olyan helyről, ahonnan nem tudta törölni (Y nem informatikus). Nem fogja szembesíteni X-et a történtekkel, mert noha Pétaouchnok csak 5000 fős helyiség, előfordulhat, hogy mégis valaki más volt az.

Most az a két lehetőség áll fenn, hogy

a) X személyes infók után kutat egy kölcsön kapott számítógépen, vagy
b) Y teljesen paranoiás.

Nem is tudom, melyik a jobb? rosszabb? Kíváncsinak vagy rosszindulatúnak lenni? Ugyanakkor: személyes infók törélse nélkül tutibiztos - már csak a blog miatt is - hogy én sem adnám senkinek kölcsön a laptopomat (férj kivételével).

8 megjegyzés:

  1. hát, szerintem (kicsit) paranoiásnak lenni kevésbé gáz, mint turkálni más gépén, különösképp, ha az nem az ellenség, hanem szívességet tévő rokon

    VálaszTörlés
  2. En meg mar pont azt kezdtem gondolni, hogy (kicsit) kivancsiskodni kevesbe gaz, mint rosszat feltetelezni masrol :))

    VálaszTörlés
  3. Én nem vagyok informatikus és fogalmam sincs honnan tudnám meg hogy valaki megpróbált a zárt blogomba belépni pláne hogy melyik faluból...
    És korábban nekem is megfordult a fejemben hogy mikor a rendszergazdánk elviszi a laptomomat nem kellene-e mindent törölni? Nem mintha bármi szaftos volna de mégis. Aztán arra gondoltam hogy amennyi gépet és titkos adatot ő láthat biztos van az enyémnél szórakoztatóbb is.

    VálaszTörlés
  4. Leskelodni csunya. Rosszat feltetelzni is az. Kozben pedig mindketto letezo dolog, mar-mar normalis ("normalis"). Engem az zavarna jobban, amelyik oldalon allok, illetve az ellenkezo oldal. Baromi bolcs vagyok, mi? :)

    VálaszTörlés
  5. Ella, én arra gondolok mindig, hhogy a rendszergazdák számomra nem léteznek. (és ezért én sem törlök) De egy rokon basszus!

    Bezzeg: pontosan! Mindkét jelenség annyira létezik, hogy az ember saját magában is felfedezi a csíráit... vagyis a virágjait.. meg a termését is egyben, na! :)

    VálaszTörlés
  6. Ez az informatikusoknál szakmai ártalom :(. Tuti unalmas perceiben kattogtatott ide oda.

    Nálunk a cégénél rendszeresen karbantartanak.

    Egyszer kérdezte az egyik srác, hogy szia, rég láttalak hogy vagy?
    Mire én ...nálad volt a gépem...mindent tudsz nem? :D
    Elkezdett nevetni.
    Van egy detto informatikus ismerősöm ő mondta, hogy a semmit is szinte vissza tudják hozni, ki tudnak deríteni már mindent.
    Úgy hogy én már nem is veszem a fáradtságot a törlésekre.

    VálaszTörlés
  7. Húúú. Tanulság: nem szabad gépet informatikusnak kölcsönadni. A rendszergazdákat meg egyszerűen levegőnek kell nézni! :))

    VálaszTörlés