2015. február 21., szombat

További problémák

Szerintem minden családnak államilag ki kellene utalni egy házi megmondóembert, aki a vitás esetekben megmondaná, kinek van igaza. Biztos csökkenne a válások száma. Mi pl. rengeteget vitatkozunk, mióta Boni megszületett, és éppen a gyereket éríntő kérdésekben nem tudunk gyakran egyetérteni. Nem ám nagy dolgokról van szó, a fő csapásirányban megegyezünk, de a részletek kifognak rajtunk.

Több napja tart a következő vita, amely már ajtócsapkodást és Boni előtti veszekedést (tök gáz.... de én mostanában nem vagyok jó formában) is eredményezett: játszhat-e a gyerek az alábbi tárgyakkal?

Szerintem igen. Sőt, én örülök is, ha ezekkel molyol, én addig tudom csinálni a dolgaimat, főzök, telefonálok, még le is szoktam rajzolni. Persze mindig figyelek, nehogy szerszámokkal a szájában elessen - de a veszély, ebben egyetértek, megvan. Viszont! Ha ezeket a kincseket eldugom előle, Boni a kanapén köt ki, a karfán egyensúlyoz, és akkor mindig ott kell lennem mellette: simán leeshet (mostanában szerintem a legveszélyesebb tárgyunk a kanapé). Z. szerint a játékaival kellene játszania. Oké, de nem játszik. Nem érdeklik a könyvek, lebagózza a legót, a kirakót, a formabedobót. Ő a telefonnal és annak tartójával szeret formabedobózni, illetve a képen látható kulcsot illeszti a zárba, vagy a bébiőrt csatlakoztatja a kábellal. Ráadásul olyan örömmel és izgatottan veszi kézbe ezeket a tárgyakat, hogy még szívem sincs nemet mondani. Most akkor mi legyen?

Ezért várom már a bölcsit (remélve, hogy kapunk helyet): hiába lesz nekem szörnyű otthagyni valahol, majdnem biztos vagyok benne, hogy ő élvezni fogja az új játékokat, az új helyzetet.


(a lámpából kicsavartam a körtét)

20 megjegyzés:

  1. Gyakorlatilag kész a matatótábla :D - megmutattad Z.-nek? nincs kedve egy olyat csinálni Boninak? Ha gyűjtöd a szavazatokat: nálunk játszhattak ilyesmikkel - inkább konyhai cuccok voltak, mint szerelősök, mert az nálunk nincs elöl.

    Egyébként az ördög tényleg a részletekben lakozik - például hallgathat-e a baba/gyerek olyan zenét, amiben azt üvöltik, hogy a "kurvaanyááááád" - de tök jó zene... egy idő után cenzúráztuk a zenéket - de a kétéves Á. simán követelte, hogy "A pukolgépet! A pukolgépet!!!!" (ez már cenzúrázott zene volt) - egyébként ezek a viták tartanak most is (zene is, de más, tényleg tök piszlicsárénak tűnő apróságok)

    VálaszTörlés
  2. Ezek tök király játékok. Én még melléraknék egy tésztaszűrőt, lábast fedővel és pár műanyag tortakiszúró formát.

    VálaszTörlés
  3. Martine: azon melegében megmutattam neki a matatótablat: fel volt haborodva! :)) haaat nem gyujtom a szavazatokat, mert el nem tudom elkepzelni h van olyan elvetemult anyuka, aki nem ertene velem egyet :)) megnyugtat, h a vitainkkal nem vagyok egyedul. A kurvaanyas szamrol mar elore tudom Z kategorikus velemenyet (nem).

    Marcsi: koszi :)) a konyhai eszkozoket (imadja!) Z. egyetertesevel hasznalhatja, szerencsere.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, azt hiszem, amikor találkoztunk, nem viseltem épp a vaskalapomat - de a kurvaanyádos szám ellen én léptem fel - nem azért, mert nem tetszik, de képmutató módon a gyerekekkel mégsem akartam hallgattatni - és bevezettük a "felnőttital - gyerekital" mintájára a felnőttzene kategóriát is (megjegyzem, a kólát pld mindmáig egyetlen egyszer kóstolták csak meg - holott már átkerült a tiltottból a ha nagyon akarják, egy kicsit lehet, vagyis a tűrt kategóriába)

      Törlés
    2. Neeem, nem láttam vaskalapot :)) POnt erről beszélgettünk egyszer a kollágáimmal (még anno). Én sem szeretem a "csúnya" szavakat, max a "basszus" szerepel a szókincsemben, de műalkotásban (zene, könyv, film) ha van helye és nem öncélú (persze ez is definició kérdése), szerintem oké. Így én nem tiltanám az ilyen zenéket asszem, de várjuk ki a végét. Most egy francia énekes jut eszembe, Georges Brassens, amit simán megmutatnék Boninak majd, noha tele van szentségtörő kifejezésekkel. Persze Gryllus Vilmos is jó, csak nem bírom 10 percnél tovább :))

      Törlés
    3. Pl: https://www.youtube.com/watch?v=zMALuEYxK6U

      Törlés
    4. Hát, mégiscsak vaskalapos kispolgár vagyok, mert időnként persze káromkodom, mint egy kocsis, ennek ellenére nem tartottam volna cukinak, ha az egy-két évesek azt dudorászták volna mondjuk a játszótéren, hogy "kurvaanyád, kurvaanyád" - bármennyire is helyénvaló amúgy a szövegben - szóval, a magyar nyelvű ilyesmiket nem hallgattuk egy idő után előttük. Most akár megint igen, mert már elég nagyok ahhoz, hogy ne kántálják fennhangon - ráadásul a trágárszókészletük nyilván elég magas - az iskolában nem nagyon fukarkodnak ilyesmivel manapság (én a basszusnál csúnyábbat még nem hallottam tőlük - de lehet, hogy mondják, ha nem vagyunk ott)

      Törlés
  4. Szeretném azt gondolni, hogy az a gyerek túl kreatív, aki nem játszik a játékaival, mert az én lányomat sem hozzák ezek izgalomba. Pontosabban annyi a játék, hogy megfogja, nézegeti max. 3 mp-ig és dobja is el az összeset pedig a játékok a korának megfelelőek. Én már megfogadtam, hogy ide senki semmit nem hozhat csak a szabadidejét, mert játék az a gyereknek nem kell. Egyébként meg minden játék, amit mi csinálunk: mosógépet pakol ki és be, a mosogatógép evőeszközös kosarából a kiskanalakat ő szedi ki, imád gépelni a klaviatúrán, és mostanában a felmosóra vetett szemet. Szerintem teljesen OK játékai vannak Boninak, figyelni kell rá, ennyi. Megtiltani pedig nem lehet mindent egy gyereknek. Valamelyik délután ültesd le Z-t Bonival és a játékaival - szerintem nagyon hamar rá fog jönni, hogy nem a te döntésed, hogy Boni mivel játszik :)

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, én nem általánosítanék ennyire (kreatív-ügyben), de asszem még nem láttam olyan 16 hónapost, akit ne hozott volna lázba egy-egy kulcscsomó vagy tésztaszűrő :)) egyébként pont most voltunk autóülést venni és amíg Z. fizetett, Boni ott molyolt a játékosztályon. OLyan játékokkal játszott, amelyek elemesek, zenélnek, világítanak, (do-ré-mi, ABC, számok stb) és arra gondoltam: tulajdonképpen örülök is, h nincs ilyen otthon és autentikus tárgyakkal manipulál inkább. Aztán lehet h hülyeség ez, nem tudom.

    Egyébként Z. elég sokat van Bonival, játszik is vele, a baj az, hogy nem csinálja közben a házimunkát! Mert akkor belátná, hogy nem lehet egész nap 100 százalákosan a gyerekre figyelni...

    VálaszTörlés
  6. Pont a napokban mentettem el jó ötletnek azt, amit a barátnőmék csináltak. Nem tudom, hogy ez a link megjelenítődik-e itt, de szerintem próbáljátok ki, hátha:) https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/a8/8e/5e/a88e5e7a74b043ea856f9ff969392f32.jpg

    VálaszTörlés
  7. Kedves Tamko! Ezek a "játékok" teljesen rendben vannak, az én kisfiam is ezeket preferálta a saját cuccai helyett. Kiegészült még a fogkrémes tubussal (perforációt lekerekítve), krémes tégellyel, kiszuperált egérrel, billentyűzettel. Ezek zsinórjait viszont szigorúan rövidre csomóztam, mert biztosra kell menni, ha már... A blogodhoz gratulálok, ismeretlenül is, kistesó nemjövetele kapcsán találta meg nekem a gugli, és nagyon örülök neki :-) sok sikert a költözéshez!

    VálaszTörlés
  8. Csigus: koszonom! Ez az a matatótábla, amit Martine emlitett. Tenyleg jo otlet!

    VálaszTörlés
  9. Ildi: Boni is szokott egy regi laptoppal jatszani... Iszonyu vicces, amikor ugy csinal mintha gépelne :))

    Koszonom es hasonloan sok sikert a kístesohoz!

    VálaszTörlés
  10. Nálunk is szabad ezeket mind, de velük is ugyanaz a helyzet, mint a játékokkal, hogy nagyon hamar megunja őket. Két sláger van manapság, amit soha: különböző méretű gyógyszeres dobozok egymásba pakolgatása és szétszedegetése (ez önálló tevékenység, nagyon sokáig elvan vele), és a könyvnézegetés (ehhez kell minimum egy felnőtt résztvevő).
    Játékban az köti le leghosszabb ideig, ami eggyel nagyobb korosztálynak (18+ hónap) való.

    VálaszTörlés
  11. A gyerek éppen azzal foglalkozna, amit a szülő kezében láthat...
    Lénánk - 1 éves és telefonmániás. Simon 3.5- főzős, edénykipakolós. Lili - 6 évesen pedig gyűjtögető és roppant kreatív. Pl. Tőlünk hazavitt gyújtós darabból karácsony körül - aranyozott alkotás lett. /Mikor hozzánk jönnek az unokáim legnagyobb örömük, ha a műhelyben lehullott fadarabokat összeszedegethetik./

    VálaszTörlés
  12. A mi kezünkben nem nagyon látott szerszámokat! :) (sajnos)

    VálaszTörlés
  13. Most néztem meg, figyelmedbe ajánlom:
    http://tvhelyett.hu/tudat_/szellem/babak-az-elso-ev

    VálaszTörlés
  14. Koszi, lattam regebben moziban, nagyon tetszett!

    VálaszTörlés
  15. jelentem, nálunk is ez a helyzet, a játékos dobozokat nem kell esténként összepakolni, mer szét se pakolja már:)

    VálaszTörlés