2015. január 10., szombat

Bizonytalanságom oka

Ez a járásdolog nagy felfedezés. Azt hittem, mivel annyit babysitteltem és mert olyan későn szültem (és a barátnőimnek már mind vannak gyerekeik), hogy nagyvonalakban már sok mindent tudok a gyerekekről. Így azt gondoltam, hogy amikor megtanulnak járni, az kb. olyan, mint a születés: egyik napról a másikra történik. De hát emlékszem, kaptam én olyan sms-eket, hogy Ákoska vagy Marcika jár, büszkélkedtek már el azzal, hogy Zsófi 9 hónaposan kezdett el járni, és emlékszem arra is, amikor Cécile barátnőm kislánya 20 hónaposan egyszercsak végre elindult.

De mi a járás hivatalos definíciója? Boni elmúlt 14 hónapos, és komolyan nem tudom tiszta szívvel kijelenteni, hogy tud járni. Mert tud, de csak néha. Amikor olyan kedve van, és csalogatjuk, és megtapsoljuk, és rajta van a papucsa, és a Hold a hetedik házba lép. Különben pedig nem érdekli nagyon, elközlekedik négykézláb, úgy a tuti.

Úgy történt egyébként, hogy már szeptember óta lépeget: odatámasztottuk a gyereket a kanapéhoz, hívtuk, és jött a kis ropilábain peckesen, majd bevetődött az ölünkbe. A nagy áttörés az volt, amikor megtanult egyedül állni - és ez tényleg olyan volt, hogy a napra, de még az órára is pontosan emlékszem, mikor történt. Ő is baromira élvezte, aznap állandóan csak álldogálni akart, ráadásul addig kurjongatott, sikítozott, és hívta fel magára a figyelmet, amíg minden egyes alkalommal megtapsoltuk. 

Azóta egyre biztosabban jár, pár métert meg is tesz egyedül, feltartott kézzel, dülöngélve, nyelvet kidugva, erősen koncentrálva. Néha lehuppan, néha négykézláb fejezi be a távot, de vannak olyan napok, hogy egyáltalán nem is jár két lábon. Na most akkor mi van?



Az ő bizonytalanságának oka

10 megjegyzés:

  1. Jár, mese nincs :D

    Pld. amikor Á. megtanult járni nyár végén/ősszel - csak otthon járt, utcán, nagy, nehéz ruhákba öltöztetve eszébe sem volt lábra állni, csak ült a kocsiban és vezényelgetett meg dúdolgatott. Ha kitettem, ott maradt ülve - maximum négykézláb ment odébb. Úgyhogy hiába is akartam dicsekedni vele, mindenki látta, hogy nem jár. Aztán nyárra lekerültek róla a nagy ruhák és már bárhol jól láthatóan tudott menni.

    Ami nem akadályozza meg abban, hogy itthon sokszor még ma is földön csúszva vagy négykézláb közlekedjen - de hát még csak 13 múlt :D

    VálaszTörlés
  2. Én ugyan totálisan nem értek hozzá, de mások elbeszéléseiből és a saját példámból úgy tudom hogy az a jó ha négykézláb jár sokáig mert kiválóan kifejlődnek a hátizmai. Én aki nem tanultam meg kisbabaként sem kúszni, sem négykézláb járni hanem egyből jártam, mikor ortopédhez megyek a doki be szokott hívni több kollégát, esetleg medikust ha van valami gyakorlat hogy ők is szörnyűlködhessenek.
    Mondjuk az tök egyértelmű hogy ha a környezetben már minden hasonló korú gyerek jár akkor az ember beparázik hogy nincs-e lekésve a sajátja, ezt az érzést persze nem ismerem.

    VálaszTörlés
  3. Hát szerintem ez egész egyértelműen járás. (És gyönyörűséges haj!)

    VálaszTörlés
  4. A videó alapján én is úgy gondolom, hogy ez már járás:) ne is tagadd :)

    VálaszTörlés
  5. ez tök érdekes: nekem a gyerekeim elkezdtek járni (egyik nap Léna, másik nap Marci, komolyan), aztán már mindig csak rohangálni akartak - én meg azt képzeltem,ez mindenhol így van, de ezek szerint nem egyértelmű

    VálaszTörlés
  6. (amúgy meg mennyire kis cuki ezzel a billegős járással:)))

    VálaszTörlés
  7. Hát jó, akkor jár! :)

    molly, valahogy én is így képzelem. De most megnyugodtam h nem voltam túl naiv.

    (És ugye milyen kis édes billegős hajasbaba? ;)

    VálaszTörlés
  8. Igen, jár!

    Én is azt hittem, hogy amint megteszi az első ilyen lépéseket, 1,5 napon belül stabilan fog járni, de nálunk sem így volt, hanem igenis sokáig tartott a valódi stabil járás. Akár még egy hónap is kellett hozzá (már alig emlékszem, de fix, hogy nem 2-3 nap volt).

    Bezzeg

    VálaszTörlés
  9. Én onnantól számolom Tamarám járni tudását, hogy megtett egyedül 3 métert. 14 hónapos volt. (Mert előtte úgy próbálgattuk, hogy megálltunk az apjával egymással szembe,köztünk két méter, de ugye mindketten előretartott karokkal, és elkaptuk, ha elesett). De amikor nekiindult, én elkezdtem hátrálni, ahogy jött felém. Persze ő is sokat mászott még utána... a stabil járáshoz még kellett vagy 3 hónap.

    VálaszTörlés
  10. Ez nálunk is pont így volt, szóval friss a tapasztalat. A fiam karja és háta hipotón volt, így elég későn kezdett mászni, és sokáig húzta a jobb lábát közben, szóval meg kellett erősödnie. Aztán szeptember végén felállt, november közepén meg így kezdett el járni, mint Boni. És karácsony előtti napon kint a játszótéren amikor kb 1000x hangzott már el tőlem, h fiam tudsz te járni menjél egyedül elengedte a kezem, tett két lépést, majd elkezdett nevetve rohangálni. Azóta jár egyfolytában, sőt inkább fut 😃

    VálaszTörlés