2014. december 17., szerda

A kezdetekről

Jól emlékszem Csernobilra, Antall József halálára (a Kacsameséket nem néztem, de a hétfői törióra megvan), szeptember 11-re. Sajnos egyáltalán nem emlékszem viszont arra, mikor és hogyan léptem legelőször kapcsolatba az internettel. Kár, mert milyen jó lett volna kuriózumként elmesélni ezt később az unokáimnak Boninak, akinek fogalma sem lesz arról, hogyan lehetett a világháló nélkül élni (de tényleg... hogyan?).

A legelső emlékem az, hogy még otthon laktam, amikor kiderült hogy egyik barátnőmnek van e-mail címe. Hűűű! Egy városban laktunk, simán tudtunk volna hetente találkozni, de én kitaláltam, hogy e-mailezzünk. Tök izgatott voltam. Tudtam, hogy nálunk a főiskolán is van net. Az kissé elkerülte a figyelmemet, hogy nekem még nem volt e-mail címem, szóval a cset nem jött össze.

Következő emlék az pontosan ennek az e-mailcímnek a megnyitása volt Olaszországban, 2000-ben. Azóta is ezt a yahoo-s címet használom. Egy internetkávézóban ültünk (az embereknek még nem volt az otthonukban internet - fogom mesélni a hitetlenkedő Boninak) és a fiúnak, akivel voltam, meg kellett kérdeznie a mellettünk ülőket, hogy pontosan mire is kell kattintgatni, annyira bénák voltunk.

2003-ban lett számítógépem, addig az egyetemre kellett bejárnom ha internetezni akartam, ami leginkább az emailezésben merült ki. Voltak gondolom internetkávézók akkor már sok helyen, de az egyetemen ingyenes volt, cserébe viszont fel kellett iratkozni, nem lehetett csak úgy bármikor odamenni. 2003-ban asszem már nekem is lett internetem, de ez nem hagyott mély nyomokat. Az rémlik még, hogy Z. a munkája miatt szerette volna, hogy ha az autójában lett volna net, és beszéltünk róla, hogy esetleg bizonyos mobiltelefonnal lehetne néhány percet netezni aranyáron - Z. lelkes volt és naggggyon szkeptikus. Internet, a kocsiban! Hahaha!

Amire nagyon emlkszem az az, hogy 2004-ben gyakornokként dolgoztam, és annyira nem volt munka, hogy rákaptam a fórumokra (elképedés, döbbenet: az emberek a neten teregetik ki a magánéletüket??). Aztán felgyorsultak az események, 2005-ben már fordítóként dolgoztam és nem tudtam volna elképzelni, hogy internet nélkül el tudtam volna végezni ezt a munkát. Akkortájt kezdtem el blogokat olvasni - a legelső, akit követtem, már bezárt, és néha még mindig gondolok a lányra, hogy vajon mi lehet velük?

Internet- és számítástechnika-ügyben közepesen béna vagyok: ha nagyon akarok valamit, idővel utána tudok járni, kiokoskodom, megérdeklődöm, kilogikázom. Na nem kell nagy dolgokra gondolni, zip-fájlok megnyitása, vírusölő feltöltése, Dropbox, magyar klaviatúra, ilyenek. De alapesetben nem hoz lázba a téma és nem követem az újdonságokat. Így viszont felgyülemlenek a hiányosságok és nem tudok követni olyan dolgokat, amelyekről később kiderülhet, hogy fontosak lehetnek (pl. Linux telepítése, a nyomtató furán nyomtatásának megszüntetése stb.). Nem tudok valóban átálni a virtuális világra: mindig itt van a kis kockás füzetem, hogy felírjam, hová mit mentettem el, a fontos doksikat és fotókat kinyomtatom, nem használok online naptárakat és postán küldöm a karácsonyi képeslapokat.

Ilyen exponenciális növekedéssel számolva (lásd az elmúlt 20 évet) hol fogunk tartani mondjuk újabb 20 év múlva? Remélem, nem leszek nagyon lemaradva...

5 megjegyzés:

  1. de jó :) úgy szeretem olvasni az ilyen visszatekintős írásaidat is :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes dolgokat fejtegetsz! Nekem mint informatikához közelálló embernek elég korán jött képbe a net téma de ragaszkodom ahhoz hogy a gyereknek vezessek egy kis füzetben órarendet, házi feladatokat, tenni valókat. Hiába használnak gépet, online naptár, akármi, nem nézik meg. A kis füzetet viszont minden nap megnézzük és abban ott van minden. A számlákat, befizetni valókat is füzetbe írom.

    VálaszTörlés
  3. Méghogy Boninak!
    Én a nálam 10-15 évvel fiatalabb beosztottaimat szórakoztattam olyan történetekkel, hogy 1995-ben mikor elkezdtem dolgozni (bár már létezett az első Windows) de a cégnél (Magyarország egyik legnagyobb vállalata volt) nem volt még PC (csak ilyen terminálok ronda DOS-so programokkal) és bizony a legtöbb belső nyomtatványt írógéppel és indigóval töltöttük ki, és a társosztályoknak nem emailt írtunk hanem "Feljegyzést" amit alá kellett íratni és gyalog átvinni a kollégának.
    Nem beszélve a research-ról, amihez konkrétan könyvtárba vagy a KSH-ba kellett menni.
    Nem is tudom hogy ekkora ugrás volt-e generációk között mint a már PC és net világába belenőttek és elődeik között...

    VálaszTörlés
  4. Es amikor en elkezdtem dolgozni 97-ben, meg kezzel irtuk a betegek papirjait. Mondjuk gyorsan lett aztan szamitogep, de nem taroltuk rajta a megirt papirokat, hanem szepen kinyomtattuk es a titkarnök archivaltak.

    VálaszTörlés
  5. Igen, szédületes fejlődés ment végbe az elmúlt években, hogyan lehet majd mindezt elmesélni az unokáinknak? (mert 90 évig fogunk élni...) Azért is írtam le ezeket, mert hirtelen belémnyilalt: lehet h én magam is el fogom felejteni. Akkor pedig hogyan írom majd meg a memoárjaimat?! :)

    Nekem az a tapasztalatom, hogy a régi családi fényképeink mind megvannak szépen albumba téve, az 5-8 évvel ezelőtt készült digitális képek pedig már mind elvesztek, mert ki tudja hány gépet lecseréltünk azóta. Szóval éljenek a konkrét és megfogható dolgok. A kockás füzet másik létjogosultsága pedig hogy a backup-oknál különben mindig valamit elrontok (két backup van), rossz helyről rossz helyre másolok, nem mindent, nem a legújabbat.. szóval füzet nélkül nem megy.

    VálaszTörlés