2014. augusztus 29., péntek

Mit csinálnék másképp?

- A szülés várható időpontja előtt két hónappal hagynám abba a munkát. Azzal is számolni kell, hogy nem várja ki a beharangozott dátumot!
- Nem premier plánban készítenék fotókat az újszülöttről, mert így nem látszik, milyen kicsi volt is valójában.
- Nem tenném el nagyon mélyre a születésére kapott 6-9 hónapos ruhákat, bármilyen óóóóriásinak tűnnek is (valójában pedig milyen picikék).
- Nem mobiltelefonoznék a szoptatás alatt - szerencsére kb. 3 hónapos korában abbahagytam. Csak nem érte addig annyi sugárzás!
- Nem vennék babahordozót: soha nem szerette igazán.
- Felráznám a D-vitaminos üveget, mielőtt adok neki belőle. 8 hónapos korában szembesültem ezzel az utasítással... remélem, kapott azért belőle így is.
- Jobban beleásnám magam a babakocsi használati utasításaiba, így talán előbb rájöttem volna, hogyan lehet csomaghordó hálót szerelni a kocsi aljára.
- Nem próbálnám ki a Suttogó módszert. (még jó, hogy több módszerrel nem kísérleteztem)
- Nem Avent pürésítőt vennék, hanem Beabát. Grrrrrr!! (nehéz belőle kiönteni a felesleges vizet)

Azért szerencsések vagyunk, mert a lényeget, azaz az ezermillió puszit a fejecskéjére, azt ugyanígy csináltuk volna!

22 megjegyzés:

  1. Csak azt kívánhatom, hogy Bonhomme nőjön nagyra, de maradjon ilyen klassz rövid ez a lista :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszi :) dehát ez rengeteg! 10 hónap alatt 9! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nekem nagyon sok van :( a többsége apróság - de lényeges apróságok. Bár lehet, hogy én eleve rosszul csinálom, és a két gyerekkel meg duplázódik is - remélem, azért a jó dolgok is :)

      Törlés
  3. mi, felrázni a d vitamint? a vigantolt???? ezt hol írják? ránéztem a neten is a tájékoztatóra, de nem találom...vagy ez külföldi, más cucc, ami nektek van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ez egy itteni cucc! De én most mar MINDENT felrazok ám...

      Törlés
    2. Most már én is felrázom a D-vitamint :)

      Törlés
  4. Pontosan melyik a pürésítő, amit megvennél? Most készülök venni és jól jönnek a tapasztalatok. Köszi.

    VálaszTörlés
  5. Fotó: igazad van! Én rengeteget videóznék, ha visszamehetnék a start mezőre.

    Suttogó: a francia anyukák nem eredendően és ösztönösen alkalmazzák, anélkül, hogy tudnák, hogy az a Suttogó? Vagy nekik mitől alszik a gyerekük pár hetes (de tényleg 2 hónapos) koruktól fogva? Próbáltam megtudni tőlük, de nem tudják összefoglalni. Számukra ez magától értetődő. De hoooogy?

    Pürésítő: a sima botmixer nem pürésítő? Nekem nem voltak ilyen eszközeim (babycook).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az enyémek is aludtak (igaz, csak négy hónapos koruktól), pedig nem suttogtunk:) mázli. (akié meg nem alszik Franciaországban, az nem mer róla beszélni)

      Törlés
    2. :)) szerintem azért mernek róla beszélni, de megoldandó problémának, hóbortnak tartják (ahogy pl a 10 hónapos gyerek napi ötszöri szoptatását is) - mondjuk, ha dolgoznék, lehet h én is rajta lennék az ügyön, hogy ne ébredezzen éjszaka!

      Törlés
    3. csak azért gondoltam, hogy nem mernek, mert a Spenótos könyv szerint mindenkinek mindig köszön, alszik és zöldséget eszik a gyereke, így akié nem, az ott nyilván páriának számít, nem?

      Törlés
    4. neeem, sztem abszolút nem. Én inkább azt veszem észre (legalábbis a környezetemben), hogy sokkal toleránsabbak a fr szülők, mint a magyarok és nem játszák ezt a ki-a-jobb-szülő és ki-a-szar-anya játékot, szóval akinek a babája nem alussza át az éjszakát, annak nincs miért "szégyenkeznie" (de miért is lenne?) Pont ezen a hétvégén találkoztam családtagokkal, akiknek a fia most egy éves, és mesélték, hogy a gyerek nem mászott, se nem kúszott, hanem egyből felállt és ment. Úgy veszem észre, ez Mo-on az abszolút kudarc kategória lenne, a gyerek később biztos dislexiás lesz, nem fejlődik ki az agya rensesen, mittomén. A franciák mégis el merik mondani :)

      Törlés
    5. Ki-a-jobb-szülő és ki-a-szar-anya: én most itthon a bőrömön tapasztalom ezt. Minden másnap kapok negatív megjegyzést.
      Pedig azt gondoltam, jók a gyerekeim (miután felengedtek a félénkségükből).

      Törlés
    6. Mindenkitől hallom ezt a vetélkedést, de én semmi ilyennel nem találkoztam itthon, soha nem mondott senki bicskanyitogatót (a rokonokat leszámítva, de nekik meg ez a dolguk ugye)

      Törlés
  6. A Beaba márkájút venném, nem tudom, lehet-e otthoon kapni. Az a lényege, hogy av Avent-tel ellentétben egy kis kosárkában vannak a párolandó és pürésítendő cuccok, így ha túl sok a víz, csak ki kell emelni a kosarat és kiönteni a felesleget. Az Avent-ből csak úgy lehet kiönteni, hogy megy vele egy csomó felkockázott alma is, szóval ilyen szempontól baromira nem praktikus. Remélem, érthető vagyok! (amúgy is eléggé gagyinak találom ezt az Aventet, hamar tönkremegy, elszíneződik, nehéz kinyitni stb)

    Franciakulcs, ez a gép nem csak mixel, hanem előtta párol is, szóval 2 az 1-ben, mosogatás szempontjából tök jó.

    Fr nők: hát szerintem, ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, akkor azt mondhatjuk, h a franciák sírni hagyják a gyereket. Biztos árnyaltabb a kép, de hát azt már Pamela előttem jól megfogalmazta. Pl. a dokink most azt javasolta, hogy ha Boni éjjel felébred (még minimum kétszer éjszakánkánt) akkor BESZÉLJEK vele, hogy ne szopjon, hanem aludjon vissza. Na szóval nemtom. Megpróbáltam, de meg sem akar hallani :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meg amúgy a Spenótos könyv mellékesen megemlíti azt is, hogy a franciák a mai napig elég sokan verik a gyerekeket (mondjuk fura is volt, hogy ezt csak úgy beszúrta az író és nem tért ki rá komolyabban.)

      Törlés
    2. Erre nem is emlékszem, majd végzek egy felmérést! Mindenesetre Z. nem veri és nem is fogja, ebben a kezdetektől egyetértettünk.

      Törlés
    3. Melyik ez a sokat emlegetett Spenótos könyv?

      Törlés
    4. Kriszti, a Nem harap a spenot Pamela Druckerman-tol

      Törlés
  7. Kedves Tamko, én vagy már 4x olvastam el a Suttogót, mások tanácsára, és igyekszem az elveit követni. Most 1 hetes Lilibabám, és kíváncsi vagyok, mi az amit másképp csinálnál. Szeretem a blogodat és az értékrendedet, ezért nagyon érdekel a véleményed! Sokszor ölellek!

    VálaszTörlés
  8. Jaaaj, egy hetes picike :))))

    Itt írtam róla: http://www.altatnietetni.blogspot.be/2014/01/az-alvasrol-1.html
    Úgy emlékszem, hogy a Suttogó szerint nem szabad cicin elaltatni, ez utólag nekünk nem bizonyult jó tanácsnak, még egy hónapja is simán elaludt így, és mi rengeteg időt és sírást spóroltunk meg ezzel. Azóta pedig képes máshogy elaludni, szóval nem dráma, hogy picinek a szoptatásba aludt be. Anno írta is egy kommentelőm, és tökéletesen egyetértek vele így utólag. Szerintem Boni nagyon szeretett így elaludni, akkor meg miért fosszam meg tőle ezt?

    És úgy látom, tényleg minden baba, minden mama és minden helyzet más.. de még ugyanaz a baba sem produkálja feltétlenül ugyanzokat a problémákat 3-4 hónapos különbséggel, így nekem kicsit irreális az az elvárás, hogy egy fix rendszerre szoktassuk rá a gyereket. De mondom, ez az én véleményem, a mi babánk szokásai és karaktere alapján, lehet, h nektek épp be fog jönni a Suttogó, nem tudom. De nem túl kicsi még hozzá? MIndenesetre sok-sok sikert és kitartást és élvezzétek jól ki az első heteket!

    VálaszTörlés
  9. Egyetértek veled, én is ezt érzem, hogy túl pici és túlzottan szüksége van még az "anyamelegre", így a kezdeti próbálkozások (külön szobában altatás, 3 óránkénti evés, annak ellenére hogy másfél óra múlva sír, nem fölvevés és vígasztalás) nem jártak sikerrel, illetve tiszta stressz voltam mióta hazajöttem a kórházból. Nem normális hogy az ember az óráját nézi hogy mikor van az ideje az etetésnek :S De most 2-3 napja átálltam az ösztönszerű babázásra: ahogy te is írtad, szülési szabin vagyunk, ez a dolgunk és nyugodtan babusgathatjuk ezeket a kis mazsolákat, pláne hogy Lili még nincs 2 hetes.. Úgy gondolom hogy pár hét és megismerjük egymást annyira, hogy beállunk egy ritmusra ami mindkettőnknek jó!

    Köszönöm a hosszú válaszodat!

    VálaszTörlés