2012. december 11., kedd

LB, azaz Legjobb Barátnő

Annyira jó, amikor vannak az embernek legjobb barátnői. Nekem minden életkorban volt(ak), az a típusú gyerek, majd kamasz voltam, akinek mindig volt egy (néha több) legjobb barátnője az osztályban. Mára már letisztultak ezek a viszonyok és vagy megszűntek, vagy most már szerintem egy életre megmaradnak. Azt hiszem, amikor idős fejjel visszatekintek majd az életemre, a sikerek közé könyvelhetem el ezeket az életre szóló kapcsolatokat, és úgy fogom gondolni, hogy már ezért is megérte.

A legeslegjobb barátnőmet már felnőtt fejjel ismertem meg. Bár ő ilyen kizáró és leredukáló jelzőkkel nem operálna, én mégis úgy gondolom, hogy az összes jó barátnőm közül ő az, akivel a legszorosabb, már-már testvéries a viszonyom. Ilyen barátság nem köttetik gyakran az életben – akartam írni most hirtelen, de elbizonytalanodtam. A barátságunk tényleg szoros és hétpróbás, de nem is ez a kivételes ebben. A kivétel asszem pont LB maga.

Mert LB nemcsak tökéletes barátnő, hanem tökéletes ember is, már ha van ilyen. LB maga a tömény jóság, a szellem és a tolerancia. Ő egy munkahelyen mindenkivel megtalálja a hangot és felkarolja a kirekesztetteket. Bárkivel el tud beszélgetni őszintén, úgy, hogy tapintatos is marad közben. Nemcsak én vagyok oda érte: mindenhol az általános rokonszenv kereszttüzében áll. D. meg is kérdezte egyszer tőlem, miután találkoztak, hogy vajon LB férje tudja, hogy mekkora szerencséje van?
Szóval méltán népszerű lányról van szó, aki törődik másokkal és megbízható. Egyszer este 10-kor sírva hívtam fel altatás és esti mese közben (mármint nem én néztem mesét: ő olvasott a kisfiának), hogy nem sikerült a lombik és ott akarom hagyni Z-t. LB. rögtön lepasszolta a gyereket a férjének és órákig tartotta bennem a lelket, egészen addig, ameddig az össze vezetékes- és mobil telefon le nem merült a lakásban. Én mostanában jöttem rá, hogy a barátságok nemcsak abból állnak, hogy mindenről tudunk beszélni és jókat nevetünk. Egy barát lehetővé teszi azt is, hogy a rossz periódusokat átvészelje az ember (eddig, mondjuk úgy, nem voltak rossz periódusaim).

LB-t nem egy unalmas, erkölcsi felsőbbrendűségét fitogtató szentfazéknak kell ám elképzelni: bölcsessége első osztályú humorral párosul. Folyamatosan vidámságot és jó kedvet áraszt a környezetére. Emlékszem, amikor még mindketten Luxemburg és Párizs között ingáztunk, meg sem kottyant az út, mert tudtam, hogy szórakoztató 4 órának nézek elébe (és félúton mindig helyet kellett cserélnünk, mert annyira elmacskásodott a nyakunk a nagy beszélgetésekben és nevetésekben).
LB-nek mindenről árnyalt és intelligens véleménye van, de előfordul, hogy ez nem egyezik az enyémmel. Például ő egyetértett a múltkori sztrájkkal, én nem. Ő nem szeretne egy olyan társadalomban élni, ahol a homoszexuálisok összeházasodhatnak, én igen. Ő hívő, én nem. Ő fideszes, én nem. Igen, az otthoni napi politikai kérdésekben totálisan eltérő az álláspontunk, de ennek ellenére egyike azoknak az embereknek, akikkel úgy utaznék át egy sivatagon, hogy náluk van a kulacs. Persze Orbán Viktor nem tartozik a kedvenc beszélgetési matériánk közé (úgy általában, kedvenc gondolataim közé sem tartozik), a talaj azért még így is ingoványos, de arról, hogy LB jóhiszemű, nem rasszista, se nem homofób, tetteiért és gondolataiért felelősséget vállaló ember, meg vagyok győződve.

7 megjegyzés:

  1. Az en LB-mmel meg arrol is beszeltunk, hogy akkor is kiderul, ki a jobarat, ha valami nagyon jo dolog er minket, mert a resztli orult feltekeny lesz es epes megjegyzeseket tesz, de aki tenyleg szeret orul Veled.

    Amugy manapsag ket magyar ember kozott tenyleg komoly kapcsolat van, ha a politikai szimpatiajuk kulonbozosege ellenere is "egyutt vannak".

    VálaszTörlés
  2. Igen, egyetértek, szerintem sem csak a rosszban ismerszik meg egy barát, a jóban is! Nekem is ment már tönkre barátság emiatt.

    Kíváncsi vagyok, vajon működne-e a kapcsolat otthoni viszonyok között, illetve: egyáltalán barátnők lettünk volna-e. (Bár nem tudom, van-e ma valaki Budapesten, aki még fideszes??) Ehhez az is kell, hogy ne legyen egyikünk sem elvakult, és hogy ideológiai ellentétek ne legyenek köztünk. Például én a legenyhább és „legszalonképesebb” rasszista vagy antiszemita felhangokat sem tűrném el egy legjobb barátnőtől, és LB ilyen. Ugyanakkor hallottam baloldali liberálistokat szaloncigányozni, ezért gondolom, h nem a pártpolitikai vélemények a fontosak, hanem az adott ember gondolkodása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vannak még Fideszesek (sajnos, személyes véleményem szerint többen is, mint az jó az országnak, de ez persze magánvélemény). Pl. az én egyik legszorosabb kolléganőm is kő fideszes, de LB-dhez hasonlóan ő sem rasszista, vagy antiszemita, ráadásul igen intelligens. De hát a vélemények eltérőek. Én totál anti-f vagyok, ennek ellenére napi 9-10 órában elvagyunk, jól érezzük magunkat, sokat dumálunk, még politikáról is. Csak az kell, hogy mindenki elég intelligens legyen ahhoz, hogy ne vegye személyesnek, ne személyeskedjen, és elfogadja, hogy léteznek az övétől eltérő vélemények. Sajnos ez nem sokaknak megy manapság Hazánkban, de mi szerencsések vagyunk, és több év alatt sosem volt komoly konfliktusunk politikából.

      Törlés
  3. Teljesen egyetertek. Az a baj, hogy mar nem csak a "szalonokban" megy. Felbatorodtak ezek a hangok. Na ugy latom nem csak a lombik lesz a tema koztunk, ha vegre talalkozunk. :-)

    VálaszTörlés
  4. :-))

    (hallottam, h otthon mi megy egyébként: szinte már a hihetetlen kategória)

    de most honnan írsz? Nem Luxiból? Én ma megyek, ha az időjárás is úgy akarja.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Tamko! Az azonos neműek házasságát el nem fogadó ember mi? Vagy másként, mi a homofóbia meghatározása? Nem kötekszem, félreértés ne essék, csak nem értem, miért éppen a homofóbiát kellett említened a bejegyzés végén (mikor minden valószínűség szerint ezer másik erénye van a hölgynek), miután leírod, hogy ellenzi az azonos neműek házasságát. Ez tényleg belefér a toleranciába?

    VálaszTörlés
  6. Szia Réka!

    Na ez egy tök jó kérdés. Azért írtam egyébként a homoszexuálisok közötti házasságáról, mert Fro-ban erről szól most minden, épp most akarják bevezetni a törvényt (választási ígéret volt) és nagyon sokan tüntetnek ellene. Ennek apropójából beszélgettünk erről, pontosabban kérdeztem meg LB-t.

    Szóval úgy érvelt, hogy neki nincs kifogása a homoszexuálisok ellen, az ellen sincs, hogy együtt éljenek, sőt, h bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek. Még az örökbefogadást is OK-nak tartja, ha jól emlékszem. Mindenesetre szoktam mesélni neki, h az Editbe, ahová járok lombikra, sok leszbikus nő jár, és soha nem mondott negatív véleményt erről, sőt. Most megnéztem az idegeszótárban a homofóbia jelentését, ez pedig = az egyneműek nemi kapcsolatát súlyosan elítélő, őket megbélyegző és kirekesztő felfogás. Ez alapján LB sztem nem homofób. Soha egy rosszindulatú megjegyzést nem tett senkire, legyen az kolléga vagy közéleti ember.

    Azt mondja viszont, h a családról neki konzervatív elképzelési vannak, ezért ellenzi a homoszexuálisok HÁZASSÁGÁT. De bevallom, ezt én sem nagyon értem. Hiába mondtam neki, hogy a házasságkötés sok mindenben megkönnyítené a homoszexuális párok (főleg ahol gyerek is van) helyzetét. Sztem egyszerűen a konzervatív és vallásos háttér miatt, a család fogalma neki szent. Vagy egyszerűen, rosszul érvel és ő sem gondolta át teljesen. Vagy pedig, ahogy ő is mondta, nem az észérvek vezetik, hanem az érzések. Az abortuszt is felhozta, hogy azzal sem ért egyet, de ugyanakkor nem ítéli el azokat a nőket akik átestek ezen, és nem is menne tüntetni az utcára ellene.

    Ezért írtam egyébként, hogy nem a homoszexuálisokat ítéli el, hanem egy olyan társadalmat nem szeretne, ahol a homoszexuálisok házasságra léphetnek. Egy pici különbség talán van...bár sztem is vitatható ez a felfogás, ha a homofóbiáig azért nem is mennék el.

    VálaszTörlés