Még jóval a Covid előtt egyszer egy kolléganőmnél aludtam, mert reggel korán kellett odaérnem valahova, és nem akartam megkockáztatni, hogy elkéssek. Munka után egyenesen odamentem hozzá. Kérdezte, hogy mit szeretnék vacsorázni. Mondtam, hogy mindegy, amit ő szokott. Azt válaszolta, hogy ő növényi tejben megfőzött zabpelyhet szokott vacsorázni gyümölccsel. Tökéleteses lesz, feleltem.
Ez a vacsora, túlzás nélkül állíthatom, megváltoztatta az életemet. Ilyen távlatból már nem is értem, pedig tényleg így volt: egészen addig fogalmam sem volt arról, hogy a zabpehellyel ki lehet váltani egy étkezést. Én ott megvilágosodtam! Azóta is rendszeresen mesélem a kolléganőmnek (az elején még fotókat is küldtem neki), hogy milyen új és új módszerekkel eszem a zabpelyhet: tejjel, rizstejjel, mandulatejjel, joghurttal (Amerika óta vízzel is), melegen vagy hidegen, főtt vagy nyers almával, aszalt szilvával, mélyhűtött gyümölcsökkel, magokkal stb. stb.
Nem is tudom, hogyan éltem volna túl a Covidot zabpehely nélkül. Milyen iszonyú praktikus, hogy ennyivel el lehet intézni egy főétkezést! Érthetetlen (és elképzelhetetlen), hogy ezt addig nem tudtam. Változatos, tápláló, nem hizlal, hamar megvan, könnyen emészthető, egészséges. Számításaim szerint azóta megettem vagy 35–40 kiló zabpelyhet.
A munkahelyemen mindenkinek van egy hárombetűs rövidítése, amely a vezetéknév és az utónév bizonyos betűiből áll. Ha hiszitek, ha nem, ennek a kolléganőmnek a rövidítése: ZAB.
Nahát, ez nálunk zabkása név alá a fut és gyakori reggeli, de hogy más napszakban is? Hmm...
VálaszTörlésA férjem a zabpelyhelyre sokszor úgy hivatkozik, hogy "zab", én pedig komoly késztetést érzek ilyenkor a nyihogásra! :D
Mi nyaflatynak hívjuk (franciául gloubi-boulgának) és reggelire szinte soha nem eszem!
Törlésa fiaim szottynak hívják :)
TörlésNálunk lutyfusz. :D (Alice)
TörlésHát ez egyre jobb! :)))
Törlés:))
VálaszTörlésPár évvel ezelőtt gasztroenterológus tanácsára ettem reggelire rendszeresen zabkását, de ott csak áztatni kellett a zabpelyhet a tejben. Néhány hétig bírtam, de nem szerettem meg, pedig próbáltam felturbózni mazsolával, almával, banánnal, de hiába. Lehet, hogy megfőzve jobban bejött volna, nem tudom, azóta is ott áll egy üvegben a zabpehely. :)
VálaszTörlésóh én is próbálkozom vele, de nem tudom megszeretni. Megeszem én, ha úgy alakul, de hogy ezt egyem annyi minden finom és változatos kaja HELYETT? :( Az elején az állaga is elég rémisztő volt, most az végülis valahogy már átment, de azért naponta nem bírnám megenni. (Szeretek főzni is és enni is, lehet ez az oka...)
VálaszTörlésÁgi, Olaszországbajöttem: a férjem és a fiam sem ennék meg semmi pénzért! Sajnos :))))
VálaszTörlésNa ugye! :)))
TörlésÉn csak forró vízben feloldom, vagyis feldúzzasztom vagy hogy mondjam, 2 percig áll csak. Igaz én olyan verziót szoktam venni ami már olyan pici darabos, mint a gríz, nem látszanak benne a zabszemek. A szemeset szerintem meg kell főzni. Namost idáig jó, viszont én Nutellát keverek bele.
VálaszTörlés:-DDD
Törlésjaj Fella, ez olyan jó, mint az a régi barátom, aki eldöntötte, hogy fogyózik, ezért abonettel ette a nutellát :)
VálaszTörlés