2024. február 13., kedd

Trash hobbik

Egyszer valamelyik blogban olvastam, hogy az illető szeret hajvágós videók nézegetésével időt tölteni, valaki pedig már nem is tudom mit válaszolt, valami másfajta fura szokásról számolt be. Én akkor nagyon bólogattam magamban, mert abban az időben folyton zongoristák kezét bámultam – nem zenét hallgattam, hanem olyan videókat néztem, amin a zongoristák keze látszódott zongorázás közben (nem is gondolná az ember, hogy milyen nehéz ilyeneket találni).

Mostanában pedig könyvtárépületekről nézegetek fotókat ezen a honlapon – tiszta hülye vagyok, alig bírom megállni, hogy ha van egy pár percem, ne böngésszek közöttük. El is mentem őket. Pedig amúgy nem szeretek könyvtárba járni, ezek a fotók mégis lenyűgöznek.

Könyvtár asszem Ausztráliában

És akkor itt mesélem el egy másik trash hobbimat, amiért Z. például konkrétan hülyének néz. Futás közben általában értelmes beszélgetős (irodalmi vagy politikai) műsorokat szoktam hallgatni, kivéve, amikor a rákos megbetegedésekről, a kóros elhízásról, a szívkoszorúér-betegségekről stb. hallgatok műsort. A múltkor a vastagbélrákot hallgattam egy órán keresztül. Z. szerint nem vagyok normális, engem valahogy ezek a műsorok megnyugtatnak (főleg futás közben).

29 megjegyzés:

  1. Ha nagyon ideges vagyok, pattanás nyomkodós videókat nézek. (Tudom, hogy gáz, de annyira kikapcsol.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jáj :) Nem hobbi, de a mitesszer-eltávolitó lapocskát reklámozó klipet én is sokszor megnéztem... imádom, amikor kihúzza a börböl azokat a tüskés trutyikat :D

      Törlés
  2. Imádom a takarítós videókat, amikben igazi gáz kupleráj van, vagy kényszeres gyüjtőgetők házának takarítását. Imádom :)

    VálaszTörlés
  3. Ezek szerint létezik olyan ember aki videora veszi, hogy kinyomja a pattanását és ezt még fel is rakja az internetre. Ezt még emésztenem kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. miért is ne, ha pénzt keres vele (?!). allitolag lábfejmutogatasbol is vagyont lehet keresni az onlyfans oldalon...

      Törlés
    2. Beirtam a Youtube keresöbe, hogy Pimple popping és rengeteg találat jött ki. Nem nagyon mertem belenézni, a kezdöképek magukért beszélnek :)

      Törlés
    3. Te jó ég, Zenjebil, rákerestem a munkahelyi gépemen erre az oldalra :-DD (nem nyitottam meg)

      Törlés
    4. Haha, Tamkó, mit tettél :DDD...én is csak hallomasbol tudom, hogy letezik - egyszer egy angol fb csoportban vki kerdezte, hogy milyen B tervük van masoknak, ha valaha elbocsajtjak őket és a labfejmutogatas nagyon népszerű ötlet volt...

      Törlés
  4. Én barkácsolós videókat szeretek nézni, szerelés, famunkák, bőrdíszmű, textil, fémmunkák, mindenféle kézművesség. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régi tárgyak restaurálása, felújítása, és munka közben derülnek ki a gyártásról a régi módszerek - az ilyenre teljesen rá tudok kattanni, tévében is szoktam ilyeneket nézni.

      Törlés
    2. Van egy kedvenc angol TV műsorom, ami pont erről szól! :) Bárki behozhat egy-egy régi targyat, ami generációk óta a családjukban van, vagy mashogy kötődnek hozzá, és van egy csapat kézműves szakértő, akik megjavítják. A legelkepesztőbb dolgokat hozzák, ősrégi rádiók, flittergép, 100 éves plüssmaci vagy gitár, 2vh-os dokumentumok, amik majdnem szetesnek, 150 eves manualis fűnyíró stb stb - ezeket mind ingyen megjavítja a BBC, ha sikerül bejutni a programba Gyakran el is bőgöm magam, olyanok az emberi történetek 1-1 tárgyhoz kapcsolódóan. Talan a youtube-n is rajta vannak epizódok, úgy hívják a műsort, hogy 'The Repair Shop', és helyileg egy angliai skanzen területén van a műhelyük (hasonló a Szentendrei skanzenhez).

      Törlés
  5. én azokba a főzős videókba tudok belebambulni végtelenre, ahol így surrognak vágás közben a dolgok, abszolút nem az inspiráció miatt, halálosan unom a főzést, egyszerűen ezek a hangok annyira megnyugtatóak vagy nem is tudom. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ASMR videóknak hívják, nekem olyan, mintha kinagyítanák a hangot.

      Engem is megnyugtat, ahogy szélnek, meg ahogy serceg az olaj, folyik a víz... Utána főzés közben jobban figyelek a hangokra.
      Állítólag megnyugtatásra találták ki.
      A másik kedvenc kategóriám a kis bébi szobamalacos videók, azokat a cukiság miatt nézem.

      Törlés
  6. Hogyha még felnőttek is képesek, bevallottan értelmetlen videókba belefeledkezni, akkor miért csodálkozunk a gyerekeken. Semmi esélyem harcolni ellene...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De pont a gyerekeknek könnyebb, nem? Van ki elvegye tőlük a telót :)

      Törlés
    2. Az enyémtől megpróbálhatod. Egészen addig hisztizik míg vissza nem kapja. Egyáltalán nem könnyebb a gyerekeknek. Nem értik meg, hogy miért tiltjuk tőlük mikor mindenkinek itt van a kezében, mi magunk is használjuk egy csomó mindenhez (átutalni sem tudok nélküle) és nincs az a fajta időérzékük és kötelességtudatuk, hog ymaguk abbahagyják.
      Nektek szerencsétek van annyiban, hogy Boni nem gyakran van együtt nagyobb gyerekekkel. A tesóm tizenéves gyerekei telefonnal a kezükben jöttek mentek a lépcsőn. De nézz szét a tömegközlekedési eszközökön, a buszmegállókban, a játszótereken, mindenkinek ott van a kezében a telefon és bújja.
      Nagyon rég nem jártam sehol külföldön, lehet hogy Fr-oban nem ilyen lepusztultan hülyék az emberek (általában, tisztelet a kivételnek) de Magyarországon igen.
      És amit állandóan mondok - az írásbeli kommunikáció. Ha a TELEFON-t telefonálásra használnánk és felnőtt dolgokat csak megbeszélnénk rajta, nem lenne annyira vonzó. De mivel mindenki ír - konkrétan azért kell az FB-n rajta lennem mert az összes anyukával, gyerekorvossal, iskolával kizárólag FB-n meg messengeren lehet kommunikálni, ez sokkal tovább tart és nekem is baromi sokat van a kezemben a telefon.
      A Férjemet meg ne is említsük, legújabb szokása hogy a telefonján játszik sudokut, a telefonján haéégat podcastot. A gyerek nem fog sem sudokut sem podcastot nézni rajta, a telefont viszont ő is akarja.
      Sokadik dolog a munkaidő. Ha 5-ig tartana és utána ki lehetne kapcsolni a wifit jobb lenne. De ezt magyarázd meg a tulajdonosoknak...

      Törlés
    3. és mi lenne Fella, ez persze csak egy ötlet vagy javaslat, ha a saját jókedved érdekében egy másik megközelítést használnál és nem gyűlölnéd ezt, ami van, hanem egyszerűen csak elfogadnád? nézd, itt egy csomó felnőtt, aki belefeledkezik hülye videókba és mi történik velük? semmi. :) olvasunk, beszélgetünk, sportolunk, moziba járunk, kirándulunk, kertészkedünk, dolgozunk és házimunkát végzünk, van egy csomó hobbink, szeretjük vagy nem szeretjük az állatokat, kedves és néha nem annyira kedves gyerekeket nevelünk, miközben eszünkben sincsen a telefont telefonálásra használni (az egyetlen funkciója, amit szívből gyűlölök), hanem fura videókba bambulunk bele vagy könyvtárakról nézünk fényképeket és persze podcastet hallgatunk, meg sudoko-zunk, meg instázunk, meg blogot olvasunk, meg van aki facebookozik és mások meg messengeren csevegnek. ha igazán jó példát akarsz arra, hogy nem probléma ez egyáltalán, itt vagyunk mi. de főleg, hogy talán nem lennél ennyire rosszkedvű, ha elfogadnád a világot és benne a saját gyerekedet olyannak, amilyen. nyilván nem fogunk ismeretlenül megváltoztatni, nem is célom, csak hogy esetleg gondolkodj el ezen a lehetőségen is, jó szívvel mondom. :)

      Törlés
    4. Edit: szerintem ezt azért nehéz megvalósítani (túl azon, hogy olyan nincs, hogy valaki felszólításra hirtelen elfogad valamit, amit addig problémásnak tartott :D), mert aki itt van csomó felnőtt és videókba feledkezik bele, az nem úgy nőtt fel, hogy ki se látott a képernyőből (ahogy a mai gyerekek nagy része). Nekünk még van agyunk, hogy úgy mondjam (annak ellenére, hogy pusztítjuk rendesen). De még "időben" megtanultunk olvasni, írni, (kritikusan) gondolkodni, információk között szelektálni, stb., mielőtt leuralt volna mindent a tiktok és tsai. Iszonyú nehéz lehet végignézni, hogy a saját gyereked a szemed előtt hülyül el. És szerintem nem is szabad elfogadni. Inkább az a baj, hogy FEllának nincs eszköz a kezében (pun not intended), hogy ezt megakadályozza. De nem arról van szó, hogy a gyerekét ne fogadná el olyannak, amilyen - legalábbis az elmúlt évek kommentjei alapján nekem egyáltalán nem ez a benyomásom, sőt.

      Törlés
    5. 1. rész:
      Az a baj Edit, hogy szinte nincs olyan platform ahol ne az lenne a szülők felé a kérés/javaslat/figyelmeztetés, hogy milyen és mennyi veszélye lehet/lesz az internethasználatnak. Helyhiány miatt csak azokat az eseteket említem meg amikor tini lányok depressziósak lesznek, esetleg kárt is tesznek magukban mert a legújjabb fotójukra nem 50 like hanem 60 dislike érkezik. Még egy humoristának az előadásában is volt valami olyasmi, hog yrégen fel kellett biciklizni a dombra hogy a haveromnak beszóljak, nem biztos hogy volt kedvem hozzá, de az interneten mennyire könnyű. Gondolom nem kell magyaroznom ezt a jelenséget.
      Ezt csak azért, hogy nem ÉN mondom ezt, hogy ez nem jó irány, szakemberek mondják. Én csak olvasom mint szülő, hogy "ne engedd!" de nem tudom a módját, hogy hogyan ne engedjem (igen egy végtelenül erőszakos gyerekről van szó akinek papírja van róla hogy nem követi az utasításokat, szobanövény gyerekkel könnyű dolgom volna - de sok, az enyémhez hasonló gyerek van).

      Törlés
    6. 2. rész:
      Én is ismerek 3 db Z generációs gyereket (kamaszt) az unokaöcséim, unokahúgom, főleg videójátékokat játszottak, játszanak, megtanultak angolul ennek köszönhetően. Igaz könyveket már egyáltalán nem olvastak (de most ezt a szálat hagyjuk).

      Az én gyerekem nem Z generációs, hanem alfa. Nem videójátékokat játszik, hanem internetes veidókat néz, olyan felnőttek és nagy gyerekek által készített (sajnálom nem tudom máshogy mondani, kreténségeket) amiket élőben nem láthatna, mivel én (és a szűk családom) ilyen emberekkel nem találkozom, legfeljebb elmegyek mellettük az utcán. Az a beszédstílus, azok a témák, amelyek ezekben a (nem is tudom mik ezek) vlogokban előkerülnek semmilyen szempontból nem nevezhetőek értékesnek, információközlőnek, követendőnek. Vagy masszív vásárlásról szól (mivel ugye marketing céllal készül) vagy nagyon alacsony IQ-jú nagykamaszok ökörködése, káromkodással durvasággal. És ezt kizárólag magyarul nézi a gyerekem, mert mindent lehet magyarul nézni ma már. (Vajon miért? Azért mert a magyar ember annyira okosodik, hogy jól megtanult angolul? Vagy pont azért mert nem?). Nem fog ebből angolul megtanulni. Addig nézte a Peppa Malac-ot angolul, amíg rá nem jött hogy van az magyarul is.
      Még mielőtt megkapnám a kérdést, hogy miért van a gyereknek egyáltalán tabletje, elmondom, hogy tavaly kiderült, hogy ő az egyetlen az osztályában akinek nincs ezért az apukája vett neki. Én hagytam mert olyan naiv voltam, hogy azt hittem, hogy a tabletjén majd videójátékokat fog játszani (offline) amitől majd "csak" megvakul, de kiderült, hogy fenéket. Nem lehet a YouTube-ot letörölni és ő azt nézi.
      Mert az érdekli, hogy a nagy gyerekek mit csinálnak, miről beszélnek. Ha lenne neki nagy testvére, vagy a szomszédban lenne pár nagy gyerek, akkor azokat lesné (mint ahogy én is anno kb 10 évesen kilestem hogy a szomszéd 15 éves lány a barátjával csókolózik) de az lenne egy-egy napi történés, ami normális, de az interneten egy nap akár 30 ilyet megnézhet. Igen pornót is látott már, 8 évesen a hittantáborban, ahova egyedül ő nem vitt okostelefont, mindenki más igen.
      Nekem ez olyan messze áll az értékrendemtől, hogy nem is tudom kifejezni.

      Természetesen saját accountja még nincs, képeket nem tud magáról (még) posztolni.

      Törlés
    7. 3. rész:
      Amit Vera fentebb ír, megfelelő képzettségű szakemberek (pl gyerekpszichiáterek) mondják, hogy ez a generáció, akik már 2-3 évesen szembesültek azzal, hogy a kis képernyőn magától jön a szórakoztatás, függővé válik tőle (kémiailag, akár egy drogtól). Én le tudom tenni a telefont, ha más dolgom van, még ha hiányzik is. A ma huszonéves fiatal is. A kisgyerek már nem.
      És az én gyerekem tényleg "csak" olyan 3 éves kora körül kezdett el (akkor még) rajzfilmeket nézni a telefonon (a rengeteg betegség, inhalálás, stb miatt, hogy nyugton maradjon) de most decemberben voltunk kórházban, pár hónapos babák elé odateszik a képernyőt az anyukák és a babák nem is pislognak percekig. Igen most még rajzfilmet néznek (erre írják a gyerekpszichiáterek hogy mennyire megnehezíti a beszéd kialakulását, a szókincs fejlődését, stb), de majd ezek a babák 10 év múlva mit fognak nézni? Pl a mesterséges intelligencia által kreált világot, de nem mint szórakozást, hanem mint valóságot és az fogja őket irányítani, az értékrendjüket meghatározni.Ide Tamko egyik nemrégi posztjához linkelte be valaki azt a podcastot amiben Friderikusz beszélget ezzel a most előtérbe került generációkutatóval. Hallgasd meg azt a podcastot.
      Ahh nem is tudom hogy magyarázzam, tényleg sem a hely nem megfelelő erre, meg időm sincs (most munkaidőből lógok) dehát olvass el egy pár disztópiát, vagy akárcsak a Nők Lapját nyisd ki, reggel olvastam a múlt heti számban, a következőt (egy cikkből idézek, 17, oldal): "Az internet, de különösen a közösségi média megjenenése óta az egymást követő generációk mentális állapota egyre rosszabb. Tudmányos kutatások sora bizonyította, hogy mnél több időt tölt valaki netezéssel, annál nagyobb valószínűséggel lesznek depressziós vagy szorongásos zavarai."
      Ez csak 1 mondat 1 cikkből.
      Az meg az én saját tapasztalatom, hogy a gyerek sem olvasni, sem játszani (3 dimenziós játékokkal) nem tud, nem hajlandó, ahogy elveszem tőle az internetet addig nyávog míg vissza nem kapja. Kiválóan ad össze 3 jegyű számokat, nem arról a fajta elhülyülésről beszélek.

      Törlés
    8. Fella, én nem engedem Boninak az internetes hülyülést - lehet, h szobanövény gyerekem van, csak nem tudok róla :-D

      Törlés
    9. Mondjuk úgy hogy engedelmes, a szobanövény sértő lehet, bár én pl az voltam, mindig meg akartam felelni ezért azt csináltam amit a felnőttek kértek, mondtak.
      De ha Boni nem is tudja, hogy mennyi "szórakozás" van az interneten, akkor viszont szerencsés.

      Törlés
  7. természetesen nem gondoltam olyasmire, hogy általában ne fogadná el Fella a gyerekét, elnézést, ha hülyén fogalmaztam, konkrétan a digitalizációra utaltam ezzel. és persze, hogy nem gondolok olyasmit, hogy valaki felszólításra elfogad hirtelen valamit, csak azt akartam mondani, hogy esetleg gondolkodjon el ezen az eshetőségen, megengedve persze, hogy nemet mond. :)

    nekem van amúgy otthon két gen z, szóval van azért némi rálátásom nem csak a saját generációmra - és persze tudom, hogy a kétezres években született gyerekek is másmilyenek, mint a tíz évvel később született társaik, de a saját gyerekeim és az ő generációjukat nézve egyáltalán nem ez a benyomásom, hogy elhülyültek volna, sőt. lehet, hogy másmilyenek, de messze nincsenek elhülyülve, van értékrendjük, vannak hobbijaik, a kritikus gondolkodás pedig, atyavilág, hát az aztán nagyon is megvan! :) a digitalizációnak hála könnyen feltalálják magukat bármilyen helyzetben, csodásan beszélnek angolul, ezer jó dolgot tudok mondani, amit a digitalizációtól kaptak és igazából csak nagyon kevés rosszat.
    értem persze azt is, hogy privilegizált helyzetemből a generációjuk egy nagyon kis szeletére látok rá és hogy nem általánosíthatok, de azért én úgy érzem, hogy itt mindannyian többé-kevésbé ebben a privilegizált helyzetben vagyunk.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem ez nagyon erős, hogy valakinek nincs eszköz a kezébe. Miért is?
    Steigervald Krisztián videóit szívből ajánlom mindenkinek. Ez már egy nagyon más generáció.
    Szerintem se szabad ennyire elutasítóan állni hozzájuk.
    13 éves a fiam, igen, mindig kütyüzne ha hagynám. De a tiktok mellett annyi mindent olvas, tanul, zenét hallgat. Igen, már nem könyvből olvas, már nem könyvből tanul, nem magnón hallgatja a zenét kazettán, mint én, nem az angol szótárt lapozgatja....stb.
    De én továbbra is úgy gondolom, ha a szülő foglalkozik a gyerekével, akkor ez egyensúlyban tartható. Ha férjem és én is este 8-kor érnénk haza, akkor a gyerek biztos kontroll nélkül kütyüzne.
    Dorka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez részemről nem egy minősítés volt, hanem tény. FElla évek óta arról panaszkodik, hogy nem tudja a kütyüzést kontrollálni, mert egyszerűen nincs rá ideje/energiája. De most már abbahagyom, hogy róla írjak :-)

      Törlés
    2. Ezzel csak az a baj hogy sajnos nagyon sok ember valósága az hogy a szülők este 8-ra érnek haza és addig a gyerek jobb híján nyomkod valamit.

      Törlés