2024. január 7., vasárnap

Kommunikációs csatornák és szokások

A szüleimet általában mobilon hívom (Boni mindig a vezetetékesen, kihangosítva). A mamámmal átlagban 8–11 perc egy beszélgetés, gyakran nincs sok közös témánk, és így amikor a kajáról kezd kérdezősködni (Ilonka :))), elköszönök. A papámmal több időt telefonálunk (átlag 20–25 perc), mert ő nagyon aggályoskodva keresi a szavait, és elképesztően hosszasan tud magyarázni rövid eseményeket. Akkor is felveszi a mobilját, ha épp tankol vagy bevásárol, ilyenkor idegesen belekiabálja, hogy Most nem jó, hívj máskor!! Nem merem megmondani neki, hogy nyugodtan nyomjon ki, mindkettőnknek kényelmesebb lenne. Nem szereti, ha otthonról hívom, mert Boni be-bekiabál, én kaját készítek közben (ami behallatszik), hamar ingerültté válik, ezért gyakran útközben hívom (ekkor meg én válok ingerültté, hogy miért kérdezi meg folyton, hová megyek). Próbálkoztam azzal is, hogy abban az időintervallumban hívom, amíg futni megyek, kb. hat perc az odavezető út, de az sajna nem elég, „lerázni” meg nem akarom.

Z. olyankor szokott hívni, ha a közértben ácsorog és nem tudja, hogy mit kell vennie. Neki is van egy hülye szokása: ahelyett, hogy írna egy üzit, hogy hívjam fel (ahogy pl. ezt a papám nagyon helyesen szokta tenni*), megcsörget. Nekem általában le van hallkítva a telóm, így nem látom. Idegbetegen hív felválltva a vonalason és a mobilon, én próbálom visszahívni, foglaltat jelez, áááá.

Ha az otthoni vonalasról hív valaki a mobilomon, az csak Boni lehet, kétféle okból: hív, hogy menjek haza mert hiányzom neki (elolvadok) vagy ki akar valamit könyörögni (olykor zokogva). Imád hangüzeneteket hagyni a telefonomon, napokkal később veszem csak észre.

Petra barátnőmmel a legkényelmesebb a beszélgetés: akkor hívjuk/rakjuk le egymást, amikor van egy perc időnk (illetve amikor ennek vége). Ennek ellenére, vagy pont emiatt viszont írásbeli üziket vele alig váltok. Nemrég olvastam, hogy az üzenetváltásokban a mondatvégi pont az arrogancia vagy nemtetszés jele lehet, és vele pont így vagyok. Nem tudom eldönteni, hogy egy eldöntendő kérdésre ehelyett:

Oké (plusz esetleg szmájli)

miért ezt írja:

Oké.

Ugye, hogy van különbség? Száz szónak is egy a vége, vele jobban szeretek élőszóban beszélgetni. Ellentétben más barátnőimmel, akikkel már csak elvétve dumálunk, inkább üzeneteket váltunk. Négy csoportra oszlanak ezek a barátnők vagy rokonok, az alábbiak szerint: SMS, WhatsApp, Viber, iMessage. Egyik nagy rejtélye az életnek, hogy miképpen lehetséges az, márpedig két-három ilyen embert is ismerek, akik az üzenetem elküldése után max. két percen belül válaszolnak. Milyen életet kell élni ehhez? Még nem tudom, hová soroljam ezt a Jelenséget: az abszolút fegyelmezettség és hatékonyság körébe, vagy, épp ellenkezőleg, ez annak a jele, hogy az illető mást sem csinál, mint a telefonján lóg? Én képes vagyok napokig azon őrlődni, hogy válaszolnom kell valakinek (ördögi kör: főleg, ha tudom, hogy az illető azonnal válaszolni fog).

Aztán vannak azok az emberek, akik szeretik mondanivalójukat egy-két linkkel megtámogatni. A linkek többperces You Tube-videóhoz vagy hosszú cikkekhez vezetnek, amint nekem illene megnézni/elolvasni. Képzeljétek, egyszer hónapokig nem válaszoltam egy barátnőmnek, mert úgy gondoltam, válaszadás előtt meg kellene néznem a videót, amit legutóbb küldött, viszont ezt csak halogattam-halogattam (ötperces filmről beszélünk), és így megint egy ördögi csapdába kerültem.

Amúgy itt mesélem el, hogy nekem még egy régi típusú (SE) iPhone-om van, amit imádok, mert kicsi, és fel nem foghatom, hogyan tudnak az emberek ilyen vágódeszkányi telefonokkal szaladgálni a világban. Viszont már nem jó az akksija és a kamerája, lassan váltanom kellene, és hiába győzködnek, hogy hozzá fogok szokni a vágódeszkához, eddig még nem vettem rá magam, hogy felsorakozzam mindazok mögé, akiket eddig kinevettem.

És ha már telefon, két dolgot még elmesélek: hetente-kéthetetne szokott hívni egy idős nő (Nénike néven mentettem el), mert elrontja a tárcsázást (??) és a fia helyett engem hív. Onnan tudom, hogy a fiát keresi, hogy egyszer még üzenetet is hagyott (akkor megnyugodtam, hogy nem magyányos nénikéről van szó, azóta nem gondolom azt, hogy el kellene beszélgetnem vele). A másik pedig, hogy naponta-kétnaponta kapok marketinges hívásokat. Random módon reagálok rájuk: vagy leüvöltöm a fejüket, hogy tilos, amit csinálnak (mert tilos, amit csinálnak), vagy megvárom, hogy az első mondatot félig elmondják, és szó nélkül leteszem. Fel nem foghatom, hogyan tud valaki ilyen alantas, felesleges, sunyi munkát végezni. Z. egyébként tök udvarias velük, magyarázkodik, sajnálkozik, de még így is előfordul, hogy nem lehet őket lerázni. Érdekes, hogy ha ez a fajta tevékenység még létezik, az azt jelenti, hogy a dolognak működnie kell.

Ja, és még szoktak telefonbetyárok is hívni. Általában röhögő gyerekhangok, pizzát kérnek, ilyenek. Ilyenkor belekiabálom, hogy

Vigyázat, VOLDEMORT vagyok, és tudom, hol vagytok!!


* Tavaly nyári sztori: papám azt írta, hogy sürgősen hívjam fel. Megfordult velem a világ és leizzadtam, vajon mi baj történhetett és kivel?! Rácsörögtem, felvette; a Lidl-ben akciósan lehet kapni autóporszívót (vagy elektromos ágymelegítőt? már nem emlékszem, de valami ilyesmi felesleges cucc volt), vagyen-e nekem egyet?

47 megjegyzés:

  1. Anyukámnak is van 1 ilyen hasonló szokása mint a Papádnál a Lidl-ös ügy. Szerintem ez tipikus az ő korosztályukban. :-)
    Én pl az írásos üzenetektől őrülök meg. Nemrég vettem észre, hogy valaki fél éve küldött nekem egy messenger üzenetet amire nem válaszoltam. Van ugyanis egy csomó kéretlen üzenetem mindenféle marketingestől és azok között nem vettem észre.

    VálaszTörlés
  2. Az egyik exem minden egyes mondat végére ...-ot tett, agybajt kaptam tőle.

    VálaszTörlés
  3. Olyan érdekes amit az üzentváltás írásjeleiről írtál. Teljesen döbbenetes volt nekem, én meg mindig azt gondoltam, hogy írásjelek nélkül csetelni igénytelenség, és_mindig_kínosan figyeltem rá, el ne maradjon. Annyira érdekes, hogy mennyire másképp gondolod.

    VálaszTörlés
  4. Hogy a lényegre reagáljak: nekem is az iPhone SE volt a tökéletes méretű telefon! És meggyőződésem, hogy az aktuális (kis vágódeszkányi) Google Pixel is hibás az ínhüvelygyulladásom kialakulásában a jobb kezemben.
    Nagyon izgi, amit az írásjelekről meg a szokásokról írsz! Engem apám szokott mindig mobilon hívni, a frászt hozva rám...

    VálaszTörlés
  5. Szeretem az ilyen posztjaidat. Meglepődtem, hogy létezik még telefonbetyárkodás. Hogy találják meg egyáltalán a számodat? Vagy ismerősök gyerekei lehetnek, rejtett számról? A voldemortos szöveg nagyon nagy :)

    Nekem van rosszabb annál, hogy Oké. Mégpedig: OK
    Néha anyukám írja ezt, és ha nem tudnám, hogy amúgy minden rendben, azt hinném, hogy rosszkedvű vagy morcos, mikor ezt írja. De biztos nem is tudja, hogy nekem ennek passzív-agresszív feelingje van. Én azt szoktam írni, hogy oksi, még Jacknek is, mert azon látszik, hogy jó a kedvem :)

    Az egyik csapatvezetőm pedig túlhasználja a ?! írásjeleteket. Róla is tudom, hogy semmi negatív nem áll a hátterében, csak szokása, de nekem a ?! felháborodást, idegességet, sürgetést, számonkérést stb. fejez ki.

    De ahogy Mici írja, sosem lehet tudni, hogy melyik ilyen apróság kit zavar és kit nem. Ezekre nincsenek előírások, így szubjektív az értelmezésük.

    VálaszTörlés
  6. Mici, Anszki: na, most én lepődtem meg! Azt hittem, a pontnélküliség és az "OK" normális :)) Ez utóbbi mondjuk e-mailekben. Lehet h a barátnőm is a pontot tartja illendőnek? És azon filózik, hogy ha normális vagyok élőszóban, miért írok hülyén csetben??

    Lujza, képzeld, vasárnap estére már szinte teljesen meggyőztem magam, hogy jó lesz nekem a vágódeszka, amikor jött a kommented..! Most megint elbizonytalanodtam (az üzletben azt mondták, van még egy lehetőség, ha kicsit szeretnék: az iPhone 12 mini, csak azt külön meg kell rendelni, nincs is raktáron, mindenki a nagy alakúakat keresi...) Jobbulást, most olvasom, hogy mennyire fáj még a kezed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Nem szükségszerű ám az ínhüvelygyulladás nagyobb telefon használatától, de elalváskor a ded szereti a bal kezemet fogdosni - az egy kézzel mobilozás volt szerintem a kegyelemdöfés...

      Törlés
    2. Kicsit késve, de én megint egy más konstellációban csodálkoztam a fentieken. Az egyik, hogy minek az OK végére még egy é betű is? :) A másik, hogy persze, hogy igényes (lenne) a központozás megtartása, aka minden mondat végére legalább egy pont. De sajnos már én sem vagyok olyan igényes, ha chatelek, és elhagyom. De még zavar :)

      Törlés
  7. SE után nekem is 12 mini van, még ez volt számomra megfelelő méretű. De azért az újabbaknak már jobbak a képeik. Pl ha a férjemmel vagyok, csak az övén fotózunk, mert neki sokkal minősègibb (14 pro vagy ilyesmi van neki).
    Már korábban is olvastam, hogy chat-en a mondatvégi pont arrogáns jelentéssel bírhat és bennem is ilyen érzèst kelt. Persze ha hosszan írunk barátnőmmel, ott van pont, mert több mondat van egyben, de egy Oké után nem értem miért kéne tenni:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is a képminőség miatt váltottam, de azóta is visszasírom, hogy az SE még nem lógott ki a farzsebemből! :))

      Törlés
    2. Hát ez az! A farzseb! A kabátzseb! :))

      Kristine, azt mondák a boltban h a 12 minimek sokkal jobb a kamerája mint a SE-é, akkor ezt cáfolod? Én is mindig a férjem telóját kérem el, ha fotózni szeretnék :)

      Törlés
    3. a 12 mininek sokkal jobb a kameraja, mint az se-nek, de a nagyobbaknak azert ennel is jobb (viszont egyik sem er a kozelebe a kis tonkrement Olympusomnak…). nekem ezt az icipici valtast is megerezte a kezem par hetig (SE-12 mini), de az SE mar nagyon lassu volt. es gyorsan lemerult, a 12 mini 2 ev utan is jol birja meg. librarycat :)

      Törlés
    4. A 12 mininek biztos jobb, mint az SE-nek (adat alapján nem tudom a számokat, de az újabbaknak mindig jobb), inkább az a bajom, hogy már a 12 mininél is van sokkal szebben fényképező mobil… :))

      Törlés
  8. Még egy szavazat az SE-re :)
    Az üzenetváltások stílusa is érdekes szerintem: a főnököm minden mondatot külön küld Whatsappon, így ha egyfolytában pittyeg a telefonom, tudom, h ezek munkaüzenetek. Megszoktam, így szeretem, pavlovi reflexeket indít be, de a férjemet pl nagyon idegesíti, ő az ilyenfajta küldözgetést sürgetésnek fogja fel. Mondjuk nálam a főnöknek mindig van egy másfajta csengőhangja, mint a többieknek. (volt már olyan munkaadóm, akihez a Mission Impossible-t kellett beállítanom, h ne veszítsem el a realitásérzékemet :))

    VálaszTörlés
  9. nekem is SE a telefonom, mindent azon csinálok és imádom (bár a szózat kicsit kilóg a képernyőből :))

    én amúgy elég hamar válaszolok általában az üzenetekre, mert itt van a telefon a szemem előtt a munkahelyemen és a messengerre be van kapcsolva a push, szóval felvillan, látom. akkor fordítom le, ha valamiben nagyon el tudok mélyedni (sajnos nagyon ritkán).

    de én sajnos rémesen figyelemzavaros lettem, képtelen vagyok tartani a fókuszt, szétaprózom a figyelmemet folyton. ennek része, hogy azonnal válaszolok a megkeresésekre, ha az írásban jön. telefonálni viszonyt gyűlölök, alig tudok és azt nagyon sokszor nem veszem fel, meg nincs is beállítva a telefonra hang, úgyhogy az órámmal rezeg össze, ha épp összerezeg, mert "sajnos" gyakran elveszti a kapcsolatot. :) de én bármikor ki is nyomom, ha úgy ítélem meg, hogy na most aztán biztosan nem beszélgetek senkivel (beleértve olyan pillanatokat is, amikor amúgy simán tudnék beszélgetni bárkivel, csak nem akarok :)).

    és igen, én is sokféle érzelmet feltételezek a szöveges üzenetek mögé, hangulatot, sok mindent. és azt látom, hogy aki sokat csetel, az ezeket pontosan érzi és tudja, csak a ritkán üzeneteket küldőknél érzek zavart az éterben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, istenem, én is mennyire utálom a telefonhívásokat, sokkal jobban szeretem az üzeneteket, azokból is leginkább az e-maileket (ezt Ella kommentjére is reagálom).

      Én is figyelemzavaros lettem, borzaslmas :( ezért a telómra csak a rádió értesítései jönnek.

      Törlés
    2. Az email az egy teljesen korrekt kummunikációs forma. De a watsup meg a messenger üzenet? Az max arra jó hogy kések 5 percet. Nem információk, linkek, fotók, stb. küldésére. De én már kiöregedtem ebből a világból.

      Törlés
    3. szerintem én nagyon sokkal idősebb vagyok nálad, szóval, FElla, szóval nem hiszem, hogy ez kor kérdése, inkább hozzáállásé.

      Törlés
    4. Az is lehet, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy rendszerezettség, rend iránti igény kérdése. Az emaileket le lehet fűzni folderekbe, lehet őket "szerkeszteni" úgy értem pl forwardolom magamnak és még hozzáírok valamit hogy ha együtt kell az információ, ki tudom nyomtatni pdf-ben, ha fontos mert pl valaki greenlight-ot adott valamire, és nekem kelleni fog később, hogy ki engedélyezte, egy mondjuk 20 kérdésből álló listára tudok úgy válaszolni hogy a válaszaimat minden kérdés alá más színnel beírom és így együtt marad komplexen érthetően a Q&A lista, folytassam?
      Miközben a messenger üzenet egy nagy beszélgetésfolyam, főleg hogy felerészben még beidézzük a válaszunk elé a kérdést, másik felerészben nem, vagy válaszolunk valamire ami 3 kérdéssel felette van, a csoportos caht-eket nem is említem....
      Én tudom, hogy a 20 éveseknek belül a fejükben is pont ilyen katyvasz van (nyilván nem minden 20 évesében, de azokéban akiket én ismerek igen) de mikor pl egy munkahelyen eltöltessz (több időt mint egy 20 éves) 4 évet, vagy Uram bocsá' többet, akkor már baromi nehéz messenger jellegű (a Teams, a Zoom és a Skype is pont ilyen) üzenethalmazokból visszakeresni az infókat. De persze akkor már a 20 évesek 4 munkahellyel arrébb járnak én meg azt magyarázom mondjuk egy belső ellenőrnek hogy 3 évvel ezelőtt, miért pont ezt a számot használtuk valaminek az alátámasztására, hol vannak a backup doksik, stb. stb. Na ennyit a messengerről. Nem beszélve a szívecskékről és az egyéb jelekről, amik - mint pont ez a kommentfolyam jól bizonyítja - mindenki számára mást jelentenek. Még a smiley-val kapcsolatban is az a véleményem, hogy azért szükséges mert annyira kihalt a világból a humor (melynek alapja az intelligencia és az önirónia lenne) hogy muszáj jelezni, hogy "bocsika vicc volt".
      Elnézést a frusztrált hangnemért, mint mondom kiöregedtem ebből a világból.

      Törlés
    5. Ella sztem megjegyeztük egy életre, hogy neked nem ajánlatos szívecskéket kommentelni :-DD

      Törlés
    6. ❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍💔❣💕💞💓💗💖💘💝(😃)

      Törlés
    7. FElla, szerintem te teljesen összemosod a munkahelyi / hivatalos kommunikációt a barátokkal való cseteléssel. Olyasmit, amit le kell fűzni, nyilván nem messengeren intéz az ember.

      Törlés
    8. Naaa, Ella, megy ez :))))

      Törlés
    9. hát én konkrétan ocd-s vagyok, ami a rendszerezést illeti. :)
      persze, hogy céges leveleket emailben küldöm és kapom! a chat nem arra szolgál, a chat csak duma, a céges chat is. valamit átbeszélünk, pontosítunk, tisztázunk, szólunk, emlékeztetünk, ebédelni hívunk, megírjuk, hogy anyám, de hangos az a harmadik, aki az asztalnál ül még, etc. a privát chat meg aztán végképp. én nem szoktam a barátaimmal emailezni, akik nem chatelősek, azokkal találkozom személyesen, de lényegesen jobb, napi kapcsolatban vagyok azokkal, akik chatelnek velem, mert így olyan, mintha lényegesen többet találkoznánk.

      Törlés
    10. Nálunk nem, nálunk egy csomó mindent Teams-en beszélünk meg (a Sype-ot váltotta), így teljesen összemosódik mondjuk egy Memo javítása, mit írjunk még bele, kivel beszéljünk még meg valamit, stb. meg az hogy mikor menjünk ebédelni, vagy hogy milyen újabb prompt feladatot kell kitölteni. teljesen zavaros, követhetetlen az egész (hacsak - mint én - valaki nem csinál screenshot-okat amiket elment megfelelően rendszerezve, de ez plusz idő). De ez full Z generáció (engem kivéve). De közben párhuzamosan emailezés is van, ember legyen aki követi, hogy mit hol beszéltünk meg. Pláne hogy a szóbeli (telefonos) kommunikáció gyakorlatilag megszűnt.

      Törlés
  10. Képzeljétek, jóideje a 👍 is passzív-agresszív, és a ❤️ az új like 😁

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyukám is mindenre ezt írja, marha idegesítő: 👍 Amúgy számára ez a “vettem az adást”

      Törlés
    2. Jaj én a szivecskétől őrülök meg. A Munkahelyemen, az ebben az évezredben születettek ilyen szíveket tesznek hogy ha valaki válaszol valamire. De fiúk is egymásnak simán. Szerintem ez annyira gáz. A másik ilyen az imádkozó kéz jel (nem tudom előhúzni nem jelenik meg). Ez is olyan, hogy mi van?

      Törlés
    3. Ùgy làtszik, mindenkinek megvan a maga heppje, Ella :))) de a szívecskékkel sztem is érdemes óvatosan bánni.

      Viszont a 👍🏻-t èn is olyan értelemben hasznàlom, mégpedig RENDSZERESEN, h « vettem az adást ». Lehet h mindenkit az öruletbe kergetek vele?! :)

      Törlés
    4. nem az őrületbe, de ténylegesen nem használják azt a fiatalabb generáció, ilyen boomer izének gondolják. én néha a gyerekeimmel való chatbe véletlenül nyomok ilyen hüvelykujjat, aztán sűrűn szabadkozok (de most már lehet szerkeszteni tizenöt percig a messengert, annyira jó!)

      a szívecskékkel nem kell már óvatosan bánni, mindenki szívecskézik, teljesen más a jelentése, mint volt. a teamsen a két kattintásra a hüvelykujj az alapértelmezés (lehet, hogy átállítható központilag, nem néztem még), én nagyon gyakran átállítom kézzel. a kollégák zöld szívet kapnak többnyire, de ha valakit nagyon kedvelek épp, az simán pirosat is, ha férfi, ha nem férfi az illető. :)

      Törlés
    5. FElla, miért baj, hogy férfiak is szívecskézik egymás válaszait? Ebben semmi igazi érzelem nincs, csak annyi, hogy "(nagyon) egyetértek a válaszoddal", "jaj, de jó hír", ilyesmi. Sokkal felszínesebb a tartalma, mint amilyennek tűnik. Hjaj, már az emojik se a régik...! :D

      Törlés
    6. Számomra a szívecske teljesen mást jelent. Szerintem nem csak az gáz hogy férfiak szívecskézik egymást, hanem hogy bárki aki nem család, közeli rokon, nagyon közeli barát vagy maga a társad (vagy társaid, jaj legyek már trendi!) szívecskézi egymást.

      Törlés
    7. az tök oké, hogy neked ez így van, tutifix van ezzel így egy csomó ember még, teljesen rendben van az. inkább csak a fura, hogy azt mondod: gáz. hát ez csak egy jel, nem kell semmilyen következtetést levonni belőle. nekem a szívecske nem szerelmet jelent, hanem hálát, köszönetet, lágy mosolyt. a felfelé állított hüvelykujj (amit sose használok az életben) csak annyit, hogy vettem-vettem.

      Törlés
    8. De miért nem gondolhatná Fella azt, h a szívecskézés gáz? Én is egy csomó gyakori dologról gondolom azt, h gáz... egyszer még elvisz a gondolatrendőrség!! :)

      Amúgy tudni vélem, h mit gondol Ella (de javíts ki ha nem): szerintem a mh-i és a magánéletbeli kommunikáció összemosását. Én sem szeretem a mh-i e-mailekben például a jópofizást, a közelező poénkodást (és az ezzel járó szószátyárságot), szerintem is ez GÁZ :)

      Törlés
    9. Korombeli kollegaimnak, akikkel jol kijovok szoktam szivecskezni teams-ben, amikor egy valasz kivetelesen nagyon jo. Feletteseimnek, kulso munkatarsaknak emailben SOHA, mi nagyon formalisak vagyunk.

      Fella: ezen mar en is sokat gondolkodtam, hogy a teams chatfolyam miert nem archivalhato, mert az en munkam is sokszor legalis utra kerul.

      Törlés
    10. Látod Edit a hüvelykujj szerinted gáz (vagyis azt írod hogy sűrűn szabadkozol miatta - én "gáz"-nak minősítettem a kontrollálatlan szívecskézést, de ha a jelző sértő, akkor váltok arra hogy "nem megfelelő mert nem egy széleskörben ismert azonos jelentést hordozó jel mint pl a kérdőjel). Az én kollégáim tömegesen használják a hüvelykujjat, úgy látom a szívecske szinonímája. Mondok példát: Főnök megírja hogy el lettek fogadva a túlórák. Feedback-ek: 1/3-a smiley, 1/3-a hüvelykujj, 1/3-a piros szív. Én azt szoktam írni, hogy "thanks!" vagy "great" vagy "cool". De én még regényt is olvasok.
      A kislányom (vagy az ő gyerekeinek a ) generációja már nem fog tudni olvasni, hanem a (pár perces) filmek ilyen emoji-kkal lesznek feliratozva. Csak előtte le kell hogy tisztuljon, hogy mit jelentenek ezek. Majd aztán 2000 évvel később a földönkívüliek úgy fogják ezeket olvasni mint mi ma az egyiptomi hieroglifákat, azaz nem fogják érteni hogy mit jelent a szívecske, de lesznek rá elméletek.
      Pl a hüvelykujjról én azt hittem azt helenti hogy "szuper", "klassz".

      Törlés
    11. Remélem, nem lesz igazad, FElla, nagyon sajnálnám, ha már a mi unokáink generációjának életében nem lenne érdemi szöveges tartalom... amikor már nem fogom látni, az már kevésbé zavar :P (:P = nyelvöltögetés; szarkazmus/irónia jele)

      Törlés
  11. Én az vagyok, aki mindenre két percen belül reagál (amikor telefonközelben vagyok, márpedig ritkán nem vagyok) - egyrészt, mert utálom, amikor nekem nem reagálnak (pláne, ha látom, hogy olvasta az illető, amit írtam!), másrészt, mert ha úgyis a kezemben van a telefon és tudom (vagy tudni vélem :D) a választ, akkor mire várnék?
    Amúgy családilag whatsappon (videó)telefonálunk (mindkét oldali nagyszülőkkel), a férjemmel Messenger (vagy ha sürgős, akkor telefon), vezetékes telefonunk nincs. A telefonom szinte mindig le van némítva, pláne mióta gyerekem van - úgyse hív szinte soha senki anélkül, hogy előre megbeszéltük volna. Egy ideje van okosórám, úgyhogy pl. ha a bölcsi hív, nem órákkal később tűnik csak fel. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam is így kezdődött. Mikor 33 éves voltam, akkor kaptunk a cégnél BlackBerry-t (ha valakinek volt, már tönkretették azt a kiváló terméket) és éjjel is minden emailre reagáltam. De ebben elég egyedi voltam akkor még. Ma már, a XXI századiaknál az alap hogy mindenre azonnal reagálnak és tényleg 0-24-ben lehet őket dolgoztatni.
      Pont nemrég olvastam egy ilyen mondatot, hogy "In 20 years nobody will remember you worked late, only your children." De hiába mondom ezt egy 22 évesnek...

      Törlés
    2. én te vagyok, Vera! :) mindenre hamar reagálok, mert látom és gyorsan megírom, nem halogatom, hamar megvan az. :) nálunk messenger van családilag, az egyik gyerekem főzés közben szokott hívni telefonon, hogy akkor onnan hogyan is tovább, a másikat nem emlékszem, hogy utoljára mikor hívott telefonon, de mondjuk ők chat-ben is mérsékeltek, hogy úgy mondjam, főleg szívecske. a férjem viszont pont olyan, mint ti vagytok itt néhányan, írogatok neki chaten, erre felhív! ne már, mi bajod van, olyan szépen beszélgettünk! :)))

      Törlés
    3. FElla: én kizárólag a magánéletemben reagálok mindenre azonnal. A munkaemailekre SZIGORÚAN csak munkaidőben - kivéve vis maior. De a privát szférámra, magánidőmre rettenetesen kényes vagyok. Engem senki nem dolgoztat 24 órában, az biztos... (és ez a versenyszférabeli munkahelyeimen is így volt, sőt, eleve a covid előtt nem is volt olyan, hogy a telefonomon láttam volna a benti emaileket, hála a magasságosnak!)
      Munkaidőben viszont a munkaemailekre mindig rögtön visszaírok (kizárólag akkor várok, ha tudom, hogy max. 1 órán belül lesz rá érdemi válaszom), ha mást nem, akkor azt, hogy majd később foglalkozom vele. Ezzel pl. az egyetemen nagyon kitűntem, sokan megjegyezték, hogy én vagyok az egyetlen titkárnő, akitől mindig lehet válaszra számítani, akkor is, ha az adott problémát egyelőre megoldani még nem tudtam.

      Törlés
  12. Én néha napokig nem valaszolok embereknek, ó jaj :)). Egyszer volt olyan, jó régen, amikor szingli voltam, hogy egy srác rámírt, hogy 'hogy vagy?' és hetekkel később válaszoltam, hogy 'kösz, jól. és te? :)'
    Én egyébként sokat használom az ok-t, sőt, az 'ok!!! :)' -t is (ami már megint teljesen más), de én nem vagyok nagyon kedves(kedő). Sokszor vagyok száraz és célratörő, amikor sietek.

    VálaszTörlés